torstai 5. joulukuuta 2013

5. luukku


Viides luukku pitää sisällään pitsikuvioiset hamahelmikorit tai -kulhot, miten noita nyt sitten luonnehtisikaan. Kaikki varmaan muistavat nämä helmet lapsuudestaan. Niitähän ladottiin tarkoitusta varten tehdyille alustoille erilaisiksi kuvioiksi ja jos kuviosta halusi pysyvän, saattoi helmet sulattaa leivinpaperin läpi silitysraudalla yhteen.


Asettelemalla helmet haluamansa muotoisen kulhon pohjalle tasaiseksi kerrokseksi ja kuumentamalla niitä 200 asteisessa uunissa viitisen minuuttia saa aikaan jotakuinkin saman ilmiön - sillä erotuksella, että vapaana ollessaan helmet pääsevät venymään ja leviämään muodostaen kauniin pitsi- tai neulosmaisen kuvion.


Muottina käytettävä kulho kannattaa öljytä kevyesti tai irrottaa tekele muotista ennen kuin se on täysin jähmettynyt. Itse en käyttänyt öljyä sillä seurauksella, että valmis helmikulho irtosi lämpimänä hyvin keramiikkapinnasta ja huonommin lasista.


Pehmeää, uunista tullutta kulhoa voi vielä muotoilla esim. mukin pohjalla, mikäli siihen on noussut kupruja.


Aika kivannäköisiä mielestäni! Yhdestä tuollaisesta pikkupussista riitti joko yhteen isompaan tai kolmeen tuikkukippokokoiseen kulhoon.

Pakko muuten mainita, että kuvissa esiintyvät piparit sain aamulla bussipysäkille kävellessäni joltakin vapaaehtoistyöntekijältä. Hän ojensi vain paperipussin, kertoi, että siinä on pipareita ja toivotti hyvää joulun aikaa. Tuo kiva yllätys piristi muuten synkkää aamua ja indikoi hyvää päivää, jollainen siitä toden totta kehkeytyikin. Ensimmäinen sterilaatioleikkaukseni sujui hyvin ja sain siitä jopa kehuja. Lopun päivää olin seuraamassa hurjan mielenkiintoista laparotomia- eli vatsaontelon avausleikkausta. 

Olen ajatellut koko ajan, että minusta tulee ennemmin sisätautilääkäri kuin kirurgi, sillä vaikka tykkäänkin käsillä tekemisestä, tykkään sisätautidiagnostiikan kiemuroista ja älynystyröideni hieromisesta  vähintäänkin yhtä paljon. Kulunut viikko on kuitenkin nostattanut innostustani kirurgiaa kohtaan. Onneksi näiden kahden väliltä ei välttämättä tarvitse valita, vaan useimmissa paikoissa pieneläinlääkäri pääsee tekemään molempia. Työnkuvan monipuolisuus onkin ehdottomasti yksi tämän ammatin helmistä!

14 kommenttia:

 1. Mäkin sain tänään aamulla samanlaisen paperipussin pipareita koulumatkalla! :) oli kyllä kiva piristys pimeään aamuun :)

  ja ihanan näköiset kulhot, pitääkin kokeilla! Mistä sä oikein keksit näitä? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oo, sitä se kyllä oli :) Törmään ideoihin ja inspiraatioihin milloin missäkin - tää netti on kyllä yks pahimmista :D

   Poista
 2. Oi, ei ole tullut edes mieleen tällaiset ! Kiva idea :)

  VastaaPoista
 3. Oonkohan ensimmäinen, joka ei moisista helmistä ole koskaan kuullutkaan...? Kaunis idea joka tapauksessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, joku sentään välttynyt! Tosin itse olin pienenäkin innokas askartelija, joten ehkä siks nää on käynyt tutuiksi jo silloin :)

   Poista
 4. Taas kerran ihan uudenlainen idea ja vielä helppo toteuttaa. :) Tää blogi on kyllä kaikin puolin hirmuisen inspiroiva, kiitos siitä!

  Mutta vielä suuremman vaikutuksen meikäläiseen teki kyllä tuo tekstin loppuosa. Kuulostaa hienolta tuo sterilaatioleikkaus, onnittelut siitä!! :) Minusta tuntuu niin uskomattomalta, että jotkut ihmiset pystyvät leikkelemään eläviä, hengittäviä olentoja, oli sitten kyse ihmisistä tai eläimistä. Ja pystymisellä tarkoitan tässä nimenomaan osaamista, mikä moiseen vaaditaan. Aivan huikeaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep ja suhteessa edullinenkin!

   Kiitän :) Onhan se aika jännää olla ekoja kertoja skalpellin varressa, mutta onneksi siinä on osaavia kirurgeja opastamassa ja näyttämässä koko ajan, mitä tehdä :)

   Poista
 5. Upea idea, menee kokeiluun!

  VastaaPoista
 6. Voi juku, oot kyllä ihailtavan kekseliäs ja ahkera näpertämään kaikkea ihanaa! Näitä(kin) täytyy testata! Mistä löysit koko pussillisen valkoisia hamahelmiä? Yleensä ne on niitä rumia kikertävän kukertavia sekoituksia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Prismasta löytyi näitä yksivärisiä pusseja :) Oli siellä niitä kikertävän kukertaviakin kyllä :D

   Poista
 7. Voisin kuvitella että jos laittaisi leivinpaperia muottina käytettävän astian ja helmien väliin välttyisi ainakin tarttumiselta, mutta saattaa toki estää muodon toteutumisen kunnolla... mahtava idea, täytyy toteuttaa!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, sekin voisi toimia :) Tosin täytyy todeta, että ihan kylmäksi jäähtyneenä kuppi lähti lasistakin ihan kohtalaisesti irti - totesin sen vasta tämän tekstin kirjoitettuani :)

   Poista