sunnuntai 30. tammikuuta 2011

Pullantuoksuinen sunnuntai

Käsittämätöntä, miten voikin iskeä yhtäkkiä pakottava inspiraatio leipoa pullaa, vaikken erityisemmin edes pidä siitä! Luulen, että näillä kylmillä talvipakkasilla on jotakin tekemistä asian kanssa...

Kimmokkeen sain oikeastaan törmättyäni muutamiin vähähiilaristen korvapuustien ohjeisiin, joissa sitko oli aikaansaatu vehnägluteenijauhon (n. 70% p, 13% hh) avulla. Ei siis muuta kuin nokka kohti Itiksen luontaistuotekauppoja ja tuumasta toimeen!


Sovelsin valmiita ohjeita tapani mukaan ja suunnilleen tällaisilla mentiin:

1 dl maitoa tai vettä
1 ps kuivahiivaa
kanelia ja kardemummaa
makeutusnestettä
ripaus sokeria hiivan ruuaksi
2 dl mantelijauhetta
2 dl gluteenijauhoa
0,5 dl FiberHuski(n tyyppistä jauho)a
n. 40 g pehmeää voita

Taikina 20 min kohotuksen jälkeen noin kaksinkertaisena

Leivonta sitten ihan kuin tavallisia korvapuusteja olisi tehnyt, eli hiiva ja mausteet lämpimään nesteeseen, jauhot ja voi perään, kohotus (20min), kaulinta ohueksi levyksi, täytteiden (pehmeä voi, kaneli, kardemumma, makeutus) levitys, rullaus, leikkaaminen ja muotoilu korvapuusteiksi, kohotus (30min), voitelu munalla ja paisto uunissa 200 asteessa n. 10-15 min.

Ehkä työläin vaihe on pakottaa venuva taikina levyksi...


Täytyy sanoa, että leipominen oli paljon helpompaa kuin normipullataikinan, sillä sitkoa oli aika hurjasti. Ei ollut pelkoa, että taikina olisi jäänyt mihinkään kiinni, vaan totteli hienosti.


Ensi kerralla varmaan kokeilen kuitenkin vähentää gluteenijauhon määrän puoleen ja korvata sen mantelilla tai kuitujauholla, josko sillä saisi pehmeämmän rakenteen aikaiseksi. Ei sillä, että nämä mitään kiviä olisivat tälläkään määrällä olleet.


 Maistuivat nimittäin yllättävän hyviltä kaakaon kanssa :)


Niin pullan ystävä musta ei kuitenkaan vieläkään tullut, ettenkö ainakin puolta tuotoksista (etenkin noita pyöreiksi pikkupulliksi laskiaista silmällä pitäen muotoiltuja yksilöitä) malttaisi nakata saman tien pakastimeen, niinkuin olen kuullut isojen tyttöjen leipomuksilleen tekevän ;)


Tästä tuoksusta sen sijaan en luovu, ennen kuin pakko on! Aiai, voi kun sen voisi täällä sähköisestikin jakaa!


Leppoisaa sunnuntain jatkoa :)

2 kommenttia:

  1. Ihania! Ehkä se himo johtuu just siitä, ettei niitä voi saada. Mä en aiemminkaan juuri välittänyt makeista leivonnaisista, varsinkaan pullista mutta nyt antaisin mitä vain saadakseni yhden viinerin, croisantin tai berliininmunkin!
    Ensi viikonloppuna oon kyllä päättäny tehdä runebergintorttuja, ehkä se helpottaa hetkeksi. :)

    Pullasi on kyllä mahtavan näköisiä, noh niinkuin oikeita pullia! Olisikin jännä saada leipoa itselle jotain, missä on sitkoa. Pitänee siis koittaa tuota gluteenijauhoa, jos se mulle sopisi. :)

    Kalastajan vaimon blogissa oli muuten näkkäriresepti, jonka luulisin olevan melko karppi! :) Niitä aion kokeilla myös itse, jätän vain kaurahiutaleet pois.

    VastaaPoista
  2. Haha, voipi olla :D Ja kiitti, mustakin noi onnistui paremmin kuin uskalsin toivoakaan! Kannattaa kokeilla tuota gluteenia, mutta laittaa tosiaan ehkä vähemmän kuin mitä mä käytin :) Enkäpä ainakaan huomannut, että maha olisi mitenkään ottanut itseensä, vaikka mullekaan ei yleensä viljat sovi.

    Mulla on myös ruunarit ollut suunnitelmissa, mutta nyt se taitaa kyllä kosahtaa tomusukrinin puutteeseen :(

    Ja juu, bongasin kanssa tuon näkkärireseptin. Lähtee ehkä kokeiluun, jos iskee kunnon näkkärinhimotus joskus! Mikään suuri leivän ystävä en kyllä ole noin yleensä ottaen :)

    VastaaPoista