perjantai 10. toukokuuta 2013

Chilisuklaajuustokakku


Tässä seuraisi syntymäpäiväkakkunani toimineen chilisuklaajuustokakun ohje, jonka kehittelystä kaikki kunnia kuuluu essim:lle. Alkuperäinen ohje siis täällä. Itse innostuin kokeilemaan reseptiä erityisesti sen erikoisen pohjan, murskattujen maapähkinöiden takia. Chilisuklaa on hyvää ja tämä suolaisen, mausteisen, tulisen ja makean yhdistelmä kiehtoi, joten ohjetta oli pakko päästä kokeilemaan!

En tosin onnistunut löytämään Fazerin 70% Thin Maya -chilisuklaata mistään. Se on jo pidempään ollut mystisesti kateissa kaupoista. Vinkatkaa ihmeessä, jos tiedätte, mistä tätä herkkua vielä pk-seudulla saisi. Anyhow, jouduin tyytymään Lindtin vähemmän tummaan vaihtoehtoon, joka toki makunsa puolesta sopi testiin loistavasti.

Muutenkin muuntelin reseptiä hieman - jotakuinkin tällainen siitä tuli:

Pohja:
200 g suolapähkinöitä
2 rkl mantelijauhetta
80 g sulatettua voita
kanelia
kardemummaa

Täyte:
300 g maustamatonta tuorejuustoa
3 dl kuohukermaa
0,5 dl leivontakaakaojauhetta
100 g chilisuklaata (säästä osa koristeluun)
1-3 chilipalkoa (1-2 koristeluun)
5 liivatelehteä
1/2 dl kiehuvaa vettä
makeutusta oman maun mukaan (stevia)

Valmistetaan kuin mikä tahansa juustokakku, eli pohjan pähkinät murskaksi esim. tehosekoittimella, voi sulatetaan ja sekoitetaan mausteiden kera joukkoon. Jos on kovasti makean perään, niin pohjaankin voisi lisätä aavistuksen makeutta. Itse valitsin myös mahdollisimman vähäsuolaiset (halpis)suolapähkinät käyttöön. Itse en makeuttanut pohjaa mitenkään ja O:n makuun pähkinät taisivat ainakin ensimmäisenä iltana pompata aika suolaisina vastaan, mutta minä tykkäsin kyllä! Johtuu varmaan siitä, että olen muutenkin karppauksen myötä tottunut vähempään makeuteen kuin herra O.


Pohjaseos painellaan irtopohjavuuan pohjalle ja siirretään hetkeksi jääkaappiin odottamaan. Irtopohjavuuan reunat kannattaa muuten pyyhkiä öljyyn kostutetulla talouspaperilla, niin että kakun saa siististi irti ilman mitään tuorekelmukikkailuja.

Täyteosuutta varten laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita sen joukkoon tuorejuusto, murskattu chilisuklaa (itse myös sulatin osan ja sekoitin joukkoon), kaakaojauhe ja pieneksi hakattu chilipalko. Jätä 1-2 chileistä koristeluun. Makeuta haluamallasi tavalla, sokerilla tai makeutusaineella. Kiehauta vesi ja sekoita liotetut, kuiviksi puristetut liivatelehdet sen joukkoon. Kaada täyteseokseen ohuena nauhana jatkuvasti sekoittaen. Kaada täyte irtopohjavuokaan pohjaseoksen päälle ja jätä jähmettymään ainakin neljäksi tunniksi, mieluiten yön yli. Koristele chileillä, suklaalla ja kaakaojauheella juuri ennen tarjoilua.


Itse lisäsin alkuperäisohjeeseen siis hiukan täytteen aineksia, jotta saisin kakusta paksumman. Irtopohjavuuassani kaikki kakut tuntuvat jäävän kovin mataliksi, jos noudatan alkuperäisohjeita. Kaakaojauhetta en tosin lisännyt samassa suhteessa - ehkäpä sen vuoksi kakku jäi hiukan aiottua vaaleammaksi. Hyvää siitä silti tuli!



Minä tykkäsin kakusta siis heti alusta pitäen, O olisi kaivannut enemmän makeutta suolaista pohjaa tasapainottamaan, mutta myöhempinä päivinä maut olivat kuulemma jo tasoittuneet. Tämä kannattaa siis huomioida, jos kakkua valmistaa ei-karppaajille. Pohjaratkaisu oli mielestäni nerokas: maapähkinät toimivat mainiosti rapeana pohjana ja koostumus oli mukava. Kaneli ja kardemumma toivat mukavaa lisäpotkua makumaailmalle. Ja chilisuklaa - se on aina namia! Näine varoituksenine voin siis suositella lämpimästi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti