keskiviikko 29. helmikuuta 2012

Amazing avian anatomy

Tänään pääsimme kertailemaan kanojen anatomiaa (otsikon avian = lintu-) ensin kirjoista ja monisteista, sitten parista hylätystä raadosta. Kaikki lintujen peruselimet ja poikkeavuudet, kuten kupu, rauhasmaha, lihasmaha, umpisuolet ja munasarjan sekä munanjohtimen rakennehan me ollaan opiskeltu jo ykkösellä SMAVAF:ssa (soveltava makroskooppinen anatomia ja vertaileva anatomia ja fysiologia) ja myöhemmin ne ovat kertautuneet esim. joulun jälkeen järjestetyllä eksokurssilla.

Kaikki tämä oli siis melko tuttua huttua (varoitus! luvassa dissektiokuvia):


Kuva
   Bronchial tubes = keuhkoputket
   Lungs = keuhkot
   Ceca = umpisuolet (2 kpl)
   Ovary = munasarja
   Kidney = munuainen
   Oviduct = munanjohdin
   Cloaca = yhteissuoli
   Large intestine = paksusuoli
   Mesentery = suolilieve
   Small intestine = ohutsuoli
   Duodenal Loop 
    = pohjukaissuolen mutka
   Pancreas = haima
   Gizzard = lihasmaha
   Liver = maksa
   Spleen = perna
   Gall Bladder =  sappirakko
   Proventriculus = rauhasmaha
   Heart = sydän
   Crop = kupu
   Trachea = henkitorvi
   Esophagus = ruokatorvi
   Superior larynx = kurkunpää




Kuva

... vaan kun monisteessamme käskettiin etsimään "syrinx", "Meckelin divertikkeli", caecumin tonsillat (= umpisuolen risat) ja Fabriciuksen bursa, hakeutui sormi suuhun. Ainakin noin kuvainnollisesti. Teurastamolla ei kannata juuri imeskellä sormiaan.

Käytössämme oli ainoastaan mustavalkokuvia sisältänyt lintujen anatomiakirja ja rajallisesti aikaa, joten osa pienimpien rakenteiden metsästämisestä jäi huomispäivälle. Vaan onneksi on google ja Cornellin yliopiston kauniit, selkeät dissektiovalokuvat! Lisäksi saamme huomenna ihan asiantuntijan opastuksen avuksemme.

Syrinx:
Kuva
- henkitorven ja keuhkoputkien haarautumiskohta
Se, miksi tätä kutsutaan syrinxiksi, eikä bifurkaatioksi kuten nisäkkäillä, jäi vielä itselleni epäselväksi.

Kuva

Meckelin divertikkeli eli umpipussi:
Kuva

 - ruskuaispussin jäänne ohutsuolessa
Katoaa ymmärtääkseni ajan mittaan, mutta löytyy vielä teurasikäisiltä broilereilta. 2 %:lla ihmisistä persistoi synnynnäisenä suolistoepämuodostumana.


Caecumin tonsillat (umpisuolen risat):
Kuva
- limakalvopaksuuntumat umpisuolten proksimaali- eli tyviosassa; sisältävät imukudosta ja tuhoavat ilmeisesti umpisuoliin pyrkivät mikrobit


Fabriciuksen bursa:
Kuva
- yhteissuolen loppuosassa sijaitseva pussi, jossa kehittyvät lintujen B-solut (vrt. nisäkkäiden luuydin)

Mielenkiintoista, mielenkiintoista! Vielä, kun löytäisimme huomenna lintujen piskuiset kilpirauhaset, lisäkilpirauhaset ja lisämunuaiset, voisin olla tyytyväinen. Ehkä näistä on hyötyä siinä vaiheessa, jos joskus päädyn erikoistumaan myös lemmikkilintuihin...

Loppuun vielä päivän mysteeri:


Kenellä on aikaa ja voimia kolata vapaaehtoisesti pitkä, puolisyrjäinen metsäpolku helppokulkuiseksi?

Kotipuoli 1 - Vantaa 0.

7 kommenttia:

  1. Teillä on kotipuolessa joku ahkeraliisa(-setä) käynyt huhkimassa!

    Ohoi, on mun päässäni selvästi jokin naksahtanut. Vähän vaan tässä aamupalaa syödessä muljahti masussa, kun katseli noita dissektiokuvia! :D Muistan ikuisesti, kun vielä vannoin, ettei musta voi tulla eläinlääkäriä, koska en voisi leikata tai tarvittaessa lopettaa eläintä. Nyt taas haaveilen dissektioista enemmän kuin mistään. Niin se ihminen vaan muuttuu iän myötä.. :)

    Kestääkö tämänkertainen harjoittelusi pitkään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ria: Hih, edistystä, edistystä :) Ja kyllähän noihin tottuu sitten opiskelujen aikana varsin nopeasti, joten pienestä muljahteluista ei kannata huolia :D Mun harjoittelu kestää 4 viikkoa - kaksi siipikarja- ja kaksi punaisen lihan teurastamolla :)

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Hmm, uran leveys ehkä sopisi tuohon, mutta kolatun/"kolatun" väylän kummassakaan päässä, saati missään keskivaiheilla ei kyllä näkynyt minkäänsortin renkaan jälkiä tai kääntymispaikkaa. Toisaalta lumikolakin oudoksuttaa, koska missään reitin varrella ei näkynyt kolattuja lumikasoja, lukuunottamatta ihan lopussa ihan pieni ja kahden polun risteyskohdassa (molemmat oli kolattu). Aika voimamies, jos käsipelillä on tuuppinut tai a) nostanut mönkijän maantietä reunustavan lumivallin yli ja kääntänyt sen sitten paikoillaan polun päässä :)

      Poista
  3. Olipas mielenkiintosia kuvia tuolla linkissä -sääli, että oma eläinlääkärin ura-haave on tyssänny terveydellisiin seikkoihin. Onneks on näitä teän blogeja :D jotain hupia ja tietoa saa aiheesta irti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, olin innoissani, kun löysin kerrankin noin hyviä ja tarkkoja kuvia! :) Ja tuohon varmaan blogien viehätys perustuukin - pääsee kurkkimaan toisenlaisiin maailmoihin. Kiitos kommentistasi! :)

      Poista
  4. Kiitos mahtavasta linkistä. Minua kiinnosti juuri tuo kanan sydämen anatomia. Nimittäin parhaillaan kattilassa niitä kiehuu puolen kilon verran koirilleni. Kaikkea kun ei pieneläinhoitajille opeteta vaikka kuinka pitkään olisi työelämässäkin ollut niin ei siltikään tule vastaan. Onnea kovasti sinulle opintoihisi!

    VastaaPoista