tiistai 31. tammikuuta 2012

Pääsykokeisiin valmistautuminen osa I - alkukevät

Pääsykokeet lähenevät jälleen reipasta vauhtia, joten ajattelin kirjoittaa muutaman sanasen teille koitokseen valmistautuville. Muutaman vinkin, jos niin voi sanoa. Valitettavasti en enää osaa ottaa kantaa tulevan kokeen sisältöön - sitä eivät tiedä muut kuin sen laatijat. Lääketieteiden pääsykoe tullee hakemaan muotoaan ja painotuksiaan vielä parikin vuotta, eikä siinä auta muu kuin valmistautua henkisesti mihin vain. Toisaalta voisi kyllä luulla, että ainakin alkuun koe muistuttaisi jossain määrin edellisiä, niin ettei useampaan kertaan hakeneiden aikaisempi valmistautuminen menisi aivan harakoille. Tämä on kuitenkin puhtaasti vain omaa spekulaatiotani kokeen tekijöiden hyväntahtoisuudesta.


Nyt, kun Galenos on poistunut pääsykoevaatimuksista, on oletettavaa, että esimerkiksi abien, teekkareiden sekä kemian, biokemian, biologian ja fysiikan opiskelijoiden kynnys "lähteä kokeilemaan" on madaltunut. Vastus ja kilpailu tulee siis varmasti olemaan kova ja veikkaankin sisäänpääsyrajojen pompsahtavan pilviin. Toisaalta moniko Galenosta pänttäämään varautunut tai muutoksesta masentunut jättää kilvan kokonaan kesken? Kevät sen näyttäköön.

Selvää on kuitenkin se, että huolellinen valmistautuminen ja henkinen yllätyksiin varautuminen nousevat tänä vuonna entistäkin tärkeämpään rooliin. Niinpä ajattelinkin kirjoittaa muutaman postauksen pääsykokeeseen valmistautumisesta tässä kevään edetessä. Useimmille hakijoille nämä asiat lienevät jo pässinlihaa, mutta pieni lisätsemppaus tai asioiden selkiyttäminen projektinsa parissa hapuileville ei kai koskaan ole pahasta.

Tästä se lähtee.


1. Tutustu Älyvuotoon.
Tutustu. Älä tee siitä uskontoasi, älä sorru vertailemaan itseäsi muihin, älä lähde kinastelemaan, älä lue sitä kuin Raamattua. Tutustu. Siellä on monia kaltaisiasi, samojen asioiden parissa kamppailevia pääsykoehakijoita. Sieltä löytyy spekulaatioita tulevasta kokeesta (älä usko niihin sokeasti!), sieltä löytyy lukuvinkkejä, tehtävien ratkaisumalleja, vastauksia kysymyksiisi, muistisääntöjä ja ennen kaikkea - vertaistukea. Siinä vaiheessa, kun toukokuu alkaa olla todellisuutta, saattaa tieto muista saman asian kanssa painiskelevista lämmittää mieltä kuin takkatuli hiihtoreissun jälkeen.


Vertaistuen hankkiminen on muutenkin suositeltavaa. Liity vaikkapa lukupiiriin verkossa tai livenä, jos et tunne ketään samassa tilanteessa olevaa tai osallistu valmennuskurssille!

2. Laadi lukusuunnitelma.
Tee se ihan oikeasti! Mieluiten paperille, mutta vähintään päähäsi. Ilman kunnollista lukusuunnitelmaa saatat laistaa pänttäämisestä nyt ja ajatella, että "kyllä tässä vielä ehtii", niin että loppukeväällä iskeekin sitten paniikki päälle. Laske nyt käytettävissä oleva aika ja jaa opiskeltava materiaalisi ensin kullekin kuukaudelle, sitten kullekin viikolle ja viikoittain kullekin päivälle. Jätä ainakin näin alkukeväästä kaikki viikonloput vapaiksi, jos vain suinkin pystyt. Vapaapäivät auttavat lataamaan akkuja ja nostattamaan motivaatiota opiskelurupeamien välissä ja ennaltaehkäisevät uupumista.



Mikäli olet nyt abi, hoida kuitenkin kirjoitukset ensin alta pois! Mikäli olet valinnut kirjoittaa kemian, fysiikan ja/tai biologian, niin onnitteluni! Pullasi ovat jo hyvin uunissa.

3. Lukemisen aloittaminen
Osa on aloittanut pänttäyksen jo syksyllä, osa heti vuoden alusta ja osalla se on edessä vasta kirjoitusten jälkeen. Paras aloitushetki, lukemisen määrä ja painotukset riippuvat ennen kaikkea hakijan lähtötasosta, joten niihin mun on turha lähteä ottamaan kantaa. Itse lähdin täysin nollatasolta ja kävin yhdeksän kuukauden mittaisen valmennuskurssin, jolla siirrytiin matematiikasta kemian ja fysiikan kimppuun vasta hiukan ennen joulua. Etenemistahtimme olikin sitten noin 1-2 viikkoa per lukion kurssi, eli noin kaksi kappaletta päivässä. Kyllä siinä sai pitää lakistaan kiinni pysyäkseen mukana! Ykköskurssit ja magnetismin skippasimme silloin kokonaan ja bilsaa käytiin vain Galenoksen pohjalta - sitä tosin jo heti alkusyksystä lähtien.



Valmennuskurssitehtävien lisäksi luin ja laskin kotona itsenäisesti lukion fysiikan ja kemian kirjojen tehtäviä osaamiseni varmistamiseksi. Kun kaikki kurssit oli saatu käytyä läpi, huomasin, etten muistanut osasta enää mitään, joten laskin niiden tehtävät uudelleen. Loppukeväästä keskityin sitten enemmän valmennuskurssimateriaalien läpikäymiseen, mutta teillä uusilla hakijoilla tuo sama aika taitaa mennä lähinnä asioiden kertailuun.

Summa summarum: ajoittakaa omat lukemisenne oman lähtötasonne mukaan. Nyt alkukeväästä lukutahti voi olla verkkaisempi, esimerkiksi pari tuntia päivässä, viisi kertaa viikossa ja sitten lähempänä koetta hiukan tiiviimpi. Nyt opiskellut asiat ehtivät vielä moneen kertaan unohtua, joten nyt kannattaa keskittyä asioiden ymmärtämiseen, hyvän laskurutiinin hankkimiseen ja huolellisten, myöhemmin keväällä arvoon arvaamattomaan nousevien omasanaisten muistiinpanojen tekemiseen.


Kaikenlainen opiskeltavan materiaalin parissa puuhastelu on muutenkin hyödyllistä ja vahvistaa asioista jääviä muistijälkiä aivoissa. Siispä alleviivailkaa, tehkää taulukoita, kuvioita, yhteenvetoja laajemmista kokonaisuuksista ja ennen kaikkea niitä muistiinpanoja! Se on paljon hauskempaakin kuin vain yksitoikkoinen hiljainen sivujen kääntely, johon sortuessaan saattaa yhtäkkiä huomata, että on jo hetken aikaa ajatellut kaikkea muuta kuin lukemaansa. Alleviivailu ja muistiinpanojen tekeminen pakottaa miettimään, mikä tekstissä oikeasti on tärkeää ja muistamisen arvoista. Samalla huomaa hyvin, jos ei täysin ymmärrä jotakin asiaa ja voi alkaa selvitellä siihen vastausta vaikkapa googlettamalla.

4. Muista muukin elämä
Älä ainakaan vielä tässä vaiheessa unohda koko muuta elämääsi. Harrasta, liiku, tapaa ystäviäsi. Käy viikonloppuisin ulkona, vahtaa telkusta kaikkia erityisen realistisia lääkäri- tai eläinlääkäriohjelmia, kuten Grayn anatomiaa tai mun pääsykoevuoden ehdotonta suosikkia, Housea. Tai ihan mitä tahansa muita ohjelmia!



Pidä lukujesi välillä taukoja ja muista tosiaan ne vapaapäivät. Samalla kannattaa pikku hiljaa alkaa varoitella läheisiä siitä, että loppukeväästä saatat joutua lukemaan hieman tiivimmin ja joutua skippailemaan joitakin yhteisiä menoja. Pyydä ymmärrystä ja kerro, kuinka tärkeästä asiasta tässä itsellesi on kysymys. Ihmissuhdesotkut ovat viimeisin asia, jonka haluat sekoittavan päätäsi, kun pitäisi keskittyä siihen, mitä seuraa mistäkin kemiallisesta reaktiosta tai siihen, miltä siellä solun sisällä näyttikään!

5. Tee lukemisesta kivaa!
Tätä olen toitottanut aiemminkin, mutta se on niin tärkeä asia, että haluan korostaa sitä nytkin. Jos lukeminen on pakkopullaa, tulee helposti keksittyä kaikkea muuta, kivempaa tekemistä. Ei se motivoi.
Koita siis tehdä lukemistilanteesta mukavin mahdollinen lukemalla vaikkapa upottavassa nojatuolissa, sohvalla selälläsi tai sängyllä vatsallasi.


Varaa tarpeiksesi värikkäitä kyniä (värit auttavat muistamaan!), post-it lappuja, kivoin kansikuvin varustettuja vihkoja ja vaikka jotain ihania herkkuja.




Pari kevään aikana hankittua ylimääräistä kiloa pystyy kyllä karistamaan sitten kesän aikana, kun unelmien opiskelupaikka on taskussa. Trust me, it'll pay off!



 Kuvat: weheartit.com

24 kommenttia:

  1. Ihanaa että jaksat muistaa meitä hakijoita tällaisella postauksella <3

    En tiedä onko tää mun opiskelurytmi hyvä kun aloitan klo 12 ja opiskelen sitten 6-8h hyvin leppoisaan tahtiin.. eli toisinsanoen kone on auki tässä nenän edessä. ja joskus pitää valmennuskurssille lähteä kun on "vasta päässyt alkuun" päivän omien opiskelujen parissa.. mitenköhän tuota heräämistä saisi aikaisemmaksi..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, jos tykkäsit! :) Älä murehdi yhtään tuosta myöhästä heräämisestä - mä tein ihan samoin! Kuuluu lukea silloin kun on virkeimmillään, joten jos ei heti aamusta saa aikaiseksi, niin ei se ole mikään ongelma. Mulla oli myös kone auki aina ja palkitsin itseni aina esim. 10 laskun jälkeen sillä, että sain mennä datailemaan ;) Tietty jos unohtuilee koneen ääreen tuntikausiksi, kun pitäisi lukea, niin sitten se ei ehkä enää toimi :D

      Poista
  2. Pakko sanoa että aivan ihana blogi sulla :)<3 Tää motivoi ihan mielettömästi! Vaikka itse oonkin vielä niin pitkän matkan päässä ja vasta lukiota alottamassa, niin on vain niin ihanaa lukea täältä sun kokemuksia ja saavutuksias.. En malta odottaa et pääsen itsekin elämään unelmaani..:) <3 Tsemppia sulle opiskeluihin ja jatka kirjottamista:)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aww, kiva kuulla :) Tsemppiä sinnekin, hienoa, että jollain on suunnitelmat jo valmiina! Helpottaa opiskelujen painottamista ja sisäänpääsyä huomattavasti. Jaksuja sinnekin! :)

      Poista
  3. Ah, tämäkin vähän tsemppaa. Koin eilen karmean masennuskohtauksen valmennuskurssini jälkeen, kun en osannut yhtäkään tuntitehtävää tehdä luennolla. Aloitin 4kk sitten puhtaalta pöydältä ja tuntuu, että kaikki mitä ennen valmennuskurssia luin, on valunut toisesta silmästä sisään ja toisesta ulos eikä aivojen perukoille ole rekisteröitynyt yhtään asiaa.. Pari tuskan kyyneltähän siinä tuli sitten tirautettua. Kemia ja fysiikka tuntuu kovin vaikeilta, mutta eiköhän se tästä, onhan tässä vielä toiset 4kk aikaa tsempata.

    Itsellä ainakin paha tapa, että en ole kamalasti pitänyt vapaata, koska luettavaa tuntuu olevan ihan kamalasti ja opittavaa liikaa mun aivokapasiteetille. Opiskelutekniikatkin on vähän hukassa.. Eiköhän se tästä.. :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi voi :/ Ei kannata vielä vaipua synkkyyteen! Se, että olet tuskaillut asioiden parissa jo etukäteen ei varmasti mene hukkaan. Laskurutiinia tarvitaan, eikä sitä saa kuin laskemalla ja hyvällä laskurutiinilla opit helpommin uusiakin asioita. Ja onneksi aikaa on vielä!

      Riittävästä levosta ja tauoista kannattaa kyllä pitää kiinni - aivot jäsentelevät oppimaansa asiaa levossa ja motivaatiokin säilyy paremmin kohdillaan ;) Helmikuiset tsempitykset täältä taas!

      Poista
    2. Ah tuon masennusaallon jälkeen on taas toivo pilkistänyt pessimistiseen päähäni :D Ja ainahan se menee niin, että jos ei ekalla sisään, niin sitten tokalla! ;)

      Poista
  4. Ria: tai kolmannella... tai kymmenennellä :D

    VastaaPoista
  5. Hyvää innostusta saa myös lääkisblogeista. Hyviä vinkkejä ja motivaatiota! Näitä on aika paljon, mut mä luen ainakin nää:

    Sansun blogi:
    http://sansunblogi.blogspot.com/

    Liljan blogi:
    http://lilja-lilja-lilja.blogspot.com/

    Marikan blogi:
    http://lakeus.blogspot.com/

    Anitan blogi:
    http://suuriamuutoksia.blogspot.com/search/label/hakeminen

    VastaaPoista
  6. Totta! Mulle uusi oli tuo Liljan blogi, muita seuraan itsekin :)

    VastaaPoista
  7. Hui, kun alkoi ahdistamaan :D vaikka toisaalta kyllä tsemppasikin tämä postaus ja hyviä vinkkejä tuli. Itse päätin viime syksynä, että pakko se on yrittää, nyt jos ei koskaan. Pienestä asti olen halunnut, mutta tuohon asti olen aina ajatellut että olen liian huono/en kuitenkaan pääsisi jne (En ole lukiossa lukenut fysiikkaa yhtä kurssia enempää koska inhosin sitä sydämeni pohjasta minkä olen kokenut ehkä suurimmaksi haasteeksi/esteeksi). Syksyllä piti alkaa lukemaan, mutta tokihan se edellinen koulu piti hoitaa loppuun (valmistun keväällä farmaseutiksi), joulun jälkeen piti jatkaa, niin eiköhän nyt ole muuttorumba pahimmillaan ja päähän mahtunut vain laatikoiden pakkaaminen. Muuton jälkeen alkaa kolmen kuukauden loppuharjoittelu ja valmennuskursseista on turha haaveillakaan (rahatilanne), joten kieltämättä alan jo itsekin epäilemään tätä omaa selviytymistäni kaikesta :D Sun blogia lukiessa kyllä aina motivaatio nousee pilviin kun lukee noita koulupäivityksiä, mutta kun fysiikan kirjan aukaisee, tuntuu tuo kohta 5 aika mahdottomalta :D Mutta kaikkeni ajattelin antaa ja jos se ei riitä niin sitten ensi vuonna uusiksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, ei tämän ahdistaa pitänyt :D Aika tiukan kuuloinen kevät kieltämättä, mutta luet sen, minkä pystyt! Hienoa se on saada yksikin tutkinto valmiiksi (onnea!) ja ensi vuonna sitten vaikka rahatilanteen parantamista ja uutta yritystä, jos nyt loppuu aika kesken :) Voimia rutistukseen!

      Poista
  8. Kiitos taas hyvistä vinkeistä! Itsellä ei vielä ole pääsykokeet edessä ja vähän tuntuu epävarmalle onko ikinä. Tällä hetkellä olen siis lukiossa ja motivaatio laskee koko ajan kun kemiasta, fysiikasta eikä edes lyhestä matikasta tule mitään vaikka kuinka lukisi biologia sentään menee hyvin. Tämä postaus vähän piristi, toisaalta alkoi vaan enemmän pelottaa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kemia ja fysiikka on 90% työtä, 10% lahjakkuutta, joten kyllä ne ovat vielä kukistettavissa, kun et anna motivaatiosi laskea ja ko. aineiden masentaa. Itsekään en ollut kummankaan suuri ystävä, mutta ehdottoman kannattavaa oli kaikki se pakotettu panostus näin jälkeenpäin katsottuna! Ja noitahan et tarvitse kuitenkaan kuin pääsykoevaiheessa - itse opiskelu on mielestäni lähempänä bilsaa (solujutut, anatomia, fysiologia...) kuin mitään matemaattista ainetta. Sitä kuuluisaa Sisua vain peliin ;)

      Poista
  9. Moikka!

    Tämä ei nyt varsinaisesti tähän postaukseen liity, mutta ajattelin kommentoida kun olen juuri alkanut lukea blogiasi ja olen jäänyt ihan koukkuun! :) Opiskelen itse myös aika vaativassa koulussa (oikiksessa) ja minulla on myös kaksi koiraa, joten on kiva lukea vaativan koulun ja koirien yhteiselon sovittamisesta. Ja samoin myös kaikista eläinlääkisjutuista ja kivoista harjoitteluraporteista kun tuo oma koulu on, hmm, hieman teoriapitoista :D

    Kiitos kivasta blogista ja aurinkoista kevättä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun jätit kommentin! On aina kiva kuulla kohtalontovereista :) Teillä on vissiin kuitenkin siitä kivat opiskelut, että pakollista opetusta on vähän, joten koirille riittänee kivasti aikaa? Aurinkoista kevättä sinnekin ja rapsutukset koirille! :)

      Poista
  10. Mulla on aina ollut unelmana eläinlääkäriksi pääsy, mutta lukion edetessä tuntuu koko ajan vaikeammalta unelman saavuttaminen. Kemia ja fysiikka on vähän pakkopullaa, ja heti alkaa masentaa jos ei opi niitä juttuja. Varmasti on mahdollista että oppisin nuo asiat, mutta olen oikeasti todella laiska ihminen. Fysiikan ja kemian lukemisen sijaan keksin aika usein muuta tekemistä. Toisaalta turha ressata vielä pääsykokeita, kun on lukiota vielä jäljellä. Pitää vaan ryhdistäytyä fysiikassa ja kemiassa, ja hankkia lisää motivaatiota esim. sinun blogista :) tosin vähän liian usein lueskelen näitä eläinlääkisblogeja opiskelun sijaan. Millaista valmennuskurssilla on? Haetaanko eläinlääkikseen kirjoituksista seuraavana keväänä vai miten? olen itse ajatellut panostaa lukiossa bilsaan ja kirjoittaa sen, ja käydä fysiikan ja kemian kurssit mutta en kirjoittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe, en ihmettele - mullekin nuo ovat inhokkiaineita, joten aikalailla skippasin ne lukiossa :) Valmennuskurssilla (ainakin meillä) oli vähän niinkuin koulussa: laskettiin lukion kirjoista ja Galenoksesta fysiikkaa ja kemiaa, tehtiin muistiinpanoja ja kuunneltiin opetusta. Silloin oli kuitenkin vielä Galenos käytössä - nykyisin pärjää pelkällä lukion oppimäärällä.

      Suosittelisinkin, että luet noita aineita yhä vain hartaudella. Fysiikan ja kemian kirjoittamisestakin olisi varmasti valtava hyöty, sillä siinä samalla tulisi kerrattua koko lukion oppimäärä - eli valmistauduttua samalla pääsykokeisiin! Voisit päästä jo abikeväänä sisään, koska pääsykokeessa kysellään samoja asioita kuin kirjoituksissakin. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla ;)

      Poista
  11. Kyselisin sulta ihan vinkkiä mitä tekisit tässä tilanteessa. Itsehän sen minä päätän, mutta toisten mielipiteet on aina arvokkaita :)

    Pidin suunnitellun välivuoden ja nyt tänä keväänä haen eläinlääkikseen. Olen AINA halunnut eläinlääkäriksi enkä oikeastaan ole edes huvikseen miettinyt mitään muuta ammmattia. Noh, tänä syksynä sairastuin aika pahasti ja jouduin viettämään sairaalassa pitkiä aikoja ja lukusuunnitelma meni muussiksi. Nyt vasta helmikuussa pääsin aloittamaan. Kiire tulee ja pahalta näyttää, että ovet ei avaudu tänä vuonna. Syksyllä hain AMK ( fysioterapia) ja pääsin sisään, mutta tietenkin siirsin lääkiksen haun ( ja sairauteni) takia opintoja. Kannttaako aloittaa fyssarin opiskelu ( olen ymmärtänyt että päivät 8-16 ja paljon asiaa)ja samalla lukea lääkikseen vai pitää pokkana toinen välivuosi ja lukea syys/ lokakuusta täysillä. Tällöin se "turvallinen varavaihtoehto" häviäisi koska AMK opintoja ei saa heti perään siirtää toista vuotta. Hävettää ettei olisi vielä opiskelupaikkaa mutta toisaalta tuntuu turhalta opiskella jtn mitä ei halua tulevaisuudessa tehdä ollenkaan :) Tulipas romaani ja arvostan mielipidettä kun sulla kokemusta lääkikseen hakemisesta :)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, paha tosiaan sanoa toisen puolesta yhtään mitään. Itsehän olin samassa tilanteessa sillä erotuksella, että vuosi fyssarin opintojen lykkäämistä riitti.

      Sanoisin kuitenkin, että älä vielä heitä pyyhettä kehään tämän vuoden hakujen osalta, vaan _priorisoi_. Tutki vanhoja pääsykokeita, mieti mitkä ovat tärkeitä asioita ja keskity niihin. Tehosta oppimisesi: kirjojen läpikäyminen kertaalleen voi riittää, jos se kertaluku on tehokas, teet hyvät muistiinpanot ja kertaat niistä koko aineiston viimeisinä viikkoina. Ei tänne kuitenkaan niin mahdotonta ole päästä! :)

      Jos kuitenkaan et pääse sisään, suosittelen seuraamaan sydäntäsi ja pohdiskelemaan voimavarojasi. Toiset pääsevät sisään, vaikka opiskelisivat toisessa koulussa samaan aikaan. Pientä toisten opintojen laiminlyöntiähän se kuitenkin vaatii ;) Ja jos et halua fyssariksi, kannattaako sitä paikkaa viedä joltakulta halukkaalta? Oletko onnellinen, jos lähdet sille tielle, etkä pysty panostamaan unelmaasi? Vaikeita, mietittäviä juttuja. Onneksi kesään on vielä aikaa - kaikki on mahdollista!

      Poista
  12. Voi kiitos ihan älyttömän paljo noista kaikista mahdollisista postauksista, just vasta bongasin sun blogin ja koska ens keväästä lähtien pystyn liittymään "hakurinkiin", niin varsinki tää postaus helpotti ihan hirveesti! En tiedä onko mun lähtötaso millä, sillä kirjoitusten jälkeen pääsykokeisiin luku ei varmaan kamalasti nappaa, mutta oon itsekkin miettiny jos menisin ihan suosiolla vuodeksi tuollaiseen pääsykokeisiin valmentavaan kouluun. Kommentoinnin ponttina siis se, että että nää sun postaukset ja infopaketit saa mut innostumaan ja kaikkien kouluhommien ja hakujuttujen alkaessa räsähtää päälle, niin tuun ainaki kokoajan vaan varmemmaksi minne haluan mennä, helpottavaa lukee toisen kokemuksista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että näistä saa vieläkin joku iloa :) Tsemppiä pääsykoerutistukseen!

      Poista
  13. Oisinkohan sun blogia nyt parisen vuotta lukenut ja on todella inspiroivaa ja kiinnostavaa luettavaa. Eksyin lukemaan taas näitä vinkkejäsi pääsykokeisiin, kun en nyt odotetusti ensimmäisellä hakukerralla eläinlääkikseen päässyt. Ei muutakuin tuleva vuosi fykebi-kirjojen parissa ja ensi keväänä uusi yritys. Luin kaksoistutkintona itseni eläintenhoitajaksi ja ylioppilaaksi. Kirjoitin fysiikan, kemian ja bilsan pitkinä, mutta laskurutiini jäi puuttumaan, teorian avulla selvisin kirjoituksista. Matkan varrelle on sattunut mutkia, mm. yhtäkkiä puhjennut kissa-allergia, johon saan siedätyshoitoa, mutta silti tahto eläinlääkäriksi on kova. Ensi vuodeksi olen miettinyt valmennuskurssia oman lukemisen tueksi ja haluaisin kysyä, koitko saavasi siitä paljon hyötyä ja apua lukemiseen? Mielipiteitä kun eri valmennuskursseista tuntuu olevan joka suuntaan, mutta taitaa kurssien sisältökin olla kovin vaihtelevaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse tuskin olisin päässyt sisään ilman valmennuskurssia, omat taustani olivat heikot, vaikka fy-ke-ma-bi eivät sinänsä tuota vaikeuksia, eivät vain lukiovaiheessa kiinnostaneet. Meillä oli hyvä, kattava ja pitkä kurssi, joka mahdollisti 100 % panostamisen pääsykokeisiin. Oman kokemukseni perusteella siis suosittelen, mutta kokemuksiahan löytyy toki laidasta laitaan. Meistä yhdeksästä pääsi sisään ekalla yrittämällä noin puolet, eli paljon toki jää itsestäkin aina kiinni :)

      Poista