torstai 12. tammikuuta 2012

Valoa pallossa

Mä en tiedä, kuinka hyvin se välittyy mun blogipostauksistani, mutta mä tykkään puuhastella kaikennäköistä enemmän tai vähemmän luovuutta edellyttävää. Nuorempana askartelin paljonkin ja kolusin yläasteella kaikki valinnaiset käsityökurssit läpi. Nykyisin toteutan itseäni lähinnä vaihtelemalla kodin ilmettä ja kokeilemalla uusia reseptejä. Silloin tällöin kuitenkin innostun tekemään myös käsilläni jotain. Viime aikoina inspiraatio on pulppuillut moneenkin suuntaan, sillä on kivaa, kun on pitkästä aikaa joku, jonka kanssa puuhastella. Totta puhuakseni mun eksäni ovat olleet hiukan sellaista perässä vedettävää mallia, joten on tässä ollut totuttelemista, kun O innostuu melkein mistä tahansa. Toissapäivänäkin heitin puolitosissani Facebookissa, että mentäiskö viikonloppuna hiihtämään koirien kanssa ja O nousi samalta istumalta etsimään mulle lainasuksia - mun omani kun ovat jo aika elämää nähneet. Mutta en mä valita. Päinvastoin! Juuri tällaista ehdinkin jo pari vuotta kaivata.

Ilmeisesti olen tullut maininneeksi äidillenikin asiasta, koska eräästä mun joululahjapaketista paljastui - ei yksiä vaan kahdet - valopallon askarteluaineet! Puhun siis näistä tällaisista:


En tiedä muusta Suomesta, mutta omassa kotikaupungissani näiden askartelu oli muutama joulu sitten kova hitti ja palloja näkyy edelleen varsin monessa ikkunassa. Silloin hittibuumin aikaan mekin askarreltiin porukalla useampi pallo lahjaksi, mutta itselleni en tajunnut jättää yhtään. Sittemmin olen katunut asiaa ja olin päättänyt korjata virheeni tänä vuonna, mutta eipä mun tarvinnut lähteä edes materiaaleja metsästämään, kun löysin ne aattona lahjakassin sisältä. Tuplana, tosiaan.


Jonakin välipäivistä kävimmekin sitten pallojen kimppuun ja päätin ikuistaa prosessin, josko joku muukin kiinnostunut löytää joskus tiensä tänne.


Valopalloa varten tarvitaan varsin yksinkertaiset aineet: kahta eripaksuista paperinarua, iso pyöreäksi muotoutuva ilmapallo, liimaa, vettä, tuorekelmua ja sopivat astiat. Pöytä kannattaa suojata vanhalla vahaliinalla.

Narukerät pyöritellään pienemmiksi nipuiksi (n. 30 kierrosta sormien ympäri), ilmapallo puhalletaan täyteen, muotoillaan mahdollisimman pyöreäksi ja kelmutetaan.
Perusideana on pyörittää vesi-liimaseoksessa  (1:1) kastellut naruniput yksitellen ilmapallon ympärille - vuorotellen ohuempaa ja paksumpaa narua käyttäen. Tässäkin vaiheessa voi vielä yrittää vaikuttaa pallon pyöreyteen ja narujen alku- ja loppukohdat kannattaa pyöritellä tai solmia aiempien narujen joukkoon, jotta ne eivät jäisi rumasti törröttämään. Lopuksi pallo jätetään kuivumaan ilmavasti yön yli. Helppoa ja yksinkertaista!

 

Narujen kuivuttua ilmapallo puhkaistaan ja poistetaan kelmujen mukana narujen väleistä.

Lopuksi pallon sisään pujotellaan 120-osaiset ledvalot (Tähtitaivas) ja kiinnitetään johdon ulostuloaukon reunalle siima, josta pallo voidaan ripustaa roikkumaan.

Valmista tuli!Kaunis pieni tunnelmanluoja, me likes! Mutta kertokaa mulle, että onko nää olleet muuallakin hitti? Vantaalta en ole bongannut, mutta me ollaan tätä kovasti pohdittu :)

6 kommenttia:

 1. Meikäläisenkin tuorein rakkaus on helposti innostuvaa sorttia, ja oi miten tykkään kun ei tarvitse suostutella toista mihinkään, ja aktiviteettia riittää! Ymmärrän täysin tunteen! ;)

  Täällä turussa en ainakaan ole tuollaisiin valopalloihin törmännyt askartelumielessä, mutta jossain kyllä oon tuollaisen nähnyt aiemminkin :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh, kohtalontovereita! ;) On se vaan mahtava piirre, etenkin kun on tottunut johonkin ihan muuhun. Kiitti tilannekatsauksesta Turuuun suunnalta :)

   Poista
 2. Ihana tuo "perässä vedettävä malli" :D Mä oon kans nähnyt noita valopalloja, ja oon Pohjanmaalta. OOn ite tehnyt sellaisia puisia kehyksiä jossa on lautakehikossa paperinarua, aika sama idea siis. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, luulin vastanneeni tähän jo kerran, mutta ilmeisesti vastaus ei ole tallentunut? No mutta siis joo, perässä vedettävä nimenomaan, miten sen paremmin ilmaisisi :D Noi taulut taitaa olla vuotta-paria uudempi keksintö askartelurintamalla. Tiedän, että niitäkin on kotiseudullani puuhasteltu, muttei kuitenkaan samassa mittakaavassa kuin nuita palloja. Itekin mietin sellaista taulua, koska ne on musta upeita, mutta ei ole tällä hetkellä seinillä oikein tilaa :/

   Poista
 3. Oo, kiitos ohjeesta! Josko saisin itseäni niskasta kiinni. :) Mulla on ollut pitkään haaveena pyöritellä tuollainen jättipallo makuuhuoneen kattovalaisimeksi. Varastossa olisi iso määrä kahta violettia paperinarua, jolle en keksi käyttöä. Mietin paperipallon spraymaalaamista, mutta lisääköhän se palovaaran riskiä.. Tai ylipäätään, onko tuo turvallinen viritelmä oikea lamppu sisällään..? Ehkä kuitenkin ostan uutta, valkoista peperinarua. Mistä muuten löysit omasi? :)

  Niin ja täälä tai kotiseudulla en ole kuullut mistään isosta hitistä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, en osaa sanoa paloturvallisuudesta, mutta kyllähän paperia varjostimissa käytetään. Täytynee varmaan varmistaa vain hyvin, ettei paperi vahingossakaan pääse koskettamaan lamppua. Ainakin täällä oli toteutettu tuollainen lamppu ymmärtääkseni juuri tällä menetelmällä: http://kasityovasu.vuodatus.net/blog/2745102/kaamospunottu-varjostin/ Toinen vaihtoehto olisi ehkä liisteröidä pitsiliinoja pallon päälle samalla tekniikalla: http://www.moredesignplease.com/moredesignplease/2011/3/4/diy-doily-lamp.html Tosi nättejä musta, tosin riippuu toki muusta sisustuksesta hiukan, että mitenkä tuollainen kotiin istuu :)

   Mun matskut on paikallisesta käsityökeskuksesta. He myyvät sieltä siis narut, ilmapallon ja ohjeet sisältäviä paketteja suoraan :)

   Poista