tiistai 4. joulukuuta 2012

4. luukku
Varpusille jouluaamuna

Tänä iltana täällä Viikissä järjestettiin eläinten jouluhartaus - kirpeässä pakkassäässä. Me ajoitimme iltaulkoilumme niin, että pääsimme mukaan laulamaan Varpusta jouluaamuna ja Maata, joka on niin kaunis. Iippu ja Taikkis olivat tohkeissaan ympäröivästä koirapaljoudesta, mutta itse yritin keskittyä kuuntelemaan tilaisuuden sanomaa. Tulipa siinä sitten melkein tippa linssiin, kun hartaudessa muistettiin omien lemmikkien ohella myös luonnoneläimiä ja Yliopistollisessa eläinsairaalassa hengestään taistelevia lemmikkejä. Juuri niitä, joita olen päivystyksissä itsekin hoitanut.

Onnea on omien eläinten terveys.
Ajattelin, että päivän teemaan sopisi mukavasti tällainen pieni askartelu- (vai kokkaus-?)vinkki, jolla voi helpottaa lintujen ja oravien ravinnonsaantia näillä kylmillä ja lumisilla keleillä. Itselläni oli nimittäin pikkutyttönä tapana viedä jouluaattoaamuisin aina lähimetsämme linnuille ruokaa ja hiljentyä samalla joulun viettoon lumisessa, hiljaisessa luonnossa. Tapa, jonka voisi kai jälleen herätellä henkiin.

Ohje on varsin simppeli.1. Sulata kattilassa kookosrasvaa ja sekoita sen joukkoon energiapitoisia siemeniä: auringonkukkaa, maapähkinöitä, kauraa, valmiita linnunsiemenseoksia... Myös marjat - pakastetut tai kuivatut kelpaavat hyvin.
2. Annostele seos kertakäyttöisiin tai silikonisiin muffinssivuokiin, piparkakkumuotteihin, jääpalamuotteihin, tyhjiin kermaviili- tai jugurttipurkkeihin...


Piparkakkumuotit hiukan falskaavat, mutta niillä tulee nättejä herkkujapaloja!

3. Iske kuhunkin muottiin, keskelle seosta pystyyn hammas- tai cocktailtikku. Itse hyödynsin Halloweenista ylijääneitä tikkuja.4. Siirrä vuuat jääkaappiin kohmettumaan tunniksi-pariksi.


5. Pyörittele jähmettyneisiin herkkupaloihin kunnon reikä hammastikulla ja irrottele ne muoteista.

6. Pujota reiän läpi luonnonkuituinen ripustuslanka ja valmista tuli!
Helppoa, yksinkertaista ja kaunista! Kelpaavat ripustettaviksi lintulaudalle, lähimetsän puihin (muista kuitenkin käydä keräämässä langat myöhemmin pois) tai lahjaksi naapurin lintuja ruokkivalle mummolle.

7 kommenttia:

 1. Nätti idea :) valkoinen kookosrasva näyttää vain aika jähmeältä? irtooko tuosta namuja? Ainakin oravan uskoisi saavan tuosta irti syötävää

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tuo ainakaan huoneenlämpöisenä tunnu kovalta, tiedä sitten miten pakkanen vaikuttaa. Mutta joka tapauksessa noiden toinen puoli (siis se, joka näkyy esim. 3. alimmaisen kuvan sydämestä ylöspäin) lienee ainakin helppo nakki eläimille: siitä pähkinät ja siemenet irtoavat ilman suurempaa efforttia :)

   Poista
 2. Kuinkahan hyvin moiset säilyy huoneenlämmössä? Jos noin joululahjoiksi ajattelis...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säilyttäisin jääkaapissa tai ulkona jouluun saakka ja kehottaisin lahjan saajaakin tekemään niin, että säilyy kookosrasva hyvänä :)

   Poista
  2. Eipä tuo kookosrasva tietääkseni huoneenlämmöstä pahastu. Toki jos on kovin lämmintä, se alkaa sulaa. :)

   Poista
  3. Niin ja kyllä se varmaan jossain ajassa alkaa härskiintyäkin :D En tosin osaa arvioida, kuinka kauan siihen menee, enkä aio toisaalta myöskään testata :D

   Poista
  4. Periaatteessa joo. Jos miettii, että kookosrasvaa säilytetään usein ihan huoneenlämmössä, kuten muitakin kasvirasvoja, niin ei se härskiintyminen ihan heti tapahdu. :)

   Noi on muuten herkullisen näkösiä. Tekis mieli puraista pala. :D

   Poista