sunnuntai 2. joulukuuta 2012

2. luukku




Muistoja mikrobiologian labrasta











 ... perinteisen glögijuustotortun muodossa!

Ohjeita tavallisen tortun tekoon löytää mm. täältä tai täältä. Itse tein taas tällaisen viljattoman, karpin version. Tämäkin taipuu kyllä takaisin antikarppaus-ihmisten ohjeeksi, jos vaihtaa mantelijauheen piparkakkuihin ja makeutusaineen sokeriin ;)


 Karpinnettu glögijuustotorttu
Pohja: 
70 g voita
120 g mantelijauhetta
piparkakkumaustetta
makeutukseen steviaa, Sukrinia tms.

Täyte:
4 dl kuohu- tai vispikermaa
300 g maustamatonta tuorejuustoa
1/2 dl sokeroimatonta glögiä
5 liivatelehteä
piparkakkumaustetta
makeutukseen steviaa, Sukrinia tms.

Kiille
2 dl sokeroimatonta glögiä
glögimaustetta
3 liivatelehteä
tippa punaista elintarvikeväriä (jos haluat kiilteen väristä tummemman punaisen)


1. Sulata voi mikrossa  ja sekoita siihen loput pohjan aineksista. Sopivan piparkakkumauste- ja makeutusbalanssin löytää oikeastaan vain riittävän monella koemaistolla.

2. Painele seos irtopohjavuuan pohjalle ja siirrä jääkaappiin odottelemaan.


3. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 10 minuutiksi.
4. Valmista täyte: vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoittaa joukkoon  tuorejuusto sekä haluamasi määrä makeutusainetta ja piparkakkumaustetta.



5. Kuumenna glögitilkka kiehuvaksi ja sekoita siihen kuiviksi puristellut liivatelehdet.
6. Kaada glögi-liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon, jatkuvasti sekoittaen.
7. Kaada täyte pohjan päälle, tasoittele ja siirrä yön ajaksi jääkaappiin jähmettymään.

8. Valmista kiille seuraavana päivänä, muutama tunti ennen tarjoilua. Kiehauta glögi kattilassa ja lisää siihen halutessasi lisää makua teesihtiin annostelulla glögimausteseoksella. Tavallinen, juomavalmis glögi saattaa muuten olla turhan laimean makuista kakun päällä - yleensä ohjeissa neuvotaankin käyttämään tiivistettä, joka puolestaan on täynnä sokeria. Ulkonäkösyistä mukaan voi tipauttaa vielä hieman punaista elintarvikeväriä.

9. Koristele sulatetulla valkosuklaalla (tai kanelilla, kanelitangoilla, tomusokerilla....), kun kiille on jähmettynyt.



Itse halusin koristella tämän vuoden kakun erään kurssikaverin kommentista saamani inspiraation perusteella hajotusviljelmän näköiseksi - punainen kiillehän muistuttaa veriagaria ja valkosuklaalla on helppo pursottaa bakukasvustoja.

Ei siitä nyt ihan aidon näköinen tullut, mutta ehkä bakuja viljelleet tunnistivat? Luonnontieteilijöiden pikkujoulut olisivat varmaankin oikea viitekehys tälle, O:lta meni idea ainakin lujaa ohi :D




Sen sijaan kakku uppoili kyllä. Ihanan mausteista, kermaista ja pehmeää! Kokeilkaapa, jos makean nälkä sattuu iskemään!


13 kommenttia:

  1. Ihan paras kakkuidea! Meni ihan täydestä ja luulin ensin kakkua petrimaljaksi! :D - Tuleva laborantti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooh, otan tämän mitä suurimpana kohteliaisuutena! :D

      Poista
  2. Musta ainakin loistava idea, mut joo tosiaan ehkä on helpompi ymmärtää juju, jos on itse tehnyt/nähnyt elatusmaljoja :D

    VastaaPoista
  3. Haha, ihan loistavaa! Täälläkin katsoin ensin vain, että mitä tuohon petrimaljalle on tuolla lailla ruutattu. :D

    Nauroin ääneen, jolloin A tuli katsomaan. Ei ymmärtänyt, joten juu, kakun hauskuuden nähdäkseen täytyy olla bakteeri jos toinenkin viljeltynä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahah! Kiitos tästä empiirisestä tutkimuksesta :D Ruutattupa hyvinkin! ;)

      Poista
  4. Mahtava! Myönnän myös ensimmäisen ajatuksen olleen ihmetys siitä, kuinka tuollainen puhdasviljelmä on saatu aikaan... kunnes... Tätä kakkua taitaa muutenkin joutua kokeilemaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehee... joo, ei siitä ehkä ihan uskottava tullut ;) Mutta laitahan kokeiluun!

      Poista
  5. Sulla on kyllä varmaankin universumim paras mielikuvitus, ihan mahtava kakkuidea! :D ja herkulliselta näyttää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noo... tuskin sentään! :D Muiden ideoita ilokseni toteuttelen ;) Hyvvää se kyllä oli!

      Poista
  6. miekin menin halpaan :D

    VastaaPoista
  7. Aa! Tää on niin loistava! Katoin eka, että onpa vähintääkin erikoinen viljelmä! Voisinpa itsekin väsätä tämmöisen perheelle jouluksi. Saas nähdä hoksaisko labrahoitaja-äiti idean. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oo, hyvä idea! :D Tuu sitten kertomaan, menikö läpi!

      Poista