torstai 20. joulukuuta 2012

19. luukku

HUOM! ÄITI JA ISÄ JA MUUT SUKULAISET - HUS POIS TÄÄLTÄ! SPOILAUSVAROITUS!

 

 Aalto
SUKULAISET JA LÄHEISET. NYT IHAN OIKEASTI POIS!
   No niin, kun tarpeelliset hätyyttelyt on hoidettu, seuraa vielä yksi lahjavinkki - vanhasta vinyylilevystä muotoiltu kulho. Erityisen kivasti nämä sopisivat mielestäni musiikin harrastajan tai aktiivikuuntelijan lahjapakettiin. Kulho voi myös säväyttää modernin kodin yksityiskohtana tai erikoisempana illanistujaisten tarjoiluastiana.

Tarvitset vain:
- vanhan vinyylilevyn (löytyy lähes joka kirppikseltä) tai pari
- ison pohjaa kohti kaventuvan lasi- tms. kuumuutta kestävän kulhon
- metallisen tyhjän säilyketölkin 
- parin sormikkaita 1. Lämmitä uuni 120 asteeseen. Aseta säilyketölkki uunipellille ja vinyylilevy sen päälle. Siirrä uuniin.
2. Kuumenna levyä uunissa n. 2 minuuttia. Tässä ajassa levy sulaa sen verran, että lurpahtaa reunoiltaan alas ja muuttuu muotoiltavan pehmeäksi.
3. Laita käteesi sormikkaat. Ohuet riittävät - levy ei lämpene älyttömän kuumaksi.4. Siirrä kuumennettu levy nopeasti lasikulhoon ja paina se aivan pohjalle. Näin levyn reunoista muodostuu kauniisti aaltoileva kulhon laita. Muotoile mutkat käsin haluamiksesi, mutta toimi nopeasti ennen kuin levy jäähtyy!


5. Nosta kulho vielä tiskipöydälle ja paina sitä hetken aikaa vasten pöydän pintaa, niin että pohjasta tulee tasainen.

Mikäli et ole ensiyrittämällä tyytyväinen lopputulokseen, voit lämmittää levyn uudelleen muotoilulämpötilaan ja korjata virheesi.


Yllätyin siitä, miten helppoa, nopeaa ja kivaa kulhojen muotoilu olikaan. Ei sotkua, ei polttavaa kuumuutta ja kiva lopputulos. Kokeilkaa ihmeessä, jos innostuitte!3 kommenttia:

 1. Mä oon monesta lähteestä lukenut, että noita vinyylilevyjä ei kannattaisi kotiuunissa sulatella. Niistä liukenee ilmaan myrkyllisiä kaasuja, joilla voi olla ikäviä terveysvaikutuksia...

  VastaaPoista
 2. Juu, ilmanvaihdosta kannattaa kyllä huolehtia ja tehdä vaikka liesituulettimen alla. En usko, että noin lyhyestä ja pienestä altistuksesta (levyä vain kuumennetaan, ei polteta) aiheutuu sen suurempaa pysyvää terveyshaittaa. Eri asia, jos näitä tehtailisi tuntitolkulla. Toki jos pelkää jotakin tapahtuvan, niin varminta jättää tekemättä :)

  Sinä anonyymi, joka kommentoit koirajuttujen tiimoilta: kiitos kivasta kommentistasi (valitettavasti joudun jättämään sen julkaisematta, ehkä arvaat syyn ;)) ja eiköhän noista koiristakin juttua taas tule. Jostakin kumman syystä kissat ovat tainneet saada viime aikoina enemmän palstatilaa :D Tsemppiä pennun etsintään! Kannattaakin käyttää aika tiukkaa seulaa ja kiinnittää huomiota terveyteen (kysellä muutkin jutut kuin mitä KoiraNetistä löytyy - mm. herkkävatsaisuus, peitsikulmurit, kilpirauhasvaivat, epilepsiat jne.) sekä vanhempien avoimuuteen. Ihanan rodun pariin olet päätymässä!

  VastaaPoista
 3. Ehtisikö sitä vielä tällaisia hmm.. Jos huomenna löytyisi jostain levyjä. Mulla on tällä hetkellä yksi vinyylilevy ja se on menossa joskus jollekulle ihan kuuntelukäyttöön. :D

  Enpä olisi hirveän huolissani tuosta "höyryvaarasta", sillä tuolla lämpötilalla ei vielä pitäisi olla vaaraa pvc:n hajoamisesta. Toki hyvä ilmanvaihto on aina fiksua muoveja ja muitakin materiaaleja kuumennellessa.

  VastaaPoista