sunnuntai 4. heinäkuuta 2010

Onnetuksia

Tää postaus on ollut mulla jo jonkun aikaa jemmassa ja unohdin tietenkin julkaista ajallaan :D 

Tarkoitus oli kuitenkin toivottaa vielä kerran onnea uusille varsoille ja toivottaa teidät tervetulleiksi mielenkiintoisen ja monipuolisen tulevan ammattimme saloja opiskelemaan! Tästä ei ala ehkä enää voi parantua ;) Nyt kannattaa keskittyä nollaamaan pää syksyn varalle ja tietysti hankkia kämppä (ja halutessaan kirjat) valmiiksi. Asunnon hankinnasta sanoisin, että alkuun kannattaa ottaa vastaan melkein mikä tahansa, mitä tarjotaan - vaikka sitten soluhuone ja jättää mahdolliset lemmikit pariksi kuukaudeksi vaikka vanhemmille hoitoon, kunnes löytyy parempi ratkaisu. Toinen vaihtoehto on etsiä eläinihminen tai jopa elukkalainen kämppikseksi ja hakea kaveriasuntoa tai jos seurustelukumppani muuttaa myös, niin perheasuntojen suhteenhan sitä ongelmaa ei ole. Sen sijaan yksinasuva saa lemmikkejä tuoda HOASilla varsinaisesti vain näihin pienkaksioihin, joita ei Helsingin puolella ole ollenkaan. Ikävä kyllä näihin kuulemma joutuu tällä hetkellä oikein jonottamaankin... mikä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö näitäkin kannattaisi kuitenkin hakea :) Tosi kiva on ollut täällä asua!

Kirjoista saittekin jo listan ja niiden suhteen kannattaa varautua siihen, että ne tosiaan maksavat sen 500-700e, en nyt tarkempaa hintaa muista tähän hätään. Vanhemmilta opiskelijoilta ostamalla tai amazon.comista tilaamalla voi säästää tukon rahaa, mutta jonkun verran halvemmaksi tulee myös kimppatilaus, joka tehdään sitten orientoivan viikon lopulla. Niin ja tosiaan työt sekä muut menot kannattaa järjestellä siten, että ehtii niissä orientoivan viikon iltariennoissakin viihtymään ;)


Toisena asianani lohdutushalaukset niille, joista valmistuu eläinlääkäreitä vasta seitsemän tai kahdeksan tai... x vuoden kuluttua!

Ei kannata masentua, vaikkeivät ovet vielä olisikaan avautuneet: useimmat kuitenkin joutuvat hakemaan elukkaan enemmän kuin yhden kerran. Tänä vuonna hakemuksen lähettäneistä sisään pääsi n. 9,5% ja kokeeseen osallistuneista n. 15%, joten mistään läpihuutojutusta ei lääkiksen pääsykokeiden kohdalla kuitenkaan ikinä ole kyse. Se kannattaa muistaa ja olla itselleen armollinen. Töitä tekemällä kaikki on kuitenkin mahdollista - ennemmin tai myöhemmin, joten tavoite kannattaa pitää kirkkaana mielessä ja vaalia hyvää motivaatiotaan :) Kannattaa (etenkin ihan rajan tuntumaan päässeiden) myös tilata pääsykoe kotiin tarkastettavaksi: viime vuonnakin korjausvaatimuksella pääsi vielä kaksi hakijaa vuosikurssillemme, kun heidän kokeidensa tarkastamisessa ilmeni puutteita.

Suosittelisin uudelleen hakevienkin nollailevan nyt rauhassa päitään ja aloittamaan pänttäyksen vasta loppusyksystä tai joulun maissa - jopa vasta kevään puolella riippuen vähän siitä, kuinka pitkälle pisterajoista jäätiin. Jos täyden pänttäyksen aloittaa jo nyt, on suuri riski uupua ja unohtaa suurin osa oppimastaan ennen kevättä, jolloin sitä apinanraivoa taas vaaditaan. Suosittelen edelleen lämpimästi valmennuskursseja etenkin niille, joilla lähtökohdat eivät ole parhaat mahdolliset. Kansanopistojen kurssit ovat pitkiä ja kattavia, mutta niin lienevät myös valmennuskurssifirmojen. Joka tapauksessa ainakin yhdet tai muutamat io-materiaalit kannattaa viimeistään nyt hommata päästäkseen harjoittelemaan pk-tyyppisiä tehtäviä. Niitä saa käytettynä edullisemmin esim. Älyvuodon tai Abitreenien myyntipalstoilta.

Kiva vaihtoehto uravalinnastaan epävarmalle tai muuten välivuotta viettävälle on myös käydä työharjoittelussa eläinklinikalla, jos suinkin vain pääsee. Työkkärin kautta kun menee, niin klinikka saa siinä samalla ilmaista työvoimaa - palkalliseksi lienee ilman koulutusta melkein mahdotonta päästä. Itse ainakin tykkäsin klinikalla viettämästäni ajasta hurjasti ja siellä se ajatus alasta sitten varmistui. Nuo kolme kuukautta toimivat edelleenkin motivaation lähteenäni, jos tenttiin lukeminen tai muu pakkopulla välillä tuntuu tökkivän ;)


PS. Joko muuten pisterajoista on jollakulla tietoa? Ja postaustoiveita elukkaan liittyen otetaan edelleen vastaan, jos joku jotakin erityistä tahtoo tietää :)

14 kommenttia:

  1. Moi taasen. Sanoppas sinä mitkä kirjat kannattaa tilata, joita oikeasti tulee sitten luettua syksyllä? :) Että jos jossain kurseissa pärjää esim luento materiaalilla, niin on varmaan turha ostaa siihen kirjaa, vai kuinka? tv marjo

    VastaaPoista
  2. Varsa-Epparissa on hyvä yhteenveto koko kurssin mielipiteistä kirjoja koskien, se kannattaa lukaista. Muuten riippuu pitkälti siitä, kuinka paljon itse haluaa opiskeluunsa panostaa: kuinka paljon oppia ja kuinka paljon lähinnä keskittyä läpipääsyyn. Ehdottomia kirjoja ovat kuitenkin tietysri anatomian ja fysiologian kirjat. Fysiologia (Sjastaad ym.) on helppo luettava ja sisältää kivoja kuvia, mutta teksti ei syvennä musta kauheasti esim. Gallen tietoja kaikilta osin... Mutta pakkohankinta kuitenkin, kun tarvitaan niin monessa kurssissa :)

    Anatomian ilmeisesti teilläkin käytössä oleva Dyce on varsin puuduttavaa, yksityiskohtaista tekstiä ja kuvat pääasiassa piirrettyjä, tosin nyt uusimpaan painokseen ne on vaihdettu sentään värillisiksi. Dycen hinta-laatusuhde on ihan kohdillaan, kun kirjan arvo on muistaakseni n. 70e.

    Toinen suositeltava (vaihtoehtoinen em. Dycelle) anatomian kirja on König-järkäle, jonka arvo on n. 250e. Siinä on mahtavia vertailukuvia ja valokuvia yms. Teksti on suppeampi, mutta selkeämpi. Kirja on vielä niin uusi, että siellä saattaa edelleen olla esim. kuvateksteissä joitakin virheitä. Itse kyllä pidin Königiä kirjastosta lainassa Dycen ohella, eli omaksi ei ole tätä kirjaa pakko ostaa. Sama pätee aika lailla kaikkiin loppuihinkin kirjoihin.

    "Schaller: Illustrated Veterinary Anatomical Nomenclature": sisältää ainoastaan mustavalkoisia piirroskuvia anatomisista rakenteista ja niiden latinankieliset nimet. Moni käytti tätä värityskirjana luita opiskellessaan, näin myös minä. Myöhemmin totesin, että olin opiskellut luita tästä kirjasta aivan väärällä tavalla kokonaisuuksia hahmottamatta, eli olisi kannattanut muitakin kirjoja vilkuilla. Toisaalta muissa kirjoissa ei taida kaikkia näitä luiden nystyjä ym. pieniä anatomisia rakenteita olla, joten sen kannalta aika välttämätön (ellei löydä korvaavaa) ja on se ihan hyvä olla kirjahyllyssä, koska siitä on nopeasti tarkistettavissa, mitä joku latinankielinen nimi tarkoittikaan tai mikä oli sanan oikea kirjoitusasu.

    Histologian kirja on tekstiltään liian syvälle (proteiinitasolle) menevää, monin paikoin: luin sitä solut ja kudokset -kurssin yhteydessä, mutten sen koommin. Kuvat tässä ovat ehdottomia mikroskopointikuvien piirtämiseksi, mutta periaatteessa kirjan voi niitä varten napata aina yliopiston kirjastosta mukaansa piirtelemään mennessään tai lainata kotiin aina tarpeen vaatiessa.

    "Guide to the dissection of the dog": ei tullut luettua, mutta jotain lihas- ja luukuvia tästä kyllä katselin. Ei mikään pakkohankinta.

    Embryologian ja kehitysbilsan kirjat: ei todellakaan tarvita, kurssista ei ole edes tenttiä!

    Biokemian kirja: tässä meillä oli käytössä Lehninger, valtava tiiliskivi, joka on ymmärtääkseni ihan biokemian opiskelijoidenkin käytössä - musta me ei näin kattavaa kirjaa tarvita, joten hankin huomattavasti kevyemmän luettavan eli Champe ym. "Biochemistry", jossa oli kivoja lääketieteen sovelluksia biokemiasta mukana. Ihan kiva luettava ja vastasi kurssin sisältöä hyvin (onkin ollut aiemmin elukalla biokemian kirjana). Ilmeisesti jokuset tahkoivat biokemman kurssit ilman kirjoja prujujen avulla, kun etenkin ensimmäiseen annettiin lista kaikista mahdollisista tenttikysymyksistä valmiiksi...

    "Essential Cell Biology": tätä tarvittiin kahdessa kurssissa. Tosi kivan selkeä luettava ja kivoja kuvia. Joku pärjäisi ilmankin, itse en ehkä olisi pärjännyt, kun ei ihan kaikilla luennoilla tullut käytyä ja monesti prujut olivat aika tiivistettyjä tekstiltään.

    Summa summarum: jos tavoitteena vain läpipääsy, aikomuksena käydä (lähes) kaikilla luennoilla, oppii hyvin kuuntelemalla ja jaksaa kirjoitella luennoilla muistiinpanoja niin anatomian ja fysiologian kirjoilla pärjää ja muita voi lainailla kirjastosta tarpeen mukaan.

    Itse olen kuitenkin ihan onnellinen, että mulla oli kaikki mahdolliset kirjat käytettävissä ja sutattavissa, mutta sainkin hankittua kaikki paitsi anatomian ja fysiologian käytettyinä, eli sijoitettu rahasumma ei ollut niin valtaisa :)

    VastaaPoista
  3. Miksi kirjojen nimet ovat englanniksi, eikait vaan ne kaikki oo enkuksi? =O Entä täytyykö kaikki kirjat ostaa nyt ihan aluksi vai voiko ostaa pitkin vuotta sen mukaan kun kurssit tulevat? Aijon kyllä ostaa mahdollisimman monta kirjaa käytettynä, on tuo 500-700e niin suuri rahasumma, auts >:D ja täytyy katsella mitä saa kirjastosta.. Tv.S

    VastaaPoista
  4. Apua, onko jollekulle vielä uutta infoa, että kaikki elukan kirjat on enkuks :o Eli siis kyllä, mutta heti syksyllä on enkun kurssi (jonka voi halutessaan suorittaa jo sillä, että pääsee lähtötasotestistä läpi) ja kyllä siihen tieteelliseen (enkun) kieleen muutenkin pääsee sisälle aika helposti kun lukee vaan rohkeasti eteenpäin, vaikkei heti kaikkia sanoja ymmärtäisikään :) Ja tietty se helpottaa, kun asiat käyvät ensin suomenkielisillä luennoilla tutuiksi, niin ymmärtää paremmin enkuksikin :)

    Periaatteessa halvemmaksi tulee ostaa kaikki kirjat kerralla ja melkeinpä kaikkia niistä tarvitaan heti alkusyksystä, että siinä mielessä kirjat kannattanee tilata kyllä heti.

    Kirjastossa on kyllä kaikki opiskelukirjat useampana kappaleena, muttei kuitenkaan 70 kappaletta, joten ajoissa saa olla liikkeellä joidenkin opusten kanssa (etenkin uusimpien painosten kohdalla), että saa omansa ennen kurssin alkua :)

    VastaaPoista
  5. Siis TÄ!? o_O en oo koskaan kuullutkaan että kaikki kirjat on enkuksi!! Vaikka oon jo kauvan ahminu tyyliin kaiken tiedon elukasta netistä.... En mä osaa enklantia ._________. No, lukion päättötoikkarissa mun enkku oli sentään 8..ehkä mä pärjään, kaikki ajallaan :DD *hätääntynyttä naurua* Tv.S

    VastaaPoista
  6. Voi ei, en oo tainnu mäkään sitä täällä liikaa huudella, kun oon ajatellut, että se on kaikille selvää :D

    Mutta kasin enkulla sulla ei kyllä tule olemaan mitään hätää, huoli pois! :)

    VastaaPoista
  7. No ompa hyvä kuulla..:o) Tv.S

    VastaaPoista
  8. Mikä on pk-tehtävä? :)

    VastaaPoista
  9. Kattelin Bookysta varsojen kimppatilausta ja siellä julmasti väitettiin, että viimeinen tilauspäivä olisi 15.8., eli ennen orientoivaa viikkoa. Osaatko tähän sen tarkemmin kommentoida?

    Mitä kautta vanhemmat opiskelijat ovat yleensä infonneet myytävistä kirjoistaan? EKYn sivuilla? Orientoivalla viikolla paperilistalla?

    VastaaPoista
  10. Anonyymi: pk=pääsykoe eli siis vanhoista pääsykoekysymyksistä ja niiden tyyppisistä tehtävistä kyse, pahoittelut turhasta lyhenteiden käytöstä, mutta hyvä, että uskalsit kysyä kuitenkin :D

    untu: O-ou. Siinä on sitten virhe. Alunperin ykkösten kirjatilauksen deadlinen pitikin olla tuolloin, jotta kirjat olisivat olleet varmasti perillä ajoissa. Me tuutorit kuitenkin äänestimme sen puolesta, että saisitte orientoivan viikon illanvietoissa nähdä ja selailla meidän kirjojamme ihan livenä osataksenne päättää, mitkä niistä haluatte tilata, joten tuon päivämääränkin piti vaihtua. Ilmeisesti jossakin on ollut nyt informaatiokatkos, koitan jäljittää sen ja saada ongelmaa korjattua.

    Vanhemmat opiskelijat myivät kirjojaan viime vuonna ihan lähettämällä koko vuosikurssin maililistalle postia myymistään kirjoista. Tänä vuonna käytössä on myös EKY:n nettisivujen keskustelupalstalla ihan oma osio tätä tarkoitusta varten. Päässette sinne kunhan saatte yliopiston nettitunnukset/mailiosoitteen, jota kirjautumisessa kysytään :)

    VastaaPoista
  11. Hmm, miksköhän kaks viimeisintä kommenttia ei näy? Näkyykö muille? No, pistetään uusiks...

    Anonyymi: pk=pääsykoe eli siis vanhoista pääsykoekysymyksistä ja niiden tyyppisistä tehtävistä kyse, pahoittelut turhasta lyhenteiden käytöstä, mutta hyvä, että uskalsit kysyä kuitenkin :D

    untu: O-ou. Siinä on sitten virhe. Alunperin ykkösten kirjatilauksen deadlinen pitikin olla tuolloin, jotta kirjat olisivat olleet varmasti perillä ajoissa. Me tuutorit kuitenkin äänestimme sen puolesta, että saisitte orientoivan viikon illanvietoissa nähdä ja selailla meidän kirjojamme ihan livenä osataksenne päättää, mitkä niistä haluatte tilata, joten tuon päivämääränkin piti vaihtua. Ilmeisesti jossakin on ollut nyt informaatiokatkos, koitan jäljittää sen ja saada ongelmaa korjattua.

    Vanhemmat opiskelijat myivät kirjojaan viime vuonna ihan lähettämällä koko vuosikurssin maililistalle postia myymistään kirjoista. Tänä vuonna käytössä on myös EKY:n nettisivujen keskustelupalstalla ihan oma osio tätä tarkoitusta varten. Päässette sinne kunhan saatte yliopiston nettitunnukset/mailiosoitteen, jota kirjautumisessa kysytään :)

    Ja uusin info: deadline on 6.9, mutta Booky ei ole sitä vain vielä päivittänyt.

    VastaaPoista
  12. Mulla ei kotikoneella eilen (illalla) näkyny myöskään nuo uusimmat kommentit (ja aattelin jo, että oot poistanu sen mun kysymyksen :D ), mutta nyt taas työkoneelta näkyy kaikki. Tiedä sitten onko koneessa vai päivässä vika.

    Mutta kiitos infosta tuon tilauspäivämäärän suhteen!

    VastaaPoista
  13. Kerkeääkö kirjat ihan hyvin vaikka niitä tilaisi tai ostaisi teiltä silloin ekalla viikolla? Mistä niitä yleensäkin voi tilata?

    VastaaPoista
  14. Mä en osaa sanoa, mitä Booky lupaa toimitusajakseen, kun meidän emäntä järkkää nää tilaukset. Me ei viime vuonna ekaan tenttiin mennessä oltu saatu vielä kirjoja, mutta ne vissiin tilattiinkin myöhemmin kuin orientoivalla viikolla. Meniskö siinä toimituksessa sitten joku 2-3 vkoa?

    Tavoitteena tietenkin on, että saisitte kirjat ajoissa, mutta olisi meistä ollut tyhmää laittaa kirjat tilattaviksi jo kesäloman aikana, kun osa voi vielä päästä korjausvaatimuksella sisään tai olla jossakin netin ulottumattomissa esim. matkoilla, ettekä ole vielä päässeet näkemään, mitä olette tilaamassa.

    Kirjoista tulee tarkempaa tietoa teille ymmärtääkseni heinäkuun kirjeen mukana ja ne tilataan sitten netin kautta Booky-kirjakaupasta yhteistilauksella tai jos haluaa itsekseen tilata niin Adlibris on toinen vaihtoehto. Sieltä itsekin tilasin Königini. Tai sitten tilata ulkomailta tai ostaa vanhemmilta opiskelijoilta, jotka kaupittelevat omiaan. Itse en ole vielä päättänyt, maltanko luopua noista viime vuoden kirjoista :D

    VastaaPoista