perjantai 26. maaliskuuta 2010

Vinkkejä pääsykokeisiin #2

1. Tee Galenoksesta omannäköisesi
Toisin sanoen suttaa mielesi kyllyydestä ja tee marginaaleihin selventäviä merkintöjä. Koko kirja on huonosti kirjoitettu, joten asioita kannattaa mieluummin pyrkiä selittämään itselleen auki kuin opettelemaan ulkoa. Itselleni esim. käsite pKa jäi Gallen perusteella vähän epämääräiseksi, joten googlettelun perusteella olen esim. kirjoittanut kirjan marginaaliin "aineen kykyä luovuttaa/vastaanottaa H+ kuvataan dissosiaatiovakiolla pKa (=pH-arvo, jossa 50% yhdisteestä ioneina eli 50% dissosioituneena)" + esimerkki, mikä avasi asiaa itselleni enemmän kuin Gallen teksti ikinä... ja kun asiat ovat tuohon marginaaliin kirjoitettuna, on ne helppo tarvittaessa tarkistaa.







2. Tee lukemisesta kivaa
Valitse mukava paikka lukea - sohvalla, mukavasti nojatuoliin uppoutuneena, sängyllä, alkukesästä parvekkeella... varaa vierelle hyvää juotavaa ja/tai syötävää, palkitse itsesi esim. 10 laskun jälkeen pienellä välipalalla, datailuhetkellä tms. Itsehän annoin itselleni luvan lihoa pari kiloa pääsykoekeväänä ylisyönnillä, jos sen ansiosta jaksaisin lukea ja pääsisin sisään - kilot kun ovat myöhemmin helposti karistettavissa :D Käytä mukavia opiskelumenetelmiä - paljon värejä, miellekarttoja tai omia tiivistelmiä, muistilappuja vaikeissa kohdissa jne.  Itse muistilaputin Gallen värikkäämmäksi merkitsemällä kirjan yläpuolelle kaikkien kappaleiden alkamiskohdat ja laitaan eri fy/ken aihepiirien kohdat.


3. Opiskele yhdessä muiden kanssa ja jaa tietosi
Tämä on helpointa tietysti erilaisten valmennuskurssien muodossa, mutta itse pystyyn laitetut opintopiirit ajanevat saman asian myös. Kaverilta on helppo kysyä apua, jos jotakin ei ymmärrä ja vertaistuki on tällaisessa rankassa koitoksessa todella eteenpäinvievä voima. Itse sain kovasti tukea loppurutistuksen aikana ihan Facebookista kurssikaverien statuspäivityksistä - tiesi koko ajan muidenkin lukevan, niin oli itsekin "pakko" tai ainakin se auttoi jaksamaan :) En tiedä, olisinko ilman kurssilaisiammekaan koskaan päässyt sisään, niin tehokasta tuo yhdessä laskeminen ja asioiden pohtiminen oli.

Tykkäsimme kurssilaistemme kanssa kovasti myös Galenoksen perusteella tehdyistä Alias-korteista. Peliä pelatessa oikeasti joutui miettimään kirjan asioita ja termejä kontekstista irrallaan, mikä osoittautui huomattavan paljon vaikeammaksi kuin olisi luullut! Ja erittäin tehokkaaksi myös. Aliasta pelailimme yleensä opistossa ruokatunnin aikana, kun syömisen jälkeen jäi aikaa.


Kertokaahan pääsykokeisiin lukevat, että mitenkäs luvut edistyvät? Onko kova draivi päällä? :)

9 kommenttia:

  1. Galenos näyttää jotakuinkin samalta :D omia söherryksiä täynnä, kun oon laiska tekeen vihkoon muistiinpanoja. Sit on hauska huomata, kun tulee jossain muussa asiayhteydessä esiin siihen viittaavaa tekstiä, niin muistaa sen sivun ulkonäön, et mihin oli jotain "tärkeetä" selittäny :D

    Nyt tuntuu, että ei tuu kiirre niiku aikasempana vuotone, vaikka tullukin alku vuosi välillä löysäiltyä, eli jotain hyötyä on viime vuoden urakasta. Laskettua on tullu ainakin paljon. Kyllä se pieni paniikki varmaan jossain vaiheessa kuitenkin iskee :D

    - H

    VastaaPoista
  2. Minäkin esittäydyn vihdoin :-)
    Blogiasi olen seuraillut syksystä asti.
    26 vuotta olen haaveillut eläinlääkärin ammatista ja nyt kun kesällä 30 vuotta tulee ikää mittariin, niin ajattelin lähteä kriisissäni unelmaa vihdoin toteuttamaan.

    Kiitos kun jaksat kirjoitella kuulumisa elukalta ja vinkkejä pääsykokeisiin! Kaikki on niin mielenkiintoista ja se motivoi kovasti eteenpäin.

    Tänä vuonna olen lukenut sen minkä töiltäni ehdin, mutta olen menossa pääsykokeisiin lähinnä turistiksi vain ja katsomaan käytännön järjestelyt.
    Keväällä 2011 on sitten eri meininki ja silloin aion päästä sisälle ;-)

    - L

    VastaaPoista
  3. Heippa Nea!

    Olisin kiinnostunut tietämään mitä laskinta käytit pääsykokeissa? Itselläni on nyt casion fx-115MS jolla ajattelin mennä fysiikan ja kemian läpi iltalukiossa. Samainen laskin näyttää käyvän myös pääsykokeissa, mutta mietin olisiko jostain paremmasta laskimesta hyötyä. Toisaalta tykkään tästä nykyisestä laskimesta ja sen käyttö jatkossa, esim. valmennuskurssilla, olisi varmaan järkevää, koska se on tuttu ja turvallinen.. niin jos se vain on riittävän hyvä. Mitäs sanot? :-)

    Minulla on tällä hetkellä fysiikka aluillaan ja ensi jaksossa alkaa kemia. 2011 haetaan sitten kunolla, mutta nyt on jo kova draivi päällä ja aikaa näiden perusasioiden opetteluun kuluu. ;-) Harmi kun kesän joutuu pitämään taukoa lukiosta.. :( Järjestettäisiinköhän missään kesälukiota... =D No, galenoksen ajattelin ainakin hankkia kesälukemiseksi ja jatkaa fy-ke taas syksyllä... Mitään ideoita miten saan kesästä kaiken irti, opettelamalla gallen biologiaa? :-)

    Iipulle rapsutuksia!

    -A

    VastaaPoista
  4. Kiitos jälleen tästä! :) Iteselläni ihan sama homma, annoin luvan lihota pari kiloa kevään aikana, sillä herkuttelu jos mikä on itseäni eteenpäin vievä voima :DD Kilot saa tosi nopeasti pois ennen syksyä kun vain korjaa ruokavalion ja aloittaa säännöllisen liikkumisen!

    Omat lukemiset hyvällä mallilla. Olen lukenut G:n kahteen kertaan, eka kerta alleviivaillen ja Galenoksen fysiikan lakuja io-materiaaleista laskien. Toinen kerta sitten syvällisesti muistiinpanoja tehden ja lähes kaikkien io-materiaalien fy/ke/bi tehtävät tehden, parhaimmat muutamaan kertaan. Maanantaina alkaa valmennuskurssi, joka infotilaisuuden perusteella vaikutti niin tehokkaalta, että keväällä kyllä sisälle mennään! :D

    Kirjoittelehan ahkeraan opiskelujuttuja, niitä on aina niin innoittavaa lukea! :)

    Jk

    VastaaPoista
  5. Moi!
    Lisään myös tähän jonon jatkoksi kuulumisiani :) Perjantaina oli viimeinen kirjoituspäivä, aiheena biologia, ja viikonloppuna olen availlut epionen itseopiskelumateriaaleja lähinnä "henkisen valmentautumisen" kannalta, maanantaina olisi tarkoitus aloittaa täysipäiväinen opiskelu, kun ylppärit on alta pois :) Kanssakilpailijoiden kuulumisien perusteella voi minullakin olla tuo sisäänpääsy vähintäänkin vasta vuonna 2011 ajankohtaista, en ymmmärrä miten jotkut ovat jaksaneet galenosta tässä sivussa lukea! Itse olen sen kahlannut suurpiirteisesti lävitse mielenkiinnosta, sanaakaan en ole tehnyt vielä omia muistiinpanoja :s mutta silti täysillä yritetään tänäkin vuonna, jos vaikka oppisi jotain hyödyllistä 2011 pääsykoetta varten :D Välivuosi kuluukin sitten fy/ke/ma/bi -painoitteisesti, jos vaikka selviäisi kahdella pääsykoeruljanssilla eläinlääkikseen sisälle :) Jatka ihmeessä blogia, on tosi mukava ja motivoiva aina välillä lueskella, mitä se sitten on KUN oikeasti pääsee eläinlääkikseen!
    ~Iitu

    VastaaPoista
  6. Moikka!

    Kiitos kun jaksat jakaa omia vinkkejäsi lukemista varten! Lisäilenpä omatkin kuulumiseni.

    Ekaa kertaa siis haen ja nyt alkaa epätoivo iskeä. Olen lukemassa gallea vasta ekaa kertaa alleviivaillen io materiaalien kanssa. Lukusuunitelma sanoo, että tällä viikolla pitäisi olla kirja luettu. Elämäni ensimmäiseksi lukusuunnitelmaksi se on kyllä yllättävän hyvin pysynyt ajan tasalla :D Sen jälkeen alkaankin kunnolla laskemaan io materiaalien laskuja. Muutama fysiikan lukiokurssi pitää vielä kertailla. Ajattelin vielä ehtiä kahlaamaan gallen toiseen kertaan tehden muistiinpanoja.
    Voi olla että tulee kiire ja vielä isompi paniikki. Jos ei tänä keväänä elukan ovet aukea, niin varasuunitelma on kyllä onneksi tiedossa :D

    Näin täällä! Mukavaa kevään jatkoa sulle! Ja Iipulle myös! :)

    -triksu

    VastaaPoista
  7. Onpa kiva, kun näin moni on vastaillut ja ihan uusiakin lukijoita rohkaistunut esittäytymään :)

    H: Joo, tuo omien merkintöjen tekeminen auttaa kyllä asioiden mieleenpalauttamisessa paljon, etenkin jos on hyvä kuvamuisti :D Itsekin tätä hyödynnän välillä, vaikka tietysti pidemmän kannalta olisi hyvä hakea muistivihjeet ihan vaikka kuvittelemalla elimen/elimistön mielessään :) Ja pieni paniikki on vain eteenpäinvievä voima, kuuluu asiaan :D

    L: Kiva kun esittäydyit! :) Hämmentävää kuulla, että tosiaan jotkut ovat lukeneet tätä noin kauan, eikä heistä tiedä :D Ja ehdottoman hyvä ajatus nyt lähteä unelman perään, ikäisiäsi rohkelikkoja on meillä enemmänkin :)

    A: Oma laskimeni oli juurikin tuo sama Casion fx-115MS, veljeni perintöä. Otin sen kokeeseen mieluummin kuin oman fx-82MS:n, koska siinä on tuo aurinkokenno - ei pääse patterit loppumaan huonolla hetkellä :D

    Ja ihan hyvin pärjäsi, ei tarvitse tuon ihmeellisempää laskinta :) Muistipaikkoja kannattaa opetella käyttämään (itse menin koko lukion läpi tätä toimintoa osaamatta - vasta valmennuskurssilla opin), siitä on hyötyä monessa laskussa :) Itsekin katselin kokeessa, että monella näytti olevan hienompia laskimia, mutta eipä tulosten julkaisun jälkeen tarvinnut enää olla häpeissään ;)

    Kesälukioita järjestetään jossain päin, mutten tiedä fy/ken tarjonnasta sitten :) Ajatuksesi Gallen bilsan lukemisesta kuulostaa hyvältä. Jos haluat tehostaa oppimista, voit hankkia siihen jotkut (käytetyt=edulliset) io-materiaalit rinnalle. Mutta helposti suuri osa asioista unohtuu vielä ennen ensi kevättä, joten keskittyisin lähinnä peruskäsityksen muodostamiseen, vaikeiden kohtien kartuttamiseen ja laskurutiinin ylläpitöön :)

    Rapsutukset välitetty! :)

    Jk: No sullapa kuulostaa olevan pullat hyvin uunissa ja asenne kohdillaan! :) Hienoa, ensi syksynä nähdään! ;) Yritän juu kirjoitella opiskelujuttuja, mutta nyt kaikki tuntuu olevan niin samaa luennoilla istumista, ettei ihmeellistä raportoitavaa ole :) Aiheita saa toki toivoa, jos on jotakin erityistä mielessä!

    Iitu: Ei kannata huolestua, vaikka Galle olisi vielä hieman hepreaa, meilläkin on ehkä n. 20% sellaisia, jotka alkoivat vasta kirjoitusten jälkeen lukea - hyvä prosentti, kun ottaa huomioon, keitä vastaan he saavat kilpailla ;) Paljon voimia koitokseen ja toivottavasti kirjoitukset menivät nappiin, niin saisit sieltä vielä lisäpisteitä :)


    triksu: Hyvässä vaiheessahan olet, jos jo noinkin syventyen olet ensimmäistä kierrosta lopettelemassa :) Muistiinpanoista ja niiden opettelusta on varmasti suurin hyöty! Itsellänikin tuli kova kiire, enkä ehtinyt mitenkään tehdä kaikkea mitä piti, mutta sisällä ollaan :) Tärkeää on vain, ettei anna epätoivon musertaa! Mukavaa keväänjatkoa sinnekin ja Iippu kiittää :)

    VastaaPoista
  8. Mä oon kans lukenu sun blogia viime syksystä :D Jospa nyt sit kanssa "esittäydyn".. Eli 23v. eläinlääkikseen pyrkijä (kolmas kerta jo :O, mut kolmas kerta toden sanoo;)) Nyt olen kyllä erittäin optimistinen, koska syksystä asti olen istunut valmennuskurssilla ja se jatkuu aina toukokuun puoleen väliin. Ei paremmasta väliä, sillä olen ollut järjettömän tyytyväinen kurssiin ja omaan kehitykseeni. Kaikkein parasta olisi tietysti päästä sisään ;) Eli toivottavasti nähdään syksyllä, voit olla varma että tulen esittäytymään jos sisään pääsen, koska sun blogi on toiminut tosi hyvänä motivaattorina. On ihanaa lukea opiskelun arjesta joten sitä lisää jos vaan suinkin on mitään kerrottavaa :) Toivottavasti saat alan töitä kesäksi, tsemppiä siihen! :)
    ~E

    VastaaPoista
  9. E: tosi kiva, kun esittäydyit :) Eiköhän me tavata ja olen tuutorina sitten jo heti fukseja vastassa, eli muhun melko varmasti törmää ;) Muutenhan kakkoset ja ykköset saati sitten muut vuosikurssit eivät ihan liikaa ole tekemisissä toistensa kanssa, joskin toivoisimme tähän muutosta.

    Kerro ihmeessä, millä valmennuskurssilla olet, jos tämän vielä luet! Voi sitten eteenpäin suositella :)

    Ja kiitos myös palautteesta! Yritän kertoilla opiskelun arjesta, dokumentoida itselleni kaikkea mitä nyt kovasti tapahtuu ja pitää läheiset tietoisina mun kuulumisista ja sitten yrittää tasapainoilla kaikkien näiden välillä :) Välillä syntyy enemmän juttua toisesta, välillä toisesta aihepiiristä.

    VastaaPoista