sunnuntai 22. marraskuuta 2009

Juhlavampaa muonitusta

... ilman juhlia tosin. No, aina on hyvä syy herkutella, vai miten se meni... ainakin tällä ruokavaliolla :)

Olin jo pidempään halunut toteuttaa karppipalstalla kovasti kehutun reseptin eli Anitan jauhelihapihvit, joita kehuttiin rakenteeltaan ja maultaan lehtipihvimäisiksi - aivan oikeaan pihviin verrattaviksi. Pakkohan se oli siis kokeilla ja ihastuin ikihyviksi - ehkä parasta karppiruokaa koskaan. Nyt en sitten kolmeen päivään ole muuta syönytkään :D Kaiken lisäksi tämä oli helppoa ja edullista, siis myös täydellistä opiskelijaruokaa.

Anitan jauhelihapihvit, lantturanskalaiset ja itse tehty maustevoi


Pihvien valmistus:

Pihvit voi tehdä valmiiksi pakkaseen vaikka heti jauhelihapaketin ostamisen jälkeen, niin ovat sitten valmiina odottelemassa väsynyttä töistä palaajaa. Yhdestä 400/450g paketista tuli kuusi pihviä. Kerta-annos ainakin minulla on tosin ollut kaksi pihviä.

Jauhelihasta pyöritellään käsissä tiiviitä, noin tennispallon kokoisia pullia, jotka litistellään muovikelmun/muovipussin/leivinpaperien välissä lehtipihvin ohuisiksi lätyiksi käsin tai kaulimella. Sitten ne pakastetaan.
Valmistusvaiheessa (aikaisintaan muutaman tunnin kuluttua pakastuksesta) jäinen pihvi nostetaan kuumalle pannulle voihin tirisemään. Ruskistetaan molemmilta puolilta. Ohut pihvi kypsyy todella nopeasti, ei kannata jättää vahtimatta! Maustetaan esim. suolalla ja mustapippurilla.

Pihvien kylkeen kannattaa ehdottomasti tehdä (tai ostaa) maustevoita - pieni vaiva mutta mieletön maku! Kaikessa yksinkertaisuudessan siis sekoitetaan esim. mikrossa pehmitetyn (ei sulatetun!) voin joukkoon haluttuja mausteita, kuten paprikaa, valkopippuria ja suolaa tai vielä helpommin valmista dipmixiä. Voi rullataan muovikelmun sisälle pötkyläksi ja pakastetaan/laitetaan jääkaappiin jähmettymään. Leikataan viipaleina kuuman pihvin päälle sulamaan.

Lantturanskisten ohjeen olenkin jo aiemmin jakanut täällä:

Glögihyydyke piparivaahtokuorrutteella2,5 dl (sokeritonta) glögiä
2-3 liivatelehteä
(makeutukseksi sokeria tai makeutusainetta tarvittaessa, ei tule kovin makeaa)

Liivatelehdet pehmennetään kylmässä vedessä ja sekoitetaan sitten tilkkaan kuumaa glögiä. Lisätään joukkoon loput glögistä kylmänä. Kaadetaan jälkiruokamaljoihin ja jätetään jokuseksi tunniksi jääkappiin jähmettymään. Jos on kiire, käyttäisin tuon 3 liivatelehteä.

Vaahdoksi sovelsin itse marenkivaahtoa, johon sekoitin makeutusainetta, piparimaustetta ja kardemummaa. Myös kermavaahto, rahka-kermavaahto tms. piparinmakuiseksi maustettuna toimisi varmasti vähintään yhtä hyvin :)

PS. Go Motoriikka-Miikka eli vanha naapurini, Talent 2009 -voittaja! :) Olen ihan fiiliksissä! Etenkin, kun Miikka pääsi siinä lopuksi näyttämään vielä sitä pyörätemppuilua, jota me hänen synnyinkaupunkinsa kannatusjoukot olimme läheisellä urheilukentällä ja erinäisissä näytöksissä vuosien saatossa tottuneet näkemään. Hienoa, että Miikka sai vuosikausien intohimoisesta treenauksestaan lopulta tuollaisen tunnustuksen :) Muiden kilpailijoiden kykyjä yhtään väheksymättä, upeita esityksiä olivat kyllä kaikki!

3 kommenttia:

  1. Eikä onko motorriikka-miikka vanha naapurisi? :D Helmi kaveri kyllä, meni voitto oikeaan osoitteeseen!! :D

    VastaaPoista
  2. Jep, samalta kujalta on maailmalle lähdetty :)

    VastaaPoista
  3. Tuota reseptiä pitää kyllä kokeilla, näytti niin hyvältä! :)

    VastaaPoista