tiistai 26. helmikuuta 2013

Breed, bred, bred


Ajattelin tulla kertomaan muutaman sanasen koulustakin taas vaihteeksi. Meillähän on nyt tosiaan käynnissä lisääntymistieteen kurssi ja tällä kertaa sen kliininen osuus. Toissaviikolla kävimme läpi sikojen lisääntymistä, siihen liittyviä ongelmia, synnytysavun antoa ja vastasyntyneiden hoitoa, viime viikolla hevosia ja tällä viikolla pieneläimiä, eli koiria, kissoja ja pieneläimiä. Aihepiiri on tärkeä ja mielenkiintoinen. Tuotantoeläintalous pyörii tehokkaan ja sujuvan lisääntymisen voimalla ja synnytysvaikeudet ovat monesti niitä hätätapauksia, joita lähdetään hoitamaan vaikka keskellä yötä.

Synnytyskanavaan juuttunut vasikka ja varsa saattaa vaatia monenlaista kikkailuja ja monen ihmisen voimat ulkomaailmaan päästäkseen ja aina kovinkaan yritys ei riitä saamaan jälkeläistä hengissä ulos. Joskus ainoaksi emän hengen pelastavaksi vaihtoehdoksi  saattaa jäädä fetotomia, eli kuolleen sikiön sahaaminen vaijerin avulla kappaleiksi emän sisällä. Sitten sikiö vedetään ulos, pala kerrallaan. Tätä kovin brutaalilta kuulostavaa toimenpidettä pääsimme harjoittelemaan tämänpäiväisissä käytännön harjoituksissa. Lisäksi ohjelmaan kuului erilaisten synnytysapuvälineiden käyttöä, joiden avulla on tarkoitus kääntää sikiön raajoja tai päätä oikeaan asentoon tai vetää sitä synnytyskanavan läpi. Aikamoisen arsenaalin erilaisia ketjuja, köysiä, kädensijoja ja apuvarsia sitä kunnaneläinlääkärit saavatkin autoonsa varata! Lisäksi synnytysavun antamiseen vaaditaan hyvää fyysistä kuntoa ja voimaa - fetotomiaa suorittaessaankin saa äkkiä kätensä tärisemään. Harmi, ettei tiedekuntamme vedä puoleensa enempää kaksilahkeisia, sillä heille olisi kyllä kunnassa käyttöä!


Itse olen toistaiseksi päässyt todistamaan sikojen ja nautojen lisääntymistä. Antanut jopa synnytysapua, kuten täällä olen kertonutkin. Olen ollut hoitamassa vastasyntyneitä varsoja ja kasvattanut itsekin yhtä eksolajia. Koiran ja kissan normaaliin synnytykseen en kuitenkaan ole vielä päässyt mukaan, vaikka kiinnostaisi kovasti. Täytyisi varmaan ängetä jonkun kasvattajan luokse joskus.

Ajattelin, että voisi olla hyvä tilata jokin lisääntymistieteeseen liittyvä  kirjakin omaan hyllyyn. Tämä vaikutti mielenkiintoiselta, vaikka onkin kirjoitettu kasvattajien näkökulmasta:

Kuva

Kirjan takaa löytyi myös lista eri koiraroduilla todetuista perinnöllisistä sairauksista. Sellainen olisi aloittelevalle eläinlääkärille kätevä praktiikassa, joskin löytyyhän noita listauksia netistäkin (esim. täältä ja kissoista täältä). Toistaiseksi päädyin kuitenkin tilaamaan vain yhden pieneläinpraktiikan perusteoksen, josta olen kuullut suositteluja useammaltakin taholta. Hiukan "kevyttä" kesäluettavaa... Voin vilauttaa kirjaa täälläkin, kunhan se kotiutuu.

Mutta nyt takaisin opiskelujen pariin. Ei parane jättää liikaa rästejä viikonlopulle, jotta voisi karata hyvällä omallatunnolla vaikka kotipuolessa käymään!

7 kommenttia:

  1. Melkoista, musta kun jo ihmispuolen pihtisynnytys kuulostaa melko brutaalilta, eikä tuota tapaa enää käytäkään kuin muutamat vanhemmat lääkärit. Meillä siis käytössä on lähinnä vain imukuppi, mikäli alatiesynnytystä tarvitsee vauhdittaa.

    Miten kuolleen sikiön sahaaminen emän sisällä onnistuu ilman, että emä vahingoittuu? Toisaalta oletan eläinten synnytyskanavan olevan tilavampi, kuin ihmisten vastaavan, jossa ylimääräistä ei ole nimeksikään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pihtisynnytys? :o Auts, kuulostaa ikävältä. Sahaamiseen käytetään fetotomia, eli tämännäköistä vehjettä: http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRlF2hImwPfTs1IWyowQJ73q2vRoPLCBsNqKnmqQRJRL9SUShGA Tuo vaijerisilmukka pujotetaan katkaistavaan kohtaan eli esim. kaulan tai raajan ympärille ja toisesta päästä vedetään vuorotellen kumpaakin vaijerin päätä, niin että vaijeri sahautuu kudoksen läpi. Eikös ihmispuolellakin ole (ollut) vastaava tapa esim. ruhjoutuneiden raajojen hätäamputointeihin? Muistelen näin, jostakin vanhasta sotaleffasta ja Housesta :D

      Tilaa tosiaan on yhden käsivarren verran (hevoset ja lehmät), mutta toki sielläkin pitää toimia varoen.

      Poista
    2. Vielä pari demonstraatiokuvaa: http://www.vet.uga.edu/LAM/teaching/acaudle/LAM/Caudle/Lec12/img019.jpg

      http://www.drostproject.org/en_equrep/images/bob288.jpg

      Poista
    3. Kiitos! Sä aina jaksat nähdä vaivaa mun kysymysten eteen. :) Mulla vain on iso kiinnostus eläinpuolenkin juttuja kohtaan ja varsinkin nyt, kun alkaa jotain tietämystä olla ihmispuolelta, on mukava vertailla ja huomata esimerkiksi se, miten samanlainen anatomia muilla nisäkkäillä on.

      Heh, Housesta en tiedä, mutta IRL en ole nähnyt vaijerilla raajoja sahattavan. :D Mutta eikös vaijeri ja tyngän polttaminen ole olleet niitä perinteisiä tapoja. Suomessa kuitenkin lähes kaikki amputaatiot tehdään iskeemisten verisuonisairauksien vuoksi elektiivisesti ja keinot ovat hellempiä.

      Niin ja ihan eläviä ja vahingoittumattomia vauvoja niillä pihdeillä ulos avustetaan. :)

      Poista
    4. Joo, ymmärrän ja saa kysellä :) Samasta mielenkiinnosta mäkin teitä ihmispuolen bloggaajia seuraan :D Pihdit kuulostaa kyllä aika brutaalilta, mutta kai ne on vähän erilaiset kuin mitä ekana tulee sanasta mieleen :)

      Poista
  2. Miksi pikkupossu on tuolleen seinän viereen murjaistu? :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pikkupossu on kuolleena synnytyskanavasta esiin kaivettu reppana. Siirretty syrjään pois elävien syntyvien tieltä.

      Poista