sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Body Worlds


Yllä poikien käsitys hyvästä aamiaisesta: "munakokkeli" (= paistettu muna?), kalapuikot ja päälle kermaa purkista. Itse pitäydyin vähän perinteisemmissä herkuissa.


Avokadon tuunaaminen mustapippurilla ja suolalla on muuten paras keksintö hetkeen. Pieni vaiva, iso ero makuelämyksen kannalta!


Tuo keltaisen määrä pinkillä taustalla muuten särkee hiukan silmää. Auts! Demonstroi hyvin, miksi nykyisin käytän mieluummin valkoisia astioitani. Mieskokkejamme seikka ei tokikaan tuntunut häiritsevän.

Aamupalan jälkeen päätimme lähteä poikkeamaan Heurekassa, jossa mun oli jo koko kolmen vuoden Vantaalla asumisen aikana pitänyt päästä käymään. Edellinen visiitti kun taisi olla ala- tai yläasteajoilta. Vasta tämä tällä hetkellä käynnissä oleva "Body Worlds" - näyttely onnistui kuitenkin houkuttelemaan meidät liikekannalle.


Näyttely esittelee oikeita, plastinoituja (eli muovikäsiteltyjä) ihmisruumiita ja elimiä, jotka esittelevät ihmisen normaalia anatomiaa ja hiukan myös patologiaa, eli tautimuutoksia. Ruumiista oli preparoitu esiin eri kerroksia, kuten luurankoja, lihaksistoa ja sisäelimiä monin eri tavoin. Nähtävillä oli mm. tupakoitsijan mustanpuhuvat keuhkot, arterioskleroosin runtelemia suonia, alkioita ja sikiöitä, istukoita, raskaana olevan naisen ruumis, rasvamaksa ja maksakirroosi, kanan verisuoniston muovivalos, härän sydän, kasvainmuutoksia eri elimissä, mahahaava sekä leike aivoinfarktista ja sydäninfarktista. Mitään ei kuitenkaan saanut valokuvata.


Oli hauska seurata, millaisia asioita eri ihmiset ruumiista ja elimistä huomioivat. Hierojat keskittyivät tukirankaan ja yrittivät nimetä kaikki mahdolliset lihakset. Jotkut pohtivat omia kipeytyviä lihaksiaan ja toiset vakuuttivat lopettavansa tupakoinnin siltä seisomalta. Itse keskityin bongailemaan lähinnä ihmisten ja eläinten välisiä anatomisia eroavaisuuksia (ihmisten perna on kummallinen!) ja syytämään O:n korvat täyteen eläinlääketieteellistä patologiaa ja kissojen sekä koirien perinnöllisiä sairauksia - mitä nyt herra malttoi kuunnella.

Minulle näyttely olikin kaikin puolin antoisa anatomian kertaus - O ja T eivät siitä ymmärrettävästi ihan yhtä paljon innostuneet, mutta väittivät kuitenkin tykänneensä. Vastaan käveli myös järkyttyneitä pikkulapsia, joten perheen pienimpiä en tuonne ehkä veisi, vaikka suositusikä oli kuusi vuotta. O:kin sanoi, että alkuun oli hiukan kylmännyt sisuskaluja.

Kannattaa ehdottomasti käydä tsekkaamassa, jos anatomia ja/tai lääketiede kiinnostaa! Erityisen hyvä tilaisuus niille, jotka pohtivat omaa raatoihin/ruumiisiin/elimiin suhtautumistaan!


Lopuksi oli pakko tietenkin käydä leikkimässä noilla tieteellisillä vempeleillä. Musta tuntuu, että tää osasto oli poikien suosikki :D Löytyi maanjäristys-simulaattoria, leijuvia palloja ja nostettavia autoja, mutta rottakoripalloa emme harmiksemme nähneet.


Oli jotenkin kotoisaa pyöriä tuolla Heurekan kulmilla, sieltä ehti kertyä monta ihanaa muistoa! Lenkkeilimme usein Heurekan ohittavaa lenkkipolkua joen varressa, mutta itse tiedekeskuksessa ei tullut koskaan poikettua - lukuunottamatta halloween-materiaalien hankkimista.


Heureka-vierailun jälkeen poikkesimme Malmilla syömässä. Barbecue-broileria ja lämpimiä kasviksia, nam!

Tänään mulla oli aamupäivystys pieneläinsairaalalla ja oli taas mahtavan opettavainen ja tiivis aamupäivä. Yleensä viikonloppuaamut ovat päivystyksessä hiljaisia, mutta tällä kertaa riitti säpinää, niin että seitsemän tuntia kului yhdessä hujauksessa. Päivystyksen jälkeen laitoimme ruokaa ja kävimme vielä T:n kanssa kahvilla. On ollut kyllä loistava viikonloppu ja uuteen viikkoon saa lähteä jälleen hyvin mielin.

Reipasta viikon alkua myös sinne ruutujen toiselle puolen!

4 kommenttia:

 1. Nyt en ainakaan malta odottaa ensiviikkoon, jolloin koulun kanssa mennään tuota samaista Body Worlds- näyttelyä tutkailemaan..

  Blogisi on muutenkin aivan mahtava! Eläinlääkikseen olen ajatellut pyrkiväni lukion jälkeen, joten varsinkin nuo siihen liittyvät postaukset ovat todella mielenkiintoista luettavaa! :)

  Hyvää viikkoa sinullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiva reissu tiedossa :) Kiitti ja tsemppiä pyrkimykseen!

   Poista