maanantai 14. helmikuuta 2011

"Niin onko se joku ammattikorkeakoulututkinto?"

Tiedekuntamme (kuten monen muunkin) pääsykokeet lähestyvät jälleen, joten ajattelin koota tähän pienen tietopaketin koulutusohjelmastamme. Suurimmalle osalle lukijoista nämä asiat ovatkin varmaan tuttua huttua, osalle ehkä eivät.

Yliopistollinen Pieneläinsairaala
Mitä?
 Eläinlääketiedettä. Opinnot koostuvat kandidaatin ja lisensiaatin tutkinnoista, käsittävät 360 (180+180 op) opintopistettä ja kestävät noin kuusi vuotta.

Missä?
 Helsingin Viikissä sijaitsee Suomen ainoa eläinlääketieteellinen tiedekunta. Viikin kampus on yksi Helsingin yliopiston neljästä kampuksesta ja täällä sijaitsevat myös bio- ja ympäristötieteiden, farmasian sekä maa- ja metsätaloustieteen tiedekunnat.

 
 Kampus sijaitsee n. 10 kilometrin päässä Helsingin keskustasta ja on (vielä toistaiseksi) viheriöivien peltojen ympäröimää vanhaa maaseutua, ainakin noin niinkuin Helsingiksi. Alueella sijaitsevan navetan vuoksi kampuksella tuoksahtaa välillä lehmä, näin kuriositeettina. Eli vaikka ajatus suuresta ja pelottavasta Helsingistä asuinympäristönä ahdistaisikin, niin Viikki on kyllä sieltä siedettävimmästä päästä ;) Plussaa on myös se, että omat tilamme ovat vielä uuden karheat, 2000-luvun puolivälissä Hämeentieltä tapahtuneen muuton jäljiltä käyttöön otetut.
Jos Helsinki kuitenkaan ei houkuttele tai ovet tänne eivät aukea, seuraavaksi lähimmät eläinlääketieteelliset tiedekunnat sijaitsevat Virossa ja Ruotsissa, joista jälkimmäiseen tosin on ymmärtääkseni suhteellisen vaikea päästä.

Miten?
 Osallistumalla keväällä pääsykokeisiin kahlattuaan ensin läpi sopivaksi katsomansa määrän ihanaista pääsykoekirjaamme Galenosta... Paljon laskemista ja pääsykoetyyppisten tehtävien harjoittelua, niillä ne ovet aukeavat :)


 Milloin? 
Tämän vuoden hakuaika alkaa 7.3.2011 ja päättyy 12.4.2011 klo 16.15., jolloin siis myös postitse lähetettyjen hakemusten on oltava perillä. Helpointa on nykyisin tietysti lähettää sähköinen hakemus.

Itse pääsykoe järjestetään 25.5.2011 klo 9 alkaen.

Kuka?
 N. 70 (tänä vuonna  68) parhaaksi rankattua hakijaa, eli viimeisen kolmen vuoden aikana 9,9-12% hakemuksen lähettäneistä ja 15-19% kokeeseen osallistuneista.

Ensimmäisessä kiintiössä valitaan 34 yhteispisteidensä (pääsekoe+lähtöpisteet) perusteella parasta hakijaa ja toisessa kiintiössä loput pelkkien pääsykoepisteiden perusteella. Lisätiedot löytyvät hakuoppaasta: http://www.vetmed.helsinki.fi/opiskelu/valinta/Hakuopas_11.final.pdf


Miksi?
Maailman kivoin ja mielenkiintoisin ammatti, ainakin eläinrakkaille - näin täysin puolueettomasti ilmaistuna ;) Toisaalta koulutuksellamme voi tehdä töitä tarvitsematta nähdä yhtäkään eläintä, jos vaikka allergisoituminen pääsisi iskemään nurkan takaa.


Valmiita eläinlääkäreitähän tarvitaan eläinklinikoiden lisäksi myös laboratorioissa, ministeriöissä, keskusvirastoissa, ympäristöterveydenhuollossa, teurastamoilla, lääninhallituksissa, elintarvikevalvonnassa, puolustusvoimien palveluksessa, tutkimustyössä, yritysten asiantuntijoina...  Ollenkaan niin suppeasta koulutusohjelmasta ei siis ole kyse, kuin ensi kuulemalta voisi kuvitella.


Lopuksi mua kiinnostaisi, että onko lukijoissa tänä vuonna tänne (tai muihin lääkiksiin) hakevia tsempitettäviksi? Ilmiantakaa itsenne, etenkin jos toivotte aiheeseen liittyviä postauksia. Pari ideaa mulla olisi mielessä (ja lisää saisi ehdottaa!), mutta olisi kiva tietää, onko niistä kenellekään mitään iloa vai käytänkö aikani tehokkaammin johonkin muuhun :)

29 kommenttia:

  1. Jepjep, täällä olisi yksi hakija elukan puolelle :). Syksystä asti olen blogiasi seuraillut ja lukenut läpi ihan ensimmäisestä postauksesta lähtien. Mukavaa saada vähän osviittaa (toivottavasti) ensi syksyn opiskelupaikasta :-)

    VastaaPoista
  2. Minäkin olen hakemassa. Pänttään nyt kyllä aamusta iltaan fy, ke, ma kirjoituksiin, niin että kovin todennäköiseltä ei vaikuta että ehtisin ymmärtää Galenoksen kahdessa kuukaudessa. Kaikkeni aion kuitenkin yrittää, ja ensi vuonna sitten uudestaan. Mä ainakin saan aina hirveesti motivaatiota (josta ei kyllä muutenkaan oo puutetta, voisin vaikka mielummin haluta tätä vähän vähemmän, että ei ois näin kovat paineet) näistä sun jutuista, niin että kirjota vaan aina kun jaksat! Tykkään hirveästi sun blogista, oon jo vähän aikaa tätä suraillut.

    VastaaPoista
  3. Oulun lääkikseen haen. Pääsykoelukemisiin liittyvät postaukset kiinnostavat kyllä todella :-)

    VastaaPoista
  4. Täällä myös yksi elukkaan hakeva :) Hirmuisasti oon saanu motivaatiota lukuihin sun blogista, joten kaikki elukkaan/eläimiin/pääsykokeeseen liittyvät aiheet on todella tervetulleita! Ja tätä blogia on muutenkin kiva lueskella, oon jopa innostunut kokeilemaan muutamaa täältä bongaamaani karppi-ohjetta, jotka on kyllä hyviksi todettu! :D

    VastaaPoista
  5. Heipä hei!
    Elukkaan myös minulla tähtäin ensi syksyksi! Sinun blogistasi saa kyllä aina vaan uutta puhtia, ja oonkin tätä jo reilun vuoden seurannut. Viime vuonna oli ensimmäinen katselukerta, tänä vuonna aion päästä sisälle! Kirjoituksistakin on jo vierähtänyt tovi, olen enemmän kuin valmis pääsemään eroon näistä välivuosista ja aloittamaan syksyllä Viikissä:)

    VastaaPoista
  6. Täällä edelleen seurailen ahkerasti blogiasi ja elukkajutut saavat aina piristystä päivään, kun kaikki tuntuu tökkivän :)
    -H

    VastaaPoista
  7. todellakin kiinnostaa kaikki aiheeseen liittyvät postaukset! Olen myös seurannut blogiasi jo vuoden verran ja tää kyllä pitää tätä ikuista haavetta kytemässä paremmin kuin mikään...

    ps. muutenkin erittäin hyvä blogi ja mielenkiintoisia juttuja ja pohdintoja :-)

    VastaaPoista
  8. Tänä keväänä en ole vielä hakemassa, mutta ensikeväänä olisi suunnitteilla. Postauksia lukisin todella mielelläni. Etenkin haluaisin kaikenmaailman rohkaisuja niitä varten jotka esim. pitävät pääsyä mahdottomana, arvuuttelevat kirurgiaa ja/tai ruumiinavauksia ynnä muuta silppumista ja jotain rohkaisevaa myös yleensä siitä, että jos on usko itseensä hakattu/luonnostaan matala(ksi). Sulla on niin jotenkin helpottava ja mukava tapa kirjoittaa asioista :) Itselläni ei ihan kaikkia noita ongelmia ole mitä luettelin, mutta lievittää niitä kuitenkin haluaisin.

    PS. Paljon rispektiä, kun jaksat kirjoittaa näin usein! Aina niin ihana yllätys, kun on uusia postauksia ilmestynyt.

    VastaaPoista
  9. Itsekin olen hakemassa elukkaan jo tänä syksynä, vaikka pääsen (toivottavasti) ylioppilaaksi vasta keväällä :D Eli nyt täytyy hoitaa kirjoitukset ja ylimääräiset neljä kurssia pois alta, jotta voin keskittyä täysillä Gelenoksen kahlaamiseen.

    Kaikki pääsykokeeseen ja siihen valmistautumiseen liittyvät postaukset ovat tervetulleita! Tätä blogia kuitenkin seurailen lähes päivittäin, ja tykkään hirmuisesti kirjoitustyylistäsi (: Tämä tosiaan jaksaa aina piristää, niin kuin joku jo aiemmin mainitsikin.

    T. Sini, tuleva elukkalainen (:

    VastaaPoista
  10. ehdottomasti kiinnostaisi pääsykoeaiheiset jutut!:) täällä yksi kotieläintieteen lukija, joka ajatteli elukkaan kokeilla:) sun blogia aina lueskelen kun toi fyssan/kemman laskeminen tökkii ja heti tulee uutta puhtia, kun muistaa mitä varten tätä tehdään.

    VastaaPoista
  11. Komppaan edellisiä, aivan mahtava blogi ja kaikki elukka-aiheiset postaukset ovat enemmän kuin tervetulleita! :) Itse en ole vielä hakemassa tosissani tänä vuonna, mutta turistiksi meinasin mennä pääsykokeisiin. Lukiosta on sen verran aikaa, että kertaamiseen/uuden opiskeluun menee vielä jokunen tovi.. :) mutta eihän tässä kiirettä, eläinten parissa onneksi saan työskennellä nytkin, se vain antaa motivaatiota yrittää unelmiensa opiskelupaikkaan..
    -E-

    VastaaPoista
  12. Lääkikseen hakemassa ollaan juu. :) Tosin en ole vielä päättänyt minne, kun ihmispuoli ja elukka kiinnostavat lähes yhtä paljon. :o Muutto Helsinkiin ei kiehdo lähes Turkulaistunutta savolaista, joten se puoltaisi enempi ihmispuolelle (tutkimus kiinnostaisi) hakua, mutta eläimet olisi ehkä kuitenkin enempi lähellä sydäntä. :)Jos saa opiskelupaikan niin onko sitä mahdollista siirtää vuodelle eteenpäin miten helposti?

    VastaaPoista
  13. Eläinten leikkelemistä ja kirurgiaa ei tarvitse pelätä, kun ottaa sellaisen asenteen, että kyllä siihen tottuu! :) Itseäni ja luokkakavereita seuranneena (opiskelen ensimmäistä vuotta) voin sanoa että sisälmyksiin ja eläinten (raatojen) leikkaamisen tottuu todella nopeasti, kun on halua tehdä hommia ja pitää asiaa mielenkiintoisena. Ei mene kuin viikko niin huomaa leikkaavansa ties mitä ja näkevänsä sellaista, mitä ei viime vuonna samaan aikaan voinut koskaan kuvitella näkevänsä, näin kävi ainakin minulla, uteliaisuus ja mielenkiinto voitti ällötyksen 100-0 :D

    Ja mitä tulee Helsinkiin muuttamiseen. Itse muutin Helsinkiin pohjoisesta ja voin sanoa että vastustin viimeiseen asti Helsinkiin muuttamista, mutta toisaalta halusin eläinlääkikseen enemmän kuin mitään muuta! :D Olen kotoisin pikku kaupungista ja pidän koti kaupungistani :P Koen että tottuminen Helsinkiin vei minulta ehkä kauemmin kuin keskimäärin, mutta en silti ikinä vaihtaisi mihinkään nykyistä tilannettani :)

    (Kysymykset oli ehkä tarkoitettu blogin pitäjälle, mutta saanen kertoa omat kokemukseni.. ;> )

    VastaaPoista
  14. Täytyypä nostaa tassua taivasta kohti täälläkin, eli lukiota lopettelen nyt keväällä ja samalla olisi tarkoitus hakea ekaa kertaa elukkaan :)
    Ja myös minä olen innolla lueskellut noita opiskeluusi liittyviä juttuja, joten jos vaan millään jaksat kirjoittaa lisää niin go for it!

    VastaaPoista
  15. Juu ilman muuta kiinnostaa kaikki hakuun liittyvä! Itse haen nyt toista kertaa ja olen blogiasi seuraillut reippaan vuoden verran. Hain viime vuonna elukalle, mutta nyt tod.näk. yleiselle Helsinkiin. Valmennuskurssia käyn ja pänttään toden teolla, mutta kun pohja on todella huono lukion fy + ke osalta, niin mikäänhän ei ole kirkossa kuulutettua.
    Motivaatio on 110%, mutta silti mietityttää tuo Galle. Miten nippelitarkasti asioita sieltä bilsan puolelta kannattaa opetella vai riittääkö suurten kokonaisuuksien hallitseminen? Ja sitten se laskeminen! Miten paljon on riittävästi ja mikä on hyvä laskurutiini? :D
    Kaikki on niin suhteellista ja samalla ahdistavaa, kun ei voi tietää...
    Viime vuonna jäin niin pitkän matkan päähän sisäänpääsystä, ettei oikein ole edes vertailukohdetta, että miten paljon pitäisi lisää osata. Etten sitten täytä päätäni merkityksettömällä nippelitiedolla ja unohda jotain olennaista jne.
    Vinkkejä otetaan kiitollisena vastaan niin opiskelutekniikoista, kuin Galenoksenkin osalta :)

    VastaaPoista
  16. Olen myös alkanut harkita elukkaa (vaikka nykyiset opiskelut on vielä kesken). Alan vaihto kuitenkin mietityttää sen verran, että haluaisin olla 200% varma, et tää olis juuri se mun juttu ennen kuin alan panostaa lukemiseen todella ja jätän nykyiset opinnot sikseen. Haluaisinkin kuulla myös niistä eläinlääkiksen negatiivisista puolista: miten kuormittavaksi ihmiset kokee opiskelun noin yleensä ottaen, kuinka monen opinnot venähtävät vuodella tai parilla, tai jättääkö joku jopa leikin kesken? Pahoitteluni jos tämä vähentää jonkun innostusta hakea, mutta mielestäni on parempi tietää näistäkin jutuista jo etukäteen. Muutenhan pudotus todellisuuteen on kahta kovempi. Ja tietty vaativista pääsykokeista selviytyminen on jo sinänsä osoitus hakijan motivaatiosta ja karsii ne, joilla ei lukuinto riitä.
    Mutta onnee kuitenkin kaikille hakijoille ja kiitti mielenkiintoisesta blogista! :)

    VastaaPoista
  17. Kiitos kaikille paljon vastauksista, teitä olikin enemmän kuin luulin!

    ceridwyn: Kiva kuulla, tervetuloa sitten syksyllä elukalle! ;)

    Anonyymi#1: Ei se suoraan lukiostakaan pääsy mahdotonta ole: meillä taisi päästä neljännes vuosikurssilaisistamme suoraan abivuoden jälkeen. Voimia se kyllä vaatii, joten jaksamisia! :)

    Anonyymi#2: Kiva kuulla, että joku oululainenkin langoilla :) Tsemppiä!

    Anonyymi#3: Jee, kiva, että reseptit ovat toimineet! :D Kiitos ja tsemppiä sinnekin! :)

    K: Välivuodet ovat ihan hyvä tapa kerätä voimia ja motivaatiota, no, ainakin mulle olivat ;) Tänä keväänä sitten rytinällä sisään, eiks je! :)

    H: Kiva kuulla :) Pysyttelehän jatkossakin kuulolla! ;)

    butteri: Kiva, että oot edelleen messissä! :) Sen hienompaa on sitten se haaveen toteutuminen, kun pitkään on sitä ehtinyt kasvatella!

    Anonyymi#4: Hei tosi kiva idea, kiitos tästä! Alan ehdottomasti heti hautoa moista postausta! Ja kiitos muutenkin, koitan kirjoitella aina, kun suinkin ehtii ja on jotain sanottavaa :)

    Sini, tuleva elukkalainen: Kiitos kovasti, kiva kuulla! Tsempityksiä opintoihin ja hakuihin. Voimia se vaatii, mutta on sen arvoista! :)



    Anonyymi#5:

    VastaaPoista
  18. Anonyymi#5: Oo, viikkiläisiäkin! Tervetuloa vaihtamaan puolta ;) Ja kiva kuulla! :)

    -E-: Ihan fiksu asenne, jos ja kun tietää, että on vielä kirittävää. Parempi olla realistinen kuin pudota korkealta ja kovaa. Tosin "katsomaan" munkin vain piti mennä ja oho, hups...

    Anonyymi#6: Oon ajatellut kirjoittaa postausta ihmis- ja eläinpuolen valitsemisen väliltä, eli stay tuned! :) Opiskelupaikkaa voi suht. helposti lykätä, jos on hyvä syy (esim. armeija, edellisten opintojen saattaminen esim. kandivaiheeseen, raskaus tms). Siitä en sitten tiedä, että miten suhtautuvat, jos ihan "muuten vaan" haluaisi lykätä, eli kannattaa varautua perustelemaan hyvin!

    Anonyymi#7: Innokkaita ykkösiäkin siis linjoilla! :D

    Sara: Kovasti olisi ainakin suunnitelmissa kaikennäköistä, toivottavasti aika riittää toteutukseen! :) Tsempityksiä sullekin!

    Djulietta: Tsemppiä sunkin hakuihin! Bilsa on vähän kaksipiippuinen juttu: toisaalta siitä kysytään aika vähän (viime vuosina suoraan Gallesta 1-2 kysymystä per koe), mutta toisaalta noista tehtävistä olisi sitten hyvä repiä kaikki mahdolliset pisteet irti, koska ne ovat ns. niitä helppoja pisteitä, eli silloin pitäisi osata vastata yksityiskohtaisesti...

    Toisaalta jos nuo bilsat nyt menevät vähän ohi, niin kemialla ja fysiikalla voi aika paljon kompensoida. Mulle riittävästi oli laskea lukion kurssien tärkeät peruslaskut kahdesti (n. puolen vuoden aikana), kaksien itseopiskelumateriaalien laskut muistaakseni yhdesti tai kahdesti (en ihan kaikkia, mutta pääsykoetyyppiset ainakin) ja vaikeimmat ja parhaimmat tehtävät useamminkin (niin kauan, että osasin :D) plus tietysti kaikki, mitä valmennuskurssilla tehtiin.

    Jollakulla voi toki jäädä vähemmälläkin päähän, mutta mun pohjatiedot oli aivan olemattomat :)


    Anonyymi#8: Kiitos kivasta postausideasta ja ihan uudesta näkökulmasta, yritän ehdottomasti saada sanottua aiheesta jotakin! :)

    VastaaPoista
  19. Ensiksikkin sinulla on todella kiva blogi. Olen tätä syksyn seuraillut :) Haen nyt toista kertaa eläinlääkikseen, ihan tosissaan. Hakemiseen ja eläinlääkikseen liittyvät jutut ovat mielenkiintoisia jaa toivottuja. Varsinkin silloin kun lukeminen tökkii on todella motivoivaa lukea postauksiasi luennoista ja muusta yliopistoon liittyvästä. Tiedän jo nyt että eläinlääkis on se, missä haluan olla tulevaisuudessa. Tämä on ollu ihan lapsesta asti haaveena :)

    -Jeqqu-

    VastaaPoista
  20. Täällä myös yksi hakevainen! Motivaatiopulan iskiessä blogisi pökkii muhevasti taas kemianlaskujen pariin. Toivottavasti ovet aukenevat, että ainoa kosketus haaveiden ammattiin ei jää upean blogisi selailuun! :D

    VastaaPoista
  21. Ooh ja vielä lisää! :)

    -Jeqqu-: Kiitos kaunis! :) Oot onnekas, kun oot noin pitkään tiennyt! Pidän peukkuja, että nyt tärppäis!

    Anonyymi#9: Kiva kuulla :D Täältä kovat tsempitykset, että ovet aukeaisivat! :)

    VastaaPoista
  22. Minä olen myös hakemassa eläinlääkikseen. Pääsykokeiden suhteen olen melko luottavainen, mutta sen sijaan minua kiinnostaa mahdollisuus lähteä vaihtoon opintojen aikana. Oletko haaveillut koskaan vaihtarivuodesta? Mihin kohteisiin on mahdollista lähteä? Missä vaiheessa opintoja ihmiset yleensä lähtevät vaihtoon?

    VastaaPoista
  23. Täällä myöskin jo lähempänä keski-ikää oleva maisteri harkitsee alan vaihtoa... Löysin blogisi vahingossa viime syksynä. Usko tai älä, mutta tämmöselle samankaltaisen lukiotaustan omaavalle ihmiselle olet ollut hyvin vahva vaikuttaja tässä omia vaihtoehtoja miettiessä! En vielä tiedä mihin ratkaisuun itse päädyn, aika näyttää... Mutta päädynpä mihin vaan, niin uskon että tulen jatkossakin seuraamaan tätä blogia :)

    Iso Kiitos!

    VastaaPoista
  24. Eikä! Tänne on tullut vieläkin lissää, onpas teitä nyt ilmaantunut! :)

    Anonyymi#10: Oon kyllä haaveillut,tosin en ehkä ihan kokonaisesta vuodesta. Luultavasti viimeistään vitosella lähden jonnekin päin ainakin harjoitteluun, jos en muuta :)

    Erasmuksen kohteina on eläinlääkiksiä ympäri Eurooppaa: Unkarissa, Belgiassa, Espanjassa, Itävallassa, Saksassa, Briteissä (suosituin, kuulemma vaikea päästä), Baltian maissa, Norjassa, Ranskassa ja Sveitissä. Lisäksi Nordplussan kautta pääsee Pohjoismaihin.

    Jos haluaa kauemmaksi, pitää paikkaa+stipendiä hakea itse. Lisäksi on sitten erilaisia kursseja ja kesäkouluja mualimalla (enimmäkseen tutkimuspuoleen liittyviä), jos sellaiset muuten kiinnostavat :)

    Osa lähtee kakkosvuonna, aika moni kolmosvuonna ja sitten vitosella on tosiaan mahdollista suorittaa osa klinikkaharjoittelusta ulkomailla.

    Toivottavasti selvensi!

    Anonyymi#11: Ohhoh, olen otettu! Kiitos tästä, kiva että olet tykännyt ja toivottavasti paras ratkaisu selkiytyy aikanaan!

    VastaaPoista
  25. Anonyymi numero yhdeksän täällä vielä huutelee. Koskapa olen löytänyt blogisi vasta hiljattain, enkä ole ehtinyt kaikkia tekstejä lukea, niin kyselisin että millaisella lukiotaustalla itse hait elukalle? Omalla kohdalla hurjan suuri ongelma on se, että en lukenut lukiossa fysiikkaa, kemiaa tai pitkää matikkaa. Kesällä aloitin siis ihan helpoimmista yhtälönratkaisuista. Niistä sentään jo selviydyn, mutta edelleen helpoimmatkin valmennuskurssin tehtävät tuottavat suuren suuria sieluntuskia. Siispä itkeä tihrustan laskujen parissa aamupäivät ja palkitsen itseni iltaisin galenoksen biologialla.

    Oletko kuullut vastaavista ongelmista tai jopa itse kohdannut moisia? Mahtaisiko sinulta löytyä jotain vinkkejä laskuista selviytymiseen?

    Kuulain kevät-terveisin, Mäykky

    VastaaPoista
  26. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  27. Mäykky: Mun taustoista on oma postaus täällä: http://tassunjalkiasydamessa.blogspot.com/2009/08/paasykoerumba.html ja tuolta "pääsykoe"-linkin takaa löytyy muutkin aiheeseen liittyvät :)

    Eli lyhyesti: luin lukiossa vain ne ihan pakolliset kurssit. Ja koin ihan samanlaisia tuskia kuin säkin aikoinani, kun yritin itse opiskelemalla sisäistää asiat. Ei toiminut.

    Valmennuskurssilla sitten käytiin kaikki juurta jaksaen läpi (siis ihan kuin olisin opiskellut ko. kurssit lukiossa, hiukan tehokkaammin vain) ja aina saattoi kysyä opettajalta tai kavereilta apua. Koitatko siis itse lukea asioita valmennuskurssimatskuista vai oletko ihan kurssilla?

    Älä nyt raasu sentään itkeä tihrusta, vaan etsi keino, jolla todella ymmärrät, mitä olet tekemässä ja pääset kokemaan oivaltamisen iloa! :) Jos nykyinen valmennuskurssi ei avaa asioita tarpeeksi, niin ensi vuonna sitten vähän pidemmälle kurssille tai esim. ilta- tai etälukioon. Tai jos on kyse materiaaleista, niin hanki käytettynä toiset rinnalle. Opiskele yhdessä kaverin kanssa, niin että voi yhdessä pohtia kysymyksiä.

    Ja tietysti ensin kannattaa laskea ihan perus lukiotehtävät läpi ennen kuin siirtyy pääsykoetyyppisiin. Lukion kirjoissahan nuo laskuperiaatteet on kuitenkin hyvin selitetty.

    Älyvuodossa on myös monia lukiokirjojen laskuja käyty läpi ja siellä voi kysellä neuvoa tehtäviin.

    VastaaPoista
  28. Kiitos vastauksestasi!

    Oli hauska lukea tuota vanhaa postaustasi, sillä taustamme on hyvin samanlainen. Itse vain tosin eksyin sinne humanistiseen tiedekuntaan sisälle, mutta huomasin sen heti olleen katastrofaalisen väärä valinta. Lisäksi aion itse hakea varapaikaa toimintaterapiasta, siinä ammatissa kun voi perehtyä esimerkiksi koira tai hevosterapiaan ;).

    Olen siis valmennuskurssilla, jonka kokonaiskesto on yhdeksän kuukautta. Olen lukenut melkein kaikki kemian kurssit nyt itsekseni läpi, mikä on sitten johtanut siihen, että olen aina tajunnut kurssin asiat pahasti jälkijunassa. Fysiikassa olen pahasti pahasti pahasti jäljessä, lukion kirjoissa tuntuu olevan vain kaavojen johtoa, eikä asioita ole selitetty, ainakaan niin että itse ne ymmärtäisin. Eli nuiden lukion kurssien kanssa olen lähinnä laskenut ne esimerkkitehtävät, ne kun on siihen kokonaan avattu niin voi sitten tarkistaa mikä kaikki meni taas kerran mönkään.

    Tuntuu vain, että päästäni puuttuu kyky ymmärtää kirjainten ja numeroiden sekamelskaa, jota myös fysiikaksi kutsutaan.

    Tuo käymäsi valmennuskurssi kuulostaa ihanalta. Nämä suurfirmojen järjestämät kurssit täällä kaupunkimiljöössä kun jäävät aika etäisiksi ja kylmiksi.

    No, ei auta kuin toivoa parasta. Kiitos vielä sinulle

    -Mäykky

    VastaaPoista
  29. Mäykky: Ooo, tuota toimintaterapiajuttua en tiennytkään! Kuulostaa mielenkiintoiselta.

    Älä huoli, moni tarvitsee useamman vuoden noiden asioiden sisäistämiseen. Ja oikeasti hyvän opettajan. Ja hyvät kirjat. Käy vaikka selailemassa erilaisia lukion kirjasarjoja, jos vaikka jossakin selitettäisiin asiat paremmin...? Ja hanki niitä erilaisia itseopiskelumatskuja. Monesti sekin voi auttaa, kun joku selittää samat asiat hiukan eri sanoin.

    Kovasti onnea ja jaksamista urakkaan! Toivottavasti asiat alkavat aikaa myöten aueta :)

    VastaaPoista