Anestesiologia ja tehohoito
Opiskelija oppii eläinten nukutukseen, kivunhoitoon ja tehohoitoon liittyvät yleiset periaatteet.
Opintojaksolla käsitellään yleistä anestesiologiaa sekä seuraeläinten ja hevosten rauhoituksen, nukutuksen, kivunlievityksen ja tehohoidon perusteet.
Tämä oli ehdottomasti lempikurssini koko kevään tarjonnasta. Osittain siksi, että tämän aikana puhuttiin vielä hevosten ohella pieneläimistä ja osittain kiinnostavan aihepiirin ja erinomaisen opetuksen vuoksi. Kävimme siis läpi erilaisissa operaatioissa ja erilaisille potilaille käytettäviä rauhoitus- ja nukutusprotokollia, nesteytystä, shokin hoitamista, elvyttämistä, kivunlievitystä ja eutanasian suorittamista - siis jokapäiväisessä praktiikassa tarvittavia tärkeitä tietoja ja taitoja. Kurssiin liittyi käytännönläheisiä pohdintatehtäviä ja tenttiä varten sai kirjoittaa yhden A4-arkin verran lunttilappua itselleen. Kirjoitin omani muutamaa päivää ennen tenttiä ja sain kuin sainkin kaiken haluamani mahtumaan arkille. Hyvinhän siinä oppi, mutta aktiivista kertaamista vaatisivat taas nämäkin asiat...
Kotieläinten lisääntymistiede
"Opiskelija ymmärtää lisääntymishäiriöiden etiologian ja patogeneesin, tunnistaa niiden kliiniset oireet ja osaa käyttää diagnostisia menetelmiä sekä hallitsee sairauksien hoitomenetelmät.
Andrologiaan kuuluu uroksien lisääntymisfysiologia ja uroseläimen tutkiminen, spermatutkimus, lisääntymishäiriöt, perinnölliset sairaudet ja keinollisen lisääntymisen tekniikat. Opiskelija tuntee teoriassa keinollisen lisääntymisen tekniikat ja osaa käytännössä keinosiemennyksen.
Gynekologiaan kuuluu naaraiden lisääntymisfysiologia, rektalisointi-, ultraääni- ja muut tutkimustekniikat sekä lisääntymishäiriöiden diagnostiikka ja hoito. Opiskelija hallitsee käytännössä märehtijöiden, sikojen ja hevosten tutkimuksen hyvin ja pieneläinten tutkimuksen tyydyttävästi.
Obstetriikkaan kuuluu tiineyden ja synnytyksen fysiologia, tiineysdiagnostiikka, synnytysapu sekä synnytyksen ja sen jälkeisen ajan häiriöiden diagnostiikka ja hoito. Neonataalisairaudet sisältävät alle viikon ikäisille vasikoille, varsoille, porsaille sekä koiran- ja kissanpennuille tyypilliset fysiologiset erityispiirteet, vastasyntyneen elvytyksen sekä tavallisimmat sairaudet, niiden etiologian, diagnostiikan ja hoidon. Lisäksi opintojaksoon kuuluvat utare- ja vedinsairaudet."
Lisääntymistieteen ensimmäinen puolisko koostui yleisestä reproduktiofysiologiasta ja hyvä niin! Ilman sitä perusasioiden hanskaamista olisi kliinisen puolen ymmärtäminen ollut erittäin haastavaa. Fysiologia päntättiin pääosin kirjasta ja tentti oli puhtaasti kirjatentti - yksi niistä harvoista. Tämän takia viihdyin luentojen sijaan aika pitkälti kotona, nenä kiinni kirjassa, sillä aikaa sen omaksumiseen oli aika rajallisesti. Lukukokemus oli kuitenkin ihan mukava, sillä kirja oli varsin helppolukuinen ja sopivan pituinen.
Kliinisessä osuudessa käytiin sitten läpi sikojen, hevosten, nautojen, koirien ja kissojen normaalit astutus- ja keinosiemennyskäytännöt, tiineys, synnytys ja vastasyntyneiden hoito - sekä normaali- että ongelmatilanteet. En ollut etukäteen arvannut, miten paljon asiaa tällainen aihepiiri voisikaan pitää sisällään! Tuotantoeläintenpidon kannattavuus on pitkälti kiinni juuri lisääntymisen onnistumisesta, joten näihin asioihin todella panostetaan ja se näkyi myös opetuksessa. Mielenkiintoinen kapiitteli tämäkin. Syntymän ihmeessä ja vastasyntyneissä on kummaa viehätysvoimaa, olipa eläinlaji sitten mikä tahansa.
Tuotantoeläinten terveyden- ja sairaanhoito
Opiskelija oppii perustiedot tärkeimpien tuotantoeläinsairauksien etiologiasta, patogeneesistä, hoidosta ja ehkäisystä sekä tuotantoeläinten terveydenhuollosta. Tavoitteena on myös, että opiskelija ymmärtää eläintuotantoon liittyvät keskeisimmät eettiset ja taloudelliset tekijät.
Opintokokonaisuus kattaa tuotantoeläinten sairaudet ja terveydenhuollon: sisätaudit, kirurgia, infektiotautien kliininen osuus ja suunnitelmallinen terveydenhuolto.
Opintokokonaisuus sisältää seuraavat jaksot:
- Märehtijöiden sairaudet
- Sikojen sairaudet
- Terveydenhuolto
- Siipikarjan, kalojen, riistaeläinten, turkiseläinten ja mehiläisten sairaudet
Kevään viimeinen osuus oli tuotantoeläinten terveydenhuolto, jolla keskityttiin sairauksien sijaan niiden ennaltaehkäisykeinoihin, kuten tiloille tehtäviin säännöllisiin terveydenhuoltokäynteihin, eri tahojen väliseen yhteistyöhön, tuottajien käyttämiin nettipohjaisiin terveydenhuollon seurantajärjestelmiin (Naseva ja Sikava), sikala- ja navettasuunnitelmiin sekä muuhun vastaavaan. Luennoitsijoita saapui monelta asiantuntijataholta ja ensimmäistä kertaa koskaan kurssista järjestettiin myös tentti - kuulemma aiempien vuosikurssien toiveesta. Että kiitosta vain sinne suuntaan! Hahah.
Melkoisen tuotantoeläinpainoitteinen kevät pieneläinpainotteisen syksyn vastaparina, siis. Tykkäsin kuitenkin kovasti ja osasin hölläillä tarpeen vaatiessa välttyen näin burn-outeilta. Hyvä minä! Jos vielä syksyllä tuskailinkin, että nelonen on rankin vuosi ikinä, niin kevätpuolella olin jo unohtanut koko murheen. Samalla rutiinilla menivät nämäkin kurssit kuin aiempien vuosien.
Rohkaisevia terkkuja siis tuleville nelosille - jäätte henkiin! Ainakin, jos selviätte syksyn parista ekasta kurssista ;)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti