Olen oikeastaan aina barffauksesta ensi kertaa kuultuani tiennyt, että haluan kokeilla sitä joskus lemmikeilleni. Olen vahvasti sitä mieltä, että eläinten tulisi syödä sitä, mihin evoluutio on ne ohjannut - hyvänlaatuista proteiinia ja rasvaa, niukasti hiilihydraatteja. Toisin sanoen lihaa ja luuta, koirat myös kasviksia. Ei viljoja tai muuta tärkkelyspitoista. Uskon, että suuri osa lemmikkiemme sairauksista aina hammaskiven kertymisestä ylipainoisuuteen, diabetekseen, kissojen virtsavaivoihin ja koirien iho- sekä ruuansulatuskanavan vaivoihin olisi ehkäistävissä luonnonmukaisemmalla ruokavaliolla.
Itse ruokin omia koiriani useamman vuoden Orijenin lihapitoisella, viljattomalla nappulalla. Se toimi hyvin aikansa, joskaan maistuvuus ei aina ollut huipussaan. Viime talvena Iippu alkoi kuitenkin kärsiä asteittain pahenevasta ripuloinnista, joka muuttui lopulta jatkuvaksi ja veriseksi. Oli toiminnan aika.
Vaihdoimme raakaruokintaan ja ripuli loppui kuin seinään. Kissankakka lakkasi haisemasta. Hyvä maistuvuus, pienentynyt ulosteen määrä, tuuhentuneet ja parempikuntoiset turkit sekä puhtaammat hampaat ovat kaikki olleet plussaa. Laskimme kerran, että meillä barffauksen kustannukset ovat noin 5,50-6,0e viikossa eläintä kohden - tulee siis jopa aiempaa halvemmaksi. Erityisesti kissojen tölkkiruuat ovat laatuunsa nähden varsin tyyriitä.
Miksi sitten lykkäsin raakaruokinnan aloittamista niin pitkälle? Koska olin kuvitellut sen paljon hankalammaksi. Uskon, että samoin ajattelevia epäröijiä on muitakin, joten ajattelin kertoa jokusia käytännön vinkkejä raakaruokinnan aloittamiseen. En väitä vieläkään olevani mikään barffaus-ekspertti, mutta näin me olemme sitä toteuttaneet.
- jos olet epävarma raakaruokinnan aloittamisesta, lainaa tai hanki muutama raakaruokinnasta kertova kirja, surffaile netissä ja ota asiasta selvää! Suomesta löytyy myös koirien ravitsemusneuvojia, jotka laativat lemmikeille yksilöllisesti räätälöityjä raakaruokavaliosuunnitelmia, mikäli itseä homma hirvittää.
- jos pelkäät vitamiinien tai mineraalien puutteita, voit käyttää myös raakaruokinnan tukena teollisia lisäravinnevalmisteita. Meillä esimerkiksi kissat saavat joka päivä lohenmakuiset Multicat-tabletit, jotka ne syövät täysin vapaaehtoisesti, herkkuna. Muita raakaruokinnassa yleisesti käytettyjä lisäravinnevalmisteita ovat esim. merileväjauhe ja lohiöljy.
- luita ja lihoja voi ostaa eläinkaupoista levyinä tai köntteinä, mutta pakastetut raakaruokapötköt ovat osoittautuneet meillä erittäin käteväksi ja maistuvaksi tavaksi raakaruokkia koiria ja kissoja. Jopa kasvissoseita saa nykyään valmiina pötköinä.
- jos pötkön unohtaa ottaa ajoissa sulamaan, voi sen toisen pään sulattaa nopeasti kuumassa vedessä, tarjota sulaneen osan hetken kuluttua eläimille ja siirtää kohmeisen osan jääkaappiin sulamaan rauhassa. Pidentää säilytysaikaa.
- pötköt kannattaa avata lavuaarin päällä mahdollisten roiskeiden varalta ja säilyttää jääkaapissa omassa talouspaperilla vuoratussa astiassaan, sillä niistä irtoaa sulamisen yhteydessä nestettä
- koirien kasviskiintiön täyttämisessä myös 20 grammaa painavat, luun muotoon pakastetut Vege- ja Vire-annospalat ovat käteviä käyttää: omat koiramme syövät 10g eli puolikkaan "luun" päivässä, joten pala on helppo taittaa keskeltä kahtia, kahteen eri kuppiin ja lisäksi se sulaa nopeasti
- pikkukoirien omistajista isot pakastepötköt saattavat tuntua epäkäytännöllisiltä, mutta hyvä ratkaisu pulmaan ovat esimerkiksi uutena Mushin valikoimiin tulleet Vaisto-"lihapullat", joista esim. allanäkyvässä tuotteessa on 90% lihaa ja luita sekä 10% kasviksia. Kukin pulla painaa n. 20g ja ne on pakastettu yksittäin, niin että pussista on helppo ottaa tarvitsemansa määrä kerralla sulamaan.
- kissojen kohdalla kannattaa tarjota useita pieniä annoksia monta kertaa päivässä, eivätkä kupit saisi seistä huoneenlämmössä kauaa. Kissat haluavat nautiskella liha-ateriansa tuoreena ja mieluiten myös lämpimänä.
- kissoilla nirsoilu saattaa aiheuttaa alkuun harmaita hiuksia, mutta suosittelen aloittamaan esim. Mushin kissoille tarkoitetulla kana-aterialla tai kaupasta ostetuilla, pilkotuilla ja pieniin suljettaviin pusseihin pakatuilla lihoilla ja sisäelimillä, laittamaan näitä tarjolle kissan normaalin ruuan rinnalle tai sekoittamaan kissan nykyiseen ruokaan. Kissaa ei saa paastottaa, vaan on edettävä kissan ehdoilla. Useimmiten kärsivällisyys palkitaan ja esimerkiksi sydän maistuu kissoille yleensä hyvin.
- kuppeja kannattaa hankkia useampia ja pestä usein. Meillä on eläimille myös oma tiskiharjansa ja sakset pötköjen avaamiseen. Kissankuppien alla pidettävä tarjotin rajoittaa sotkujen leviämistä.
- tiskialtaan reunalta pumppupullosta löytyy antibakteerista saippuaa
- luu-ummetusta ja luihin tukehtumista pelkäävien kannattaa tarjota luut valmiiksi jauhettuina pakastepötköinä tai niin isoina ja kovina osina, että niistä ei irtoa paloja, mutta ne tarjoavat koirille mieluisaa tekemistä ja hammasharjan (meidän pikkukoirillamme toimivat esim. markettien ydinluut)
- omaa mielenrauhaa lisää myös, jos lemmikkien ensiapulaukusta löytyy apteekista ilman reseptiä saatavaa parafiiniöljyä ja peräruiskeita
Ja viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä: myönteisiä terveysvaikutuksia voi saavuttaa jo korvaamalla 20-50% lemmikin teollisesta ruokavaliosta raakaruualla. Kannattaa kokeilla!