Taisin lupailla alkukeväästä, että kirjottaisin teille tänäkin vuonna muutaman
pääsykoeaiheisen postauksen. Tämän toisen niistä piti tulla jo hiukan aikaisemmin, mutta parempi kai myöhään kuin ei silloinkaan. Toisaalta ehkä tämä tämänkertainen aihe puolustaa paikkaansa nimenomaan tässä kohtaa kevättä, kun osa hakijoista on päntännyt jo syksystä, osa ehkä tammikuusta - osa ehkä jo monta vuotta.
Nyt kolmatta vuotta blogia kirjoitellessani olen ehtinyt purkaa jo syvimmät tuntoni pääsykokeesta, sen käytännöistä ja hieman joitain vinkkejäkin. On kuitenkin yksi aihe, johon en ole vielä tullut sen syvällisemmin pureutuneeksi:
jaksaminen. Uupuminen vs. jaksaminen. Aihe, joka ainakin omassa mielessäni pulpahteli pääsykoekeväänä jatkuvasti mieleen.
"
Jaksaako vielä vai antaako periksi, kun ei tästä kuitenkaan mitään tule?"
Ainoa oikea vastaus on tietenkin, että
jaksaa!
Vaan miten? Miten pystyn pidättäytymään kirjan ääressä, kun ulkona paistaa aurinko ja ystävät huutelevat mukaan menoihinsa? Telkustakin tulisi hyvää ohjelmaa ja voi kun siivoaminenkin tuntuu yhtäkkiä niin perin tärkeältä ja ennen kaikkea
houkuttelevalta.
Onko se sitä sitten kuitenkaan? Ehkä pienen hetken. Pidemmällä aikavälillä onnellisuutta luo kuitenkin tieto varmasta ja mielekkäästä tulevaisuudesta unelmien ammatissa. Sen voin luvata.
Niinpä suosittelenkin käymään taistoon houkutuksia vastaan mielikuvilla. Sen enempää teillä ei oikeastaan vielä olekaan, mutta ottakaa tilanteesta kaikki hyöty irti!
Kuvitelkaa
-
se päivä (nykyisin ilmeisesti jo yö), kun tieto sisäänpääsystä saapuu
-
se ilo, jonka silloin saatte ystävienne ja muiden läheistenne kanssa jakaa
-
mahdollinen muutto uuteen kaupunkiin
-
kaikki ne uudet ystävyyssuhteet, joita tulette luomaan
-
ensimmäinen päivä, kun astutte yliopiston ovista sisään ja kaikki opettajat onnittelevat teitä lämpimästi saavutuksestanne
-
motivoiva opiskelu unelmienne ammattiin ja kaikki ne kokemukset, joita tulette tulevan kuuden vuoden aikana kohtaamaan!
Itse en ainakaan vaihtaisi näitä mihinkään!
Vaihtoehtoisesti kuvitelkaa tämä minun oma henkilökohtainen suosikkini: se statuspäivitys Facebookiin tai muuhun sosiaaliseen mediaan, jossa voitte julistaa
lähes koko maailmalle, että teistä tulee isona eläinlääkäreitä
tai lääkäreitä tai hammaslääkäreitä tai mitä ikinä.
|
Ja niin huvittavaa kuin se onkin - vaikka jotain kovasti etukäteen suunnittelisikin, voi siitä tosipaikan tullen tullakin ihan jotain muuta.. :D |
Pitäkää luomistanne mielikuvista kiinni ja herkutelkaa niillä aina, kun fysiikka tökkii tai kemian kirja kuvottaa!
Täysin
erakoksi ei toki siltikään tarvitse heittäytyä. Lepopäivistä on hyvä pitää kiinni ja jos luvut tuntuvat tökkivän, on joskus parempi suoda itselleen kävelylenkki kauniissa säässä tai pieni kahvitteluhetki ystävän kanssa kuin jäädä kotiin hakkaamaan päätään valmennuskurssimateriaaleihin ja kiroamaan surkeaa elämäänsä. Usein pieni irtaantuminen antaa uutta voimaa ja luo sen verran määrän huonoa omaatuntoa, että kotiin päästyä kirjoihin tarttuminen on jälleen helpompaa. Tärkeintä on, ettei yhden lipsahduksen perusteella tuomitse koko päivää, saati sitten koko viikkoa niin epäonnistuneeksi, että lukemiset voi jättää kokonaan väliin, vaan osaa antaa itselleen hiukan armoa.
Toisaalta, jos ulkona on kaunis sää, mikä estää ulkoistamasta pänttäystä viltille, mansikoita ja piknik-lounasta nauttimaan? Poikaystävää voi pyytää tenttaamaan biologian nippelitietoja ja antamaan samalla niskahieronnan.
Wait, tuo ei taitaisikaan miesten kohdalla toimia. Ehkä toinen ensin ja toinen heti perään? ;)
Kaikenlainen oman osaamisen
vertailu muihin kannattaa lopettaa heti alkutekijöihinsä, paitsi jos pienestä tervehenkisestä kilpailusta saa kaivattua lisäpotkua opiskeluunsa. Masentua ei kuitenkaan saa! Älyvuodosta ja valmennuskursseilta löytyy aina itseänne fiksumpia ja osaavampia
(tai muka-osaavampia) hakijoita, mutta muistakaa, että pääsykoetilanteessa ei jaeta palkintosijoja. Niinpä riittää, kun on pisteen parempi kuin se satapäinen, muutaman pisteen päähän sisäänpääsyrajoista kärkkymään jäävä joukko.
Toki, jos taitoja ja jaksamista piisaa, kannattaa sitä marginaaliakin hieman kerryttää.
Helppo tai miellyttävä ei pääsykoekevät useimmille ole, mutta en ole vielä törmännyt yhteenkään sisäänpäässeeseen, jonka mielestä se ei olisi ollut kaikkien tarvittujen uhrauksien arvoinen. Kyllä se aurinko paistaa vielä pääsykokeidenkin jälkeen ja hyvät ystävät odottavat.
Nyt annankin puheenvuoron teille mahdollisille pääsykoelukijoille. Kertokaapa, vieläkö jaksaa painaa vai joko väsyttää? Millä pidätte hyvää lukurutiinia, jaksamista ja motivaatiota yllä?
Kuvat: weheartit.com