tiistai 24. toukokuuta 2011

Viime hetken tsemppausta

Mua harmittaa, etten oikein ehtinyt kirjoitella pääsykoejuttuja kevään aikana. Suoraan sanottuna mä en edes oikein enää tiennyt, mistä kirjoittaa. Toivottavasti mun yleispätevät postaukset elukasta ovat kuitenkin auttaneet motivoimaan edes jotakuta :)


Huomenna on sitten edessä se D-DAY. En aio sanoa mitään yksioikoista siitä, kannattaako enää lukea vai ei. Mun kannatti - todellakin. Jos en olisi vielä  illalla lukaissut kaavakokoelmaa läpi ja palautellut mieleen vielä vaikeimpia asioita, en ehkä olisi sisällä. Mun valmennuskurssikaverini ei tarvinnut, vaan hänelle oli riittänyt koko aiempi kevät. Te tunnette itse parhaiten oppimistyylinne ja opiskelutekniikkanne, luottakaa siihen vielä tämä viimeinen päivä.

Käykää hakemassa kaupasta jotkut ihanat eväät. Lempparikarkkeja, ehkä jotain hedelmää, leipää, huomiselle kahvia tai teetä. Jotakin mahdollisimman tuttua. Ei kuitenkaan mielellään mitään kovin rouskuvaa, rahisevaa, pihisevää tai poksuvaa - huomioikaa sen verran tulevia kollegoitanne ;) Muistakaa ottaa etiketit pois ja pakata eväät läpinäkyvään tai -kuultavaan pakkaukseen.

Tarkistakaa, että laskin on a) vaatimusten mukainen b) toimintakunnossa, eli patterit eivät uhkaa loppua c) MUKANA! Omana pääsykoepäivänäni  törmäsin useampaankin hakijaan, joka oli unohtanut laskimensa kotiin... Muutamasta kynästä ja kumista on myös yllättävän paljon hyötyä ;)Varatkaa huomiselle tutut, mukavat vaatteet ja käykää tarkistamassa reitti pääsykoepaikalle mielellään jo/viimeistään tänään, jotta aamulla ei enää tarvitse kuluttaa aikaa oikean paikan metsästykseen. Jos asutte kaukana pääsykoepaikkakunnalta, ei ehkä ole huono idea majoittua ensi yöksi pääsykoepaikkakunnalle, jottei tarvitse lähteä aikaisin ajamaan, kärsiä auton kanssa mahdollisesti vastaan tulevista ongelmista tai stressata siitä, tuleeko ongelmia. Omenahotellista esimerkiksi saanee vielä opiskelijahintaisia huoneita kaupunkien keskustoista.

Yrittäkää nukkua hyvin ja riittävästi tai jos päädytte valvomaa koko yön, kuten mä, niin tankatkaa aamulla kofeiinia, niin että heräätte. Lähtekää ajoissa huomenna liikkeelle, mutta älkää etsiytykö pääsykoepaikalla pahimpien stressaajien pesäkkeisiin, jottei paniikki tartu ;)


Yrittäkää luoda pääsykoetilanteesta mahdollisimman mukava ja rento - silloin pystytte parhaiten keskittymään itse asiaan ja etsiskelemään aivolohkoistanne sinne kevään aikana istutetun tiedon. Mä esimerkiksi viihdyin pääsykoetilanteessa varsin hyvin. Valvojat olivat iloisia, luentosali mukavan pieni ja kotoisa, olo turvallinen. Pyrkikää lietsomaan itsenne vastaavanlaiseen tilaan ja luottakaa itseenne.


Älkää aloittako aineistotehtävästä, vaikka se siihen ensimmäiselle sivulle olisikin rykäisty. Siihen saa kulutettua vaikka koko koeajan, jos ei tajua pitää kelloa silmällä. Pisteitä siitä ei kuitenkaan välttämättä heru ihan suhteessa käytettyyn aikaan. Suttupaperille voi ranskalaisin viivoin merkitä ne asiat, jotka aineistotehtävään aikoo vastata ja suunnitella hiukan, missä järjestyksessä ne olisi loogisinta esittää. Kokonaista tekstiä tuskin kuitenkaan kannattaa kirjoittaa kahteen kertaan. Kokeessa tulee nimittäin helposti kiire ja muita tehtäviä jää sitten tekemättä. Kannattaa tosin pitää mielessä, että läheskään kaikki sisälle pääsevät eivät muutenkaan ehdi tehdä kaikkia tehtäviä, joten siitä ei kannata panikoitua.
Aloittakaa siis mieluiten kokeen tekeminen helpoimmista tehtävistä. Napsikaa kaikki ilmaiset pisteet kasaan. Näin ette mene lukkoon, vaan saatte varmuutta niihin hiukan vaativampiinkin tehtäviin. Niiden pähkäilyyn voi sitten käyttää kaiken loppuun jäävän ajan. Vaikeimpiinkin tehtäviin kannattaa kirjoittaa esiin ainakin kaava, jota lähtisitte tehtävään käyttämään ja jotakin laskun tynkää. Saatatte saada juuri sen vaaditun yhden pisteen, joka siivittää teidät kynnyksen yli. Vaikeissa tehtävissä arvostetaan yleensä yritystä.

Näine aatteineni toivottelen kovasti tsemppiä huomiselle kaikille mun ihanille pääsykokeeseen valmistautuville lukijoille! Tulkaapa kertomaan taas, mitä kysyttiin ja miten meni! Tässähän alkaa melkein itseäkin jännittää...
... ja huomenna koittaa vapaus! :)(Kuvat: weheartit.com)

11 kommenttia:

 1. Mua hiukan huvitti, kun laitoit yhteen postaukseen jotenkin näin: "...mielessäni näin tämän kevään abit jo nenä kiinni Gallessa". Olen abi ja tämä pääsykokeisiin luku on ollu niin takkuista että, varsinkin laskeminen. Sitten syyttää itteään ku ei jaksa lukea. Mut onneks ei sinänsä oo pakko päästä nyt, ihme se muutenkin olisi. Kyllä sitä ens vuoden jaksaa sit taas lukea ihan eri tavalla. Kiitos kannustavasta blogistasi, vierailen täällä tyyliin aina;) Toivon mukaan nähdään jossain vaiheessa tiedekunnassa, varmaan tulen nykäisemään hihasta ja esittäydyn:)

  VastaaPoista
 2. Itse olen tänään Turkuun suuntaamassa kaverille yöksi, tarkoituksena käydä vielä katsomassa reitti yliopistolle. Viimeisen illan paniikkilukemiset tässä työn alla :D

  Kiitos tsempistä, toivottavasti syksyllä törmäillään :-)

  - ceri.

  VastaaPoista
 3. Oi ihanaa että muistit vielä meitä lukijoita näin viimeisenä päivänä ennen H-hetkeä... nyt vasta alkoi oikeasta jännittämään kun tajusi että HUOMENNA mitataan se, olenko eläinlääkispaikan arvoinen tänä vuonna. Teen parhaani ja toivottavasti se riittää (:

  VastaaPoista
 4. Uh tätä ahdistuksen määrää. Kiitos kaikesta kannustuksesta :)

  -Mäykky

  VastaaPoista
 5. Tyhmyydestä sakotetaan. Vuodenvaihteessa sain ahaa-elämyksen hakea lääkikseen kylmiltään, mutta se mureni aika tehokkaasti 3kk sitten, kun pitkä parisuhde kariutui ja lukufiilikset sen mukana.

  Tänään piti kuitenkin lähteä koe katsastamaan Turussa ja eilen illalla katsoin yliopiston sivuilta paikan mihin pitää mennä nimeni perusteella.

  Paikalla oli noin puolituntia ennen ja kuumeisesti etsin kampukselta oikeaa paikkaa. Lopulta löysin paikan, jonka tiedot olin kirjannut ylös kellon ollessa jo yli yhdeksän! Ovet olivat jo kiinni. Olisin koputtanut, mutta ovessa ei ollut edes mun nimeä! :(

  Tästä masentuneena lähdin kotiin ja katsoessani nyt uudestaan yliopiston sivuja oli sinne lisätty, että elukkaan osallistuvat onkin ihan eri puolella ja eri salissa...

  Nyt on sitten noin 365 päivää aikaa seuraavaan kokeeseen. Nyt sitten vain lukemaan 2 sivua per päivä... ;)

  VastaaPoista
 6. Olipa koe. Ei tule Mäykystä tohtoria vielä kuudenkaan vuoden päästä.

  -Mäykky

  VastaaPoista
 7. Kiva lukea nämä tsempitykset näin jälkikäteen :D Aineistotehtävä oli tällä kertaa oikein-väärin tyyppinen - ja lukion kuunteluista tutulle optiselle lomakkeelle! :D
  Mä olin aikeissa vielä eilen kerrata keuhkot ja sydämen - jäi tekemättä, ja se kostautui kokeessa :-( Erityisesti fysiikan laskut, jotka ovat aina olleet vahvuuteni, menivät myös metsään... Joten kai se nyt on jo uskottava, etten tule tänä vuonna pääsemään sisään.

  VastaaPoista
 8. Olisi kiva tietää paljonko (yhteis)pisteitä on eri vuosina tarvittu, jotta pääsee elukkaan. Jotenkaan en löytänyt netistä mitään kunnon paikkaa mihin niitä olisi listattu. Itselläni the doom's day koittaa vasta ensi keväänä. :)

  VastaaPoista
 9. Anonyymi1: Jees, tuu ihmeessä nykimään sitten hihasta! :) Ja mua ahdisti se abi-ajatus ennen kaikkea varmaan siksi, että kun koko alkuvuoden oli saanut ajatella, että "ei ne abitkaan vielä lue ja silti niitä pääsee sisään", niin yhtäkkiä tuohon ajatukseen ei enää voinutkaan tuudittautua :D Plus että abeilla oli kemian ja fyssan kirjoitukset kuitenkin juuri takana eli ko. aineet hyvin hanskassa :) Mutta opiskeluintoa!

  ceri: Noniin, sun tyylis kuulostaa ihan mun tyyliltä :D Toivottavasti toimi ja syksyllä nähdään! :)

  Anonyymi2: Toivottavasti riitti! Tuu ihmeessä kertomaan! :)

  Mäykky: Np :)

  Nappi: Oh noes! Olipa siellä huonot järjestelyt tänä vuonna, jos tuollaisesta ei tiedotettu tarpeeksi näkyvästi :( Voi että, kun alkoi harmittaa sun puolesta! No, ensi vuonna sitten apinan raivolla, eiks je! :)

  Mäykky: :( No? Oliko noin vaikia? :/ Jos, niin sitä se oli varmasti kuitenkin kaikille muillekin hakijoille...

  hybridisaatio: My bad, kun kirjoitin tän vähän viime tinkaan, sorry :D Oho, olipas tuo yllättävä vetäisy tuo oikein-väärin -juttu. Siinä ei paljon selitellä sitten. Kiitti kun jaoit hiukan noita tehtäviä ja aika pessimistisiä tuntuvat kaikki olevan tässä vaiheessa, joten eipä vielä heitetä hanskoja tiskiin :)

  Anonyymi3: Oisko tästä sulle mitään iloa: https://epione.fi/alyvuoto/index.php?topic=5891.0 Sattuneista syistä en oo seurannut kauhean tarkkaan Älyvuotoa enää nykyisin, joten en tiedä, onko joku jo koonnut uudempaakin listaa :) Opiskeluintoa anyhow!

  VastaaPoista
 10. Koe tuntui vaikealta vaikka kaikki tehtävät sain tehtyä. Ei kauhean vahva fiilis jäänyt. Viime vuonna jäi tosin vielä huonompi fiilis ja jäin 0,5 pisteen päähän. Olin tekemässä kokeen Turussa ja olen aika pettynyt järjestelyihin siellä. Päästiin sisälle saliin vasta 9 aikaan ja koe alkoi vasta 9.25, ihan turhaa odottelua. Edellisenä vuonna olin Helsingissä ja siellä kaikki toimi, koe aloitettiin tasan 9.00.

  VastaaPoista
 11. Mun täytyy kyllä sanoa, että aineistotehtävästä kannattaa aloittaa siinä että lukee aineiston. Ei välttämättä tarvitse aineistotehtävää tehdä, mutta aineistoista voi saada isoa apua. Tänä vuonna vastauksen ainakin kahteen kysymykseen löytyivät suoraan aineistosta, toinen niistä ei ollut edes aineistoon liittyvä tehtävä (aineisto sydämestä ja verenkierrosta, myöhemmässä tehtävässä kysyttiin miten lääkeaineilla voidaan vaikuttaa veren hyytymiseen - vastaus löytyi sanasta sanaan ensimmäisestä aineistosta). Toisesta aineistosta löytyi myös suoraan vastaus yhteen kysymykseen, mutta se oli helpommin varmaan hoksattavissa, kun kyseinen tehtävä oli aineistotehtävän osa (kahden luumittausmenetelmän heikkoudet).

  VastaaPoista