lauantai 21. toukokuuta 2011

Tartu tilaisuuteen

... tilaisuuteen lähteä Tartuun eli Tarttoon.Ehe-ehe, olenpas nokkela. Nyt sitä lukijaa, joka joskus sanoi tykkäävänsä mun otsikoista, hävettää :D

Suomeksi sanottuna huono bloggaaja täällä hei. Ei pitäisi mennä lupailemaan postauksia, jos ei pysty pitämään lupauksistaan kiinni. No, ehkä tämän kuvaoksennuksen jälkeen ymmärrätte, miksi tässä kesti. Lisäksi pientä priorisoinnin tarvetta kohdistui erääseen pieneen nimeltä mainitsemattomaan koiralapseen ja perjantaiseen spesifisen bakteriologian tenttiin, joka olikin kakkosvuoden vihoviimeinen rutistus.

Tässä kuitenkin vihdoinkin tiukka paketti ekskursiostamme Tarttoon SUOLIEN eli suomalaisten eläinlääkäriopiskelijoiden vieraaksi. Itseänihän Tartto kiinnosti myös siinä mielessä, että olin jo ehtinyt suunnitella muuttavani sinne, jos ja kun eläinlääkiksen ovet eivät Suomessa avaudu. Ja jos mut olisi huolittu sinne ;) Olin kuitenkin kaikessa Helsinki-pessimistisyydessäni ja Tartto-optimistisuudessani ehtinyt itseopiskella viron kieltä jo melkein kokonaisen alkeiskurssin verran, eli ihan lähtökuopissa oltiin.

LindaLinella lahden yli Tallinnaan


Ja tilausbussilla virolaisen maaseudun läpi kohti auringonlaskua! No, ainakin melkein...
Matka sujui hyvässä seurassa varsin rattoisasti - muutama ekstrakilometrikään ei olisi haitannut yhtään :) Saavuimme hostellille ennen puoltayötä, totesimme huoneet yllättävän mukaviksi, kampasimme hiukan naamoja ja lähdimme haistelemaan Tarton yötä. Oli niin pimeää, että jätin kameran suosiolla pois matkasta, joten ensimmäiseltä illalta ei ole kuvia. Tiivistetysti here's what happened: bongasimme aivan ihanaa ruokaa tarjoilleen grillikioskin ja kävimme siellä syömässä. Samalla kyselimme paikallisilta, että mihin päin kannattaisi suunnata iltaa jatkamaan. Saimme suositteluja (ja loppumatkasta myös haukkuja) yökerhosta nimeltä Illusion. Matkan varrella porukka hajaantui ja mekin päädyimme palaamaan takaisin hostellille yökerhon portsareiden nostettua sisäänpääsyn hintaa kuultuaan, että olimme suomalaisia. Taksi keskustan puolelta toiselle maksoi viideltä ihmiseltä neljä euroa (mitä ihmettä?!). Voi kun meillä Helsingissäkin!

Hostellilla ei kuitenkaan ollut vielä muita ja kellokin oli niin vähän, että halusimme lähteä istumaan iltaa vielä lähimpään pubiin. Ei muuta kuin ulos kadulle ja ensimmäiseltä vastaantulijalta koordinaatit. Kohtaamamme paikalliset olivat lähes poikkeuksetta aivan huipputyyppejä ja tässäkin tapauksessa meidät saatettiin aivan lähimmän pubin ovelle asti :) Aitäh Erkki!

Yhdelle joukkiomme pojista iski varsin nopeasti koti-ikävä, joten palasimme sitten kaikki kiltisti hostellille ja nukuimme yömme huomattavasti paremmin, kuin ne viiden-puoli seitsemän aikaan takaisin palailleet sankarit :)

Lauantaiaamu alkoi aamupalalla ja sitten pääsimme itse asiaan: tutustumaan Tarton eläinlääkikseen Eesti Maaülikoolissa.Matka taittui mukavasti koulun omalla pikkubussilla, jossa tuoksahti kotoisasti hevoselta :)


Itse koulu sijaitsee hiukan keskustan ulkopuolella. Opiskelijat kulkevat sinne pyörällä tai omilla autoilla, koska julkisen liikenteen aikatauluihin ei kuulemma oikein voi luottaa. Korjaus tarttolaisilta: kuulemma julkisilla pystyy sittenkin kulkemaan! :)

Koululla on oma asuntola, mutta useimmat asuvat omissa asunnoissaan keskustassa, sillä vuokrataso on edullinen.

Pieneläinsairaalan pääty. Isojen eläinten puoli löytyy saman katon alta, mutta eri päästä rakennusta.


 Aluksi pääsimme kiertelemään suomalaisopiskelijoiden kanssa ympäri sairaalaa.

Labra

Toimenpiteet


Potilasosasto


Isojen eläinten puolta

Pehmustettu huone leikkausta varten nukutettaville isoille eläimilleSynnytyskanavan malli

Tiineen lehmän malli - tällä voidaan harjoitella synnytysavun antamista

Syntyjä
En tiedä, oliko se mun päässäni luomaa illuusiota, mutta mielestäni kaikkialta sairaalasta huokui sellainen käytännönläheisyys ja tekemisen meininki.

Tarttolaisilla on myös oma klinikkakissa!

Siellä se mennä paineli pitkin sairaalan käytäviä ja leikkaussaleja
Kissan nimi oli Tokso - kuulemma siksi, että sen avulla oli muinoin tutkittu toksoplasmoosia :)Muitakin koe-eläimiä sieltä löytyi... vanhana kaniharrastajana näitä kävi kyllä hiukan sääliksi :(

Ja possuja! Näistä moni oli erityisen ihastuksissaan. Kuulemma klinikka pyrkii ostamaan tiloilta napatyrästä kärsiviä sikoja opiskelijoiden harjoittelumateriaaliksi ja samoin näillä harjoitellaan esim. nivelleikkauksia. Ihan hyvä systeemi!


Erirotuisia lehmiäkin löytyi muutama yksilö

Ihana maitokahvin väri!(Rotu, anyone?) Rotu: eesti maakarja

Aikamme sairaalassa kierreltyämme siirryimme ulos aurinkoon.

Voi kun pääsisi itsekin noin helposti treenaamaan agilitya, että esteet vaan olalle ja kentälle! :)

Aika idyllistä muutenkin.
Klinikalla oli omia hevosia pihalla aitauksessa
Ja vuohia! Tämä yksilö oli kuulemma hermafrodiitti.

Jostakin kumman syystä mulla on melkein jokaisessa musta otetussa kuvassa kamera kädessä... (c) Kurnu
Kuuntelimme ulkona, kun virolainen eläinlääkiksen opettaja ja pari opiskelijaa kertoili meille sikäläisestä eläinlääketieteen opiskelusta. Kuulemma virolaisia hakijoita on vuosittain reilu sata, joista otetaan sisään kolmisenkymmentä ja suomalaisia hakee suunnilleen saman verran ja heitä pääsee vuosittain sisään n. 25. Ne suomalaiset, jotka selviävät ensimmäisestä syksystä, sopeutuvat vieraaseen kulttuuriin, omaksuvat kielen ja selättävät koti-ikävän, käyvät koulutuksen yleensä loppuun asti. Meille koulua esitelleiden opiskelijoiden vuosikurssilta oli ensimmäisenä syksynä palannut Suomeen kymmenisen kaksi opiskelijaa (korjaus by Neiti Herriot, mä ajattelinkin, että kuulosti aika suurelta prosentilta! :D).

Käytäntöä tarttolaisilla kuuluu olevan hiukan enemmän kuin meillä. Siemennyskurssi on esimerkiksi kaikille pakollinen (meillä vapaaehtoinen ja kaikki halukkaat eivät välttämättä edes pääse mukaan) ja sen läpäistäkseen on suoritettava 50 onnistunutta siemennystä - meillä muistaakseni n. 30. Kaikki pääsevät tekemään leikkauksia, meillä niistä tilaisuuksista pitää klinikkavuonna kuulemma välillä hiukan kilpailla muiden opiskelijoiden kanssa.

Alkuopintoihin kuuluu virolaisilla hiukan perusfysiikkaa ja -kemiaa sekä esim. viljelyskasvien opiskelua. Meillä ei noita aineita ole. Tahti kuulosti virolaisilla hiukan kiivaammalta kuin meillä tai ainakin erilaisia välitenttejä on kuulemma välillä jopa lähes viikottain ja osa niistä suullisia. Viron kielellä, jonka kuulemma oppii ensimmäisen syksyn aikana, tietenkin! Suullinen tentti voi kuulemma kestää kymmenestä minuutista jopa puoleentoista tuntiin, huh! Lounastaukoja ei ole, vaan opiskelijat tuovat omat eväät mukanaan. Välillä päivät venyvät kuulemma todella pitkiksi, muistelen, että joskus jopa aamusta seitsemään asti illalla...(?) Kursseista suurin osa pitää saada hyväksytyiksi voidakseen siirtyä seuraavalle vuosikurssille, joten tietty opiskelurutiini täytynee säilyttää vahvana koko ajan. Kuulostaa stressaavalta, mutta edesauttaa varmasti pätevien eläinlääkärien valmistumista, kun opintoja ei voi vain lusmuilla läpi! Suuret rispektit siis multa sinne suuntaan :)

Lisäksi musta erikivalta kuulosti se, että kuudentena vuonna tarttolaiset saavat valita hevos- ja suureläin-, pieneläin- tai elintarvikehygieniapainotuksen. Kuitenkin kaikista valmistuu yleispäteviä eläinlääkäreitä, eli varsinaisesta erikoistumisesta ei ole kyse. Klinikalla ollaan siis koko kuudes vuosi ja osa vitosesta, kun meillä taas vitonen on klinikkavuosi ja kuudennella palataan luennoille opiskelemaan elintarvikehygieniaa...

Valmistuttuaan lähes jokainen suomalainen palaa tuttuun kotimaahansa. Virossa eläinlääkäreiden työllisyystilanne on ihan hyvä, mutta työpaikkoja on enemmän esim. valtavien lehmätilojen omina, yksityisinä eläinlääkäreinä kuin  pieneläinpuolella.

(c) Kurnu
Parin tunnin tutustumiskierroksen jälkeen huristeltiin taas tällä hienolla biilillä kohti keskustaa...


... ja humpsahdettiin keskelle markkinahumua.Ja oltiinpa lahden kummalla puolella tahansa, elukkalaisilla on tavaramerkkinä aina koirat mukana ;)
Opiskelijoiden mukaan koirat eivät Virossa ole kuulemma saavuttaneet vielä samaa perheenjäsenen asemaa kuin esim. Suomessa, vaan elävät pihalla ketjun päässä. Kuulemma sitä on hiukan kummasteltu, että he pitävät koiriaan kerrostaloasunnoissa sisällä. Ehkä hiukan sama tilanne kuin Suomessa parikymmentä vuotta sitten. Pikku hiljaa sielläkin alkaa kuitenkin yksityisten pieneläinklinikoiden määrä lisääntyä ja lemmikkikauppoja nousee kadunkulmiin, eli eiköhän sinnekin jonkin sortin buumi vielä iske.

Varjupaikin, eli Suomessakin tunnetun virolaisen löytöeläinkodin standi. Paikka, jossa joskus vielä haluaisin käydä.
Päätimme suunnata kuuluisalle Toomemäelle. Matkalla bongasimme sen, "the nearest pub"in, johon ystävällinen virolainen Erkki oli meidät edellisiltana saattanut :) Tuossa terdellä istuskeltiin illalla!


Toomemäki on nimensä mukaisesti mäki. Praise the logic.

Ja kyllähän sieltä hiukan kauemmas näki :)
Meidän porukkamme luuli, että opastettu kierros päättyi Toomemäelle (joku ihan varmasti sanoi niin! :D), joten ampaisimme torin poikki kaupungille etsimään a) tulomatkalla bongattua NewYorkeria (<3) ja b) ruokapaikkaa.Teimme hiukan huonoja reittivalintoja - ostari olisi nimittäin sijainnut yllättävänkin lähellä majapaikkaamme. Toisaalta pääsimme ympäärinsä harhailemalla näkemään enemmän kaupunkia - priceless!

Yllänäkyvä Emajoen ranta oli yksi mun lempparipaikkojani Tartossa. Sääli, ettei tullut illalla pidettyä kameraa mukana - siellä näkyi nimittäin varsin kauniita valaistusratkaisuja mm. tämän sillan kohdalla:


Muutenkin koko keskusta oli täynnä vanhoja, upeita rakennuksia. Tosin sama ilmiö oli havaittavissa kuin Tallinnassa ja Pärnussa: ihan kaikkia taloja ei ole vielä ehditty palauttaa vanhaan loistoonsa, vaan vierekkäin näkyi sekä hiukan rähjäisempää tönöä, että uutta arkkitehtuuria ja vanhaa restauroitua pintaa.


Yksi huipuimmista jutuista Virossa on ehdottomasti NewYorker ja korukaupoista tuo Expressions. Täällä blogissa ja mun päällä on nähty useampiakin kyseisten puljujen tuotoksia ja yleensä niistä löytyy ihan lemppareiksi nousevia juttuja.


Tällä kertaa, kun olin hehkuttanut molempia liikkeitä kaverilleni N:lle ihan maasta taivaaseen, niin eikös se vain ollutkin hän, joka rohmusi kaupat tyhjiksi ja mun oma saaliini jäi tällä kertaa hiukan vaatimattomammaksi (= kaksi toppia ja koru) :D Yksi potentiaalisesti NewYorker-faniksi käännytetty lisää! Hostellillamme vilisseestä NewYorker-kassien määrästä päätellen ko. puljun fanit olivat tosin jo valmiiksi ihan hyvin edustettuina elukkalaisten keskuudessa.


Poikien helpotus: ulko-ovi näkyvissä!
Seuraavaksi lähdimme suunnistamaan takaisin hostellille löytääkseemme edellisyönä yleistä ihastusta niin hinnoillaan kuin ruuallaan nostattanutta grilliä. Kiersimme hiukan ympyrää, mutta onneksi Tarton keskusta on niin pieni, ettei haitannut yhtään!


En epäile yhtään.
Jossakin vaiheessa mulle iski pieni haikeus, siitä, että opiskelen Helsingissä, enkä Tartossa. Olisi se toisaalta vain ollut hienoa päästä opiskelemaan vieraassa maassa ja päästä sisälle toiseen kulttuuriin.
Viihdyn Helsingissä (ja Vantaalla), arvostan opinahjoamme ja koulutusohjelmaamme todella kovasti, mutta olisipa tuo Tarttokin vain ollut kokemus!Tästä revittiin huonoa elukkalaishuumoria :)

Taidetta kirjaston pihassa

Ja löytyihän se grilli lopulta!

Paras snackki ikinä! Paljon kanaa, tuoretta fetajuustoa, maailman paras kastike... ja hintaa 2,80e (isolla 3,80)!
Ruuan jälkeen suuntasimme kaupan kautta hostellille. Sain todeta, että karppauskaan ei ole nähtävästi vielä Virossa iskenyt läpi, sillä hyllyistä ei löytynyt yhden yhtäkään light siideriä tai lonkeroa. PepsiMax oli myös kiven alla, mutta kun sitä viimein löysin, rohmusinkin melkein koko hyllyn tyhjäksi saadakseni iltaa varten muutaman rommikolan ainekset ja seuraavalle päivälle janojuomaa.

Pari tuntia hostellilla koomailtuamme keräsimme juomat ja laulukirjat mukaan ja siirryimme siihen ainoaan puistoon, jossa Tartossa saa lain mukaan julkisesti nauttia alkoholia, asia jota meille korostettiin monen monta kertaa. Puistoon oli kerääntynyt hiukan enemmän "SUOLIA", eli Tarton eläinlääkiksen suomalaisia opiskelijoita. Saatuamme laulamisesta tarpeeksemme siirryimme läheiseen kuuluisaan Ruutikellarina tunnettuun ravintolaan syömään.

Ruutikellari ulkoa päin

Muutaman mutkan kautta sain kuin sainkin varsin karpin aterian tilattua


 Loppuilta sujuikin sitten SUOLIen johdolla Tarton yöelämään tutustuessa. Innokkaimmat tilailivat edellisiltana NOTT-pubissa tutuiksi käyneitä, eläinteemaan sopivia "Shit on the Grass"-shotteja, jotka muuten osoittautuivat ihan nimensä veroisiksi, hrrrr...


Ylläolevasta paikasta meidän oli tarkoitus siirtyä kehuttuun Maasikas-baariin (kuva alla), mutta tiellemme asettui sen sortin force majeure (yksi pojistamme näytti kuulemma 18-vuotiaalta ja yksi ei päässyt sisään huppari päällä...),  että väliin jäi. No, löysimme me sitten vielä jonkun toisen paikan, josta tie vei lopulta taksilla (joka maksoi 2e, mitä ihmettä...) takaisin hostellille.

Maasikas-baari päivänvalossa ja joku Seppälä?
Seuraavana päivänä ei sitten muuta enää ehdittykään kuin pyörähtämään aamiaisen kautta matkaan. Hiukan hiljaisempaa oli jengi bussissa kuin mitä tulomatkalla ;)Kaiken kaikkiaan aivan huippureissu, yksi kakkosvuoden ehdottomasti parhaista kokemuksista! Oli hienoa päästä näkemään Tartto vihdoinkin ja kuulla tulevien kollegoiden mietteitä opinahjostaan. Melko varmasti olisin itsekin tuolla viihtynyt :)

Onko lukijoissa ketään Tarttoon hakemista suunnittelevia? Miltäs näytti, vastasiko odotuksia? :)

PS. Ihan oikeasta elämästä Tarton eläinlääkiksessä voitte tietysti lukea Neiti Herriotin blogista.
PPS. Jos eilinen Taika-postaus meni ohi, niin klikkaa tuosta "Vanhemmat tekstit"-linkistä! Tästä tuli näköjään niin pitkä, että se heitti heti kaikki vanhemmat postaukset toiselle sivulle :D

13 kommenttia:

 1. Kerrassaan ihana matkakertomus! Hienoa, että reissusta jäi hyvät kokemukset - vierailuja ja vastavierailuja tullaan toivottavasti järjestämään paaljon tiheämmin kuin tähän asti :)

  Maitokahvin värinen lehmä on Eesti maakarjaa, eli Virolaista maatiaisrotua. Geneettisesti hyvin lähellä länsisuomenlehmää.

  Yhden pienen painovirheen huomasin, eli meistä neloskurssilaisista lopetti ekana syksynä kaksi suomalaista, ei suinkaan kymmentä. Ei täällä sentään ihan niin kamalaa ole ;)

  Paljon tsemppiä ja pitkää pinnaa pennun kanssa! Itsellä tuo aika on vielä hyvinkin tuoreessa muistissa, eivätkä lutuset pentukuvat onneksi herätä vielä hirveää pentukuumetta. Oma kakarani kun vielä sattuu olemaan "hitaasti kypsyvää" rotua, ja aikuistuu ehkä kolmen vuoden iässä, joten teinihömpötysten kanssa saa painiskella vastaisuudessakin. Vaan on se silti niin ihanaa aikaa, kun pentu kasvaa silmissä ja oppii enemmän, kuin sille ehtii opettaa. Taika ja Iippu näyttävät kyllä ihan täydelliseltä koiraperheeltä.

  VastaaPoista
 2. Jäi ihan loistavia muistoja, kiitos vielä sinne teidän päähän! Sä ilmeisesti olit joku meitä viihdyttäneistä(kö)? :)Tervetuloa tosiaan vastavierailulle mahdollisimman pian!

  Ja kiitos noista korjauksista, pitää muokkailla heti tekstiin! Mulle ihan varmasti joku sanoi, että kymmenen lopetti, koska mä itsekin kauhistelin sitä lukua :D Kaksi kuulostaa paljon kohtuullisemmalta!

  Taika ja Iippu ovat kyllä aika pätevä kombo, vielä kun kehittäisivät oikein sydänystävyyden, niin saisin olla onnessani :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos postauksesta, sitä on jo odotettu;) Kiva, että viihdyit Tartossa! Mä en harmittavasti päässyt osallistumaan teidän rientoihin, kun tenttiluvut vei mehut ja vapaa-ajan siinä ohessa. Törmäillään viimeistään työelämässä;) Opiskeluintoa!

  VastaaPoista
 4. Sen verran vielä kommenttia, että täällä yksi ja tovereissa useita bussilla kouluun kulkevia, ja ihan täällä julkinen kulkee kuin Suomessakin. Luotettavasti oon päässyt aina perille:) Taitaa vain monella suomalaisella mukavuudenhalu viedä voiton ja siksi sinne koululle tulee monen huristeltua omalla autolla. Ja kun se polttoainekin on täällä halvempaa, niin ei kirpase niin pahasti. Mutta kuukauden bussilippu hintaan 8€ on kyllä aika opiskelijaystävällinen (ja ympäristöystävällisempi) kulkukeino sekin.

  VastaaPoista
 5. Itse olen harkinnut tuota Vironkin puolta. Varmasti kyllä vasta ensi vuonna laitan sinne hakemuksen, en usko sitä ehtiväni vääntää enää pääsykokeen jälkeen. Jos koulupäivät ovat noin hirveän mittaisia, niin miten koiraihmiset pärjäävät? :D

  -Mäykky

  VastaaPoista
 6. HYVÄT ON OTSIKOT, AINA VAAN!!! (hahah)

  Hauska oli ensin tuo "harjoittelusynnyttäjälehmä" ja heti perään "syntyjä". Olinkin jo ihmettelemässä että missä itse tulokas on muuta siihenhän se kolhiintunut kaveri lävähti seuraavassa kuvassa informatiivisen kuvatekstin kanssa.(voi pientä)

  Mutta! Kiinnostava matkakertomus siis!

  MOH

  VastaaPoista
 7. Kevväällä 2013 meinasin hakkee opiskelemaan elukalle Helesinkiin (joulukuussa '12 on yo-juhlat, kerkijjää lukkee gallea kevväällä varsin mukavissa määrin :DD ) ja samalla myös tonne Tarttoon elläinlääkispuolelle. Jos sitä vaekka sinne Viikkiin piäsisi, oisi se aeka mukava juttu, mutta kyll Tarttoon oon valamis lähtemmään jos HY:n eltdk:hon en piäse.

  (Tiedän, ettei tämä Kaenuun murre oo mittää heleppoo luettavvaa... ;) )


  -matte

  VastaaPoista
 8. Täällä kanssa yksi Tartossa opiskeleva. Mielenkiintoista oli lukea teidän reisssusta Tartossa :) Itse olen viihtynyt tosi hyvin ja suosittelen kaikille. Ja kyllä julkisilla pääsee kouluun, välillä on bussit myöhässä, mutta onhan ne Suomessakin :) Aina olen julkisilla kouluun päässyt.. Sun blogi on ihan mahtavaa luettavaa :)

  VastaaPoista
 9. Anonyymi1: Joo, teikäläisistä monilla kuului olevan tentti heti silloin maanantaina, mikä vähän varmaan söi edustajiston määrää :/ Mutta kiitos ja saa tulla sitten nykimään hihasta, kun törmätään! ;)

  Anonyymi2: Okei, tässäkin asiassa on sitten eriäviä mielipiteitä, pitänee lisätä tämä korjaus tuonne tekstiin vielä :) Ja on kyllä halpaa Suomen hintatasoon verrattuna!

  Mäykky: Juu ehtiihän sitä sitten vielä, etenkin jos Helsinki on ihan ykkösvaihtoehto :) Joku meistä itse asiassa taisi kysäistä tuota koira-asiaakin ja muistaakseni vastaus oli, että jollakin tauolla voi yrittää ehtiä kotona koiraa käyttämässä...

  MOH: Hahaha! :D Pitänee siis heittää vielä jotain luokattomampaa kehiin, challenge accepted! :D Ja kiitti :)

  "Matte" Heikkinen: Sounds like a plan! Opiskeluintoa sinne! :) Ja aivan ihanaa, kun joku kirjoittelee murteella, saa tulla enempikin viljelemään ;)

  Anonyymi3; Jee, kiva kuulla! :) Minäpä lisäilen tuonne tekstiin korjauksen näistä julkisista ja kiiitos! :)

  VastaaPoista
 10. Kiitoksia tästä, oli mielenkiintoinen postaus!

  VastaaPoista
 11. Anonyymi4: Np, kiva, että tykkäsit! :)

  VastaaPoista
 12. Valtavat kiitokset tästä postauksesta! Ite aattelin tehdä niin että haen sekä viroon että helsinkiin. Haluaisin enemmän helsinkiin kuin viroon (poikaystäväni ei oikein ilahdu ajatuksesta ulkomailla..) mutta hyvä tietää millaista se virossa sitten oisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että koit hyödylliseksi! Kuulostaa suunnitelmalta :) Uskon, että poikaystävän suostutteluun saa kyllä käyttää hyviä perusteluita, mutta toivotaan nyt, että pääsisit suoraan Helsinkiin!

   Poista