lauantai 19. maaliskuuta 2011

All the crazy shit I did this week

... those'll be the best memories...


Mun pitäisi oikeastaan taas lukea ja lähteä sitten kotikaupungin yöelämässä pyörähtämään, mutta niin paljon on taas nähty ja koettu, että pakkohan sitä on muutamalla sanalla kommentoida. Aikapulan vuoksi tyytykäämme seuraavaan listaukseen.

Viimeisen viikon aikana olen siis mm:


- rokottanut hevosen! Maybe needless to say, mutta ensimmäistä kertaa ikinä. 
- kivunnut hevosen selkään ensimmäistä kertaa sitten  lapsuuden poniratsastusten, vaikka aika poniratsastustyylillä vieläkin mentiin ;) - nähnyt huippuunsa koneellistetun ja automatisoidun luomunavetan lypsyrobotteineen, automaattisesti ruokaa jakelevine rehuvaunuineen, koneellisine kyhnytysharjoineen, lantaraappoineen ja valvontakameroineen...
- nähnyt enemmän kuolleita hiiriä kuin koskaan elämässäni
- hämmästellyt sitä, että kärpäset eivät olekaan talviunilla, vaan voivat sikalaolosuhteissa hyvin ja paksusti ympäri vuoden - oppinut, että siatkin kuorsaavat
- oppinut, että sioistakin on olemassa rotuja, vai sanovatko Duroc, Yorkshire ja Hampshire tavalliselle tallaajalle jotakin?
- oppinut hyppelehtimään aitojen yli saamatta mustelmia  
- saanut vähintään samankokoiset ja vielä kipeämmät mustelmat kaaduttuani peilijääksi jäätyneellä sikalan pihalla ja jäätyäni hevosen tallomaksi. Aijaijau. Au.- käynyt lihasikojen kanssa keskusteluja siitä, onko sontakola minun työvälineeni vai heidän uusin purulelunsa
- käynyt lihasikojen kanssa keskusteluja siitä, olenko minä heidän armoitettu siivoojansa vai uusin purulelunsa

- leikkinyt patologia. Tästä tullee vielä tarkempi postaus.
- leikkinyt lukevani elinpatologiaa.
- murtanut sydämeni pienten, emakon jalkoihin tai sisarusten hampaiden tielle joutuneiden ja kipeiden porsaiden puolesta
- nähnyt viimein sen porsaiden kastroinnin ja seuraavana päivänä yhden leikkausarvista ulos pullahtaneiden suolien vuoksi kuolleen porsaan. R.I.P
- nähnyt imettävän emakon kuolevan kouristellen. R.I.P- oppinut tulkitsemaan ja kuvailemaan sikojen ääntelyä hiukan tarkemmin kuin että "sika sanoo röh". Sika sanoo myös "hhhaukhh", "skvvviiiiik", "mrrrrrr", "iiii-iii-iiiiiii-iiiiiiii-iiiiiiiiiiiiiiiiiiii" noin niinkuin muutamia luetellakseni.
- saanut jokusen karsinallisen lihasikoja ymmärtämään, mikä ero on vessapaikalla ja nukkumapaikalla. Tämä on muuten vähentänyt sonnanlykkimistyötä huomattavasti ja isäntäkin oli tyytyväinen! 
- saanut tunnustuksen, että sovin kuulemma alalle

- sekoitellut litratolkulla Puttea, emakonmaidonvastiketta.
- käynyt porsaiden kanssa keskusteluja siitä, päätyykö vastike kuppiin, jos pahnueesta seitsemän porsasta puree käsiäni ja kolme yrittää samanaikaisesti kiivetä maitoämpäriin ()


Ja viimeisimpänä, mutta vähiten ylpeyttä herättävänä
- ylittänyt sen tietyn, kanssaihmiset huomioon ottavan kynnyksen, jonka olisin itsekin joskus toivonut estävän sikafarmareita marssimasta possunhajuisissa sikalavaatteissa ruokakauppaan. Nöfnöf! :)

7 kommenttia:

 1. Oih, mitä kaikkea. Miten sait siat ymmärtämään nukkuma- ja vessapaikat?

  VastaaPoista
 2. On suulla niin mielenkiintoista siellä. Ja suloinen varsinkin tuo viimeinen kuva!

  Nuo tallautuneet pikkuporsaat, pullahtaneet suolet ja kouristellen kuoleva emakko on just niitä syitä, miksi mä olen ihmispuolella. Mulle yksi kouristaen syliin kuollut eläin aiheutti sellaiset itkuparut etten varmaan ikinä voisi tehdä eläinlääkärin töitä. Varmasti palkitsevaa työtä, mutta silti, ei siitä mitään tulisi jos itkisin jokaisen pikkupossun perään.. :P Kuitenkin työhön pitäisi saada säilytettyä tietty etäisyys eikä tuoda työmurheita kotiin asti. Ihmispuolella keinot auttaa, lievittää kipua yms. ovat yllättäen suuremmat.

  VastaaPoista
 3. Kivoja kuvia? Kysyttiinkö sulta haluatko kastroida? Miten vastasit?

  Mulla on kirjotettuna kans omasta harjoittelusta, mutta en oikein tiedä mitä voi julkaista ja mitä ei. :(

  VastaaPoista
 4. Anonyymi: Hih, siis ihan vain kolaamalla hyvin tarkkaan sonnat rakolattiapäätyyn, jonka alla kulkee lantaraappa ja käyttämällä toisessa päädyssä hiukan enemmän olkea.

  Sikahan on luonnostaan siisti eläin ja käyttää vessanurkkaa, jos sille suodaan mahdollisuus. Tokalla viikolla siat sotkivat karsinoitaan paljon vähemmän kuin ekalla ja monet kävivät vallan vessapäädyssä tarpeillaan. Isäntä sanoi sen johtuvan siitä, että olin tehnyt tarkkaa työtä kolatessani sonnat vessapäätyyn :)

  Marika: Juu, ymmärrän tuon näkökannan :) Mulle taas juuri se seikka, että nuo eläinkohtalot liikuttavat mua, ovat se syy, miksi tämä on juuri oikea ala mulle. Tahdon auttaa ja olla äänenä niille, joille ei omaa ääntä ole suotu. Sairaslomaa vänkäämään tulevat, luulosairaat tai omilla elintavoillaan sairaiksi hankkiutuneet ihmiset eivät saisi multa niin paljon sympatiaa, että ihmispuoli jaksaisi motivoida. Kärjistetty esimerkki, mutta ymmärrät ehkä mitä haen takaa :)

  Toisaalta se, että tuotantoeläinpuolella tuottavuus ratkaisee kaiken, saa mut edelleen kallistumaan enemmän pieneläinpuolelle, jossa raha ei ratkaise kaikkea, vaan eläimet ovat yksilöitä ja rakastettuja sellaisia.

  Kurnu: On vai ei? :D

  Kysyttiin juu. Puolitosissaan. Olin sitä touhua katsellessani melkeinpä kädet silmillä ja ilmeisesti niin myötäkärsivän näköinen, että isäntä arvasi mun vastauksen ja huomasi että mun teki pahaa pienten puolesta ja oli ihan ymmärtäväinen. Sanoi, ettei itsekään haluaisi leikata, elleivät kuluttajat vaatisi... Ei siis aiheutunut mitään ongelmatilannetta siitä.

  VastaaPoista
 5. Oho, piti laittaa huutomerkki, että kivoja kuvia! :D Mutta hyvä että meni helposti, multa ei edes kysytty. Oikeastaan ihan hyvä, olin ajatellut että tekisin sen, mutta sitte en oikein tykänny tilan käytännöstä siinä, kun näin. Ehkä jossain toisessa paikassa olisin tehnytkin, en tiedä.

  VastaaPoista
 6. Miksi siis (ja miten, ilmeisesti tuskallisesti?) tuo kastrointi tehdään?

  VastaaPoista
 7. Kastrointi tehdään viiltämällä skalpellilla iho auki (ilman kivunlievitystä tai nukutusta tai mitään), puristamalla kivekset käsin näkyviin, katkaisemalla siemennuora terällä. Siinä se, muuta ei tehdä. Ei siis ommella haavoja edes kiinni tai mitään...

  Syy on se, että (jotkut/useimmat) kuluttajat eivät halua ostaa karjunmakuista lihaa, eli jos urosporsaita ei kastroida, niiden liha maistuu jotenkin voimakkaammalta tms, en tiedä, kun en ole itsekään luultavasti koskaan maistanut.

  Tämä julmuushan kielletään ensi vuoden alusta, jonka jälkeen käyttöön otetaan laajemmalti ruiske, joka estää karjunmaun syntymisen lihaan.

  VastaaPoista