torstai 18. huhtikuuta 2013

Naksnaks

Sadepäivien ratoksi olen pitkästä aikaa kaivellut naksuttimen esiin ja opettanut Taikkiksen tuomaan mulle esineitä, mitä milloinkin. Aloitin siis palkkaamalla ensin pelkästä esineeseen päin katsomisesta, sitten sen haistamisesta, kuonolla tökkäämisestä ja lopulta suuhun ottamisesta sekä kantamisesta.

Nyt ollaan tässä pisteessä:


Videolla naksautukset tulevat vähän miten sattuu, kun meinaa kädet loppua kesken. Asenne kuitenkin varmaan paistaa läpi. Taikkis on hurjan innokas ja nopea oppimaan. 


Nyt kaipaisimme kuitenkin vinkkejä muista hölmöistä tai hauskoista tempuista, joita naksuttimella voisi koiralle ajankuluksi opettaa.
Millaisia temppuja olette nähneet tai mitä teidän koiranne osaavat?

30 kommenttia:

 1. Kun mulla oli vielä labbis, opetin sen laittamaan tavaroita lattialla oleviin laatikoihin. (Ilman naksutinta tosin.) Eli tavaran nouto ja pudotus laatikkoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi olis kyllä kätsy, etenkin kun noita leluja tuppaa lojumaan pitkin lattioita ihan kiitettävästi :D

   Poista
 2. Tai lelukoriin. Kelpie osaa kipaista sängyn luota leluämpärille ja noukkia jonkun lelun jonka tuo mulle sängylle. Lisäksi se osaa hypätä itse laatikkoon. Tosin se innostui tempusta niin kamalasti, että hyppää laatikkoon ja pois ja takaisin ja pois niin vimmattua vauhtia, etten ehdi palkata sitä siellä laatikossa olosta :D

  Voit myös nimetä niitä esineitä, mitä koiran pitää tuoda. Esimerkiksi kenkä ja kirja ja vihko ja... no, mielikuvitus on rajana. Kelpie erottaa eri lelujaan, lisäksi se osaa ottaa kengän jalasta (bretoni osaa ottaa crocsin) ja tuoda mitä lattialle ikinä tippuukin.
  Tai opeta koira tuomaan kännykkä, kun se soi! Opetin tämän joskus kelpielleni, ja kyllä se vieläkin tuo kännykän, jos sattuu olemaan äänet päällä soidessa. Harvemmin on.

  TAI! (Mulla on kamalasti ideoita, sori :D) Ota laatikko lattialle ja anna koiran tehdä sen kanssa mitä huvittaa ja naksuta heti kun se tekee jotain. On kiva kattoa mitä se alkaa tehdä. Kelpie kävi hakemassa ämpäristä kolme lelua ja lastasi ne päällekkäin laatikon päälle. Ja oli muuten sikaylpee kun ihan itte keksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun Taikkis oli kersa, koitin opettaa sille lelujen nimiä, mutta pallo on oikeastaan ainoa, minkä se erottaa :D Mutta olisi kyllä hyödyllinen taito! Taikkis on tuhonnut kaksi kosketusnäyttöpuhelinta, joten niistä toivon sen kyllä lähinnä pysyvän erossa... :D Mutta siis ihan mahtava veto kelpieltä, voi että <3 :D Tuota vois kyllä kokeilla, jahka päästään tässä vauhtiin.

   Poista
 3. Naksuttelu ei ole ihan mun juttu, mutta muista naksuttaa, kun esine on vielä suussa. Nyt vahvistat sitä esineen tiputtamista suusta.. :) Naksua ite en juur käytä, naksutan aina väärässä kohtaa, kuten mun tokokoutsi sanoo, mä oon vähän hidas tyyppi.. 8) Meillä toimii onneksi ihan perinteiset kehut.

  Petsie.fi foorumilla on temppukoulu-triidi, jossa löytyy kaikenlaisia temppuja. http://www.petsie.fi/forums/6299-temppurinki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tossa menee toi ajoitus ihan päin pyllyä :D Mulla oli vähän vaikeuksia, kun oli toisessa kädessä kamera ja toisella koitin pyöritellä naksuttimen aina ajoissa oikeinpäin, palkata ja heittää kapulaa kauemmas. Ei oikein onnistunut :D Ei sillä, että muutenkaan ihan täydellisesti siinä onnistuisin.

   Kiitti linkkivinkistä, pitääpä tsekata! :)

   Poista
 4. Kannattaa tutustua Silvia Trkmanin sivuihin ja videoihin! Hän on opettanut koirilleen varmaan jota kuinkin kaikki temput mitä keksiä saattaa. :)

  VastaaPoista
 5. Mä olen opettanut koiran sulkemaan oven naksuttimen avulla. Samoin koira osaa kiivetä jumppatyynyn päälle ja pysyy siinä. Etutassut kirjan, ämpärin tms. päällä ja peräpäällä kiertää molempiin suuntiin. Peruuttamisen opetin myös naksulla. Nyt opetan koiraa pistämään kuononsa kippoon, tavoite on saada koira lopulta puhaltamaan kuplia veteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä Taikkis sulkee ovia aina, kun sitä ärsyttää :D Kupliakin se on joskus kersana puhallellut ihan huvikseen :D Toi kiertäminen kuulostaa hauskalta, kiitti vinkeistä! :)

   Poista
 6. Mä olen opettanut koiran sulkemaan oven naksuttimen avulla. Samoin koira osaa kiivetä jumppatyynyn päälle ja pysyy siinä. Etutassut kirjan, ämpärin tms. päällä ja peräpäällä kiertää molempiin suuntiin. Peruuttamisen opetin myös naksulla. Nyt opetan koiraa pistämään kuononsa kippoon, tavoite on saada koira lopulta puhaltamaan kuplia veteen.

  VastaaPoista
 7. Kirjoitin pitkän kommentin ja blogger poisti sen.. Olen opettanut naksulla seuraavia juttuja:
  -peruuttaminen
  - tasapainotyynylle nouseminen ja siinä pysyminen (soveltuu myös laatikkoon tms. menemiseen, sama idea)
  - etutassut tyynylle/kirjalle tms. ja takapää kiertää ympäri molempiin suuntiin
  - yo. niin, että takajalat ovat korokkeella ja etupää kiertää molempiin suuntiin.
  - oven sulkeminen
  - nyt opetan koiran pistämään kuonon kippoon. Tavoite on saada koira puhaltamaan kuplia veteen.
  - naksua olen käyttänyt apuna selän kautta kierimiseen kumpaankin suuntaan
  - hajutunnistusta voi opetta naksulla (tuttu on tehnyt näin, juttua täällä: http://podengonala.blogspot.fi/search/label/hajuerottelu)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitähän Blogger on sekoillut? No enivei, kiitos tuosta linkistä, pitääpä tutkia! :)

   Poista
 8. Valojen sammuttaminen on kiva temppu varsinkin silloin kun itse löhöää eikä jaksaisi mennä niitä sammuttamaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Toi on kyllä hyvä! Saattaa tosin varsi loppua näillä kirpuilla kesken!

   Poista
  2. No meilläkin lähinnä olohuoneen valot on opeteltu, koska sohvan käsinoja on valokatkasian alla, niin siihen voi pompata ensin ja tökätä kirsulla, kun korkeemmalla oleviin tulee helposti tassut mukaan ja raapimajälkiä ei oo tarkotus seiniin saaha:D

   Poista
  3. No tuo onkin kätsy! :D Harmi, ettei meillä ole yhtä fiksusti sijoiteltuja huonekaluja...

   Poista
 9. Valojen katkaisu on kiva temppu varsinkin silloin kun itse löhöää mukavasti eikä jaksaisi nousta ylös sammuttamaan niitä:)

  VastaaPoista
 10. Ehdotetut jutut on pitkälti noita Silvian juttuja. Kannattaa aloittaa Puppy class tempuilla. Tässä yksi hellyttävä valmistujaisvideo (mistä bäkee myös vinkkejä palkan sijoittamiseen treenivaiheessa): http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=aPlS2B6Ea-I Itse suosin noita kehonkäyttötemppuja, niistä on hyötyä koirallekin ihan oikeasti.

  Hyviä treenihetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti linkistä, kävin kurkkaamassa ja pitää perehtyä taas, kunhan luppoaikaa jää :)

   Poista
 11. Täältä löytyy paljon videolinkkejä temppujen opetteluun:
  http://jillan.blogspot.fi/p/koulutusvideolista.html

  Meillä on treenauksen alla nakkitemppu:
  http://www.youtube.com/watch?v=5LYvJYDfrr0

  Ja tämän harjoittelu aloitetaan pian (olis näyttävä temppu sunkin kahdelle koiralle ;)
  http://www.youtube.com/watch?v=YopgDI5Vw4U

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oo, nakkitemppu ois kyllä hyvä :D O innostui tuosta!

   Poista
 12. Ai kaikkien koiratko ei ota esinettä, lähe perseilylaukkaa olohuoneeseen, vedä siellä hepuleita aarteensa kanssa ja sitten ehkä tuo esineen mulle? :D Joo, irtipäästäminen on meillä ongelma, tolle riehuminen kun on se paras palkinto, niin siinä ei nakit paljon kiinnosta. ;)

  Hankalaa tuon opettaminen on myös siksi, että koiran mielestä kaikki pitää tehdä aina täysillä. Yritän opettaa rauhallisesti jotain hitaampia temppuja ja koira vain vinkuu tai haukkuu turhautuneena mun hitautta ja ihan täpisee innosta. Luulee vissiin, että kaikki tekeminen on agilitya.

  Meidän temput on ehkä enemmän sitä arkielämän kätevyyttä, kuten tolppien kiertämistä ja kiertyneestä hihnasta tassujen selvittelyä. Varsinaisia temppuja ovat lähinnä yläfemma, herkkujen tasapainottelu nenällä, kahdeksikon kiertäminen jalkojen välissä, ringin hypähtäminen ympäri yms. pieni. Valojen sammutusta opetin aikanaan, mutta huonosti tassuillaan tähtäävä koira sai vain aikaan naarmuja valonkatkaisimen ympärille. ;) Sinänsä tuon älylle tekisi hyvää temppujen opettaminen, pitänee tutustua noihin Silvian juttuihin. :)

  Haastoin muuten sut blogissani!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihii, teillä on kieltämättä vähän erilaiset ongelmat kuin meillä :D Iippu on muuten maailman uusavuttomin koira noiden hihnojen ja tolppien kiertämisen suhteen. Oon koittanut vähän treenata sen hoksottimia näiden asioiden suhteen, mutta hidasta on edistys... :D Toisin kuin Taikkiksella, joka on pienestä pitäen opetettu noihin. Temppuja se osaa jonkin verran myös, mutta nyt innostun tuosta naksuttimesta taas pitkästä aikaa ja se toimii kyllä paremmin Taikkikselle.

   Kiitti haasteesta! Ai kauhistus, oon pelännyt, että tuo nasahtais kohdalle :D Meiltä sais aika kammottavia kuvia mm. nyt :D

   Poista
 13. Itse olen joskus ostanut naksuttimen, mutten ole sitä vielä(kään) ottanut käyttöön. Suunnitelmia on ties minkä temppujen opettamisesta. Klikkeri onkin oman käsitykseni mukaan varsin kätevä koulutus apu, joten ehkäpä sen joku päivä voisi ehdollistaa ja ottaa käyttöön. Klikkerillä opettamisessa vain mielikuvitus on rajana, koska sillä saa palkattua juuri oikean asia ja vähitellen saa uokattua liikkeen mieleisekseen. Yksi kiva temppu on ainakin lelujen/roskien ym. kerääminen laatikoon/roskikseen tai koiran itsensä meneminen laatikkoon.

  Olen kuitenkin itse rakennellut kosketuskepin, jolla sain korjattua Lucan takajaloilla istumisen. Varsin kätevä sekin. (: Kosktuskpillä opetetuista tempuista varmaan hauskin mitä olen nähnyt, on ollut kuperkeikka. Siitä löytyy youtubesta videokin.

  Käypä kurkkaamassa blogiani: http://tryffeliini.blogspot.fi (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, luulen että tuota lelujen keräämistä vois treenata. Ois ainakin hyödyllinen taito :D Kosketuskeppi on mulle vähän vieraampi. Pitääpä käydä kurkkimassa! :)

   Poista
 14. Mulla ei ole kyllä idean ideaa, mutta pitää muita kommentoijia kiittää linkeistä, josko jaksaisimme ottautua yrittämään taas. Painosanalla yrittämään, oma shelttini on koulutuksessa haastava, koska koira ei itse ehdota juuri mitään. Istuu ja katsoa möllöttää, ehkä haukkuu ja jos namua ei irtoa näillä konstein, niin lähdetään muualle. Eli meillä opeteltiin "kosketa tätä lätkää nenän päällä" -temppua kolme päivää tiiviisti pienissä pätkissä täydellä yrittämisellä, enne kuin poika hoksasi ehdottaa toimintaa ja sittenhän se tuli opittua helposti. Joskus sitä vaan miettii miten erilaisia nuo elukat luonnostaan on. Kaiken kieppumisen ja pujottelun opettelu onnistuu, koska niissä voi opastaa namulla alkuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kiva kun monet ovat innostuneet linkkailemaan :) Toi on kyllä nimenomaan juuri se pointti, miksi naksutin on musta kiva - se aktivoi koiraa ajattelemaan ja ehdottelemaan itse. Taikkis on siinä hyvä, mutta Iippu enemmän kuvailemasi kaltainen :D Tai ehdottelee sekin osaamiaan temppuja, muttei niinkään mitään uusia oivalluksia.

   Poista
 15. Hei ja kiitos ihanasta blogista. :) Meilläkin noita temppuja on opetettu, hihnan noutamista, lelujen keräämistä ja muuta hyödyllistä. Koira saa aivojumppaa ja oma arki helpottuu. ;) Olen tässä muuten miettinyt kuinka opiskelijan elämä lemmikkien kanssa sujuu Helsingissä? Saako opiskelija-asuntoihin tuoda lemmikkejä vai onko yksityisen vuokrakämpän hankkiminen ainut mahdollisuus? Onko lemmikkiystävällisen asunnon löytäminen kovin hankalaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. HOAS:lla on Vantaalla ja Espoossa lemmikkiasuntoja (pienkaksioita), jollaisessa itsekin asuin. Tykkäsin, vaikka bussiyhteyksiä kulkikin vähän turhan harvoin. Hyvä ensiasuntovaihtoehto pk-seudulla kuitenkin :) HOAS:n soluun voi ottaa lemmikin vain, jos kämppikset sen hyväksyvät. Kaveri- ja perheasuntoihin samoin ;) Osakuntien kämppiin osakunnasta riippuen saanee ottaa lemmikin, soluihin tuskin. Satolta ja VVO:lta löytyy sitten ehkä yhdelle ihmiselle turhan kalliita, mutta kahdelle ihan varteenotettavan hintaisia kämppiä, joihin saa ottaa lemmikin. Yksityispuolelta lemmikit sallivan ja sopivanhintaisen kämpän löytäminen lienee vaikeinta :)

   Poista