Luvassa kuva lihaisista ruhoista teurastamon linjalla. Huspois, jos et halua nähdä!
Farmakologian ja toksikologian perusjakso
"Lääkeaineiden annostelun, imeytymisen, kulkeutumisen ja poistumisen perusperiaatteet elimistössä sekä lääkeaineryhmien vaikutusmekanismit. Lääkkeiden käyttötarkoitukset, käytön vasta-aiheet sekä haitta- ja sivuvaikutukset. Lisäksi kurssilla perehdytään aiheeseen liittyviin sähköisiin tietokantoihin ja tiedon hankintaan."
Semikuivakkaa asiaa yllämainituista aihepiireistä. Pääpaino lääkeaineryhmien vaikutusmenetelmissä, itse lääkeaineiden nimiä ei tentissä juuri kyselty. Opettelin niitä silti ja ajattelin taas pian kertailla.
Kurssista pidettiin kaksi tenttiä, joten opeteltavan määrä ei kasvanut liian suureksi. Tykkäsin myös siitä, että kurssi tuntui käytännönläheiseltä, kun luennoitsijat käyttivät esimerkkeinään paljon käytännön keissejä ja vastaavia käytiin läpi myös ihan pakollisten tehtävien muodossa.
Mielenkiintoinen ja mukava kurssi kaikkinensa. Olin varautunut paljon kuivempaan matskuun.
Kuva |
Lääkkeiden käyttö ja määrääminen
"Lääkkeiden käyttöä koskeva eläinlääkintälainsäädäntö, muut lääkkeiden käyttöä eläimillä koskevat määräykset ja ohjeet, antidopingtyö ja lääkkeiden käyttö eläintapahtumissa, reseptioppi."
Reseptioppi oli tiivis paketti reseptien kirjoittamisperiaatteista, -perusteista ja sen rajoituksista. Luennoilla käytiin läpi eläinlääkintälainsäädäntöä, mutta siinäkin käytäntö yritettiin pitää lähellä ja saimme useampaankin otteeseen ottaa äänestyskapuloilla kantaa, miten itse toimisimme missäkin esimerkkikeississä. Lisäksi reseptien kirjoittamista sai ja piti harjoitella valmiille reseptipohjille. Tentti oli puolestaan aika läpihuutojuttu, koska siinä sai (ja piti) pitää kaiken mahdollisen materiaalin esillä, lainsäädäntöä myöten. Tokihan matskuihin piti silti tutustua etukäteen, jotta tentissä löysi haluamansa lainkohdat nopeasti.
Kuva |
Tarkastuseläinlääkäriharjoittelu
"Opiskelija perehtyy lihantarkastuksen käytännön suorittamiseen, erityisesti lihan arvosteluun, lihantarkastuspäätösten tekemiseen, lihantarkastukseen liittyviin laboratoriotutkimuksiin ja lihantarkastuslainsäädännön soveltamiseen. Opiskelija perehtyy myös teurastus- ja teurastamohygieniaan, lihan käsittely- ja tuotantohygieniaan, laitosvalvontaan, eläinsuojeluun sekä muihin teurastamotoimintaan liittyviin kysymyksiin."
Neljän viikon harjoittelu, jonka sisältö riippuu pitkälti siitä, mihin teurastamoon sattuu päätymään. Toiset paikat järjestävät joka päivälle jonkin teeman, johon perehdytään, toiset istuttavat opiskelijoita kansioiden ja kirjojen ääressä, toiset ohjaavat harjoittelijat suoraan linjalle lihantarkastustöihin. Itse koen nähneeni kaksi aika erilaista paikkaa ja saaneeni varsin hyvän käsityksen tarkastuseläinlääkärin toimenkuvasta. Mielenkiintoisinta antia oli erilaisten tautimuutosten näkeminen, lihantarkastuspäätösten teon kuuntelu ja eläinsuojeluasioiden pohtiminen. Erityisen tyytyväinen olen valintaani mennä sekä siipikarja- että punaisen lihan puolelle.
Kuva |
Johdanto kliiniseen työhön
"Asiakaspalvelun ja vuorovaikutustaitojen perusteet. Pieneläin- ja hevospotilaan käsittely, kliininen tutkiminen ja terveydentilan arviointi. Tärkeimmät kliiniset laboratoriotutkimukset ja niiden tulosten tulkinta. Yleiskirurgian perusteet (aseptiikka, kirurgiset välineet, ompeleet ja ommelaineet) ja potilaan valmistelu leikkaukseen. Lääkkeiden käyttöä koskeva lainsäädäntö ja reseptioppi. Säteilyn käytön perusteet, säteilyturvallisuus, röntgenanatomia, röntgenkuvien ottamisen ja niiden tulkinnan perusteet sekä tutustuminen muihin diagnostisiin kuvantamismenetelmiin. Käytännön toiminta pieneläin- ja hevossairaalassa."
JKT-kurssi oli kevään parasta antia, ehdottomasti. Kurssilla käytiin laajasti, mutta aika pintapuolisesti läpi edellämainittuja teemoja, mutta jälleen se taikasana - käytännönläheisyys - houkutti istumaan luennoilla. Myös erilaiset käytännönharjoitukset kanylointiin, röntgenkuvaukseen, ompeluun, klinikoilla tehtäviin laboratoriotutkimuksiin, potilaiden käsittelyyn ja asiakaspalveluun liittyen olivat kovasti mieleisiä. Ehkä jopa lempikurssini. Ikinä.
Kuva |
Ja siinäpä ne. Täytyy kyllä sanoa, että olisi kannattanut tehdä tämä postaus jo toukokuussa - aika tehokkaasti on jo unohtunut kaikki kouluun liittyvä. Toivottavasti kiinnostuneet saivat kuitenkin jotain kuvaa.
Kaiken kaikkiaan kolmonen oli mielestäni aika rento vuosi. Etenkin syksy - kevät kuormitti ehkä aika sopivasti. Nelosesta tuskin voin sanoa samaa. Ensi kuussa se sitten jo alkaakin, iik. Onneksi saan nautiskella ruhtinaallisista 13 vapaapäivästä ennen syksyn rutistusta, eli kokonaisia työviikkoja on jäljellä enää kolme. Nopeasti tämä kesä taas hupenee.
Parasta siis lähteä nautiskelemaan siitä!
Moikka,
VastaaPoistaturha itsekriittisyys pois ja tänne vaan niitä "typeriäkin" juttuja! :) Monia blogeja läpi kahlanneena voin vain todeta, että tykkään älyttömästi sun tyylistä kirjoittaa, asiasta kuin asiasta. Hauska ja samalla fiksu blogi, joten anna mennä vaan!
Haha, kiitosta vain! :D Itse tämän tuotoksensa näkee ihan erilaisena kuin tahtoisi, mutta kiva kuulla, että jollekulle kelpaa :)
PoistaMukava paketti tämä postaus :) Tosi hyvä, että sitä itse jaksaa panostaa opiskeluun ja tehdä kaikenlaisia muistikorttihommeleita.
VastaaPoistaEläinlääketiede on mukavan teoreettista ja käytännönläheistä samaan aikaan. Ei tarvitse valita vain jompaa kumpaa vaan voi valita molemmat!
Se helpottaa paljon, kun on löytänyt kiinnostavan alan :) Ja totta, se on kyllä yksi tämän alan (monista) hyvistä puolista.
Poista