tiistai 29. toukokuuta 2012

Tuhlaajatytön paluu


Heipä hei, pitkästä aikaa! Suomeen on palattu ja arki on asettunut uusiin uomiinsa. Vasta nyt mulla on kuitenkin a) netti b) hiukan ylimääräistä aikaa ja c) riittävän hyvä omatunto omistaakseni muutaman hetken blogille.

Meidät tavoitti Espanjassa suru-uutinen O:n lähipiiristä. Lisäksi jouduimme kumpikin heti maanantaina aloittamaan kesätyöt uusissa tehtävissä ja muuton uuteen kämppään. Kämppä ja kämppä, kotihan tämä nyt jo meille on. Tässä on siis ns. ollut kaikenlaista. En edes oikein tiedä, mistä päin lähteä purkamaan vyyhtiä.


Aloitetaan nyt vaikka sitten niistä töistä. Mun työnkuvaani kuuluu tänä kesänä erinäisiä eläintenhoitajien tehtäviä, kuten pyykkäystä, koppiosastojen siivousta, tiskausta ja välinehuoltoa. Josko vaikka siinä sivussa oppisin, millaisia instrumentteja esimerkiksi herrat Adson, Brown tai DeBakey ovat ideoineet tai edes miten endoskooppi pestään... Lisäksi saan auttaa potilaiden ulkoilutuksessa, ruokinnassa, hoidossa ja erilaisissa toimenpiteissä sen, minkä muilta töiltäni kerkiän. Olen päässyt esimerkiksi seuraamaan ultraamista, pakkoruokkimaan operaatioista toipuvia ja avustamaan röntgenkuvauksessa sekä näytteiden otossa. Jokapaikanhöylä voisi olla aika kuvaava titteli.

Pieniä takaiskujakin on koettu: onnistuin saamaan aggressiivisesti käyttäytyneen koiran käsivarteeni. Koiran kulmahammas leikkasi nätisti ihosta läpi ja jätti jälkeensä pyöreän haavan, jonka kävin sitten lääkärillä tikkauttamassa. Jännä kokemus - etenkin, kun kyseessä oli ensimmäinen tikkaukseni koskaan, eikä kättä puudutettu ollenkaan. Tikitkin saan kuulemma itse poistaa. Toivottavasti jää nätti arpi. Sain myös tulehdusta ennaltaehkäisevän antibioottikuurin (olisin omasta mielestäni pärjännyt ilmankin, mutta lääkäri oli toista mieltä - eikö ihmispuolella olla huolissaan resistenssiongelmista?) ja jäykkäkouristusrokotuksen. Ei varsinaisesti sellainen keikka, jota tekisi mieli uusia joka viikko.


Muuttokin alkaa olla hyvällä tolalla. Yksi tai kaksi siivousreissua pitäisi Vantaalle vielä jaksaa tehdä, ennen kuin kehtaa luovuttaa avaimet eteenpäin. Täytyy kyllä sanoa, että yhtä puhdas ei se asunto ole pitkään aikaan ollut. Toivottavasti uusi asukas osaa arvostaa meidän aherrustamme. Täällä Viikin päässäkin alkaa näyttää aika hienolta. Ainakin kylppärissä ja olohuoneessa. Ollaan saatu niistä meidän näköisiämme.


Mutta se minusta ja meistä. Mitä teille, etenkin hakijoille kuuluu? Olen kuullut vain villejä huhuja kokeen laajuudesta ja jokuset yllättäneestä aikapulasta. Ilmeisesti aineistokin oli aika paha? Kertokaa ihmeessä, mua kiinnostaisi kuulla.

Samalla terkkuja sille ihanalle lukijalle, joka bongasi mut maanantaiaamuna viikko sitten ja tuli juttelemaan. Olin myöhästymäisilläni töistä heti ensimmäisenä päivänä, joten en valitettavasti pystynyt jäämään pidemmäksi aikaa sanalle, pahoittelut! :D

Mutta niin. Pääsykoefiiliksiä, anyone?

15 kommenttia:

 1. Moikka! Koin tuon ihanan pääsykokeen, eikä kyllä jäänyt kauhean hyvää makua suuhun..Itse tehtävät eivät olleet kauhean vaikeita, mutta aika kävi tiukille ja mulla jäi kaksi kokonaista tehtävää tekemättä, eli heti lähes 20 pisteen menetys. Lisäksi ensimmäisen tehtävän aineisto oli perseestä, eikä siitä edes saanut pisteitä sen vertaa että olisi korvannut siihen kuluneen ajan. Olisi vain pitänyt tajuta jättää se suosiolla tekemättä.
  Yksi kasvin rakenteen tunnistustehtäväkin oli ängetty mukaan, ja se nyt meni ihan hyvin, mutta ajattelin että vieressä oleva karvainen verisuonikin on jokin kasvin rakenteeseen liittyvä..:D Nimesin sitten kyseisen verisuonen rakenteet johtosolukoksi, pintasolukoksi ja tukisolukoksi..Ei taida meikälle tänä vuonna avautua ovet Helsinkiin, mutta elättelen vielä toivoa, josko pääsisin Tartoon. :--)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höh :( Toi on kyllä paha, kun ne laittaa sen aineiston siihen ekaks ja sit moni tuhraa siihen vahingossa liikaa aikaa. Mutta luulen, että monella on jäänyt paljon enemmänkin kuin vain kaksi tehtävää tekemättä, joten älä vielä heitä pyyhettä kehiin. Tehtäviähän oli kuitenkin aika paljon? Mullakin jäi silloin aikanaan pari tehtävää tekemättä ja inessä ollaan, vaikka meillä taisi olla vain 12 tehtävää?

   Ihana kyllä toi verisuonijuttu, haha :D Täytyis päästä näkemään ko. kuva!

   Poista
 2. Vihdoinkin postaus! Luulin, jo että lentokone oli pudonnut tai jotain muuta olisi sattunut. :O

  Pääsykoe: tänä vuonna ei sisään mutta ei ollut mahdoton rakenteeltaan ja tehtäviltään. Aineistoon tuli laitettua turhaan aikaa koska siihen liittyvä monivalinta oli melkoisen vaikea (ja siinä sitten nyhräsi hirmuisen pitkään että onko vai eikö - tuloksena joko 1p tai 0p kun laskemalla samassa ajassa olisi saanut varmasti enemmän kasaan). Kuitenkin tuli fiilis että lukion tiedoilla tosiaankin pärjää :) Toivottavasti pisterajat eivät ala hipoa taivasta, niin ensi vuonna olisi sitten parempi mahdollisuus! Ei se koe helppo ollut, ja jäi muutamia isojakin laskuja tekemättä sen aineiston nyhräämisen takia.

  Miten sait koiran irrotettua kun kulmuri upposi syvälle? Saako eläinlääkisläinen hyvin eläintenhoitajantapaisia kesätöitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, oon pahoillani :(

   Ilmeisesti kokeen suhteen ollaan lähdetty sitten siihen, että lukiotiedoilla pärjää, mutta kaikki pitäisi osata lonkalta ehtiäkseen. Ja aineistolla erotellaan akanoita jyvistä. Kiva kuulla kuitenkin positiivisia fiiliksiä! :)

   Mä en oo tuosta purutilanteesta ihan varma, se koira taisi irrottaa jonkun ajan päästä itse, kun tilanteeseen tuli väliin toinen hoitaja. Mulle oli Espanjassa painotettu, että purevaa eläintä ei saa riipiä irti tai ihoa raastavista hampaista tulee vielä pahempaa jälkeä. Jonkinnäköisessä shokissa siinä sitten vain katselin, kun koira puree, minkä leuoista lähtee :D Onneksi oli vain keskikokoinen ja lemmikkirotuinen.

   Elukkalaiset saavat ihan hyvin eläintenhoitajan töitä, etenkin jos viitsivät lähteä pk-seutua kauemmas kesiksi. Ja musta tuntuu, että opiskeluiden ohella töitä tekevien määrä on koko ajan kasvanut, joten voi olla, että pk-seudun klinikat alkavat pian olla jo meitä täynnä. Etenkin 3-5. vuosikurssin opiskelijoita otetaan ihan mielellään töihin, mutta aina palkka ei oikein pilviä hivo.

   Poista
 3. Kaikkea teillekin ehtii tapahtua.
  Sitä oli pakko tulla kommentoimaan, että eläinten aiheuttamiin haavoihin (eli siis käytännössä puremiin) ei _koskaan_ saisi laittaa tikkejä! En tiiä mikä ihmeen lääkäri sua oikein on hoitanut, kun on mennyt tikkaamaan, mutta siinä voi olla todella pahat seuraukset.
  Tämän sain tietää, kun sisko sai käteensä raivostuneen terrierin ja lääkäri kieltäytyi tikkaamasta kun haavat oli koiran hampaista. Kai sinne pesiytyy bakteerit sitten ihon alle ja aiheuttaa jotain haittaa tms.
  Toivottavasti haava paranee kuitenkin hyvin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "_koskaan_"? Entä kun koira repisi vaikka puolet poskesta irti? :(

   no, mutta jos noin on niin hyvä että eivät säästelleet antibiottia vaan sen sijaan sitä puudutusainetta.

   Poista
  2. njalla: Kyllä eläinten puremiakin tikkaillaan, jännä tuo siskoasi hoitaneen lääkärin kommentti. Haavahan puhdistetaan ennen tikkien ompelua ja profylaktinen antibioottikuuri estää bakteerien kasvun ja lisääntymisen, jos haavaan jotain jää.

   Toki on tapauksia, joissa tikkausta ei voida tehdä - esim. pahasti infektoitunut tai vanha vamma (kts. vaikka http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/etusivu?p_p_id=dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku&p_p_action=1&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-1&p_p_col_count=1&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku__spage=%2Fportlet_action%2Fdlehtihakuartikkeli%2Fviewarticle%2Faction&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_tunnus=duo91524 Taulukko 7).

   Mutta kiitos, hyvin on lähtenyt parantumaan :)

   Anonyymi: Näinpä. Pakkohan ne isot haavat on sulkea - etenkin kasvoihin osuneet. Jää nätimpiä arpia. Ja joo, oon mäkin jo alkanut pitää sitä ab-kuuria ihan hyvänä juttuna :D

   Poista
 4. Ihanaa, että ootte päässeet turvallisesti kotiin! Harmi, että on ollut vastoinkäymisiä. Voimia Sulle ja O:lle!

  Toivottavasti kaikki jutut järjestyy :)Ja onnea uuteen kotiin!!

  No enpä usko että tuohon tikkausasiaan on noin mustavalkoista ratkaisua. Miten sä ajattelit, että suurempi haava sitten paranee jos ei tikata? Ihonpäät on saatava yhteen. Pöpöjä varten on just noi antibiootit ja rokotteet!

  Sape

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Sape, kaikesta, taas kerran :) Ja näinpä, pakkohan ne on tikata.

   Poista
 5. Mun veli kävi yrittämässä ihan tavan lääkistä, heti ylioppilaspaperien pohjalta.. Se näytti niitä kysymyksiä ja selitti niitä.. Voi kamala.. En varmaan ikinä pääse eläinlääkäriks tai lääkäriks! Ihan hirmu vaikeen näkösiä tehtäviä.. Onhan tässä vielä onneks reilu vuos aikaa lukee. :) Nii, ja veli sano että turha sen on haaveilla viel lääkiksestä. Jätti kuulemma liikaa fysiikan varaan. Thank God, tuli sille neuvottua viel edellisenä päivänä bilsaa ja kemiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kuule, vuodessa saa ihmeitä aikaan! Mä oon kävelevä esimerkki siitä ;) Oon kuullut kommentteja, että tehtävät olisivat vastanneet lukiotasoa ihan kivasti (kemiaa lukuunottamatta?), joten ei kannata menettää vielä toivoa, kummankaan.

   Poista
 6. Kävin pääsykokeessa, ja olihan se kyllä aikamoinen... Osasin kyllä varautua siihen, että eka tehtävä on aineistopohjainen monivalinta, mutta en siihen, että osasta tehtävistä saa miinuspisteitä... Ja tehtävien määrä oli aika hurja, aika loppui kesken ja yksi tehtävä jäi laskematta, mutta toisesta laskusta tuleekin sitten nolla pistettä, kun en enää ehtinyt miettimään, mitä siinä kysyttiin. Hölmöjä ajatusmogia muutenkin. Pieni toivonkipinä elää sisäänpääsyn suhteen, JOS olen laskenut pisteeni sinne päinkään ja rajat pysyisivät suht koht siellä kieppeillä, missä ovat olleet... Mutta pessimisti ei pety, joten mietin tässä kovasti ensi vuoden suunnitelmia :)

  Mukavaa kesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, sun kommentti oli jostain syystä jäänyt julkaisematta :( Sorry.

   Toi miinuspistekäytäntö oli kyllä aika ikävä veto. Aikapulasta on kärsinyt varmaan vähän jokainen, mutta niinhän se on aina ollut. Tuttua itsellenikin. Mutta kiva, että jäi edes hiukan toiveikas fiilis :) Aina sinne se ~70 ihmistä kuitenkin pääsee! Toki hyvä miettiä muitakin vaihtoehtoja, ei sitten putoa niin korkealta ja kovaa. Sitä ainakin itse harrastan :D

   Poista
 7. Harmistelen kun en ole löytänyt netistä mitään kunnon keskusteluja tuosta pääsykokeesta. En tiedä yhtään ovatko omat tulkintani sitten nyt oikeanlaisia vai vain epätoivoni sävyttämiä selityksiä.

  Olen tullut siihen tulokseen, että koe oli tahallaan lyöty aivan ylipitkäksi, paljon pidemmäksi mitä edelliset, nekin ylipitkät, kokeet. Koko aineiston maksimit taisivat olla 34 pistettä. Yhdestä aineiston osasta jaettiin jopa miinuspisteitä, mitä ei käsittääkseni koskaan aikaisemmin ole tehty. Itse varasin tunnin aineistolle, enkä saanut reippaallakaan tahdilla tehtyä kuin kolmanneksen. Aineisto oli myös todella todella hankala, vastaukset eivät löytyneet aiempien kokeiden tapaan suoraan aineistosta, eivätkä kysymykset olleet järjestyksessä. Olen sitä mieltä, että aineisto yhdisti pohjatietoja biologiasta ja uutta tietoa aineistosta.

  En edes aloita otsonikerrostehtävästä, tai kasvitunnistuksesta. Hohhoijaa.

  Laskut olivat osittain todella perustehtäviä, esimerkiksi aivan perus ph-lasku. Mutta sitten oli myös todella vaikeita tehtäviä, mm. sähköoppiin liittyen. Vaikka olin keskittynyt lukemisessani juuri fysiikkaan, en saanut näitä vaikeampia tehtäviä lainkaan tehtyä.

  Kummallista oli se, että kaikista tehtävistä sai todella vähän pisteitä. Myös vaikeat laskut oli pisteytetty todella kummallisesti. Kai tänä vuonna haettiin sitten joitain monilahjakkuuksia, jotka osaavat kaikkea sopivassa suhteessa. Niin, ja biologian esseet - vastaus haluttiin valmiisiin taulukoihin, joissa oli jotain kummallisia otsikoita.

  Olihan se ilkeä tunne. Monen vuoden työ ja toivo vaihtuivat silmänräpäyksessä epätoivon ja kyynisyyden upottavaksi suoksi. Mitä seuraavaksi?

  -Mäykky

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Mäykky, toivoin sulta ihan toisenlaisia fiiliksiä :( Eikö Älyvuodosta löydy analyysejä kokeesta?

   Mä uskon kanssa tuohon ylipituuteen. Haetaan ehkä sitä, että asioiden pitäisi tulla lonkalta tai että hakija osaisi poimia ns. ilmaiset pisteet osaamistaan asioista ja jättää vaikeat väliin. En tiedä. Aineistolla sitten karsitaan jyvät akanoista. Tosin tarvitseeko siitä miinuspisteitä jakaa tai ylipäätään sekoittaa kysymysten järjestystä? Kuulostaa vähän epäreilulta.

   Nyt vain vähän lomailua ja katsotaan, mitä kesäkuu tuo tullessaan. Silloinhan tulokset tulevat? Mä toivon kovasti, että olet vain ylikriittinen :/

   Poista