lauantai 19. tammikuuta 2013

Amerikkalaisvaikutteita

Viime viikonloppuna päätimme kokeilla monissa blogeissakin (esim. täällä ja täällä) kiertänyttä revityn possun reseptiä, jonka juuret lepäävät ilmeisesti kaukana rapakon takana - siellä, missä punaista lihaa nyt muutenkin tunnutaan rakastavan. Ideana on kypsyttää rasvaista, maustamatonta porsaan lapaa tai kassleria uunissa ylikypsäksi, niin että sen pystyy valmiina riipimään pelkällä haarukalla riekaleiksi. Parhaimmillaan liha on suorastaan suussa sulavaa, mutta vastapainona kypsytysaika onkin sitten pitkä. Tosin siinä taitaakin piillä vain osa ruokalajin viehätyksestä.

Revitty possu

1 maustamaton porsaan lapa tai kassler-paisti
marinointiaineet: öljyä, yrttimausteseosta, pippurimausteseosta, worcestershire-kastiketta, suolaa ja tilkka hunajaa
(paistopussi)



Noista aiemmin linkkaamistani blogeista löytyy monia vaihtoehtoisia tapoja lihan marinoimiseen ja paistamiseen. Paistopussikaan ei ole välttämätön. Muuntelun varaa siis löytyy ja jokainen voi käyttää maustamiseen omia lempimausteitaan. Marinadin voi tehdä ns. pintamaustona, eli hieromalla mausteet sinänsä lihan pintaan. Me päädyimme kuitenkin tekemään öljypohjaisen marinadin. Valmiiksi marinoitua lihaa tähän ei siis ole tarkoitus käyttää. Kaupan marinadit sisältävät muutenkin järkyttävät määrät sokeria ja säilöntäaineita, joten niitä kannattaa välttää aina, kun suinkin voi.

Sekoittelin siis vajaaseen desiin öljyä lorauksen kaapista löytynyttä worcestershire-kastiketta, karkeaa yrttimauste- ja pippurimausteseosta, suolaa ja tilkan hunajaa. Sekoittelin ja kaadoin paistopussiin. Tämän jälkeen liha sai marinoitua jääkaapissa 2-3h. Kävin vain välillä kääntämässä pussin ympäri, niin että liha maustuisi tasaisesti.





Marinoinnin jälkeen lihaa paistetaan 120 asteessa, kunnes paistomittari näyttää 95-100 astetta tai kunnes aikaa on kulunut 3-7 h (paistin koosta riippuen - meillä taisi olla vain n. 700 g paisti, jolloin aikaa meni kolmisen tuntia). Isomman paistin kypsennykseen kannattaa siis varata ehkä koko yö. Lisäksi kannattaa hyödyntää vielä uunin jälkilämpö.


Sopivan kypsyysasteen voi tarkistaa riipimällä lihaa haarukalla. Mikäli sitä pystyy repimään, on se kypsää! Anna lihan kuitenkin mieluusti vetäytyä 15-30 minuuttia ennen lopullista repimistä.

Lihasuikaleita voi sitten hyödyntää ruokaisien leipien väliin, salaattiin tai ihan pääruuaksi, kuten me teimme. Hiukan lantturanskalaisia, muutama ruusukaali, paistoliemestä kermalla ja juustolla suurustettu kastike ja salaattia.

Nam nam!

O totesi koirien kanssa ulkoa tullessaan, että mahtavaa, kun rappukäytävässä leijunut herkullinen ruuan tuoksu olikin meiltä peräisin!

Lihan seuraksi tekaisimme vielä toisen jenkkiläisten perisynnin - mutakakun.

Mutakakku vol. x
200g 70-86% suklaata
200g voita sulatettuna
n. 1 dl mantelijauhetta (tai vehnäjauhoa)
6 kananmunaa
makeutusta oman maun mukaan (tai 2,5 dl sokeria keltuaisten joukkoon vatkattuna)

1. Sulata mikrossa erikseen, omissa astioissaan suklaa ja voi sekoita ne keskenään.
2. Erottele keltuaiset ja valkuaiset.
3. Vatkaa keltuaiset vaahdoksi. Lisää joukkoon suklaa-voiseos, makeutusaine (itse käytin steviaa ja erytriolia) sekä mantelijauhe.
4. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja nostele taikinan joukkoon.
5. Paista 150 asteessa 15-20 min (kuuluu jäädä keskeltä tytisevän raa-aksi).



Kerrankin konsistenssikin oli jotakuinkin oikea: kuumana valuva, kylmänä tahmean toffeemainen. Jos tätä tahtoo vierailleen tarjota, niin suosittelenkin valmistamaan kakun edellisenä päivänä, jähmettämään jääkaapissa ja tarjoilemaan vaniljajätskin tai kermavaahdon +/- vadelmahillon kanssa.


13 kommenttia:

  1. Voi ei mitä ihania herkkuja ootte taas tehnyt! :) Harmi vaan, mulla on vielä tiukka ruokavalio pääsiäiseen asti, joten ei voi kokeilla. Ehkä sen jälkeen sitten :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai ai, karppaus kannattaa ;) Vaikka ei taida kyllä mutakakku senkään tiukimpaan muotoon sopia :D

      Poista
  2. Mmmm.. mitä luksusta. Ei riitä kärsivällisyys täällä tuommoiseen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Possu on ainakin helppotekoinen - yöksi vain uuniin! :)

      Poista
  3. Kääk tässä on nyt meneillään joku telepatiajuttu! :D

    Viimeks lohimedaljongit ja nyt, just pari päivää sit kaivoin mutakakkureseptin esille täältä sun blogista! Niin ja toki teinkin sitä. :) Laitoin ite makeutukseksi 2 tl steviajauhetta ja se tuntui toimivan ihan hyvin. Joskus oon tehnyt ilman makeutusta ja sekin on ollut ok. Noissa steviajauheissa taitaa olla kyllä aika paljon eroa. Tällä kertaa tilattiin iHerbistä ja vaikuttaa oikein hyvältä. Ei lainkaan kitkerää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huuu, pelottavaa :D Itse asiassa söin jo toista mutakakkua äsken tätä lukiessani! :D

      Stevia on tosin vähän kitkerää helposti, mutta ainakin se kaupan höttöjauhestevia (lasipurkki, vihreä kansi) on aika miedon makuista. Ja kun laittaa osan erytriolia, niin on ainakin makiaa. Netistä oon nykyisin vähän laiska noita tilaamaan, kun siinä tilausten odottelussa menee aina aikaa :D Oli suuri helpotus saada stevia ruokakauppoihin.

      Poista
    2. Apua mäkin tein ja söin just tokaa mutakakkua. :D

      No huhhuh. Ehkä "sitä on liikkeellä". Laitoin loput pakastimeen (edellisestäkin meni loput pakastimeen ja siks piti tehdä uus, ku en heti kehdannut sulattaa).

      Puhuit edellisessä postauksessa epävarmuudesta.. Toivottavasti saat takas hyvän fiilisen ja epävarmuus hellittää. :)

      Poista
    3. Kiitti :) Ehkä se joskus, tosin tuntuu, että tällä kertaa siihen voi mennä aikaa...

      Poista
  4. Hei tää pitää testata! Paljonko tohon tulis Steviaa? Ostin sitä just ison putilon! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riippuu ihan mitä steviaa ja mahd. muita makeutusaineita käytät, mitä suklaita valitset ja kuinka makeasta ylipäätään tykkäät. Itse käytin yhden 70% ja yhden 86% Maraboun levyn, jotka tummina vaativat aika paljon makeutusta. Stevia on pikkuisen kitkerää, joten käytin myös erytriolia (Sukrin yms.) ja annostelin makeutukset ihan koemaistojen pohjalta, joten valitettavasti en osaa antaa mitään tarkkoja määriä. (Ehkä vajaa desi kaupan steviaa ja hiukan vähemmän erytriolia?) Hulaus sitä ja toinen tätä, kunnes maku miellyttää :D

      Poista
    2. Ja ps. kannattaa ottaa pois heti, kun reunat ovat yhtään paistuneet. Mitä suurempi osa kakusta tytisee poisottaessa, sitä parempaa se jäähtyneenä on, koska juuri siitä tytisevästä osasta tulee se herkullinen tahmea osuus! :)

      Poista
  5. ihan täydellisen näkösiä herkkuja! *pyyhkii kuolat naamalta* :P

    VastaaPoista