torstai 18. kesäkuuta 2015

Kesäruokia


Olen pitkästä aikaa jaksanut innostua arkiruuasta ihan toden teolla. Kaikki alkoi valmiista kalapyöryköistä, joiden ympärille aloimme koota kesäistä ateriaa.


 O:lle varhaisperunoita, minulle keitettyjä retiisejä.


 Molemmille ruohosipulia ja voisulaa.


Silliä ja kermaviilikastiketta.


Tuli ihan juhannus mieleen... juhannus ja sen ihanat kalaherku. Siitä se ajatus sitten lähti. Kuinka kivaa olisi saada juhannuspöytään itse savustettua, lämmintä kalaa?


No niin kivaa, että pian meillä oli sähkösavustin ja siellä ensimmäinen lohenpala kypsymässä!


Ja herkkuahan siitä tuli. Ehkä vähän turhan suolaista, mutta siihen on helppo vaikuttaa. Kalan kylkeen tein valkosipuliretikoita valkosipuliperunoiden idealla. O:n mielestä maistui ihan esikuvaltaan tai jopa vielä paremmalta. Ensimmäinen kerta, kun kumpikaan meistä maistoi retikkaa ja tämä taisi kyllä jäädä repertuaariin. 


Toista käyttökertaa varten kaivelimme pakastimesta silakkafileitä ja teimme savusilakoita. Tällä kertaa suolasimme ja maustoimme kalat vasta savustuksen jälkeen, joten suolaus oli huomattavasti miedompi. Vaan kyllä lohi muutoin silakat pesee.


Lisukkeet olivat samat kuin ensimmäisellä kala-ateriallamme, joskin ruohosipuli vaihtui tilliin.


Grilli on myös ahertanut uutterasti. Tämän kesän ns. uusi juttu meille on kunnon grillivihannekset eli tuoreet, itse pilkotut sellaiset. Valmistuskin on niin simppeliä, että O juuri tänään viimeksi kysyi, että mahdammeko enää koskaan ostaa valmiita grillikasviksia. Herkkusieniä, suippopaprikaa, makeaa sipulia ja itketettyjä kesäkurpitsan viipaleita uitetaan hetki öljyssä ja valmiissa maustesekoituksessa - sitten vain grilliin. Mihin niitä varrastikkuja muka tarvitaan?


Parasta grillibroileria on Atrian BBQ-marinoitu paistipihvi, siitä tulee mahtavan mureaa. Päälle vielä sipaisu tuorejuustoa, mmm.


Lisukkeeksi vielä O:n tekemät herkkusienikääröt kanttarellituorejuustotäytteellä ja tiiviisti verhotulla pekonilla ja jälkiruuaksi grillissä sulatettua leipäjuustoa. Se on meidän perussettimme. Kaikki herkullista!


Aterian kuin aterian kruunaa vielä kupillinen mansikoita. Etenkin, jos sen saa nauttia supersöpöstä siilikupista ♥ Mihinkä sitä vanha siilisti piikeistään pääsisi?

Ihanaa ja herkullista juhannusta kaikille!

5 kommenttia:

  1. Onpa ihania ruokia taas. :) Olen retiisin suuri ystävä mutta enpäs ole koskaan ole ajatellut miltä se maistuis keitettynä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kappas mullekin uus idea! Pitääpä kokeilla.

      Poista
    2. Noh, aika miedolta :D Mutta niinhän se perunakin...

      Poista
  2. Lienet ilmeisesti tyytyväinen grilliisi ja sen ominaisuuksiin? Muuttaisitko siinä jotain? Onko se Lucifer 5002C?

    Meillä on lasitettu parveke ja jonkinlainen sähkögrilli olisi kiva lisä sinne. Kunhan ei ole turhan tilaa vievä, sillä parveke on aika pieni. Olen vielä fundeeraamassa, että raskisiko ostaa grilliä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joku Lucifer se oli, numerosarjasta en tiedä varmaksi :) Grilli on aika lailla O:n heiniä käyttökokemuksista huoltoon, mutta tyytyväisiä ollaan kyllä oltu. Hyvä hinta-laatusuhde. Me haluttiin tuollainen "kupumalli", kun avomalli ruiski rasvaa ympäriinsä. Tässä roiskeet pysyvät kurissa, kupu on kaksiosaisena hiukan hankala pestä (O:n kommentti), mutta itse grilli on helppo pestä ja rasvat irtoavat hyvin. Paistotuloksessa ei moitteen sanaa. Mahtui meillä mukavasti myös parvekkeelle edellisessä kodissa, mutta parveke oli kyllä varsin tilavakin.

      Poista