maanantai 15. joulukuuta 2014

Prejoulu


Olen aina rakastanut tehdä suunnitelmia, listoja ja menuita. Omassa kodissa toteutettavia joulumenu-suunnitelmia löytyy inspiraatiovihostani jo kolmelta vuodelta, mutta vasta tänä vuonna pääsin oikeasti toteutuspuuhiin asti. Jouluateriaa valmistellessamme katsoimme loppuun Disneyn A Christmas Carol -animaatioleffan, joka oli perjantaina jäänyt kesken O:n nukahdettua, polttelimme kynttilöitä ja varjelimme niitä kissoilta, jotka kaikeksi onneksi sattuivat olemaan kiinnostuneempia jälkilämpöisestä saunasta ja kuuntelimme joululauluja.


Kattaus oli poroaiheinen, kuinkas muutenkaan. Joku innokas pikkutonttu on käynyt tuunaamassa tuon Saksasta tuodun poroparan sarvia uuteen uskoon. Onhan se nyt paljon hienompi noin?! Hehe.


 Serveteissäkin poroa.


Löydettiin istuintuoleihin pehmusteeksi tuollaiset aidot minitaljat. Tuovat mielestäni kivaa pehmeyttä niin sisustuksellisesti kuin ihan kirjaimellisestikin!


Pakko laittaa vielä kuva meidän väsähtäneistä pikkuapureista. Tähän näkyyn ei vain kyllästy!

Ja sitten itse asiaan.

Joulumenu 2014
- katkarapu-mätihyydyke
- ranskalainen sipulisilli
- kylmäsavulohitartar
- glögisilli
- sienisalaatti
- punajuurisalaatti

- joulukinkku sinappikuorrutteella
- kermainen suppilovahverokastike
- keitetyt, voissa kieritellyt babyporkkanat
- juustoinen juuressoselaatikko
- punajuuri-aurajuustolaatikko

- jälkiruuaksi luumurahkaa
- O:lle myös joulutorttuja ja konvehteja

Ajatus joulumenun toteuttamisesta seuraavana päivänä syntyi luonnollisestikin meille vieraassa ruokakaupassa lauantai-iltana klo 17.30, jolloin minulla ei tietenkään ollut menu-suunnitelmaa saati tarvittavia raaka-aineita listattuna mukaani. Vasta kassalla O muisti kysäistä, että pitikö meidän tänäänkin syödä jotain. Olisi varmaan pitänyt.

Lähtökohdat ja sen päättömän puoli tuntia kaupassa kestäneen sinkoilun huomioonottaen olen oikein tyytyväinen lopputulokseen.


Katkarapu-mätihyydykkeeseen pyydettiin resepti O:n siskolta. Oltiin syöty tätä O:n perheen luona pari joulua takaperin, enkä ollut saanut sitä pois mielestäni. Minusta tästä tuli aika kivan näköinen ja tykkäsin kyllä maustakin.


Sillit ovat ihan kaupan valikoimista. Abban ranskalainen sipulisilli on ollut yksi suurimmista jouluherkuistani jo pitkään ja nyt O:kin antoi sille kiitosta. Glögisilli maistui minusta oikeastaan aika samanlaiselta (tai sitten maut sekoittuivat), mutta rakenne ei ollut ihan yhtä hyvä. Kylmäsavulohitartaria teimme ja maistoimme ensimmäistä kertaa ikinä ihan randomilla netistä löytyneellä reseptillä ja siitä tuli tosi maukasta!


Kaupan sienisalaatti ja punajuurisalaatti. Juuri sellaista kuin voisi odottaakin.


Kinkunpaistopuuhiin pääsimme niinikään ensimmäistä kertaa ikinä. Pikkukinkku, noin tunti 225 asteessa, vajaa tunti 125 asteessa, kunnes sisälämpö näytti xyz astetta. Kinkku uunista, verkko pois, (olisi kannattanut ottaa myös silava pois), sinappihuntu ja mantelijauhetta koristeeksi. Vielä hetkeksi uuniin ja sitten jäähdyttelyä terassilla. Onnistui todella hyvin ensimmäiseksi kinkuksemme - tosin en taida olla mikään kriittisin kinkunmaistelija muutenkaan.


Kinkun päälle piti tietysti värkätä myös perinteinen suppilovahverokastike - itse poimituista sienistä. Aina yhtä herkkua!


Juustoinen juuressoselaatikko, ohje karppaus.infosta. Laitoin tähän 100g enemmän porkkanaa kuin ohjeessa sanottiin, joten tästä tuli hiukan tavallista oranssimpaa. Ihan hyvää, mutta jäi pikkuisen punajuurilootan varjoon.


Punajuuri-aurajuustolaatikko (ohje niinikään karppaus.infosta) oli epäilyttävästä ulkomuodostaan huolimatta O:n suosikki. Ja olihan tuo punajuuri-kinkku-suppilovahvero-kombo kieltämättä minustakin aika taivaallinen.


Koko setti.


Aloin vasta ruuat lautaselle lapattuani miettiä, että nämä varmaan kuuluisi syödä sivistyneesti niin, että ensin kylmät ja sitten lämpimät? Tehdäänkö jonkun luona jouluisin näin? Meillä ei ole koskaan tehty, mutta ehkä se voisi olla ihan fiksua.



Jälkiruoka nautiskeltiin upouusista jälkkärikipoista, jotka mätsäävät kivasti neliskanttisiin pääruokalautasiimme.


Tykkäkö joku muu laittaa jouluruokaa kotona jo ennakkoon?

Minä veikkaan, että tästä tulee meillä perinne.

13 kommenttia:

  1. Kylläpä näyttää herkulliselta! Taidetaankin tulla teille syömään!
    Mistä olette löytäneet nuo taljat tuoleihin?
    Vielä yksi kysymys edelliseen postaukseen liittyen, mitä olet öljyn lisäksi laittanut porkkana-palsternakka uunivuokaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa ;) Ne ovat Jyskistä, marraskuun puolella jo hankittu. Ei taida tällä hetkellä löytyä valikoimasta. Porkkana-palsternakka hässäkkä on lykätty ihan sinänsä pussista uuniin, tai oikeammin uunipellille leivinpaperin päälle kuin ranskanperunat ja sitten tarjoilua varten vuokaan. Ei ole siis itse lisätty mitään :)

      Poista
  2. oih nam! pitäis olla kiellettyä tälläisten postausten kattominen nälkäsenä :P
    :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tai sit vaan etukäteisjouluruokia kokkailemaan :P

      Poista
  3. Voi miten tunnelmallista! Nuo istuintaljat ovat kyllä todella kivat, muistatko mistä löysitte ne? :)
    Meillä ei ainakaan koskaan ole ollut tapaa syödä kylmiä ruokia ennen lämpimiä, vaan kaikki on mennyt seassa. Hyvää on. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jyskistä ovat. Edustivat kaiketi hetkellistä erää marraskuussa, mutta kannattaa toki seurata mainoksia, josko niitä tulisi vaikka lisää :) Ja joo, hyvää on sekaisinkin, mutta jossakin vaiheessa tuli tunne, ettei erota yhtä makua toisesta :D

      Poista
  4. Onko mahdollista saada hyydykkeen reseptiä tänne blogiin myös? :)

    VastaaPoista
  5. Ah ihanan näköisiä ruokia! Voi, kun itsekin jaksaisi nähdä vaivaa..

    Mutta tulipa tuossa mieleen, että muistelin teillä olevan joku kissojen ruokintaan liittyvä aktivointilauta. Onko ollut hyvä käytössä ja miten on toiminut raakaruuan kanssa? Mä tuolta zooplussalta katselen vaihtoehtoja, mutta en osaa päättää mitä lähtisin ensimmäisenä testailemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on kolmekin lautaa, jotka ovat jos nyt eivät päivittäisessä, niin ainakin monta-kertaa-viikossa käytössä kaikki. Enimmäkseen olemme tarjoilleet noista kylläkin kuivattuja herkkuja ja ruoka tylsästi kupista, kun jotenkaan se sotku ja potentiaalinen bakteerikontaminaatio pöydillä/lattioilla ei sitten houkutellutkaan...

      Sanoisin, että joka kissalle hyvä aloituslauta on Cat Activity Fun Board, jonka vaikeustasoa on helppo vaihdella. Kun kissa hanskaa tämän, on hyvä aika sijoittaa haastavampiin :)

      Poista
  6. Huh, onneksi olin jo syönyt - on niin hyvät lähikuvat ruoista ja tyylikäs kattaus!

    Meillä alkaa vähän hämärtyä onko harmaasuolattu juhlakinkku jouluruokaa, koska viimeisen vuoden aikana kinkku on ollut joulu-, loppiais-, ystävän-, kekri- ja itsenäisyyspäiväpöydän kunkku! Siis viisi 7-8 kilon kinkkua paistettu ja syöty pääosin kahden hengen voimin. Ja ensi tiistaina taas kinkku paistuu! :) Jännää joulunodotusta teille ja laumalle, akvaarion väkeä unohtamatta (meidän ruotoväki kyllä muistaa toiset akvaarioasukkaat)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho! Siellä ollaan todellisia kinkun ystäviä :D Meille riittää hyvin tuo yksi piskuinen, ei ole kinkku koskaan jostain syystä ollut itselle jouluruuissa "se juttu", joskin tietty sitä pitää olla :) Samoin sinne! Akvaariomme koki tänään niinikään pienen joulusiivouksen eli unohdettu ei heitä meidänkään taholta ole ;)

      Poista
  7. Moi! Mietin kovasti että ryhtyäkö opiskelemaan eläinlääkäriksi vaiko ei. Harrastan juoksua, ja tavoitteena on päästä siinä mahdollisimman pitkälle, vaikka sitten maailman huipulle jos vain rahkeet riittää :D Treenaamiseen menee siis paljon aikaa.. Olen nyt lukion toisella. Viekö eläinlääkärin opiskelu paljoa aikaa? Entä millaiset mahdollisuudet Tartossa on yleisesti urheilemiseen? Mitä mieltä sinä olet, kannattaako lukea eläinlääkäriksi? Olen pienestä asti ollut varma, että haluan eläinlääkäriksi, mutta kun urheilu tuli elämään kunnolla, niin nyt en ole yhtään varma.. Toisaalta mikään muu ala ei edes kiinnosta kuin eläinlääkäri. Minua ei kiinnosta liikunta-alat ammattina (paitsi ammattiurheilija) Apua mitä teen? D:
    Toivottavasti vastaat :-)

    VastaaPoista