maanantai 18. heinäkuuta 2016

Pintaa syvemmältä


Joku teistä halusi kuulla, mitä akvaarioharrastuksellemme kuuluu, joten tässäpä tuoreita kuvia ja ajatuksia siltä saralta. Isompi akvaariomme on Fluval Edge II, joka toimii tällä hetkellä lähinnä mehiläissukarapujen kotina eläinkaupasta tuliaisina saapuneen pilkkutaudin pyyhkäistyä koko edellisen asukaskannan loppukeväästä kerralla mennessään.


 Kasvikunnaksi on valikoitunut lähinnä hidaskasvuisia, tummanvihreitä keihäslehtiä ja jaavansaniaisia. Edgen vakiovalaisin asettaa rajoituksensa kasveille, enkä toistaiseksi ole keksinyt, mikä olisi sellainen tähän joukkoon istuva, korkeaksi kasvava taustakasvi. Ideoita otetaan mielellään vastaan! Nythän altaan korkeudesta jää puolet hyödyntämättä, eikä mikään peitä suodattimen vedenottoputkea, eikä lämmitintä (jonka nyt muutenkin voisi vaihtaa vähän pienempään ja esteettisempään). Joku ihana korkea juurakkokin tuohon sopisi, mutta sen pitäisi vain olla sellainen, että mahtuisi tuosta Edgen yläaukosta sisään. Ei siis parane tilata netistä, vaan pitäisi vaivautua ihan akvaariokauppaan - haha.


Näihin asukkaisiin sen sijaan olen oikeinkin tyytyväinen. 


Samoin kalastaja- vai pitäisikö sanoa ravustaja-Nuuna.


Ja mikä ilahduttavinta: ovat päättäneet pistää oikein perheenkin pystyyn! Yllä olevassa kuvassa kiven päällä näkyy yksi muutama päivä sitten huomaamistani rapuvauvoista.


 Ja tässä toinen, joskin ihan väärän värinen? Mikä lie risteytys tai luonnonoikku, sievä kuitenkin <3 br="">


Tarkkoja kuvia oli ihan mahdoton ottaa, mutta tässä punavalkoinen lapsukainen vertautuu lähes täysikokoiseen rapuun. Ja eilisen vedenvaihdon yhteydessä huomasin vielä kaksi näitä vauvoja puolet pienempää tyyppiä. Ihanaa! Hihkuin innoissani ääneen.


Tässä puolestaan kakkosakvaariomme, joka muutti keittiön nurkkaan ehkä kesäkuun alussa. Malliltaan hän on biOrb ja mitoiltaan erittäin nano, tarkoitusperänään olla lähinnä sisustuselementti.


 Nykyisin nuo johdot ovat vähän kauniimmin...


biOrb on taas näitä sarjassamme "pitkäaikaisia haaveitani". Alkaessani suunnitella nanon hankintaa arvoin pitkään Fluval Edgen ja biOrbin välillä. biOrb (etenkin Life, tämä malli on Flow) on hauskasti muotoiltu ja olisi sopinut ihan täydellisesti silloisten kissahyllyjemme alle. Sen verran koko biOrbin toimintaperiaate kuitenkin epäilytti, että päädyin sitten kuitenkin Edgeen - etenkin kun sellainen sattui lopulta käytettynä kohdalle. biOrb jäi kuitenkin kaivelemaan ja nanon paikka on jo pitkään ollut katsottuna keittiön nurkassa. Pohdin, olisinko kaivellut Fluval Edge I:mme siihen, mutta muuten valkoinen keittö kaipasi kuitenkin mielestäni kevyempää muotoilua jatkokseen. Joten biOrb.


Akvaarion toimintaidea perustuu siihen, että pohjamateriaalina toimiva keramiikkarae toimii biologisena suodattimena ja sen keskellä oleva ilmastinputki kierrättää ja hapettaa veden ja tekee altaan keskelle jatkuvan kuplavanan. Haastavan pohjamateriaalin vuoksi aidot kasvit eivät oikein viihdy (paitsi kiviin ja kantoihin kiinnitettynä), mutta biOrb tarjoaa mitä moninaisemman valikoiman kohtalaisen aidon näköisiä tekokasveja. Samoin tuota ilmastinputkea ympäröimään myydään aika hienoja sisustuselementtejä. Päädyin nyt kokeilemaan allasta ensin näin kun se on tarkoitettu, mutta mikäli menetän hermoni, vaihdan pohjamateriaalin joskus tavalliseen hiekkaan, istutan altaaseen oikeita kasveja ja vaihdan tekniikan perinteiseen. Tai ehkä vaihdan isompaan biOrbiin - sellaiseen, johon voisi ottaa vaikka ihan kalojakin. Mutta silloin todennäköisesti päätyisin melko radikaaliin modifiointiin. Sisustuselementtinä tämä toimii ihan kivasti näinkin.


Vai mitäs tykkäätte?

12 kommenttia:

  1. Ai että mitä tykkäsin? Näyttää ihan törkeän hienolta. Pahoittelut epäakateemisesta ilmauksesta, mutta ovat kyllä tyylikkäitä elementtejä sekä sisustuksellisesti että rapujen kotina. Blogistasi saa aina kaikenlaisia ideoita itsekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, ei mulle tarvii akateemisesti kommunikoida :D Kiva kuulla, vaikka onhan noissa vielä kehittämistä :) Toisaalta se lieneekin harrastuksen suola. Satuitko muuten olemaan sama anonyymi, joka tätä päivitystä toivoikin? :)

      Poista
  2. Vauuuu, todella upeita! :) Pikkuakva toimii ihan superhyvin sisustuselementtinä ja isommassa on niin suloiset asukkaat ♥ ♥ ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, kiitos :) On se ainakin kiva väriläiskä!

      Poista
  3. Kiva oli taas oppia uutta! Lapsuuden aikaiset miljoonakalat boolimaljassa taisi riittää :D Hienojahan noi erilaiset akvaariot on ja nämäkin blogitekstit luen kokonaan mielenkiinnolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla :) Miljoonakalat oli se eka kosketus akvaariokaloihin mummulassa :)

      Poista
  4. Mites toi rapujen lisääntyminen, onko siinä pelkoa että niitä lopulta on siellä ihan älytön määrä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kai siinä sekin riski, mutta jos niin onnellisesti käy, niin eipä siinä sitten muuta kuin rapukauppiaan ura käyntiin ;) Harrastajilta oon itsekin toistaiseksi kaikki sukarapuni hankkinut.

      Poista
  5. Anonyymi postauksen toivoja ilmoittautuu, kiitos kun toteutit! Viime kommenttiini sen verran päivitystä, että nykyään lorisee omassakin olohuoneessani Fluval Edge. Kasveina siellä on vinkkaamiasi 1-2-Grow -kasveja (ei roskakotiloita - mahtavaa!) ja asukkaina kirsikkasukarapuja. Että näin paljon tuli inspiroiduttua blogistasi, ja sattuipa olemaan kesätöistä ylimääräistä lompakossa... eipähän ole enää :D

    Mainion näköinen tuo teidän Edge tiheine kasveineen. Onko tuo pohja vaikea pitää puhtaana, kun kasvillisuus peittää noin paljon? Entä miten koet tämän isomman Edgen hoitamisen verrattuna pienempään, onko vaikeuksia yltää pohjalle? Kiitos kiinnostavasta postauksesta, laitahan taas päivitystä jos tällä saralla tapahtuu jotain uutta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! :) Oikeasti tosi kiva! Toteutuu taas se blogien syvin idea eli inspiraation jakaminen :) Itse oon jossakin vaiheessa saanut eläinkaupan kasvien mukana melkoisen roskakotiloinvaasion kaupan päälle tuonne Edgeen :( Mutta noissa em. niitä ei tullut. En oikein osaa ajatella pohjaa yhtään tyhjempänä, joten vaikea sanoa? Kyllähän nuo anubiakset tuolta säännöllisesti nousee ylös kun pohjaa lappoaa, mutta sittenpä tökin niitä uudestaan syvemmälle. Ja kyllä, kaltaisellani pygmillä on ainakin vaikeuksia yltää pohjalle :D Siivous tapahtuu epäergonomisesti ja aavistuksen riskejä ottaen jakkaralla killuen. Siis silloin kun imuroidaan pohjaa. Viikoittaiset vedenvaihdot suoritetaan in&out -letkusysteemillä, eikä joka kerta ole tarve yltää pohjalle. Ja kaiken tämän välttäisi jos sijoittaisi akvan matalammalle. Tai olisi syntynyt 10 cm pidempänä.

      Poista
  6. Heippa, luin vanhoja postauksiasi (vuodelta 2011) ja yhdessä mainitsit ristiriitaiset tunteesi eläinlääkäripalveluiden tulevasta ketjuuntumisesta. Nyt kun se on todellisuutta, niin mitä mieltä olet siitä tänäpäivänä? Ymmärrän toki jos et halua kommentoida koko aihetta millään lailla :)

    p.s en ole pitkään aikaan nähnyt noin kivannäköisiä akvaarioita. Ne oikeasti sopii jonkun kotiin!

    t:varsa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, eipä mulla siihen mitään kovin tiukkaa kantaa ole edelleenkään. Sanoisin että ketjussa ja yksityisillä ja kunnalla on kaikilla omat vahvuutensa ja heikkoutensa :)

      Poista