sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Some like it raw


Vapaapäivä, runsas kirkas luonnonvalo ja yhteistyöhön suostunut kamera houkuttelivat tänään kuvailemaan. Alunperin olimme suunnitelleet menevämme lauantaina EKY:n vuosijuhliin, mutta peruimme ilmoittautumisemme viime hetkillä - lähinnä koska halusimme käyttää sen juhliin uppoavan muutaman sata euroa mieluummin toukokuiseen matkaamme. Seuraavana suunnitelmana oli kestitä O:n sukua heidän ensivisiitillään luoksemme, mutta sekin siirtyi nyt hamaan tulevaisuuteen. Niinpä päädyimme viettämään kaikista suunnitelmista vapaata viikonloppua, joka itse asiassa teki ihan hyvää rankan tenttiinlukurupeaman jälkeen.

Tentti itsessään oli melko jännittävä. Siinä kysyttiin mm. yhden taulukon verran eri eläinlajien ejakulaatiovolyymeitä, moneenko keinosiemennyksessä käytettävään sperma-annokseen yhdestä ejakulaatista riittää ja muuta vastavaa, sekä pyydettiin arvioimaan eri eläinlajien kohdun ja kohdunkaulan toonisuutta +-merkein kussakin kiimakierron vaiheessa. Harmillisesti olin itse keskittynyt viikon aikana rustailemissani 50-sivuisissa muistiinpanoissani ihan muihin juttuihin...

Mutta josko sitten tosiaan näihin päivän kuviin.


Me päätettiin nyt vihdoinkin siirtyä kokolailla barffaukseen koko poppoon kanssa - ainakin yritetään. Olen aina uskonut barffauksen etuihin ja sen aloittaminen on ollut yksi ikuisuusprojekteistani. Oman auton puute ja rajallinen pakastintila ovat olleet suurimmat henkiset rajoitteet, mutta koitetaan nyt elää niistä piittaamatta.

Mitään viljamössöjä en ole koskaan suostunut koirilleni syöttämään, vaan niiden nappulat ovat koostuneet 70-80% lihasta ja loppuosa kasviksista. Ei siis mitään isojen brandien tuotteita, joissa lihapitoisuus on ehkä hyvällä tuurilla luokkaa 20%. Kissojen suhteen olen huseerannut vielä tiukempana ja ostanut vain sellaisia märkäruokia, jotka koostuvat mahdollisimman puhtaasti vain lihasta ja elimistä ilman mitään vilja-, kasvis- tai muutakaan hiilihydraattipitoista täyteainetta. Raksuista luovuin jo kauan sitten: etenkin tällaisella vanhemmiten munuaisvikoihin taipuvaisella kissarodulla vedensaanti on aivan äärimmäisen tärkeää, enkä näe mitään syytä syöttää niille kuivaruokaa kostean sijaan. Raksut ovat toki maittavia, edullisia ja käteviä, mutta keräävät herkästi kiloja etenkin leikatuille kissoille, kerryttävät hammaskiveä ja uskoakseni lisäävät myös diabeteksen, virtsakivien ja munuaissairauksien riskiä. Thanks, but no thanks.

Kissojen ruokavaliosta osa onkin jo aiemmin koostunut raakaruokatuotteista, kuten sydämistä, kivipiiroista, maksasta, munuaisista, lihasta, kalasta... Pienen haasteen muodostaa vain tämän nuoremman herramme valikoiva makuaisti. Jodalle kun tuntuisivat uppoavan paremmin kaikki teolliset pöperöt - Undo taas valikoi mieluummin sydämet ja muun raa'an purtavan. Saas nähdä miten meidän käy...

Koirien kohdalla toivoisin Iipun herkkämahaisuuden helpottavan (kuten tiedän monella barffaajalla käyneen), hammaskiven määrän tippuvan (vaikka niitä onkin hauska rapsutella pois) ja koirien saavan mukavaa puuhaa ja nautinnollisempia ateriahetkiä. Päätellen siitä hartaudesta, jolla Taikkis lipsutti tänään puhtaaksi ensin oman kipponsa ja sitten Iipun jo tyhjän kipon - noin viiteen kertaan - en usko, että tuon viimeisimmän kohdan täyttymisen kanssa tulee ainakaan olemaan mitään ongelmia.


Kissoilla näytti olevan parvekkeella niin hauskaa, että oli itsekin pakko liittyä seuraan. Nappasin mukaani mainoksia ja ilmaislehtiä - etenkin, koska muuta ei ollut tarjolla, mutta myös siksi, että en ollut viikolla ehtinyt keskittyä niihin. Ja ihan rehellinen ollakseni - koska tykkään mainoksista... Jymypaljastus, haha!


Parvekkeella, fleecepeiton alla tuli yllättävän nopeasti kuuma, joten oli pakko siirtyä sisälle ja hetken päästä koirien kanssa lenkille. O:lle nousi eilen illalla kuumetta ja hänen osaltaan tämäkin päivä meni lähinnä peiton alla torkkuessa. Keitin vähän kaakaota lohdukkeeksi.


Ruuaksi tein pihvejä broilerinjauhelihasta, sovelsin kylkeen curry-kermakastikkeen ja keittelin hiukan ruusukaaleja lisukkeeksi. Arkista, mutta ajoi asiansa. Pääsiäinenkin tulla koheltaa ja mulla on edelleen vähän auki, mitä (kaikkea) meinataan tarjota ja tehdä. Jokusia kivoja ideoita kyllä jo löytyy - stay tuned!

Pääsiäisen suunnittelun ohella ensi viikkoon sisältyy työvuoroja parissakin eri paikkaa ja mm. elämäni ensimmäiset yövuorot. Koulun puolesta aherrus jatkuu tuotantoeläin-blokin parissa ja sioilla aloitetaan. Keskiviikkona olisi itse asiassa tarkoitus mennä käymään yhdessä sikalassa ja sitä varten pitäisi vielä käydä ostamassa haalarit rautakaupasta. Yritin tulostaa kurssin prujuja valmiiksi, mutta meidän upouudessa tulostimessa on jokin vika, niin että se tekee printistä ihan punasävyistä, vaikka mustekasetti on juuri vaihdettu. Ärsyttävää...


Mutta tällaista tämä arki on. Nousuja ja laskuja sopivassa suhteessa. Onneksi kuitenkin pääosin nousuvoitteista.

Mukavaa palmusunnuntain jatkoa ja alkavaa pääsiäisviikkoa teille rakkaat lukijat!

17 kommenttia:

 1. Oon suunnitellu että siirtyisin kanssa barffiin, kun toi oma shelttipoju on kasvanu täyteen mittaansa.. Olen yrittäny mahdollisimman monesta paikasta hankkia tietoa, mutta toisinaan ohjeet vaihtelee tosi paljon. Varsinkin sen suhteen että kuinka iso osa ruokavaliosta on mitäkin. Kuinka paljon itse annat luita, lihaa, sisäelimiä ja kasvissosetta, noin niinkuin prosenteissa? Kiitän jos jaksat vastata :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä pyritään koostamaan ateriat niin, että niissä olisi 60–70 % lihaisia luita, 20–30 % lihaa, kalaa ja sisäelimiä ja loput 10–20 % kasvissoseita. Tuonsuuntaiset ohjeet taitavat toistua eri lähteissä useimmin.

   Musta barffauksesta yritetään joskus tehdä vähän turhankin tarkkaa salatiedettä. Villit koiraeläimet, kuten emme me ihmisetkään laske kaikkia saamiamme ravintoaineita niin piirun tarkkaan voidaksemme hyvin. Uskon, että kun syöttää lemmikkejään monipuolisesti sellaisilla raaka-aineilla kuin mihin evoluutio on ne totuttanut ja suunnilleen sellaisissa suhteissa, kuin mistä niiden luontainen ruokavalio koostuu, päästään varsin hyvään lopputulokseen.

   Toki joku roti on pakko pitää ja tietyt ravintoaineet on pakko saada (kalsiumia enemmän kuin fosforia, kissalle tauriininlähteitä jne), mutta ihan milligramman tarkkuuksilla hifistelemään en ainakaan itse aio ruveta :)

   Poista
 2. Meillä kisu kanssa semibarffaa, koira sekasyö. Mie suosittelen broiskun siipiä ja kauloja, jos kissat suostuu syömään. Ne on kätevä luulähde ja hammasharja. Meillä onneksi kissan kanssa on loppunut kädenvääntö siitä, mitä syödään ja milloin syödään. Kaikki häviää lopulta kupista, joten alkuaikojen nirsoilutaisto on loppunut ja kissa herra tyytynyt kohtaloonsa, nykyään menee kaikki kupista alas.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siivet eivät uponneet kummallekaan kissalle ainakaan jauhettuna. Täytyy kokeilla vielä kokonaisia siipiä, jahka löydän jostakin paketin, jota ei tarvitse hakata kirveellä kappaleiksi. Kirveen kantaminen täällä kerrostalon käytävillä voisi muuten luoda aika... jännittävän maineen? :D Mä toivon kanssa, että tuo Jonden nirsoilu tuosta vielä tasoittuisi. Minkään teollisen pöperön suhteen kun sellaista ei esiinny...

   Poista
 3. Meilläkin Jade oli barffauksen alussa tosi nirso, mutta nyt sille kelpaa kaikki muu paitsi pureskeltavat luuruoat. Oon yrittänyt totuttaa sitä pois jauhetusta luumössöstä siipiin ja edistys on ollut aika hidasta, mutta periksi ei anneta! Onneksi sentään kieli ja kivipiira kelpaa niin on edes vähän töitä hampaille.. Öljy ei myöskään kelpaa, mutta sen voi antaa ruiskulla, vaikkei sekään kivaa ole. :/ Hugo sen sijaan on tyypillinen aby, eli kaikki kelpaa.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kuulla, että toivoa vielä ehkä on! Meillä ei nimittäin kelvanneet edes jauhetut siivet. Tosin vielä löytyy arsenaalia noista luu-lihaseoksista, täytyy kokeilla. Ja kieli! :)

   Poista
 4. Ihania kevätkuvia eläimistä! Tuli itsellekkin iloinen fiilis kun noita katseli :)

  Olisi kiva saada myöhemminkin raporttia siitä, miten teidän barffaus sujuu, koska itse haluaisin siirtyä kanssa kokonaan barffiin nykyisestä puolet lihoja ja puolet nappulaa ruokinnasta. Mulla ei myöskään ole autoa eikä isoa pakastinta, joten jos teillä barffi onnistuu niin sitten täytyy onnistua mullakin :D Meillä koirat tykkää eniten kanankauloista ja vähän nyrpistelee valmiiksi jauhetuille mössöille. Pitäisikin tällä viikolla käydä taas täydentämässä pakkasvarastoja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, auringonpalvojat :)

   Ajattelin juu kertoilla jatkossa, miten tämä lähtee sujumaan. Pysy linjoilla! :) Jännä nähdä, kuinka kauan tuo 1/3 pakastimellista riittää neljälle pienelle eläimelle. Ja tosiaan ennen kaikkea tuohon Iipun massuun toivotaan helpotusta...

   Poista
 5. Seuraan suurella mielenkiinnolla teidän barffailuja jatkossakin :) Meillä on pakastimen yksi alalaatikko vasta koirien käytössä ja se riittää n. kuukaudeksi. Mutta meillä kyllä on vaan kaksi koiraa joiden ruuasta osa on nappulaa.

  P.S. Mäkin muuten säästän kaikki mainokset ja lueskelen niitä sitten viikonloppuisin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, onneksi nuo meidän sankarimme ovat aika pienikokoisia, joten toivon, että yhdestä laatikollisesta riittäisi ainakin useammaksi viikoksi :) Mainokset on jepa!

   Poista
 6. Barffailusta pitää itsekin kommentoida!
  Oman shelttini kanssa ollaan ehditty jokunen kuukausi barffata Much-merkin ruoilla ja rustoilla. Valmiit sekoitukset, ne pötkylät, kyllä kelpaavat, mutta kaikkien rustojen suhteen on ollut nirsoiluja ja joka toisella kerralla armottomia vatsavaivoja. En tiedä johtuneeko osin pienen koiran pienemmästä purutehosta sitten, että joku niissä luissa riepoo. Mutta Meillä on tilanne, että ollaan muuttamassa niin syrjäkylille Kainuuseen, että täydestä barffauksesta on turha haaveilla, joten jäin miettimään, että minkähän merkin nappuloita teillä on sitten aiemmin syöty? Itsekin yritän panostaa viimeisen päälle laatuun pikku-ukon ruoissa ja varmasti raakaruokia edelleen tulee, mutta käytännön mahdottumuuksien vuoksi murot palaa mukaan kuvioihin.
  PS. Luen satunnaisesti blogiasi juuri shelttikaunottarien innoittamana, nätit koirat ja jutuista päätellen ehtaa sheltin elämää kaikki kissan kakan rosvoukset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ootko kokeillut niitä kaikenmaailman lihaluu-seoksia? Uppoilisko ne?

   Mä oon syöttänyt Orijenia ja nyttemmin Taste of the Wildia kokeiltiin myös. Molemmat ovat toimineet ihan kivasti ja voin suositella, mutta nyt oli aika kokeilla muuta :) Jos et löydä noita merkkejä sieltä uusilta kulmilta, niin Zooplus ainakin toimittaa molempia hiukan halvemmalla lähimpään postitoimipisteeseen.

   Poista
  2. Hei ja tsekkaa tuosta alta toisen kommentoijan esittämä lista eri merkeistä! :)

   Poista
 7. Hei, mitä koiranruokia itse syötit? Ihastuin Canidaen Grain-Free:hin (liha-kasvisuhde 80-20) ihan täysin sitä kokeiltuani. Vaikka vaihtoehtoina oli myös Orijen (80-20), Applaws (75-25), N&D ja Purizon, Carnilove (70-30), Acana ja Canagan (vaihteli, parhaimmillaan 60-40, mutta myös 40-60 jne).

  Muutenkin kiva blogi, ihana kun jaksat päivitellä opiskeluiden ja muun elämän ohessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Orijenia suurimman osan ajasta, sitten otettiin ihan vaihtelun vuoksi kokeiluun Taste of the Wild. Ei huomattu juuri eroa. Hyvä, että listasit tähän näitä merkkejä. Osa on itsellekin vähän vieraampia. Ehkä joku saa vinkkiä :)

   Poista
 8. Hei,

  oisko sulla suositella mitään hyvää kirjaa koiran anatomiasta? :)

  rapsutusterveiset kauniille shelteillesi ja kisuille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riippuu vähän millä tasolla ja mistä näkökulmasta haluat anatomiaan perehtyä. Eläinlääkisopiskelijalle voisin itse käyttämistäni kirjoista suositella sellaisia, joissa on oikeita dissektiokuvia, siis valokuvia ruumiista, esim. Color Atlas of Veterinary Anatomy, The Dog and Cat. Toinen meillä käytetty on Guide to the Dissection of the Dog. Itse en tykännyt tuosta niin paljon.

   Jos juuri eläinlääketieteellinen näkökulma ei ole välttämätön, tämä vaikuttaa pätevältä: http://www.amazon.com/Dog-Anatomy-A-Coloring-Atlas/dp/1893441172, en tosin ole livenä nähnyt.

   Poista