sunnuntai 1. heinäkuuta 2012

Ups & downs

 Tänään ilahdutti:- ensimmäinen onnistunut koneella tehty karppijätski
 - onnistunut vanhan, mauttomaksi käyneen matkamuiston tuunaus


- eilen hankitut viherkasvit...- ... ja väriläiskä kollaasissa- ... sekä kivan lämpöistä valoa luova jalkalamppu olohuoneen nurkassa


Tänään harmittaa:


- totaalinen saamattomuus: nukahdimme eilen ylläolevaa leffaa katsoessamme (liian taiteellinen? liikaa tähtiä ja hehkutusta? :D)  ja heräsimme sohvalta joskus viiden pintaan. Tästä huolimatta nukuimme tänään lahjakkaat parin tunnin päikkärit, emmekä saaneet juuri mitään järkevää aikaan. Hemmetin matalapaine, vetää voimattomaksi.
- elämäni ensimmäistä Brita-torttua tehdessämme hajonnut sähkövatkain ja voiksi muuttunut kermavaahto

- se, että puhelimeni oli jotenkin seonnut, eikä ottanut puheluja vastaan, vaikka näennäisesti toimikin ja että O:lta oli loppunut akku, kun vanhempani olivat pörräilleet tässä naapurikulmilla kätköilemässä (ennenkuulumatonta!) ja olisivat halunneet poiketa. Ja mä kun olen pari päivää juuri harmitellut, kun meillä ei käy vieraita... Ärrrkele...

- missattu sauna. Miten voi unohtaa viikon ainoan saunavuoron? Etenkään, kun ei ole mitään muutakaan järkevää tekemistä.

Turhaakin turhempi päivä. Blaah.

Pian pitäisi sitä paitsi tehdä päätöksiä, minkä stetoskoopin sitä neloselle (ja tulevalle uralle, ääk) hankkisi. Merkki on Littmann, mutta mallivaihtoehtoja riittää.


- Veterinary-mallissa on pitkät letkut, joilla ulottaa helpommin suureläimiin. Toisaalta väittävät, että pitkät letkut haittaavat äänen laatua. Enkä mä aio konitohtoriksi. Kai.


- Cardiology III -mallissa on kaksi puolta - isompaa voi käyttää isommille eläimille, pienempää pienemmille. Ja sen saisi pinkkinä. Tärkeä pointti, haha.


- Master Cardiology on kai äänenlaadullisesti huipputasoa, mutta se on myös kallein. Väittävät, että sillä kuulisi myös pieneläinten sydänäänet, mutta tuo kuuntelupää saattaa olla turhan groteski vaikka pienelle chihun pennulle.


- Classic II Pediatric tai Infant -stetarit on suunniteltu lasten ja vastasyntyneiden kuunteluun, joten ne olisivat passelimmat myös pieneläimille. Tämä hankinta täytynee säästää kuitenkin myöhempään vaiheeseen, koska nyt pitäisi kuunnella niitä lehmiä ja hevosiakin.

Ei ole helppoa ei. Etenkään, kun yrittää tehdä parhaan mahdollisen hinta-laatu-suhderatkaisun. Yksi suosikki mulla toki jo on, mutta suosituksia ja omakohtaisia kokemuksia saa toki jakaa - etenkin, jos joku on kuunnellut omillaan vaikka kaneja, jyrsijöitä tai pikkupentuja.

14 kommenttia:

 1. Jännää että hankitte ne stetoskoopit jo nyt! Itse kyllä ottaisin mieluiten sen pinkin (hehe värihän siinä tietysti on tärkein asia!) mutta varmaan vähän vaikea valita kun pitäisi miettiä minkälaisesta stetarista olisi suurin hyöty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä alkaa nelosella klinikkapäivystykset, joten silloin stetaria tarvitaan ihan käytännössä :) Toki meillä on jo nytkin ollut jotain harkkoja, joissa sille on ollut käyttöä, mutta kovin laadukas sen ei ole ollut pakko olla. Ja joo, pinkki olisi kiva, mutta pakko varmaan miettiä muitakin seikkoja :D

   Poista
 2. Minäkin olen tehnyt jäätelöä itse, vaikkakaan en omista jäätelökonetta. Kananmunien (ja sokerin - kai korvike toimii tähän) vaahdotus sekä kerman vaahdotus - yhteen vain ja "mausteet" mukaan. Pakastimeen leipävuuassa ja siinä se. :) Toki kaupan jäätelön rakenne on hitusen pehmeämpi, muttei ole haitannut mua yhtään. Kaupan jäätelöitä en oikein syökään, itse saa just sen makuista, mitä tykkää. :)

  Letkujen pituus todella heikentää kuuluvuutta. Itse valitsin Cardiology III ja suosittelen noilla spekseillä sitä. Kaikki Litmannit ovat varmasti hyviä, mutta cardiologyssa saat tosiaan vaihdeltua kuuntelupäätä kohteen koon mukaan. Lisäksi itse huomasin vanhoilla stetareilla, etten käytä suppiloa juuri koskaan, se kääntö ja naksuttelu kai vaatisi ihan liikaa. ;) Joten on tosi kätevää, että suppilo ja kalvo ovat samalla puolen.
  Mielestäni eniten ratkaisivat kuitenkin korvakappaleet. Litmanneissa ne pehmeät korvakappaleet todella eristävät äänet niin, ettei mikään ulkopuolinen melu häiritse. Muistelen, että sulla olisi samat stetarit nyt, kuin mullakin oli - niissä ne kiinteät korvakappaleet päästivät kaikki huminat ja höpinät häiritsemään.

  Arvokkaathan nuo tosiaan ovat, vaikkakin ulkomailta reilusti yli puolet halvempia kuin kotimaasta tilattuna. Mutta jos ei suoranainaisesti rikkomaan onnistu, niin kestäväthän nuo sen verran että satsaus kannattaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, noinkin se ois varmaan onnistunut, mutta eipä tullut ajoissa mieleen :D Toisaalta tolla koneella tulee kyllä tosi pehmeää jätskiä (nyt liiankin pehmeää, jouduimme pistämään vielä hetkeksi pakkaseen).

   Cardiology III:n ja Master Cardiologyn välillä taidetaan mun lopullinen kamppailu käydä. Onkohan Masterissakin pehmeät korvakappaleet? Pitää perehtyä. Niihinhän toki saa niitä vaihto-osiakin ja mahtaako paketissa tulla jotain mukanakin? Huomasin, että Masterissa on myös pediatrinen adapteri, mutta lieneekö sitä käytännössä hankala vaihtaa potilastyön lomassa? Ainakin niin kauan, kun ei ole "omaa" vastaanottohuonetta ;)

   Ja joo, ulkomailta olisi tarkoitus tilata :)

   Poista
  2. Cardiology III ja Master Cardiologyssa on molemmissa kolmet korvakappaleet mukana, kahden kokoiset pehmeät ja yhdet kiinteät. Tuosta pediatrisesta adapterista en tiennytkään!
   (Master Classicissa ja Classicissa sen sijaan on kahdet korvakappaleet, pehmeät isompaa kokoa ja kiinteät.)

   Paketissa ei pääsääntöisesti tule ohjekirjaa kummempaa härpäkettä. Oman kurssini tilauksessa n. 2/3 Master Classicien mukana tuli jokin sydänääni-CD.

   Poista
  3. Loistavaa! :) Ehkä sen adapterin joutuisi sitten tilaamaan itse, tosin en löytänyt sitä suunnittelemamme nettikaupan lisätarvikeosiosta ja toisaalta se mainittiin jo itse Masterin esittelyssä... outoa :o

   Poista
 3. Minkälaisissa hinnoissa stetoskoopit liikkuvat? Kiinnostaa ihan sillä, kun mulla ei oo mitään hajua hintaluokasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luokkaa 80-250 e, elektroniset vielä kalliimpia (joku ainakin 400 dollaria). Tuo mun kallein vaihtoehto maksaa hiukan vajaan 200e :)

   Poista
 4. Mitä sisältää karppausjätski? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reseptejä on useita, mutta tuo kyseinen sisälsi täysmaitoa, vispikermaa (vatkattuna), munankeltuaisia (vatkattuna), steviaa, vanilja-aromia ja "mausteina" rouhittua 70% suklaata sekä hasselpähkinärouhetta. Yritti imitoida suklaanougatjätskiä, lemppariani, ja onnistui siinä ihan kohtalaisesti :)

   Poista
 5. Mulle on yks valmistumisen kynnyksellä oleva opiskelija vakuutellut, ettei letkujen pituudella ole väliä. Haluan uskoa, että venyn sen verran enemmän itse. :)

  Cardiology III:n pinkki malli houkuttelis itseäkin, mutta ehkä oma Master Cardiology riittää tältä erää, kun tulevaisuuden suunnitelmat on avoinna. Toisaalta samankokoisella lätkällä JKT-harkkojen vetäjä (jonka nimi unohtui, sisätautiekspertti PES:llä?) sanoi kuuntelevansa kaiken hamsterista koiraan.

  Nyt jos tilaisin, ottaisin jonkun kardiologisen. Ehkä Masterin tai tuon III:n, en tiedä. Ehkä olisin ottanut III:n vadelmana... ja kyllä, yksi syy pitkäletkuisen tilaamisen skippaamisen oli se etten halunnut sinistä stetaria!

  Ja ei, en ole edelleenkään kuunnellut noita vemmelsääriä millään stetarilla, joten sen perusteella en osaa kommentoida... ehkä joku päivä kun en paina kahta työtä samaan aikaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, pitää varmaan vaan uskaltautua se 15? cm lähemmäs eläintä :D Hei tuleeko siinä Masterissa se pediatrinen adapteri mukaan ihan vakiovarusteena? Ootko sitä testannu? Entä sitä, että kun painaa ihan hiljaa, kuulee toiset äänet ja vähän kovempaa painamalla toiset? Toimiiko eläimillä? Jossain VIN:n keskustelussa sanottiin, että ihan pienillä eläimillä Masterin kanssa voi tulla se ongelma, että stetaria pitäisi painaa (liian) kovaa eläintä vasten tietyt äänet kuullakseen. Bääh, vaikeeta.

   Poista
  2. Olempas hidas vastaaja. Here goes nothing:

   Joo tuli siinä tämmöinen http://www.3m.com/product/images/IP-Special-Procedure-Adaptors-300.jpg jos se on sellainen. Opettaja sanoi ettei ole ikinä käyttänyt, mun fysiikka-aivoilla se huonontais äänenlaatua (toisaalta en ole hyvä fysiikassa?). En ole kokeillut...

   Muistaakseni pieneläinten yleistutkimusharkassa totesin eron tuon painalluksen voimakkuuden ja korkea/matalataajuisten suhteen, ja nyt kun kuuntelin itseäni niin voin todeta sen toimivan ainakin ihmisillä. :P

   Poista
  3. Joo no syteen tai saveen, se on nyt tilattu! :) En tiä tuleeko sitä adapteria muutenkaan käytännössä käytettyä, mut on se ideana ihan kiva, että siinä on sellainen. Jännityksellä odotan testailemaan pääsyä! :)

   Poista