maanantai 7. joulukuuta 2009

Safkailua

Tässä taas viime päivien ruokapäiväkirjaa/reseptien kokoamista...

Paljon karppipalstalla kehuttu moussaka tuli kokeiltua, kun kerrankin muistin ostaa munakoisoa kaupasta (ensimmäinen kosketukseni kyseiseen kasvikunnan ilmentymään BTW). Tuli tosi hyvää, vaikkakin oli aika samantyyppistä kuin jo aiemmin tekemäni kesäkurpitsalasagne.



Eofiksen moussaka - kreikkalaistyylinen munakoiso-lihalaatikko




kuusi annosta

iso munakoiso
suolaa
oliiviöljyä
jauhelihaa
sipuli
valkosipulia
tomaattimurskaa
mausteita, esim. suolaa, mustapippuria, paprikajauhetta, oreganoa, chiliä
kuohukermaa (itsellä kookosmaito...)
mozzarella- ja parmesanjuustoraastetta (itse käytin nuukasti vain Goudaa)
kananmuna
suolaa

Leikkaa munakoiso pitkittäin vajaan sentin paksuisiksi viipaleiksi. Ripottele leikkuupinnoille suolaa ja jätä tekeytymään noin puolen tunnin ajaksi. Suola imee munakoisosta nestettä ja parantaa makua. Huuhtele sitten munakoisoviipaleet juoksevan veden alla ja kuivaa talouspaperilla. Paista viipaleet molemmin puolin kauniin värisiksi oliiviöljyssä.




Ruskista jauheliha, lisää pieneksi paloitellut sipulit. Jatka ruskistamista kunnes sipulit ovat läpikuultavia. Lisää mausteet ja tomaattimurska, jätä hautumaan juustokastikkeen valmistamisen ajaksi.

Kuumenna kerma kiehuvaksi ja keitä kokoon jonkin aikaa, kunnes kerma jonkin verran sakenee. Lisää juustoraasteet ja kananmuna, mausta suolalla.

Kokoa moussaka uunivuokaan: alimmaiseksi munakoisoviipaleita, sitten jauhelihakastike, jälleen munakoisoa, ja päällimmäiseksi juustokastike. Paista n. 200 asteessa vajaa tunti.

Munakoison tilalla voi käyttää myös kesäkurpitsaa. Pekonikuutiot, paprika ja puna- tai valkoviini tuovat lisää makua lihakastikkeeseen, mutta hyvää on ilmankin.







Minuuttisämpylä

Moni, jolle kerron karppauksestani, ihmettelee ensimmäisenä, miten pystyn elämään ilman leipää. Helposti. En ole pian kahteen vuoteen syönyt leipää ja se tuntuu vatsan kunnossa. Sen sijaan leivänpäällisiä, kuten juustoa, metvurstia, voita jne. saa syödä aivan vapaasti, eli niitä, mitkä siinä leivän päällä oikeasti maistuvatkin. "Ei ne päällysteet, vaan se leipä" on karppaajien vanhasta sanonnasta muunneltu motto. Välillä tulee kuitenkin sellaisia päiviä, että kaipaisi jotakin helppoa evästä mukaan otettavaksi tai kunnon aamupalan, vaikka jääkaappi vaikuttaa tyhjältä. Silloin on helppo loihtia kokoon karppaajien versio leivästä - minuuttisämpylä.




1-2 rkl voita
0,6 dl "jauhotuotteita"  (leseet, soija-, manteli- tai pähkinäjauho, proteiinijauhe tms. ja siemenet, pellavansiemenrouhe...)
1/4 tl leivinjauhetta
1 kananmuna
(juustoraastetta, porkkanaraastetta, hunajaa jne. halutessasi vaihtelun vuoksi)



Voi sulatetaan pienessä mikronkestävässä kipossa (murokulho sopii ainakin hyvin) ja muut aineet sekoitetaan joukkoon.

Mikrotetaan täydellä teholla noin 1 min (riippuu mikrosta). Valmis sämpylä on hieman kostea mutta kuivahtaa siitä kyllä eli älä mikrota liian kauaa. Kumoa kuuma sämpylä lautaselle. Anna jäähtyä hieman, leikkaa kahtia, sivele päälle voita (+muita leivänpäällysiä) ja nauti.



Toiminee myös ei-karppaajan aamun pelastajana!






Pohjaton tonnikalapiiras

Todella karppi iltapala/tarjottava!






Kaikessa yksinkertaisuudessaan tämä valmistetaan kuin minkä tahansa normaalin piirakan täyte (kananmunaa, kermaa/maitoa, mausteita ja lihaa/kalaa/kanaa/katkarapuja/sieniä/kasviksia sopivassa suhteessa sekaisin), joka sitten kaadetaan voideltuun vuokaan ja paistetaan kypsäksi n. 200 asteessa. Jep, karppaus on niiiiiiin kovin hankalaa ja vaikeaa... ;)




Astetta karpimmat joulutortut



Valmista torttutaikinaa (mahdollisimman vähähiilihydraattista - vähimmillään 29g/100g eli hyvän tumman suklaan veroista)
Luumu-pilttiä tai sokeritonta luumu- tai vaikka omenasosetta

Valmistetaan perinteiseen tapaan. Vielä kokeilematta on, miten kävisi karppivoitaikinan kanssa? Montaahan näitä ei voi syödä - yksi torttu vastaa puolikasta 100g:n tummasuklaalevyä.



Loppuun toive - karppaavat lukijat (varmuudella ainakin M ja T), suositelkaa mulle aina jotain kivoja reseptejä kokeiltavaksi, jos olette tehneet uusia löytöjä! Pätee myös kaikkiin karppiherkkuihin ym :)


 Ja PS. Twilighttini on nyt noudettavissa kirjastosta, hhii :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti