lauantai 26. joulukuuta 2009

"On tullut syötyä" part 1

Eipä ole kauheasti kerinnyt blogiakaan kirjoittelemaan, koitan tässä välipäivinä vähän kiriä sumaa. Aloittelen helpoimmalla, eli ruokapostauksilla.
Tässä siis joitain tämänvuotisia jouluruokia tai "jouluruokia".

Herkkusieni-pekoninyytit iltapalaksi



Taisi olla toisena iltana saapumiseni jälkeen, kun askartelimme iltapalaksi perinteisiä herkkusieni-pekoninyyttejä: sienistä jalat pois ja täytetään jaloista ja pekonista paistetulla muhennoksella, päälle sipaistaan Creme Bonjouria (aurinkokuivattu tomaatti makuna sopi hyvin) ja koko komeus kiedotaan pekonisuikaleen sisään ja paistetaan uunissa foliokäärössä.




Sitten vähän jouluisempiin...

Karpinnettu luumurahka

1 prk maitorahkaa
2-2,5 dl vispikermaa
1 prk luumupilttiä (ei-karpeille luumumarmeladia...)
makeutusta oman maun mukaan
(pipareita murskattuna)



Tämä on herrrrkkua, on syöty monena päivänä :)



Karppiversio Paraisten piparkakuista (eli "niistä oikeista" ;) )




1,5 dl agavesiirappia (saa Ruohonjuuri-luontaistuotekaupasta ja Ekolosta)
2tl kanelia
1tl inkivääriä
1,5tl neilikaa
2tl pomeranssinkuorta
250g voita
(2dl makeutusjauhetta - itse jätin kokonaan pois ja ihan makeita tuli)
1 muna
1,5tl ruokasoodaa
(5tl psyllium, jätin pois kun ei ollut)
1,5dl ruisjauhoja (ei ollut, käytin vain soijajauhoa ja mantelijauhetta enemmän)
2,5dl soijajauhoa
4dl mantelijauhoa

Sulata ja kiehauta voi, mausteet sekä siirappi kattilassa. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet ja seoksen hieman jäähdyttyä kananmuna. Kaada taikina pakastuspussiin ja taputtele tasaiseksi levyksi. Pakasta vähintään seuraavaan päivään ja leivo jähmeä taikina perinteiseen tapaan pipareiksi soijajauhoa apuna käyttäen. Paista 200 asteessa n. 5  min, vahdi koko ajan ;) Onnistui yllättävän kivasti!



Agave-siirapin metsästin Tampereen reissulta ja vaikka se onkin ~70% hiilareita, on sen glykeeminen indeksi matala, eikä se vaikuta insuliinitasoihin. Hyvä löytö - kivan pehmeän makuista :)






Lohihyytelö joulupöytään

Joulupöytäämme ovat perinteisesti (no, parin vuoden ajan ainakin ;)) kuuluneet kylmäsavustetusta lohesta valmistetut rullat, mutta tänä vuonna kaloja olikin kaksi ja toinen uhkasi joutua roskiin, joten päätin pelastaa sen valmistamalla joulupöytään lohihyytelön uutena kokeiluna.



Hyytelöön tuli:

300g kylmäsavulohta
1 ps (180g) katkarapuja
1 prk Viola-tuorejuustoa
2 dl kermaviiliä
sitruunamehua, tilliä, valkopippuria ja sitruunapippuria maun mukaan
6 liivatelehteä




Liivatelehdet laitetaan kylmään veteen likoamaan ja muut ainekset sekoitetaan sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Mausteiden määrä arvioidaan maistamalla. Liivatteet liotetaan kuumennettuun veteen ja sekoitetaan lopuksi joukkoon. Kaadetaan koko komeus kelmutettuun vuokaan ja jätetään hyytymään kylmään.

Vuuan voi halutessaan vuorata savulohifilee-paloilla ja koristella koko komeuden ennen tarjoilemista. Tästä tuli varsin positiivista palautetta ja itsekin tykkäsin kovasti :)





Pätkis-kakku (ei-karppi - lahjaksi)

4 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 rkl leivinjauhetta
3 rkl kaakaojauhetta
150g margariinia
2 dl kermaviiliä
1 Pätkis mini bites-pussi
3 kananmunaa

Sulatettuun rasvaan lisätään Pätkikset ja sekoitetaan tasaiseksi. Lisätään joukkoon kermaviili ja munat ja lopuksi keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoitetaan huolella, ei tarvitse kuitenkaan vatkata. Paistetaan jauhotetussa vuuassa (täytä 2/3 vuuasta - ylimäärästä syntyi ainakin meillä myös toinen pienempi kakku, joka jäi kotiin) 45 minuuttia 175 asteessa.



Koristelukseen kakku sai Maraboun Dark Mint-suklaata, hopeakuulia sekä juuri ennen sellofaaniin pakkaamista tomusokerihunnun (ei vielä kuvassa).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti