tiistai 10. toukokuuta 2016

Simasuille


Tässä nämä lupaamani simareseptit. Tänä vuonna kirjoitin reseptit post-it -lapulle heti simojen teon jälkeen siltä varalta, että jompikumpi resepteistä osuisi nappiin. Ja mikä onnenpotku - molemmat osuivat!



Luulen, että näistä tuo greippilimun (tai lonkeron) värinen versio oli jotakuinkin samaa kuin muutama vuosi sitten tehtailemamme, ensimmäinen ja ainoa ikinä onnistunut karppisimamme. Seuraavina vuosina yritin saada aikaan hyvää ja siman väristä karppisimaa - huonolla menestyksellä.


Toinen tänä vuonna kokeiluun laitettu ja onnistunut resepti on hyvin samantyyppinen, mutta sen avulla simasta tuli jotakuinkin oikean väristäkin - fariinisokerin ansiosta. Näistä tuo greippilimun värinen keräsi kehuja myös perheeltäni, tuota toista eivät tosin edes maistaneet. O:n mielestä siman värinen oli kuitenkin parempaa kuin tämä greippilimun värinen - itselläni valinnat taas menivät toisinpäin. Mutta rehellisesti ottaen ihan hirveän suurta makueroa näissä ei ollut ja molemmat olivat hyviä. Kerrankin! Liian monta vappua tässä jo ehtikin vierähtää kehnojen simojen parissa. Ja mikä parasta, nyt reseptit jäävät talteen tulevillekin vuosille!


Greippilimun värinen karppisima
- 2 l vettä
- 1/2 dl hedelmäsokeria
- 1/4 dl agave-siirappia
- 2 1/2 rkl makeutusnestettä
- 1/2 sitruunan mehu
- 1/2 sitruuna viipaleina
- nokare hiivaa (vajaan herneen kokoinen)
- 2-5 rusinaa + 1/2 tl sokeria per pullo

1. Keitä 1/2 litraa vedestä kiehuvaksi.
2. Lisää hedelmäsokeri, agave-siirappi, makeutusneste, sitruunamehu ja sitruunaviipaleet.
3. Lisää loppu vesi ja varmista, että seos on suunnilleen kädenlämpöistä.
4. Lisää hiiva.
5. Anna tekeytyä vuorokausi kannen alla huoneenlämmössä.
6. Pullota, lisää pullotusvaiheessa sokeri ja rusinat ja anna käydä muutama päivä huoneenlämmössä tai jääkaapissa (suositus: vähintään 2 vrk huoneenlämmössä).


Siman värinen karppisima
- 2 l vettä
- 1 dl fariinisokeria
- 1 dl erytriolia ("Karppisokeri")
- 2 1/2 rkl makeutusnestettä
- 1 1/2 sitruunan mehu
- 1/2 sitruuna viipaleina
- nokare hiivaa (vajaan herneen kokoinen)
- 2-5 rusinaa + 1/2 tl sokeria per pullo

1. Keitä 1/2 litraa vedestä kiehuvaksi.
2. Lisää fariinisokeri,erytrioli, makeutusneste, sitruunamehu ja sitruunaviipaleet.
3. Lisää loppu vesi ja varmista, että seos on suunnilleen kädenlämpöistä.
4. Lisää hiiva.
5. Anna tekeytyä vuorokausi kannen alla huoneenlämmössä.
6. Pullota, lisää pullotusvaiheessa sokeri ja rusinat ja anna käydä muutama päivä huoneenlämmössä tai jääkaapissa (suositus: vähintään 2 vrk huoneenlämmössä).


Ensi vuonna voikin sitten keskittyä täydellisen munkkireseptin metsästykseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti