torstai 17. joulukuuta 2015

Prejoulu 2015


Viime vuonna lanseerasimme ns. prejoulun eli etukäteisjoulun - tai oikeastaan vain etukäteisjouluaterian. Tänä vuonna kyseinen ateria toteutettiin edellisviikolla, jolloin saimme iloksemme ystävämme T:n tänne seuraksemme. T tosin saapui vasta ateriaa edeltävänä iltana ja O luki viimeiseen tenttiinsä, joten vastuu aterian valmistelusta jäi lähes yksin minun harteilleni. Vaan kerrankos sitä.


Joululimppu onnistui ihan täydellisesti. Siitä tuli ihan täydellisen pehmeää ja mehevää. Kaveriksi limpulle sekoittelin kolme erilaista jouluista maustevoita mm. kardemummasta ja kanelista Hyvää joulua -kirjan reseptien mukaisesti. Kuulemma limppu oli kuitenkin itsessään jo niin maukasta, että maustevoit jäivät sen varjoon. Sämpylöiden tai muiden miedon makuisten leipien kanssa esiintyvätkin varmasti eniten edukseen.


Saman kirjan reseptillä syntyivät marinoidut herkkusienet. Minusta nämä olivat oikein hyviä, mutta pojat eivät niin lämmenneet.


Sienisalaattiin sopivia sieniä ei omista korjuista löydy, joten kaupan salaatilla mentiin.


Samoin rosolli oli kaupan versio, koska punajuuren pilkkominen ei ole lempipuuhiani.


Itse tehtyjä sillejä: joulusilli, smetana-sitruunasilli ja toinen joulusilli.


Neljäntenä hedelmäsilli.


Valkosipuli-rosépippurisilakat. Ei minusta nähtävästi vieläkään tullut silakan ystävää, vaikka joululounaan silakka maistuikin.


Katkarapu Skagen. Tämä oli huippua!


Lämminsavulohikin kotiutui vain kaupasta, kun O:lla ei ollut aikaa omistautua lohen savustukselle.


Kylmäsavulohitartar ja mätiä. Yksi onnistuneimmista tuotoksista!


Meetvurstihyydyke. Luulen, että tämä vetoaisi perheemme miesväkeen.


Pakolliset juustot.


Paistettua lehti- ja ruusukaalia sekä granaattiomenan siemeniä.


Juustoinen juuressoselaatikko. Ikiklassikko. Samoin punajuurilaatikko, joka ei tosin harmillisesti ikuistunut kuviin.


Pikkupikkukinkku. Kyytipojaksi suppilovahverokastiketta itse poimituista sienistä.


Melko alkupalavoittoinen menu. Ihan tarkoituksella.


Jälkkäriksi juustoja, pipareita, Lidlin karpalochutneyta...


... herkkujäädyke punaisista marjoista ja joulumausteista...


... sekä ikisuosikki piparirahka.

Ei ihan täydellinen menu, mutta tulipa taas kokeiltua monenmoista uutta. Näin se pikku hiljaa rakentuu, kun joka vuosi nappaa jotakin uutta mukaan. Oma joulumenu.

2 kommenttia:

  1. Noms! On teillä ja teidän vierailla kunnon eväät! :)

    VastaaPoista