maanantai 7. joulukuuta 2015

Kuudes kahdettatoista


Itsenäisyyspäivää vietettiin meillä jälleen varsin perinteisissä merkeissä: paljon hyvää, suomalaishenkistä ruokaa ja linnanjuhlat.


Alkupalaksi valmista kanttarellikeittoa, jota jatkoin hieman leipäjuustolla ja itse poimimillamme kanttarelleilla.


Tätä on vain pakko saada vähintään kerran vuodessa. Aina siitä asti, kun löysin reseptin. Kyseessä on siis tietenkin leipäjuustosalaatti puolukkakastikkeella.


Pääruokana oli tänä vuonna hirvenkäristystä juurestikuilla ja kanttarellikastikkeella.


Leipäjuustoa oli sen verran runsaasti, että siitä riitti vielä jälkiruuaksikin. Lakkoja ei löytynyt isonkaan marketin pakastealtaasta, joten vadelmiin oli tyytyminen. Toimi kuitenkin noinkin!


Linnanjuhlavalvojaisten snäkit olivat myös tuttua, perinteistä linjaa. Ruisnappeja ja -leipää kylmäsavuporo- ja lohitäytteellä, itse tehtyjä karjalanpiirakoita sekä munavoita.


Linnanjuhlissa oli tänä vuonna ilmeisesti ainakin seitsemän eläinlääkäriä, mutta itse onnistuin bongaamaan vain neljä. Vaan kaipa se oli ihan hyvin, kun toisella silmällä keskityin karjalanpiirakoiden vääntämiseen. Päivän muita aikaansaannoksia olivat piparkakkutaikinan tekeminen, pitkä lenkki koirien kanssa, kylpyhuoneen joulusiivous sekä saunominen pitkän kaavan mukaisesti.

Kai sitä joskus voisi kehitellä jotakin uuttakin näiksi juhlapyhiksi, mutta kun ne perinteet ne vain ovat niin rakkaita. Jopa vain muutaman vuoden jälkeen.

11 kommenttia:

 1. Täällä vietettiin myös linnanjuhlien valvojaisia perinteikkäästi, vaikkakin menu ei yltänyt vanhojen hyvien aikojen tasolle. Bingokin oli mukana ;) Terveisiä! -Anne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi oi, oliko teitä enemmänkin kasassa? Kyllä minä monta kertaa ehdin päivän aikana haikailla menneitä itsenäisyyspäiviä ja bingokin kävi mielessä! :/

   Poista
 2. Hei apuva! Miten sä saat noi karjalanpiirakat just tollasiksi 'kurttuisiksi', kun mulla ne vaan tuntuu leviävän siellä uunissa vaikka kuinka painelen.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, millainen taikina sulla on? Tuo, minkä itse teen, on sen verran jämäkkää, että jää kyllä juuri siihen asentoon, johon sen painelee :) Karppiversioita tehdessäni kävi juuri tuollainen lässähdys, eli taikina oli varmaan liian löysää. Siihen suuntaan lähtisin siis syyttävää sormea osoittelemaan.

   Poista
  2. Jaa'a taitaa meidän äitillä olla näppinsä pelissä ton taikinan kanssa.. Saattaapi olla, että jonkinnäkönen vähähiilarinen versio meilläkin. Kiitti avusta! Hyvää joulua :)

   Poista
 3. Oi että ❤️. Kyllä sulla on todella ihanan näköisiä tarjottavia; että mie haluaisin sun ruokapöydän ääreen.

  Täällä päässä tuottaa tuskaa kehitellä yhtä/kahta lämmintä ruokaa per päivä, jota taapero ja nirso mies suostuisivat syömään. Onneksi vauvalle ei vielä tarvitse tarjota maisteluannoksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, tervetuloa vaan :) Tuo onkin varmaan haastavaa! Itselle taas on sattunut ennemminkin ns. jätemyllymies, joka syö mitä vain ja kuinka paljon vain (eikä näy missään...), eli siinä mielessä ruuanlaitto on helppoa :D

   Poista
  2. Kiitoksia :). Muistan, kun itse oikein tyytyväisenä tarjosin ekalla ruokatreffillä paprikoiden, valkosipulin ja basilikan seassa haudutettua kanaa ja punaviiniä. Jälkikäteen sain kuulla, että ruoka ei sytyttänyt, mut tarttupahan tuo nirsompikin ukko matkaan. Ruokakokeilujen määrä on vähentynyt, kun pääpointtina ois saaha poppoo syömään muutakin kuin banaania tai leipää.

   On ihana jättää jouluna kokkaaminen anopin haltuun. Lomafiilis kyl tulee siitä, kun saa olla jonkun toisen lihapatojen ääressä. Ja arvosta jätemyllymiehestä, sellainen on kerrassaan hieno saalis ;).

   Poista
 4. Hei saako noihin kylmäsavuporo ja lohitäytteisiin ohjetta? Kuulostaa nimittäin aivan ylihyvältä! Voisikin joulupöytään tai uudeksi vuodeksi niitä kokeilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastaaviin löytyy netistä hienompiakin ohjeita, mutta itse laitan vain sekaisin kylmäsavulohta (tai itse asiassa graavia, kun kylmäsavu oli loppu kaupasta), kylmäsavulohituorejuustoa ja kermaa tai vastaavasti kylmäsavuporoa, kylmäsavuporotuorejuustoa ja kermaa. Hyvää on! :)

   Poista
 5. Oi mitä herkkuja! Teillä on kilttejä kisuja kun pallot saa olla paikoillaan. :D Meillä nuo ei tulisi kysymykseenkään, etenkään jos jokin pallo/pallot olisi lautasen ulkopuolella. Kisut tuntuvat ajattelevan, että lautasen ulkopuolinen asia on vapaata riistaa jopa kun vahti on vieressä ja lautaselle taasen mennään jos/kun kukaan ei huomaa. :v

  VastaaPoista