perjantai 21. joulukuuta 2012

20. luukku

SUKULAISVAROITUS VOIMASSA EDELLEEN!



 
Honey, I shrunk the pets!









20. päivän luukku tulee nyt oikein törkeästi myöhässä, koska mä rehellisesti sanoen nukahdin kesken tämän kirjoittamisen eilen :D Oli vähän univelkaa työviikon jäljiltä ja kun kaikki illat on koittanut pakertaa leipomuksia, joulusiivousta tai lahjoja kasaan, niin jossain vaiheessa kroppa vain puuttuu peliin ja vaatii leponsa.

Sen pidemmittä pohjustuksitta tässä yksi mun viime päivien projekteista - kutistemuovikorvikset. Uusi tuttavuus, mutta tykästyin! Kutistemuovi myydään piirtoheitinkalvon tyyppisinä arkkeina ja siitä leikatut kuviot kutistetaan uunissa, jolloin niistä tulee pienempiä ja paksumpia, pleksimäisiä.

Kutistemuoviarkkeja saa esim. Tiimarista, Sinellistä ja muista askartelukaupoista. Itse en onnistunut löytämään enää kuin läpinäkyviä, mutta näitä pitäisi löytyä myös värillisinä. Musta olisi ollut omaan käyttötarkoitukseeni mieluisin, mutta onnistui se näinkin.


1. Piirrä muoviarkille haluamasi kuvio suuremmassa mittakaavassa, kuin mitä haluat lopullisen kuvion olevan. Itse etsin ensin kuvan netistä, jäljensin sen leivinpaperille ja siitä arkille.


2. Väritä. Pakkauksen mukaan kannattaa käyttää permanentteja tusseja, mutta tiedän, että jotkut ovat onnistuneet ihan puuväreilläkin. Ei ole pakko värittää kovin tummasti, sillä värit muuttuvat intensiivisemmiksi kutistusvaiheessa.


 3. Leikkaa kuvio irti. Jos teet koruja, avaimenperiä tms., rei'itä rei'ittimellä arkkiin reikä ripustuslenkkiä varten. Kutistumisen jälkeen se on juuri sopivan kokoinen.

4. Kuumenna 160-asteisessa uunissa muutama minuutti. Seuraa kutistumista silmä kovana: kuvio alkaa kipristyä ensin reunoiltaan ja menee lähes rullalle. Sitten keskikohtakin alkaa kutistua ja kuvio suoristuu. Joskus reunat kuitenkin saattavat jumittua,, niin että kuvion avautumista joutuu auttamaan esim. ruokaveitsien avulla kesken kuumennuksen.


Ylläolevassa kuvassa vasemmalla kutistamaton kuvio, oikealla kutistettu.



 5. Aseta uunista tulleen kuvion päälle hetkeksi jokin paino (itse käytin tasapohjaista morttelia), niin että se varmasti suoristuu.

6. Käytä mihin tykkäät!





 Loppuun vielä muutama eläinkuva perjantainne piristykseksi.




Kunnon pepsodentit! :D

15 kommenttia:

  1. Eikää, pitääks mun nyt lähteä Tiimariin :D Havaneesi-siluetti avaimenperäksi ois kiva, ja parit vaikka joululahjaksi...

    VastaaPoista
  2. Onkohan tollanen kutistusmuovi kallistakin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä ostin tiimarista, neljä A4-kokoista arkkia 5,99e.

      Poista
    2. 5,99 maksoin minäkin. Tai oikeastaan sain paketista alennusta -50% kun liityin taannoin kanta-asiakkaaksi :)

      Poista
  3. Mistä ihmeestä sä oikein keksit näitä? :D Mä oon saanu jo niin paljon joululahjaideoita sun postauksista, että meinaa päivät loppua kesken kun yritän kaiken saada tehtyä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihii, kiirettä tässä on piisannut itse kullakin :D Mutta kiva kuulla, että inspiraatioiden jakamisesta on ollut iloa muillekin :)

      Poista
  4. Enpäs ole tuollaisesta materiaalista ennen kuullutkaan... Hmm hmm! :D
    Saako niitä muunkin värisinä?

    Milloinka julkaistaan uusimman herran nimi? Tee joku arvauskisa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, pitäisi saada! Kuulemma Tiimarissakin on ollut aiemmin värikkäitä, muttei ollut enää - ainakaan siinä ko. liikkeessä.

      Kyllä se varmaan kohta julkaistaan :) Arvauksia saa toki heittää! ;)

      Poista
  5. Jes kiitos muistutuksesta! Mulla olikin muutama kutistemuovin jämä kaapissa ja ne ratkaisikin nyt yhden lahjapulman. :)

    Muistaakseni joitain vuosia sitten kutistemuovia ostaessani, se maksoi pari euroa arkilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noniin, hyvä juttu! Aika kuumottelevaa miettiä viime hetkillä lahjaideoita! :) Tiimarissa oli tosiaan 5,99e/pkt, oisko sitten varsinaisissa askartelukaupoissa hiukan tyyriimpää?

      Poista
  6. mistä löysit "mallin" tuohon shelttiversioon? Tekis mieli väsätä samanlaiset pikkusiskoille joululahjaks :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Googlaa "sheltie silhouette", tulee parikin erilaista mallia :)

      Poista
  7. Tämähän onkin mielenkiintoinen materiaali. Tuleeko siitä kova vai taipuisa uunissa (jäähtymisen jälkeen siis)?

    Kommentti tulee ehkä kahdesti...

    VastaaPoista
  8. Kova tulee. Pleksiä muistuttaa :)

    VastaaPoista