lauantai 15. joulukuuta 2012

15. luukku




 Suut makiaks!






Ei joulua ilman suklaata. Jollei itselle, niin lahjaksi edes.




Mikseipä sitten saman tein voisi olla asteen verran omaperäisempi ja valmistaa konvehdit itse? Saa juuri sellaisia kuin itse haluaa, tai sellaisia, joista tietää toisen pitävän - ilman niitä pahanmakuisia, rasioiden pohjalle jääviä yksilöitä. Zabaglione, ananas, kahvi... seriously?

Netti pursuilee erilaisia toffeen keittämis- ja tryffeleiden pyörittämisohjeita, mutta me päätimme tällä kertaa pitää paletin simppelinä ja ennen kaikkea päästä testaamaan paria edellisjoulujen alennusmyynneistä mukaan tarttunutta silikonista suklaakonvehtimuottia. Vastaavia myydään siis ainakin isoimpien markettien leivontaosastoilla ja usein niitä löytyy juurikin jouluaiheisina. Jääpalamuotit käyvät tähän myös, mutta niillä konvehdit jäävät mattapintaisemmiksi.

Tässäpä siis teillekin pari idioottivarmaa joulukarkki-ideaa - olkaa hyvä!


Joulusuklaa


Tarvitset:
- maitosuklaata (200g = n. 12 kpl meidän muotillamme)
- piparkakkumaustetta
- rusinoita, pähkinöitä, kuivattuja karpaloita, piparinmurusia... mistä nyt tykkääkin


1. Sulata suklaa.
2. Sekoita mauste ja pieniksi pilkotut sattumat joukkoon.


3. Annostele vuokaan. Naputtele vuuan pohjaa tai sekoittele suklaamassaa hiukan hammastikulla tms., jos epäilet, että sekaan on jäänyt paljon ilmakuplia tai seos ei valunut pohjan kuvioihin.
4. Pyyhkäise veitsellä konvehtien taustat sile(ämm)iksi.
5. Jätä jokuseksi tunniksi jääkaappiin kovettumaan.
6. Irrottele vuuista ja pakkaa nätisti.


 Maku muistuttaa Fazerin joulusuklaata - sattumat vaan ovat isompia!


 Turkinpippurisuklaat


Turkinpippurit ja suklaa sopivat tunnetusti hyvin yhteen. Aiempina vuosina olen tehnyt turkinpippurikonvehteja perinteisesti maitosuklaasta ja niistä alkuperäisistä karkeista, mutta tänä vuonna modasin ideaa niin, että suklaa vaihtui valkoiseksi ja karkit värillisiksi turkinpippureiksi (kelpuutin vain punaiset ja oranssit, kun kerran jouluteemalla mentiin). Ratkaisuun tosin saattoi vaikuttaa myös se, että värilliset turkkarit ovat O:n lempikarkkeja ;) Vastaavasti tähän kävisivät esimerkiksi Daim-rakeet, lakritsirouhe tai mikä tahansa muu karkki. Vain mielikuvitus on rajana!

Tämä resepti toimii siis samalla periaatteella kuin edellinen - karkit vain murskataan morttelissa tai jollakin muulla tavalla, sekoitetaan sulatetun suklaan joukkoon ja valetaan muotteihin.


 Tosi hyviä tuli ja mielestäni nättejäkin!


Jääsuklaa


100g  maitosuklaata
50g kookosrasvaa
5-10 tippaa piparminttuaromia
(koristeeksi karkkikeppimurskaa)


1. Sulata suklaa mikrossa ja kookosrasva kattilassa.
2. Anna jäähtyä hetken aikaa.
3. Sekoita keskenään.
4. Tipauta sekaan hieman piparminttuöljyä ja varmista oikea määrä maistamalla.
5. Vala pieniin karkkivuokiin (omani Tiimarista) esim. kaatamalla pienestä kermanekasta.
6. Laita jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi. Koristele jäähtymisen aikana, kun pinta on alkanut hieman kovettua (muuten koristeet vajoavat vuokien pohjalle), mutta on kuitenkin vielä niin tahmea, että koristeet tarttuvat kiinni.


Jääsuklaassa on ihanan raikas ja minttuinen maku. Kookos ei tule voimakkaasti läpi, vaan ennemminkin vain makua raikastavasti. 

Pakkaa valmiit konvehdit pussiin (sopivia löytyy esim. Tiimarista), sido pussi joulunauhalla ja lisää halutessasi etikettilappunen, joka kertoo, mitä konvehdit pitävät sisällään. Lahjan saajaa on ainakin hyvä muistuttaa siitä, että makeiset eivät säily huoneenlämmössä, vaan vaativat jääkaappisäilytyksen. Muuten tällainen temperoimaton suklaa sulaa.



Kyllä luulisi pärjäävän kilpailussa niille iänikuisille Juhlapöydille ja Geishoille!

2 kommenttia:

  1. Mmmm.. Näyttää herkulliselta! :)

    Sitten jos oikein rupeaa hifistelemään, niin hommaa lämpömittarin ja temperoi suklaan..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No juu, kuulemma se ei ole ihan yksinkertaista, joten itse en viitsi siihen ryhtyä tällaisten kerran vuodessa -projektien takia :D Propsit toki niille, jotka viitsii ja siinä onnistuu! :)

      Poista