keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Välineurheilua

Kissan omistaminen tuntuu välillä melkoiselta välineurheilulta - ainakin tällaisen ensikertalaisen näkökulmasta. Sisäkissan elämä on niin pieneen piiriin rajattua, että sitä piristääkseen tulee huomattavasti helpommin nakkailtua ostoskoriin uusia kissan- kuin koiranleluja. Toisaalta meidän kohdallemme on sattunut sellaiset koirayksilöt, jotka eivät juuri suolista tai tuhoa lelujaan, joten lelulaatikon sisällön uudistamisen tarvetta ei juurikaan esiinny. Sen sijaan kissanleluja terrorisoidaan kyllä. Etenkin huiskia ja höyhenasioita. Juuri niitä Utun lemppareita. 

Utun lempparilelu on kokenut kovia...

... mutta niin mieluinen, että kelpaa yhä edelleen leikkeihin - yhden ainoan höyhenensä voimin.


Miten teillä muilla kissa-koiraperheillä on ratkaistu asia? Löytyykö koirankestäviä leluja, jotka oikeasti kiinnostaisivat kissaa lähinnä se höyhenenhaju?

Vaan eivätpä ne kissaperheen tarpeet tokikaan pääty leluihin. Myös kissanhiekan suhteen meillä on jonkin sortin ikuisuusetsintä käynnissä. Toistaiseksi emme ole vielä kertaakaan ostaneet samaa hiekkaa kahta kertaa, mutta jaettua johtopaikkaa pitävät Extreme Classic ja Tigerino Nuggies. Tänään kissanruokia netistä tilaillessani kokeiluun lähti myös Cat & Clean de Luxe - vaniljan hajuinen hiekka. Tuskin se oikeasti mitään herkullista odouria huoneilmaamme levittää, mutta pakkohan sitä on kokeilla. Monen merkin suosima vauvantalkin haju on nimittäin ainakin omaan nenääni varsin kuvottava löyhkä, mutta peittoaa kuitenkin nippanappa kissankakan hajun.

Ei sillä, että siihen paljoa vaadittaisiinkaan. Haha.


Cat&Clean de Luxe, vaniljan tuoksuinen kissanhiekka, zooplus.fiMuutamaan suurempaankin hankintaan tuli jälleen haksahdettua. Kömpelöä Ferplastin Atlas 30 -kantoboksia junassa raahattuamme ja kolhittuamme olimme alkaneet haaveilla astetta kevyemmästä, olalla kulkevasta kuljetuslaukusta.

Travel Trolley Set, zooplus.fi

Tällainen pyörillä kulkeva, olkalaukuksi tai repuksiksikin taipuva yksilö sieltä sitten lähti Suomea kohti tulemaan. Tulikokeeseen laukku päässee viimeistään kuukauden kuluttua, kun koittaa jälleen aika roudata eläimet, omat tavarat ja oletetut joululahjakassit kohti kotopuolta.

Catherine-raapimispuu, zooplus.fi

Lisäksi jos jotain on jäänyt käteen eläinpsykologien luennoilta, niin ainakin se, että kissoilla on oltava riittävästi kiipeilytilaa käytössään. Olimme oikeastaan alunperin hankkimassa meille raapimatynnyriä, mutta sitten löysinkin yllänäkyvän kiipeilypuun, jossa yhdistyvät käytännössä sekä se tynnyri, että puun kiipeilymahdollisuudet. Lisäksi sen luonnonvalkoinen väri houkutti, sillä puiden yleisin väri beige ei meille tällä hetkellä taitaisi sopia.

Nyt sitten vain peukut pystyyn, että tilaamamme tuotteet vastaisivat odotuksia ja viikko kuluisi nopeasti!

Kuva (c) L. S.

Joskin hankintojen varsinaista syytä saamme odottaa vielä muutamaa viikkoa kauemmin... ;)

13 kommenttia:

 1. Meillä ainakin Extreme Classic todettu todella hyväksi, sitä ennen meillä oli EverClean käytössä, mutta en ole näissä suurta eroa huomannut. Pissat pakkautuvat Evercleaniin ehkä hieman tiiviimmin, mutta siinä se sitten onkin. Molemmat kulkeutuvat yhtä ärsyttävästi tassuissa kaikkialle.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tietää, että laatuero ei ole tuon merkittävämpi - mä en ole tuohon EverCleanin kelkkaan vielä lähtenyt, koska musta se on yksinkertaisesti turhan kallista ollakseen kuitenkin vain se materiaali, johon kissa pissaa ;)

   Saattaapi olla, että Extreme Classicista tulee meidänkin vakkarihiekka, mutta jonkin muun tuoksuisena kuin sen baby powderin :D

   Poista
 2. siis.. teille on tulossa.. toinen kissa?! :D
  Onko elukassa eläinpsykologiaa? Millaista se on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, uskon, että on järkevämpää tehdä se nyt, kun Utukin on vielä pentu. Toivotaan, että tyypit ystävystyisivät - itämaisista kun sanotaan, että niitä ei tulisi pitää ainoina kissoina.

   Psykologia oli ehkä vähän liioitellusti sanottu, mutta siis kyllä meille ovat muutamaan kertaan käyneet varsin nimekkäät eläinbehavioristit luennoimassa kissojen ja koirien käyttäytymisestä. Luennot ovat käsittäneet ihan perusjuttuja ja ongelmanratkaisumalleja: miksi kissa merkkailee - onko se kipeä, tunteeko se olonsa uhatuksi vai turvalliseksi. Miksi koiralla on eroahdistusta ja miten tilannetta voisi alkaa ratkoa jne.

   Poista
 3. Onkos tuo alimman kuvan söpöläinen vai muuttamassa teille Utun kaveriksi? :) Kissan leluista näin yhden kissan kokemuksella sen verran, että meillä ainakin tuntuu kissa tietävän kuinka paljon lelut maksaa. Koska mitä kalliimpi lelu, niin sen varmemmin se ei kiinnosta yhtään. Sitten kun ruttaa jonkun folion tai paperin palloksi niin siitä riittää kyllä iloa vaikka viikoksi :D Ja pienet leluhiiret kiinnostaisi kissaa myös, mutta koirat yleensä suolistaa ne heti kun saavat tilaisuuden...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin olisi tarkoitus :)

   Haha, mä oon todennut osittain kyllä tuon saman - leipäpussin sulkijat ja sälekaihtimien narut ovat erityisen jees Utun mielestä! Mutta kyllä nuo höyhenjutut taitavat viedä voiton vielä niistäkin :)

   Poista
 4. Googlettelin jokin aika sitten itsetehtyjä kiipeily/raapimapuita ja vau mitä hienouksia kädentaitoiset olivat luoneet kissoilleen! Ainakin kestävyyttä ja ehkä myös kustannuksia, omaan tyyliin sopivuutta ym, voi lisätä itsetehdyillä / tuunatuilla leluilla, kiipeily- ja raapimispaikoilla jne. Toki tuommonen tuunausprojekti vie rutosti aikaa ja materiaalien hankinnoissa voi mennä tovi esim. rungoksi tuleva puu vaatii pitkän kuivumisajan. Pennuntuloon semmoisia tuskin ehtii tehdä (olettaen että viimeisen kuvan söpöläinen on muuttamassa teille :) ). Kissanleluiksi voi tuunata esim. jämälangoista palloja

  Mulla on tuommoinen kevyempi "kuljetuslaukku", jonka hommasin koiranpennulle, tosin ilman rullia. Enää ei koira siihen mahdu, mutta pentuaikana se oli ihan huippu! Ostin vähän hintavamman, mutta laadukkaaksi kehutun Sherpa Bagin ja siinä on matkustettu tyytyväisenä mm. lentokoneessa, junassa, bussissa ja autossa. :) Tein itse kassin pohjalle vetbed-alustasta sopivan alusen (sopiva koko + ompelin tarrakiinnikkeet), kun alkuperäinen valkoinen karva-alunen ei vaikuttanut kovin imukykyiseltä (tosin siinä oli muovi alimpana, eli ei päästäisi vahinkoja läpi). Ainakin oma pentu tykkäsi vetbed-alusesta kovasti, on muhkeampi ja luultavasti imukykyisempi, plus se oli helppo puhdistaa oksennuksista ja muista tuotoksista. ;)

  VastaaPoista
 5. Googlettelin jokin aika sitten itsetehtyjä kiipeily/raapimapuita ja vau mitä hienouksia kädentaitoiset olivat luoneet kissoilleen! Ainakin kestävyyttä ja ehkä myös kustannuksia, omaan tyyliin sopivuutta ym, voi lisätä itsetehdyillä / tuunatuilla leluilla, kiipeily- ja raapimispaikoilla jne. Toki tuommonen tuunausprojekti vie rutosti aikaa ja materiaalien hankinnoissa voi mennä tovi esim. rungoksi tuleva puu vaatii pitkän kuivumisajan. Pennuntuloon semmoisia tuskin ehtii tehdä (olettaen että viimeisen kuvan söpöläinen on muuttamassa teille :) ). Kissanleluiksi voi tuunata esim. jämälangoista palloja

  Mulla on tuommoinen kevyempi "kuljetuslaukku", jonka hommasin koiranpennulle, tosin ilman rullia. Enää ei koira siihen mahdu, mutta pentuaikana se oli ihan huippu! Ostin vähän hintavamman, mutta laadukkaaksi kehutun Sherpa Bagin ja siinä on matkustettu tyytyväisenä mm. lentokoneessa, junassa, bussissa ja autossa. :) Tein itse kassin pohjalle vetbed-alustasta sopivan alusen (sopiva koko + ompelin tarrakiinnikkeet), kun alkuperäinen valkoinen karva-alunen ei vaikuttanut kovin imukykyiseltä (tosin siinä oli muovi alimpana, eli ei päästäisi vahinkoja läpi). Ainakin oma pentu tykkäsi vetbed-alusesta kovasti, on muhkeampi ja luultavasti imukykyisempi, plus se oli helppo puhdistaa oksennuksista ja muista tuotoksista. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mä oon katellut noita myös. Täyspuinen olisi kyllä pop! Pitäisi vaan olla nikkarointitaitoinen ja -intoinen mies - omat kädentaidot eivät kyllä riitä mihinkään sahailuun, porailuun ja ruuvailuun ;)

   Oon kuullut kanssa noista Sherpoista, kuulostaa aika luksukselta! Juurikin noiden vahinkojen korjaamisen kannalta muoviboksi on kätsympi, joten pitää varmaan kehitellä joku samantyylinen patentti kangaskassiin, kuin mitä sulla :) Tosin tuo vetbed oli ihan uusi juttu mulle?!

   Poista
 6. mitäs merkkiä teillä kissa syö? tuntuu että on kauhean vaikea löytää mitään laadukasta kuivaruokamerkkiä, siksi meillä kissat raakaruokinnalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ja musta on vähän kyseenalaista, että tulisiko kissan ollenkaan syödä raksuja... Haluaisin niistä oikeastaan eroon, mutta olen vähän kahden vaiheilla, kun ne toisaalta ovat kovin mieluisaa, helposti kupissa säilyvää ja kasvavan eläimen massua huokeasti täyttävää evästä. Applaws ja Orijen ovat ne merkit, jotka tällä hetkellä Utun kuppiin kelpuutan, mutta raakaruokinta siintäisi haaveissa.

   Poista
 7. Voi että kun pieni on niin ihana <3
  Mä niin haluaisin Wallulle jo kaverin, mutta puoliso haluaa vielä odottaa. Wallu on kyllä tällä hetkellä hulluuden huippu, joten jospa miehen mieli vielä muuttuisi ;)
  Meillä on Extreme Classicia, hajustamattomana. Ajattelin seuraavaksi kokeilla Baby Powderia. Voisitko kertoa, mistä et siinä tykännyt? Ei tule turhaan tilattua sitten, kun toi nykyinenkin ajaa asiansa hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö <3 Siis musta se Baby Powderin haju on vaan ällö - ei iske. Muutenhan hiekka oli ehkä parhainta kokeilemaani. Nyt meillä on Tigerino Nuggies vauvantalkin hajuisena niinikään, mutta tässä se haju ei ole ollenkaan niin voimakas kuin EC:ssa. Mutta jos et ole kovin hajuherkkä, niin kannattaahan sitä kokeilla - on kuitenkin ainakin Zooplussan suosituimpia hiekkoja, joten kai siitä hajusta/tuoksusta sentään aika moni tykkää :)

   Poista