torstai 1. marraskuuta 2012

Halloween menu

Kiitos ihanista kommenteistanne viime postaukseen. Halloweenista aletaan olla selvitty ja nyt alan jo uskoa, että eiköhän meillä ensi vuonnakin jotain samansuuntaista liikehdintää nähdä - klinikkavuoden sallimissa puitteissa. Onhan tässä vuosi aikaa kerätä taas voimia ja uusia ideoita! Ensi vuonna olisi kiva antaa hiukan enemmän painoarvoa myös pukeutumiselle, kun puitteet tarjottavien ja koristeiden suhteen alkavat olla kunnossa. Tänä vuonnahan menin ihan vain perinteisellä pirunsarvi-teemalla - joskin oli mulla hämähäkinseitti silmän vieressä ja glitteriset verinorot suupielissä. Muuhun ei panostus tällä kertaa yltänyt, eikä kuviakaan aiheesta löydy.

Joku keksi pyytää reseptejä halloween-tarjottaviimme ja lupauduin ne antamaan. Aika suuri osa halloween-herkuista valmistuu pienellä elintarvikevärilisällä (popparit, sipsit, dipit, levitteet, valmissalaatit, patongit...), mutta inpiraatiota kierrättääkseni tässä nyt vielä ohjeita noihin varsinaisiin leipomuksiin.

SUOLAISET

Bug pie


Pohja:

- 150 g voita
- 3,5 dl vehnäjauhoja
- 1 dl juustoraastetta
- 3/4 dl kermaa tai kylmää vettä
- korppujauhoja

Täyte:
- 3 munaa
- 3 dl emmental-juustoraastetta
- 3-4 dl kermaa
- valkopippuria, paprikaa, yrttisuolaa
- vihreää elintarvikeväriä
- kinkkusuikaleita (mahd. pitkiä ja ohuita)
- punainen paprika
- mustia kokonaisia kivettömiä täytteettömiä oliiveita
- raejuustoa



Nypi voi ja vehnäjauhot kulhossa. Sekoita joukkoon juustoraaste ja kerma. Muotoile taikina palloksi ja painele voidellun ja korppujauhotetun vuuan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 200 asteessa 10 minuuttia.

Sekoita täytteen juustoraaste ja kerma kattilassa. Kuumenna niitä levyllä pohjaa myöten sekoittaen, kunnes juustoraaste on sulanut kerman joukkoon. Lisää kananmunat ja vatkaa vispilällä tasaiseksi. Värjää vihreällä elintarvikevärillä ja mausta yrttisuolalla, paprikajauheella ja valkopippurilla. Ripottele esipaistetun pohjan päälle hieman kinkkusuikaleita ja muutamia paprikasuikaleita "madoiksi" ja kaada vihreä täyte päälle. Kypsennä uunissa n. 5-10 minuuttia tai kunnes täyte hieman hyytyy. Ota piirakka uunista, ripottele päälle kinkkusuikaleita, paprikasuikaleita ("matoja"), muotoile oliiveista hämähäkkejä ja asettele lusikalla muutama raejuustokeko hämähäkinmunakasoiksi täytteen päälle. Paista uunissa, kunnes reunat alkavat hieman rusehtaa.




Kommentit: Oli meidän ihkaoma sävellys ja sai - hämmentävää kyllä - paljon kehuja maustaan. Tehtiin kaksi piirakkaa, eikä jäänyt montaakaan palaa yli. 


Cut toes


Tarvitset:
- 2 pkt nakkeja
-  tortillalättyjä
- ketsuppia (mielellään paksua ja valumatonta, esim. Felix)

Puolita nakit ja muotoile niiden kärkiin hedelmäveitsillä kynnen muotoiset kolot. Suikaloi tortillalätyt ja kiedo yksi suikale kunkin nakin ympärille. Pujota suikaleen pää kiepin alle, jottei se pääse repsottamaan. Paista uunissa n. 5-7 min, pursota kunkin "varpaan" "kynneksi" pisara ketsuppia ja tarjoile heti. 

Kommentit: Kaikki menivät!



Puking pumpkin



Tarvitset:
- pienen halloween-kurpitsan
- 2 tlk kermaviiliä
- 2 ps dippijauhetta
- kasviksia: esim. oransseja paprikoita, miniporkkanoita, tummia viinirypäleitä ja mustia oliiveja

Kaiverra kurpitsa: irrota sen hattu pienin marginaalein. Koverra kurpitsan sisus pois. Piirrä kurpitsalle oksentava naama ja kaiverra sille silmä- ja suuaukot. Sekoita dippijauheet kermaviiliin ja asettele dippi valumaan oksennuksena kurpitsan suusta tarjoiluvadille. Asettele ympärille dipattavia kasviksia keoiksi.

Kommentit: O antoi parastaan kurpitsan kaiverruksen kanssa. Oliivien tilalle olisi voinut keksiä jotain maittavampaa, mutta haluttiin pitää väriskaala oranssi-mustana.



MAKEAT

Aivohyytelö


Tarvitset:
-aivohyytelömuotin (myydään esimerkiksi hyvin varustetuissa leivontaputiikeissa, kuten Herttoniemen Bake&Partyssa)
- 2 ps valkosuklaamousse-aineksia
- vispi- tai kuohukermaa pussin ohjeiden mukaisesti + n. 0,5 dl tilkan liivatteiden sulattamiseen
- punaista elintarvikeväriä
- 10 liivatelehteä

 Aivohyytelö valmistui tänä vuonna kahdesta valkosuklaamousse-jauhepussista, joiden sisältö sekoitettiin ohjeen mukaisesti kermaan, vatkattiin vaahdoksi ja värjättiin pienellä tilkalla punaista elintarvikeväriä. Joo joo, aivot ovat oikeasti harmaat, mutta vaaleanpunainen on jotenkin kutsuvampi väri.  

Viime vuonna sekoittelin moussen tuorejuustosta, kermavaahdosta ja valkosuklaasta, mutta aika samanlaiseen lopputulokseen maun ja koostumuksen kannalta päästiin mielestäni kummallakin tavalla.

Ennen muottiin valamista vaahdosta otetaan erilleen noin 1/5 (vaahdon määrästä riippuen) ja säilötään se jääkaapissa seuraavaan aamuun. Loppuosaan sekoitellaan ohuena nauhana 7 kylmässä vedessä pehmitettyä ja tilkkaan kuumaa kermaa sulatettua liivatelehteä. Muotin voi pyyhkäistä kevyesti öljyyn kostutetulla talouspaperilla (en ole varma oliko tästä apua - ehkä vähän) ja täyttää sitten vaahdolla. Koko komeuden annetaan jähmettyä jääkaapissa noin 10 tuntia tai mieluiten seuraavaan päivään. Sitten aivojen keskeltä kaavitaan jähmettynyttä massaa noin tennispallon kokoinen määrä - niin että reunoille jää koskematonta massaa ainakin kolmen senttimetrin verran. Tämä kolo täytetään hillolla.

Lopuksi jääkaapissa säilötty vaahdon osa sekoitellaan tasaiseksi pienen kermatilkan kera ja joukkoon sekoitetaan kolme kylmässä vedessä pehmitettyä ja kuumaan kermatilkkaan sulatettua liivatelehteä. Loppu vaahto valetaan muottiiin, niin että hillosydän peittyy ja jätetään jähmettymään vähintään 10 tunniksi - mieluiten seuraavaan päivään.

Aivot kumotaan vadille hieman ennen h-hetkeä. Kokemukseni mukaan ne istuvat muotissa varsin tiiviisti, mutta asiaa voi auttaa irroittelemalla aivojen reunoja varovaisesti muotista veitsen avulla.

Dramatiikkaa lisää aivojen tarjoilu lasikuvun alla ja lihakirveen iskeminen aivoihin ottimeksi. Innokkaimmat tursottelevat päälle vielä juoksevaa hilloa verinoroiksi.

Kommentit: Harmillisen harva uskaltautui maistamaan. Näyttävä - aion tehdä jatkossakin.



Vaikkuiset korvatopsit 


 
Tarvitset:
- pieniä valkoisia vaahtokarkkeja (esim. Prisman leivontaosastolta)
- Omar-karkkeja
- korvatopseja
- korvatopsirasian

Leikkaa topseista vanupäät pois. Paina tikkujen päihin vaahtokarkit. Sulata Omareita (tai mielellään vielä kellertävämpiä toffeita) mikrossa ja pyörittele sulaa toffeeta vaahtokarkkien päälle "vaikuksi". Efektin viimeistelee topsitikkujen tarjoilu uudesta, puhtaasta topsirasiasta.

Kommentit:  Kuulin ainakin muutaman ihastelun/kauhistelun (:D)
 

Pääkallokeksit


Tarvitset:
- 200g voita
- 1 1/4 dl sokeria
- 1 kananmuna
- 4 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta

- pääkallomuotin
- 1 kananmunan valkuainen
- tomusokeria
- kaakaojauhetta 

Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää kananmuna. Lisää keskenään sekoitetut vehnäjauhot + leivinjauhe. Muotoile käsien välissä palloksi, taputtele littanaksi ja kauli vehnäjauhojen avulla levyksi. Ota taikinasta pikkuleipämuotilla pikkuleipiä ja paista niitä 200 asteessa noin 6 minuuttia.

Kuorruta jäähtyneet pikkuleivät sokerivesikuorrutteella, jonka valmistat vatkaamalla kananmunan valkuaisen ensin vaahdoksi ja vatkaamalla sen joukkoon sitten niin paljon tomusokeria, että saat tahmean, nopeasti jähmettyvän kuorrutteen. Osan siitä voi värjätä kaakaojauheella ruskeaksi tai mustalla elintarvikevärillä mustaksi kallon silmiä, nenää ja suuta varten tai käyttää näiden osien piirtämiseen sulatettua suklaata.

Kommentit: Saivat kehuja maustaan. Säilytä ja kuljeta varoen - ohuet osat katkeavat helposti! Säilyvät hyvin jääkaapissa, joten voi tehdä muutaman päivän etukäteen. Kuorruttamisessa on aika homma.


Rocky road


Hanki halloween-aiheisia karkkeja (halutessasi myös pähkinöitä, rusinoita, suolapähkinöitä, keksejä, fudgea, salmiakkia, vaahtokarkkeja... more is more - kannattaa valita erilaisia tekstuureja!) ja vala niitä sulatettuun suklaaseen (ainakin 2-3 levyä Fazerin sinistä) esim. leivinpaperilla vuoratussa uunivuuassa. Suurin osa sattumista kannattaa asetella vuuan pohjalle, valaa suklaa päälle ja ripotella/upotella vielä suklaan pinnalle koristeiksi osa karkeista ja muista herkuista.

Kommentit: Tämän askarteli ystäväni N, mutta itsehän tein viime joulun alla oman joululahjaversioni rocky roadista, josta saatiin idea tähän halloweenimpaankin herkkuun. Ohje siihen tämän postauksen lopussa.


Halloween-muffinit
 

Ohjeesta tulee n. 12 kpl

- 100g voita
- 1,5 dl sokeria
- 3 kananmunaa
- 3 dl vehnäjauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 1 tl vanilliinisokeria
- loraus sitruunamehua


- taikinan joukkoon esim. Omareita, Pätkiksiä ja Kick-lakuja
- koristeluun esim. halloween-aiheisia muffinivuokia, oranssia elintarvikeväriä, halloween-aiheisia koristetikkuja, karkkeja, valkosuklaapääkalloja, koristerakeita...
- kuorrutukseksi esim. kermavaahtoa tai kermavaahdon ja tuorejuuston sekoitusta makeutettuna

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat koko ajan sekoittaen. Lisää keskenään sekoitetut vehnäjauhot, leivinjauhe ja vanilliinisokeri sekä lopuksi sitruunamehu. Asettele muffinivuokiin haluamiasi karkkeja (1-2 kpl) ja kaada taikina päälle. Jätä kohoamisvaraa n. 1/3 vuuan korkeudesta. Paista 200 asteessa n. 10-15 min.

Itse tein taikinan kaksinkertaisena ja värjäsin/maustoin siitä 1/3 kaakaojauheella. Suklaataikinaan upotin Pätkiksen paloja, puoleen vaaleasta taikinasta Omareita ja puoleen Kicksejä.


Lakumuffineita varten tein lakukuorrutteen kahdesta kermatilkan kera mikrossa sulatetusta Kicks-patukasta sekoittamalla tämän lakukastikkeen pakastinjäähdytyksen jälkeen kermavaahtoon (2 dl kermaa) ja 200g:aan tuorejuustoa.


Pätkis-muffineille tein oranssin tuorejuustokuorrutuksen (200g maustamatonta tuorejuustoa + 2 dl kermaa vatkattuna), jonka värjäsin oranssilla elintarvikevärillä halloween-teemaan sopivaksi.


Omar-muffinsit kuorrutin kaakaojauheella värjätyllä kermavaahdolla.



Kommentit: Yksinkertainen taikina olisi riittänyt (kun syötävää oli muutakin), joskin kyllähän näillä oman väen kesken herkuteltiin bileitten jälkeen vielä monen monituista kertaa. Onnistuivat siis hyvin! Kuorrutetta varten en onnistunut löytämään niin hyvää ohjetta kuin olisin halunnut, joten pursottaminen oli aika haastavaa. Tosin näitä viimeisenä aamuna vääntäessäni olin niin stressaantunut, että melkein pyörryin, joten koristelu ja pursottelu kärsi siitäkin :D


Kissanhiekkalaatikko-kakku




Tarvitset:
- 1 valmiin 3-kerroksisen kakkupohjan (kiireettömämpi leipoo itse sokerikakun)
- 1 ison pötkön vaniljatäytekeksejä (niitä isoja, vaaleita, piparkakkureunaisia - tämän näköisiä)
- n. 1 litran valmista vanukasta (itse ostimme 2 x 0,33l vaniljavanukaspurkkia ja 2 x 0,33l kaakaovanukaspurkkia - enempikin olisi saanut olla!)
- sinistä elintarvikeväriä
- Tootsie Roll-toffeepatukoita ja/tai Pätkis-biteseja
- muutama dl maitoa

- muovisen, uuden, käyttämättömän kissanhiekkalaatikon (vinkki: Saiturin Pörssistä 2 €:lla) tai halvempana korvikkeena foliovuuan
- kissanhiekkalapion ottimeksi

Murustele kakkupohjat kulhossa ja keksit muovipussissa kaulimen avulla, tehosekoittimessa tai morttelissa. Varo jauhamasta jauheeksi - tarkoitus on saada kissanhiekan kokoista murua.

Ota keksinmuruista 1,5 dl erilleen ja värjää ne sinisiksi elintarvikevärillä varovaisesti tippa kerrallaan, jotta murut eivät kostu liikaa ja hajoa. Ota keksinmuruista vielä pari desiä erilleen, mutta jätä värjäämättä.

Sekoita loput keksinmurut ja kakkupohjamurut yhteen. Ripottele niistä hiekka-astian pohjalle parin sentin kerros (1/3 kokonaismäärästä) ja taputtele hieman tiiviimmäksi. Kostuta murukerros tilkalla maitoa. Levitä päälle puolet vanukkaasta. Ripottele päälle jälleen muruseosta, tiivistä ja kostuta. Levitä loput vanukkaasta ja viimeiseksi viimeinen kolmannes muruseoksesta. Ripottele pinnalle lopuksi erilleen ottamasi värjäämättömät keksinmurut ja viimeiseksi siniseksi värjäämäsi keksinmurut autenttista kissanhiekkavaikutelmaa luomaan.

Lämmitä Tootsie Rollseja ja/tai Pätkiksiä mikrossa n. 5 sekuntia. Muotoile karkit käsissäsi ensin palloksi ja sitten kakkapötköiksi tai kasoiksi. Yksi laatikon reunan yli valuva pökäle kruunaa kokonaisuuden!


Kommentit: Todella helppo ja hauska, nopeatekoinen, varmoja yökötysreaktioita aiheuttava kakku! Jenkki-idea Suomi-oloihin sovellettuina. Alkuperäiseen ohjeeseen kuuluvat Tootsie Roll-toffeepatukat, joita saa ainakin Jenkkikaupoista tai Cittarien jenkkiosastoilta ja niitä on todella helppo muotoilla. Jos Tootsie Rollseja ei ehdi metsästää (ja vaikka ehtisikin), ovat Pätkikset hyvä korvike - ja ainakin näin minttusuklaan ystävälle se makoisampikin vaihtoehto. Niitä ei tosin ole yhtä helppo muotoilla. Kakkapötköjä kannattaa tehdä useampia - muuten kakku on aika miedon makuinen. Suklaavanukas on hyvä idea vaniljan rinnalle - myös jokin raikas hedelmäsose voisi tuoda raikkautta pohjan makeuteen.




Paljon ruokaa, paljon puuhaa, paljon iloa.


Mutta ennen kaikkea paljon rääppeitä. Rääppiäiset dagen efterinä ja efterin efterinä.


Eipä tarvinnut miettiä, mitä tarjoaisi kahvipöydässä, kun vanhempani tulivat sunnuntaina tuomaan rakkaan tuhotehokaksikkomme kotiin

7 kommenttia:

  1. Tuo kissanhiekkakakku on ällöttävän aidonnäköinen! :D En varmaan ois voinut maistaa tuota... Ihanat kemut kyllä järjestit, pitääpä itsekin ensi vuonna kunnostautua. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Byhyy, luulen että moni jakoi tuon tunteen, koska aika harva sitä uskaltautui maistamaan! :D

      Kiitti ja kannattaa kyllä - hauskat hippalot, joihin Suomessakin aletaan pikkuhiljaa lämmetä :)

      Poista
  2. Nuo leivonnaiset on kyllä kaikki aivan mielettömän hienoja!! Saanko linkittää tän sun blogin mun omaan blogiini niin minunkin lukijat pääsevät ihailemaan sun hienoja bileitä? :)

    VastaaPoista
  3. mahtava tuo laatikkokakku! :D mutta miksi murut värjätään sinisellä?ihan en ymmärrä yhtäläisyyttä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joissain hiekoissa on kai joskus ollut jotain sinisiä megarakeita :P Omasta mielestäni olivat ihan ehdoton lisä, muuten olisi näyttänyt vain keksimurulta :)

      Poista
  4. Google toi minut tänne ja se mustilla oliiveille koristet... eikun kauhistettu piirakka oli idea jonka taidan napata, kiitoksia! (Aivot, oksentava kurpitsa ja kissanhiekkalaatikko olivat jo niiiin kauheita, että vaatisivat vähän rajummat bileet kuin on odotettavissa. Yök ja korvavaikkupuikot.) En ehdi nyt lukea enempää, mutta ainakin kissa lähettää terveisiä :)

    VastaaPoista