sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

Hoppy Easter

Joko teiltä tulee mun pääsiäisjutut korvista pihalle? Ei auta, täältä pesee lisää :D

Perjantai-iltana me käytiin tosiaan katsomassa se Iron Sky ja voin kyllä suositella lämpimästi! Hauska ja oivaltava pätkä, ehkä parhaita, joita Suomessa on koskaan tehty. Pikkuyksityiskohdista ei kannata nillittää (kuun pimeä puoli, what?), vaan ottaa koko pätkä huumorin kannalta. Tää on myös ainoa leffa, jonka lopuksi olen kuullut yleisön taputtavan! Mitä lie faneja tai itse tekijöitä istunut takarivissä...

Jännittävän värisiä ja -laatuisia pokkarikuvia...

Pääsiäispupu kaulassa


Ja biilin nokka kohti kotia...

... käytiin kyllä arpomassa Hotelli Vantaan pihalla, jotta sortuako vaiko eikö :D

Päädyttiin kuitenkin lopulta tulemaan kiltisti kotiin, sillä aamulla piti kuitenkin herätä pirteänä kauppaan ja leipomaan.


Roiskeläppää naamaan - ei se katso aikaa eikä paikkaa, kun himo iskee!

Lauantai ja tämä päivä ovat sitten kuluneet kaupassa juostessa, tiskatessa, kokkaillessa, leipoessa ja siivotessa. Musta on kivaa panostaa ruokaan ja laittaa koti ihan supertiptop, kun on vieraita tulossa. Olen myös varsinainen juhlaperinteiden ystävä ja uuden perinteen meidän perheessämme aloittaakseni päätin tänä vuonna uskaltautua laittamaan lammaspaistia - ensimmäistä kertaa elämässäni. Itse asiassa en ole juurikaan edes syönyt lammasta tätä ennen, vaikka se eläintenpidon etiikan kannalta olisi ehkä se kannatettavin vaihtoehto.


Aluksi veistelin paistin pinnalta ylimääräiset kalvot ja rasvat pois. Rikoin lihan pintaa haarukalla ja hieroin siihen karkeaa merisuolaa. Sitten pistelin paistiin veitsellä reikiä, joihin tuupin valkosipulinkynnen puolikkaita.


Lopuksi sekoittelimme 100 grammasta pehmeää voita, yrteistä ja valkosipulisilpusta tahnan, joka hierottiin lihan pintaan.


Koko komeus uuniin, mietoon 125 asteen lämpötilaan hautumaan noin kolmeksi tunniksi, eli kunnes paistomittari näytti 75 asteen lukemia. Paistamisen aikana valelimme paistin pintaa voista ja lihasta irtoavalla nesteellä useampaan otteeseen, joskin luulen, että tuo voikerros jo itsessäänkin teki lihaan hiukan mehevyyttä. Voi pelastaa ruuan kuin ruuan. Kerman ja juuston ohella ;)

Joko mainitsin, että musta tällainen puuhastelu  on erikivaa? Etenkin silloin, kun ei iske kiire ja stressi. Tänä aamuna ehdimme ruuanlaiton lomassa leikkiä mm. kätkettyjen suklaamunien etsintää (ihan kun niitä ei jo muutenkin joka pöydältä löytyisi, hehe).

O oli vuoron perään superkokki ja Supermies, haha



Kattauksessa mun keltavihreä astiasto pääsi kivasti näyttämään kyntensä. Yllä olevassa kuvassa keskimmäinen lautanen on siis oikeasti haaleanvihreä.

Vesikarahvina sai toimia viime viikonlopulta säästynyt kaunis viinipullo. Kierrätys kunniaan!



Lauantai-illan ratoksi olimme maalailleet myös keitettyjä munia Mignonien kavereiksi.

 Kiinalainen tipu!

Salaatti toisti pääsiäisen värejä

Uunijuureksia, tietenkin

Graavilohta - O:n työsuhde-etuna...

... samoin kuin tämä uunilohi

Koko setti lautasella
Kaikki ruuat onnistuivat varsin hyvin. Lohi ja juurekset sekä näistä kuvista täysin unohtunut alkupalakeitto (kasvissosekeitto) olivat tietysti melko varmoja nakkeja, mutta erityisen iloinen olin siitä, että lammaspaisti niitti kehuja. Kaikki nimittäin myönsivät jälkeenpäin suhtautuneensa siihen aluksi hieman ennakkoluuloisesti.

"Ei tämä maistukaan villasukalta!"

Voisiko kokki parempaa kiitosta toivoa?

Alkupalan ohella unohdin kuvata myös jälkiruuan, eli pashajäädykkeen. Siis kokonaisena.

Tämän verran siitä oli jäljellä, kun vihdoin muistin kaivaa kameran esiin
Pashaankin suhtauduttiin ruokavieraiden keskuudessa hieman epäluuloisesti ja moni myönsi, ettei ollut aiemmin sitä maistanutkaan. Tämä meidän versiomme ei ollut mikään perinteisin, mutta saavutti kuitenkin yleisen hyväksynnän. Mun makuuni tästä tuli jopa hiukan turhankin makeeta, mutta O oli ihastuksissaan.

Valmistus: 2dl kermaa vaahdotettuna, 1 prk maitorahkaa, eksoottisia kuivattuja hedelmiä, loraus sitruunamehua, vanilja-aromia ja makeutusta - kaikki sekaisin ja (jäädyke)vuuassa pakkaseen jähmettymään. Kastikkeeksi mangopiltti pienestä lasikannusta tarjoiltuna.

Lopuksi kahvin kanssa tarjoiltiin tällaisia:

Pohjana runebergintorttutaikina sitruunamehulla terästettynä ja myöhemmin appelsiinimehulla kostutettuna.


Suklaa-aprikoositorttu teeman mukaisilla koristuksilla


Kakkupohjana toimi unelmatorttulevy

Pääsiäistervehdyksinä saatuja tuliaisia:


Näissä munissa on höyheniä sisällä - ihania!
Nyt ollankin sitten tiskailtu tässä pian kolme pientä koneellista astioita. Aika rumba, vaan oli se sen arvoista!

Palaillaan, kun olen toipunut tästä touhotuksesta!

13 kommenttia:

  1. Henkeäsalpaavan upeaa! Ihania yksityiskohtia ja kauniita pääsiäisherkkuja.
    Kaikki puhuvat jostain villasukan mausta, mutta itse rakastan lammasta. Enkö vain ole koskaan törmännyt tuohon villasukan makuun?
    Tuliko vierailta mitään kommenttia kattauksen ym aherruksesta? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kaunis :) Mun kokemukset lampaasta eivät tosiaan ole mitkään kaksiset vielä, mutta ainakin yrttien kanssa lammas toimi loistavasti - kaukana mistään villasukista!

      Tulihan sieltä kiitosta, mutta veljeni onnistui löytämään myös kaiken sen, mitä oli vialla - mm. unohtuneet leivät, liian pienen keittiön, pihviveitsien puutteen jne :D Kai se vaan aina menee niin, että ihan sama mitä yrität, aina joku löytää jotain valittamista.

      Poista
  2. Kateeksi käy tuollainen ahkeruus ruuanlaitossa, tulee aina vesi kielelle kun katselee näitä kuvia ja lukee reseptejä, nam!

    Ja nuo koristelut ja kattaukset, wau!

    Siitä kuun pimeästä puolesta, kuuhan on aina kääntänyt saman puolensa meihin päin, eli kuulla on pimeä puoli :) Vai oliko se juuri se, mihin postauksessa viittasit?

    Oikein hyvää pääsiäistä sinne, ja innolla odottelen taas seuraavaa postausta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. (1. anonyymi) Kyllähän se aurinko taitaa paistaa sille toisellekin puolelle, esim uuden kuun aikaan.
      Ellei pimeästä puolesta puhuta vähän kuin sellaisesta mysteerisestä puolesta, jolloin voitaisiin viitata siihen, että sitä toista puolta ei nähdä. :)

      Poista
    2. Kiitti :) Mulle tuollainen puuhastelu on vain terapiaa!

      Mutta pakko myöntää, että mun sivistyksessä on ollut paha aukko! Oon kuvitellut, että kun kuu kerran pyörii akselinsa ympäri, näemme siitä kaikki puolet ja O oli leffan jälkeen mun kanssa samaa mieltä asiasta :D Tämän kommentin innoittamana suoritin sitten pienimuotoista googletusta ja kappas - onhan sillä pyörimisnopeudestaan johtuen se "pimeä" puoli, eli juuri se, minne ihmiset eivät näe. Kiitos sivistämisestä, nyt ollaan taas vähän viisampia! :D

      Poista
  3. Oi että, aivan ihanan näköisiä herkkuja ja edelleen jaksan kehua sun paneutumista kattaukseen ja sisustukseen! Meillä olisi tänään tiedossa karitsaa ja rosmariiniperunoita sekä pashaa, avokin sisko tulee syömään meille ja tuo siis samalla tuon pashan. Me hoidetaan pääruoka :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti tata :) Kai se on ihmisissä hiukan sisäsyntyistä, että johonkin on pakko päästä purkamaan itseään! Aivan ihanan kuuloinen menu teilläkin, naminam! :)

      Poista
  4. Vau kun upeat kattaukset ja koristelut ruuissa!(:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Ainakin ihan mun näköisiä, jos ei muuta! :D

      Poista
  5. Hei, hyvää pääsiäistä! Ihanan näköistä teillä. Kattelin tuommoisia ruohomattoja Tiimarissa, ehkä ostan pyhien jälkeen, jos olisivat alessa. Pääsiäinen on mun lempijuhlani. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei hyvää pääsiäistä sinnekin! :) Noi ruohomatot oli kyllä sen verran suolaisen hintaisia, että mäkin oisin oottanut aleihin, jos oisin malttanut! Vaan kun idea kyti mielessä, ei mitään ollut tehtävissä ;) Onneksi Tiimarissa saa edes sen -15%:n opiskelija-alennuksen...

      Poista
  6. Voi että! Oon niin kateellinen tosta ahkeruudesta ruuanlaitossa ja sisustuksessa ja koristelussa. Jos ite jaksais jotain muutakin laittaa kun rairuohoa niin olis paljon enemmän pääsiäisfiilistä. Aivan ihana kattaus ja vesi kyllä tulee kielelle ruokia katsellessa (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihii, kiitti :) Mulla on pikemminkin niin päin, että en pysty olemaan laittamatta pääsiäistä - etenkään, kun tiedän, että on tulossa vieraita! Ongelma se kai tämäkin :D

      Poista