maanantai 3. toukokuuta 2010

Vinkkejä pääsykokeisiin #3

Viimeisiä viedään. Hukkasin listan, jolle olin pääsykoevinkkejä koonnut, joten tämä postaus viivästyi tahattomasti. Pääsykokeet alkavat lähestyä, vaikka kuukaudessa toki ehtii vielä saada ihmeitä aikaan. Itse taisin kerrata omasanaiset muistiinpanoni (=Gallen tiivistelmä) pari kertaa läpi ja laskin hulluna. Välillä myös väsähdin ja kapinoin, mutta sisulla lopulta pakersin loppuun asti.


1. Laske vanhojen pääsykokeiden laskut läpi
Viimeistään tässä vaiheessa, kun laskurutiinia normaaleista fyssan ja kemman + toivottavasti myös soveltavista fysiologian laskuista (valmennuskurssimateriaalit) on jo kerätty, kannattaa katsastaa aiempien vuosien pääsykoetehtävät läpi. Itse muistaakseni kävin päivässä läpi 1/2-1 koetta muiden laskujen ohella ja aloitin 2000-luvun alkupuolen kokeista, jotka olivat mielestäni paljon helpompia kuin nämä nykyiset soveltavammat. Galle alkaa olla ollut jo niin kauan pääsykoekirjana, että ns. helppoja perustehtäviä siitä ei enää tunnuta laativan, vaan entistä soveltavampaan suuntaan ollaan menossa.

Tehtävistä ei kannata masentua, vaikka se itsellänikin oli välillä lähellä. Jos jotakin ei osaa tehdä, sen ratkaisu kannattaa tutkailla kuitenkin huolella vastausanalyyseista läpi ja koittaa vaikka myöhemmin uudelleen, niin että se lopulta lukeutuu ymmärrettyjen joukkoon. Monesti näin oppiikin varsin tehokkaasti ja hiljalleen huomaa, että saman tyylisiä kysymyksiä on saattanut olla useampanakin vuonna, jolloin vastaaminen helpottuu, kun tavallaan ymmärtää, mitä kokeenlaatijat "ajavat takaa". Yleensä itse laskutehtävät ovat varsin yksinkertaisia, kun vain ymmärtää, mitä kysytään. Samalla tulee nähtyä, mitkä Gallen kuvat on jo kokeessa kysytty, eli mitä todennäköisesti ei enää tulla kysymään...

Vaikeat laskut (niin pääsykokeiden kuin valmennusmateriaalienkin) kannattaa merkitä esim. huutomerkillä marginaaliin, ja käydä vielä lopuksi (esim. paria viikkoa ennen koetta) läpi joko laskemalla tai ihan vain omasta vihostaan tai vastausanalyysista laskutekniikan tarkistamalla, ettei sitten kokeessa tule sellaista oloa, että: "Ai niin, tää on se, mitä mä en osannu, enkä muuten muista nytkään...".




2. Käy systemaattisesti kaikki Galenoksen kuvat läpi
Itse taisin tehdä tämän viikkoa - paria ennen koetta, jotta kaikki kuvat olisivat varmasti hyvin mielessä. Tietenkään niitä ei sitten viime vuonna kysytty, mutta lähes joka vuosi siihen asti joku kuvatehtävä on ollut, joten näistä kyllä kannattaa kerätä "helpot pisteet" pois. Kannattaa huomioida, että yleensä kokeessa kysytään myös sellaisia rakenteita, joita ei kuvaan ole merkitty, mutta jotka on tekstissä mainittu. Niinpä kuvan viereen kannattaakin kirjoitella tekstistä ylös kaikki ne anatomiset rakenteet ja yksityiskohdat, jotka siitä vain suinkin tunnistaa.

Kuvia olimme täydennelleet jo valmennuskurssilla ja olin opetellut ne myös silloin kokeita varten, joten ennen pääsykoetta jaoin kuvat kahdelle päivälle ja kävin ne läpi ihan perinteisesti peittämällä rakenteiden nimet ja koittamalla muistaa ne ulkoa. Jos jotakin en muistanut, merkitsin sen yliviivaustussilla ja kertasin vielä kokonaisuuden (esim. koko hengitys-kappaleen) loppuun päästyäni ne, joita en ollut muistanut. Jos pitäisi heittää villi veikkaus siitä, mitä kuvaa vielä voitaisiin kysyä, niin laittaisin rahani ehkä pään poikkileikkaukselle (hengitys- ja ruuansulatuskappaleiden yhteydessä), ja tietenkin niin, että siinä voitaisiin kysyä niin nielua, aivojen osia kuin kaikkea muutakin mahdollista. Joku muukin vaihtoehto oli vahvana mielessä, mutten sitä enää näin nopealla Gallen selailulla enää löytänyt. Faktahan kuitenkin on, että mitä vain voidaan kysyä ja yksinkertaisimmat kuvat ovat epätodennäköisimpiä ;)





3. Tee tiivistelmiä ja yhteenvetoja laajemmista kokonaisuuksista
Tää oli ihan mun lemppari valmennuskurssilla! Oli tosi kiva, että meidän bilsan opettaja laittoi meidät väkertämään tällaisia, koska itse tuskin olisin innostunut. Eli ideana on siis laatia erilliselle paperille esim. Gallen väliin teipattavaksi yhteenvetoja Gallen vaikeimmista muistettavista asioista. Perinteisesti näitä lienevät eri elinten säätelyjärjestelmät (itse tein mm. verenkierron, hengityksen ja valvetilan säätelystä), energiatasapaino, ruuansulatus ja hormonit. Näitä on kovin vaikea kuvailla sanoin, mutta esim. säätelyjärjestelmiä pyrin jakamaan osiin, tyyliin

VERENKIERTO
* säädellään
a) jatkuvaa supistustilaa
b) jakautumista eri elimiin
c) sydän

I hermostollinen
1. a) baro- l. presso- l., tensioreseptorit karotispoukamassa ja aortankaaressa
    b) aivojen korkeammat osat (kipu, suuttuminen)
->

2. vasomotorinen keskus ydinjatkeessa ja aivosillassa
 -> viestejä hermostollisesti & humoraalisesti

3. autonominen hermosto välittää
a) sympaattinen... jne.



Yksi perinteisesti huonoiten kirjoitetuista Gallen kappaleesta koskee immuniteettireaktioita, joista laadin netin ja "Ihmisen fysiologia" -kirjan avulla sarjakuva, jossa ensin baku saapuu elimistöön ja kohtaa luonnollisen immunitettin makrofagit, sitten n. 1h kuluttua neutrofiilejä granulosyyttejä (tuhoavat n. 80-90% taudinaiheuttajista), mutta jos luonnollinen immuniteetti ei auta, bakteereita pääsee vereen, imusolmukkeisiin ja imusuonistoon ja ne joutuvat tekemisiin hankitun immuniteetin T- ja B-solujen kanssa (ja seuraa perinpohjainen rautalankamalli näiden toiminnasta). Itselleni tämä parin tunnin työ selvitti immuniteetin toimintaa enemmän kuin Galle ikinä.

Ruuansulatuksen säätelystä laadin kuvan, johon on selvitetty eri hormonien erittymispaikat rs-kanavaan tai verenkiertoon ja esim. kataboliasta on miellekartta, joka alkaa ravinnon & elimistöön varastoiduista hiilihydraateista, rasvoista ja proteiineista käsittäen katabolian ja ruuansulatuksen, päätyen oksidatiiviseen fosforylaatioon.

Tuskin näistä sepustuksista kenellekään aukesi yhtään mitään, mutta lätkäisen parit kuvat loppuun, josko niistä saisi jotain tolkkua.






Joka tapauksessa hurjasti voimia kaikille pääsykokeisiin valmistautuville! Nyt ei kannata antaa periksi, sillä loppu häämöttää jo ja se tunne, kun saa kokeet lopulta ohi on kaiken sen tuskan arvoinen... sisäänpääsystä puhumattakaan :)

9 kommenttia:

  1. Kiitoksia taas viisaista lukuneuvoista ja tsempistä! Kieltämättä Galenos vaikuttaa niin epätoivoisen vaikeaselkoiselta kirjalta että luovuttaminenkin on muutamaan kertaan ollut vaihtoehto. Huomenna kuitenkin jälleen kerran kirjojen ääreen, harmittaapahan kokeen jälkeen vähän vähemmän kun on tehnyt kaikkensa myös tänä vuonna sisäänpääsyn eteen :) Mutta vuoden kunnollisen valmentautumisen jälkeen 2011 ei sitten tunnetakaan muita vaihtoehtoja kuin eläinlääkikseen pääseminen!
    ~iitu

    VastaaPoista
  2. joo, no mulla taas tällä hetkellä luovuttaminen on ykkössijalla. Tuhlannu koko kevään tähän lukemiseen enkä älynny yhtää sanaa noist galleen liittyvist asioista. Ihan ku en olis kyseistä kirjaa ikinä avannukkaan. Kirja kuitenkin on sen verran värikäsja täynny lippuja ja lappuja ja mindmappejä että jotain sillä on tehty mutta mitään ei oo jääny päähän. Että hyvästi vaa tälleki alalle. Syksyllä sitte vaikka liiketaloutta opiskelemaan ja kaupan kassalle jes.

    -ida

    VastaaPoista
  3. Ida, onko mielessä käynyt hakea Tartoon opiskelemaan eläinlääketiedettä? Täällä opiskelee paljon suomalaisia ja viime vuosina on suomalaisia aloittanut n 25/vuosi. Jos kiinnostuit niin käy katsomassa: http://www.suolet.fi/

    VastaaPoista
  4. Iitu: Tuttu tunne, mutta ei kannata luovuttaa! Älä ota turhia paineita, jos olet henkisesti varautunut yrittämään vielä ensi vuonnakin, mutta tee kaikkesi saadaksesi kuitenkin mahdollisimman hyvät pohjat ensi vuotta varten ja voidaksesi olla itseesi tyytyväinen sitten kesällä. Niin minäkin tein ja hupsista keikkaa, siinä sivussa pääsin sisään :)

    ida: Galenos on kieltämättä aika hepreaa, jos sitä yksin yrittää availla, etenkin jos kemia ja fyssa ovat vähän unholassa/hakusessa. Ootko kokeillut valmennuskurssimatskuja apuna? Esim. käytettyinä niitä saa vielä suht. edullisesti ja apua Gallen avaamiseen on huomattavasti. Itse en ilman mitään valmennuskursseja olisi myöskään saanut Galenoksesta mitään tolkkua. Kannattaa myös muistaa, että suurin osa hakee elukkaan pari-kolme kertaa, joten ehdottomasti kannattaa ensi vuonnakin yrittää, jos mitenkään enää motivoi.

    Ja jos ulkomaille muutto on mitenkään mahdollinen vaihtoehto ja eläinlääkärin ammatti suuri unelma, niin kannattaa tosiaan harkita tuota Tarttoa ja laittaa paperit joka tapauksessa menemään sinnekin. Ei siinä mitään ainakaan häviä :)

    VastaaPoista
  5. Vähän myöhässä tätä lueskelen kun olen yrittänyt välttää netissä pyörimistä nyt pääsykokeeseen asti, mutta kiitos paljon kivasta postauksesta! :) Täällä on yhä mieli korkealla ja usko sisäänpääsyyn vahva! :D (niin ihmispuolelle siis) Ja itse olen myös mietiskellyt, että kuvatehtäväksi voisi tulla juurikin kuva päästä ja siihen pitää nimetä kaikki aivojen ja nielun yms. osat. Olisi kiva tärppi kyllä!

    Mukavaa kevättä sinne!

    Jk

    VastaaPoista
  6. Hei! Osaisit varmaa eläinlääketieteellisen opiskelijana kertoa, kuinka suuri osa pisteistä (siis kokeen raakapisteitä) pitää saada, että pääsee sisään? Olen yrittänyt vaikka mistä selvittää, mutta kenelläkään ei tunnu olevan varmaa tietoa. Joku sanoi, että noin puolet. Voisiko olla näin? Kiitos paljon jos vaivaudut vastaamaan! :)
    T. Johanna
    Ps. Ihana blogi ja mielenkiintoisia juttuja!

    VastaaPoista
  7. Hei! Älyvuotoon (https://epione.fi/alyvuoto/index.php/topic,5891.0.html) joku kirjasi viime vuonna seuraavat prosentit:

    Elukka
    2006: 65,9%
    2007: 58,4%
    2008: 54,4%
    2009: 36,6%

    ... eli noin monta prosenttia maksimiraakapisteistä. Viime vuoden lasku johtui uskoakseni vaikeasta pääsykokeesta ja siitä, että pääsykoekiintiöt (pelkällä kokeella päässeet ja yhteispistekiintiössä päässeet) vaihdettiin toisin päin.

    Kiitos palautteesta, lämmitti mieltä :) Ja tsemppiä, mikäli olet hakemassa nyt!

    VastaaPoista
  8. Tässä kauhistuksissani lueskelen näitä ja mietin tulevaa kevättä ja luku-urakkaani. En ole lukiossa mitään ainetta lukenut pitkänä, ja nyt kun pääsykoevaatimukset muuttuivat, olen 3 kuukaudessa kahlannut läpi kemian ja biologian oppimäärät läpi ja kohta on pitkä fysiikkakin rakkaan avoni avustuksella käyty läpi. Huh sanon minä! Vaikka pääsykoematsku on erilainen niin nämä vinkkisi ovat silti hyviä, kiitos näkistä kovin! Ehkä ensi viikolla alkavan valmennuskurssin avulla minäkin pääsen sisälle.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oo, oon ihan unohtanut vastata tähän! No, onneksi oot pitänyt mut päivitettynä tilanteestasi muutenkin! :) Ja kiva kuulla, että näistä vielä jotakin iloa saa, vaikka Galle jo jäikin historiaan...

      Poista