lauantai 17. lokakuuta 2009

Syysruokia

Ruokavaliotilanteeni elää edelleen, enkä ole vieläkään varmaan löytänyt sitä itselleni parhaiten sopivaa (tai kaikkea, mitä välttää). Tällä hetkellä elän kuitenkin karpaten, viljattomana, maidottomana (lukuunottamatta voita, joka vielä pitäisi korvata jollakin muulla...), sokerittomana, makeutusaineettomana, (jokusia poikkeuksia lukuunottamatta) ja soijattomana. Puuh. Näiden sijaan kuluu sitten opiskelijanäkökulmasta hunajaa maksavia hunajaa (;D), kookoshiutaleita, kookosmaitoa, lihaa, kasviksia ja mantelijauhetta.

Tässä kuitenkin muutama syys-lokakuun karppituotos:

Kasvis-lihapullat juuressoseen kera



Valmistus:

Sekoita kulhossa lihapyörykkäainekset eli jauheliha, mausteet (esim. sipulijauhe, pippuri, suola, paprikajauhe), 1-2 kananmunaa sekä halutessasi pussillinen sulatettuja kasvissuikaleita, suppilovahveroita tms. tasaiseksi tiiviiksi taikinaksi ja muotoile siitä pellille tasakokoisia pulloja. Paista 225 asteessa n. 15 min tai kun kaunis ruskea väri on saavutettu.

Juuressosetta varten keitä pussillinen keittojuureskuutioita kypsäksi, kaada sauvasekoittimen kulhoon, heitä sekaan hieman mausteita (suolaa, yrttisuolaa, tuoreita yrttejä tms.), sulate-/tuorejuustoa ja tai kermaa/voinokare (minun tapauksessani kookosmaitoa ja sitä voita) ja soseuta tasaiseksi. Herrrrkkua!



Liha-kukkakaalisoselaatikko



Valmistus:

Keitä yksi tuore kukkakaali (tai vastaava määrä pakastekukkista) kypsäksi. Paista sillä välillä jauheliha ja mausta se makusi mukaan. Lisää halutessasi joukkoon myös kasviksia (pakastesuikalekasvikset ovat ihania, tuoreet tietysti vielä ihanampia).

Soseuta kypsä kukkakaali pienen voinokareen ja suolan (halutessasi myös muiden mausteiden kera) sauvasekoittimella. Sekoita jauheliha ja kukkissose keskenään ja kaada voideltuun vuokaan. Paista uunin alatasolla 200 asteessa, kunnes pinta on saanut kauniin värin. Hyvää!




Kanankoivet sweet & sour -kastikkeessa



Olen jo pidempään yrittänyt kehitellä hyvää sweet & sour -kastiketta itse, karppiaineksista kaupan korkeita hh-prosentteja sisältävien tilalle. Tässä yksi yritelmä.


Valmistus:


Sekoita 1,5 dl tomaattisosetta (myös ketsupilla pääsisi hyvään lopputulokseen, mutta siinä on yleensä paljon sokeria), 1 rkl valkoviinietikkaa, 1-2 tl hunajaa (tai vastaava määrä makeutusjauhetta) ja kasvissuikaleita kulhossa. Maistelemalla ja lisäilemällä aineksia makuaistiinsa luottaen pääsee parhaaseen tulokseen ;)

Kaada kastike vuokaan kanankoipien päälle ja väleihin ja paista koipipakkauksen ohjeen mukaan uunissa kypsäksi.


Kesäkurpitsalasagne





Tähän löytyy ohje karppiresepteistä:

http://karppaus.info/resepti/resepti.php?id=452

Itse kuitenkin tapani mukaan jouduin soveltamaan aika paljon, eli korvasin juustokastikkeen tomaattisoseen ja kookosmaidon sekoituksella. Aika hyvää tuli näinkin (ja maku vain parani seuraavina päivinä), mutta en uskalla kuvitellakaan, miten ihanaa olisi juustolla ja kermalla valmistettuna :) Kesäkurpitsa sopii jauhelihan kylkeen kyllä todella hyvin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti