keskiviikko 11. joulukuuta 2013

10. luukku


10. luukusta paljastuu pellillinen muffneita - kynttilöiden muodossa. Tämä askarteluprojekti oli mielestäni erittäin hauska ja yllättävän helppo toteuttaa. Lisäksi pääsin hyödyntämään kierrätysmateriaalia, mikä on aina plussaa.

Tätä projektia varten tarvitset:
- steariinia
- sydänlankoja - mieluiten niitä, joissa on pyöreä metallilevy mukana ja jotka on päällystetty steariinilla
- vanhan kattilan tai muun metalliastian - esim. käytöstä poistetun koiran kupin
- isomman kattilan vesihaudetta varten
- ruskean vahaliidun
- silikonisia muffinivuokia tai muita valuastioita
- grillivartaita ja teippiä
- nonparelleja


 1. Sulata valkoisia tai värittömiä kynttilöiden jämiä, eli sulanutta sterariinia tai vaihtoehtoisesti askartelukaupasta tarkoitusta varten ostettua massaa vesihauteessa kattilassa tai muussa metalliastiassa. Kattilaksi kannattaa valita jokin huonompi, pois nakattava versio, jos mahdollista. Itse pääsin vihdoin hyödyntämään vuoden ajan inspiraatiotani kaapissa odotelleet steariinit tähän projektiin ja kaikeksi onneksi niissä oli vielä tuoksuakin ("Valkoinen joulu") jäljellä.

2. Skippaa tämä vaihe, jos löydät oikeanlaisia sydänlankoja, eli sellaisia metallikiekolla varustettuja, jollaisia tuikuissakin käytetään. Itse löysin vain kerän sydänlankaa, joten askartelin pienet metallipainot itse käytetyn tuikun kuoresta alla olevan kuvan mukaisesti leikkaamalla.


Dippasin sydänlangan pätkän steariiniin, kiinnitin sen metallilevyyn ja dippasin vielä yhdistelmän uudelleen steariiniin, jotta osat liimaantuisivat toisiinsa.


 Metallilevy pitää siis sydänlangan suorassa muotin pohjalla kynttilöitä valettaessa.


3. Kuori crayon-tyyppinen myrkytön ruskea tai hiekan värinen väriliitu käärestään ja nakkaa sulan steariinin sekaan. Halutun värin intensiteetistä ja liidun koosta riippuen voit käyttää koko liidun tai vain osan siitä.


 Liitu sulaa steariiniin ja värjää sen ruskeaksi.


4. Asettele silikonisia muffinivuokia esim. uunivuokaan ja virittele niiden yläpuolelle esim. grillivartaista kehikko, johon saat kiinnitettyä sydänlangat. Varmista, että ne tulevat jotakuinkin keskelle jokaista muottia.


5. Kaada värjätty steariini kuppeihin ja anna jäähtyä rauhassa n. 12 tuntia.


 6. Irrota muffinit vuuistaan.


7. Erottele nonparellisekoituksesta punaisia, vihreitä ja valkoisia rakeita, mikäli haluat pysyä joulun väreille uskollisena.


8. Murskaa sulaneita ja uudelleen jähmettyneitä steariininkappaleita esim. vasaran avulla muovipussissa. Sulata näitä kappaleita jälleen kattilassa vesihauteessa ja pilko niitä niiden sulaessa vielä lusikalla tohjoksi. Tällä kertaa ei siis pyritä täysin sulaneeseen massaan, vaan kuorrutetta muistuttavaan hieman kokkareiseen rakenteeseen, joka erottuu parhaiten alemmassa kuvassa.


8. Lusikoi steariinitohjoa muffinipohjan päälle ja muotoile siitä sormia tai lusikkaa apuna käyttäen kuorrutemainen keko. 


9. Painele kuorrutteeseen nonparelleja, kun se on vielä pehmeää ja nomparellit uppoavat siihen helposti.


10. Jätä jähmettymään ja katkaise sydänlangat sopivan mittaisiksi. Itse dippasin niiden päät vielä viime töikseni steariiniin kynttilöiden syttymistä helpottaakseni.


11. Mikäli muffinit haluaa antaa lahjaksi, voi ne vielä asetella paperisiin muffinivuokiin autenttisuuden takaamiseksi, kunhan muistaa laittaa lahjapakettiin huomautuksen, että kynttilöitä ei ole kuitenkaan tarkoitus polttaa paperikuoren kanssa.


Ja jos joku miettii, miten nonparelleille käy kynttilää poltettaessa, niin tässä vastaus suorittamani empiirisen kokeen perusteella:


Eipä juuri mitenkään. Ne kierähtävät sulaneen steariinin muodostaman lammikon pohjalle ja jäävät sinne. Kuumuutta kestämään ne on kai tarkoitettukin.


EDIT: Ja lukijan pyynnöstä tässä vielä pari kuvaa palavasta muffinikynttilästä. En raaskinut uhrata kuin yhden jämäsatsista valetun ja siksi muita kalpeammaksi jääneen yksilön, muut taitavat lähteä joululahjoiksi.


8 kommenttia:

 1. Aivan ihania!! Olisi kiva nähdä miltä nää näyttää palaessa :) jaksatko tai pystytkö ottamaan vielä sellaista kuvaa vai menikö nämä jo pukinkonttiin?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitoin pari, toivottavasti antavat osviittaa! :)

   Poista
  2. Vau, upealta näyttää! Kiitos!

   Poista
 2. Liian herkullisen näkösiä.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. O varoitti, että saattaa pikkujouluista kotiutuessaan vahingossa syödä yhden - nämä kun ovat meillä vielä keittiössä esillä :D

   Poista