perjantai 30. elokuuta 2013

Käytännön vinkkejä barffaukseen


Olen oikeastaan aina barffauksesta ensi kertaa kuultuani tiennyt, että haluan kokeilla sitä joskus lemmikeilleni. Olen vahvasti sitä mieltä, että eläinten tulisi syödä sitä, mihin evoluutio on ne ohjannut - hyvänlaatuista proteiinia ja rasvaa, niukasti hiilihydraatteja. Toisin sanoen lihaa ja luuta, koirat myös kasviksia. Ei viljoja tai muuta tärkkelyspitoista. Uskon, että suuri osa lemmikkiemme sairauksista aina hammaskiven kertymisestä ylipainoisuuteen, diabetekseen, kissojen virtsavaivoihin ja koirien iho- sekä ruuansulatuskanavan vaivoihin olisi ehkäistävissä luonnonmukaisemmalla ruokavaliolla.

Itse ruokin omia koiriani useamman vuoden Orijenin lihapitoisella, viljattomalla nappulalla. Se toimi hyvin aikansa, joskaan maistuvuus ei aina ollut huipussaan. Viime talvena Iippu alkoi kuitenkin kärsiä asteittain pahenevasta ripuloinnista, joka muuttui lopulta jatkuvaksi ja veriseksi. Oli toiminnan aika.

Vaihdoimme raakaruokintaan ja ripuli loppui kuin seinään. Kissankakka lakkasi haisemasta. Hyvä maistuvuus, pienentynyt ulosteen määrä, tuuhentuneet ja parempikuntoiset turkit sekä puhtaammat hampaat ovat kaikki olleet plussaa. Laskimme kerran, että meillä barffauksen kustannukset ovat noin 5,50-6,0e viikossa eläintä kohden - tulee siis jopa aiempaa halvemmaksi. Erityisesti kissojen tölkkiruuat ovat laatuunsa nähden varsin tyyriitä.

Miksi sitten lykkäsin raakaruokinnan aloittamista niin pitkälle? Koska olin kuvitellut sen paljon hankalammaksi. Uskon, että samoin ajattelevia epäröijiä on muitakin, joten ajattelin kertoa jokusia käytännön vinkkejä raakaruokinnan aloittamiseen. En väitä vieläkään olevani mikään barffaus-ekspertti, mutta näin me olemme sitä toteuttaneet.
 

- jos olet epävarma raakaruokinnan aloittamisesta, lainaa tai hanki muutama raakaruokinnasta kertova kirja, surffaile netissä ja ota asiasta selvää! Suomesta löytyy myös koirien ravitsemusneuvojia, jotka laativat lemmikeille yksilöllisesti räätälöityjä raakaruokavaliosuunnitelmia, mikäli itseä homma hirvittää.

- jos pelkäät vitamiinien tai mineraalien puutteita, voit käyttää myös raakaruokinnan tukena teollisia lisäravinnevalmisteita. Meillä esimerkiksi kissat saavat joka päivä lohenmakuiset Multicat-tabletit, jotka ne syövät täysin vapaaehtoisesti, herkkuna. Muita raakaruokinnassa yleisesti käytettyjä lisäravinnevalmisteita ovat esim. merileväjauhe ja lohiöljy.


 - luita ja lihoja voi ostaa eläinkaupoista levyinä tai köntteinä, mutta pakastetut raakaruokapötköt ovat osoittautuneet meillä erittäin käteväksi ja maistuvaksi tavaksi raakaruokkia koiria ja kissoja. Jopa kasvissoseita saa nykyään valmiina pötköinä.

- jos pötkön unohtaa ottaa ajoissa sulamaan, voi sen toisen pään sulattaa nopeasti kuumassa vedessä, tarjota sulaneen osan hetken kuluttua eläimille ja siirtää kohmeisen osan jääkaappiin sulamaan rauhassa. Pidentää säilytysaikaa.

- pötköt kannattaa avata lavuaarin päällä mahdollisten roiskeiden varalta ja säilyttää jääkaapissa omassa talouspaperilla vuoratussa astiassaan, sillä niistä irtoaa sulamisen yhteydessä nestettä



- koirien kasviskiintiön täyttämisessä myös 20 grammaa painavat, luun muotoon pakastetut Vege- ja Vire-annospalat ovat käteviä käyttää: omat koiramme syövät 10g eli puolikkaan "luun" päivässä, joten pala on helppo taittaa keskeltä kahtia, kahteen eri kuppiin ja lisäksi se sulaa nopeasti



- pikkukoirien omistajista isot pakastepötköt saattavat tuntua epäkäytännöllisiltä, mutta hyvä ratkaisu pulmaan ovat esimerkiksi uutena Mushin valikoimiin tulleet Vaisto-"lihapullat", joista esim. allanäkyvässä tuotteessa on 90% lihaa ja luita sekä 10% kasviksia. Kukin pulla painaa n. 20g ja ne on pakastettu yksittäin, niin että pussista on helppo ottaa tarvitsemansa määrä kerralla sulamaan.



- kissojen kohdalla kannattaa tarjota useita pieniä annoksia monta kertaa päivässä, eivätkä kupit saisi seistä huoneenlämmössä kauaa. Kissat haluavat nautiskella liha-ateriansa tuoreena ja mieluiten myös lämpimänä.

- kissoilla nirsoilu saattaa aiheuttaa alkuun harmaita hiuksia, mutta suosittelen aloittamaan esim. Mushin kissoille tarkoitetulla kana-aterialla tai kaupasta ostetuilla, pilkotuilla ja pieniin suljettaviin pusseihin pakatuilla lihoilla ja sisäelimillä, laittamaan näitä tarjolle kissan normaalin ruuan rinnalle tai sekoittamaan kissan nykyiseen ruokaan. Kissaa ei saa paastottaa, vaan on edettävä kissan ehdoilla. Useimmiten kärsivällisyys palkitaan ja esimerkiksi sydän maistuu kissoille yleensä hyvin.



- kuppeja kannattaa hankkia useampia ja pestä usein. Meillä on eläimille myös oma tiskiharjansa ja sakset pötköjen avaamiseen. Kissankuppien alla pidettävä tarjotin rajoittaa sotkujen leviämistä.

 - tiskialtaan reunalta pumppupullosta löytyy antibakteerista saippuaa


- luu-ummetusta ja luihin tukehtumista pelkäävien kannattaa tarjota luut valmiiksi jauhettuina pakastepötköinä tai niin isoina ja kovina osina, että niistä ei irtoa paloja, mutta ne tarjoavat koirille mieluisaa tekemistä ja hammasharjan (meidän pikkukoirillamme toimivat esim. markettien ydinluut)


- omaa mielenrauhaa lisää myös, jos lemmikkien ensiapulaukusta löytyy apteekista ilman reseptiä saatavaa parafiiniöljyä ja peräruiskeita

Ja viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä: myönteisiä terveysvaikutuksia voi saavuttaa jo korvaamalla 20-50% lemmikin teollisesta ruokavaliosta raakaruualla. Kannattaa kokeilla!

41 kommenttia:

  1. Kiitos hyvästä tietopaketista : )

    VastaaPoista
  2. Itse raakaruokin kanssa, en varsinaisesti noudata barffia, vaan annan sopivassa suhteessa sisäelimiä, valmismixejä, jauhelihaa ja luulihamixejä. Lisäksi annan raakoja luita, lähinnä kylkiluita ja selkärankoja kaluttaviksi. Lisänä annan vitamiineja ja hivenaineita sekä öljyä, jossa on A-, D- ja E- vitamiinit. Tuosta E-vitamiinista kannattaa pitää mielessä, että se tuhoutuu pakastettaessa, eli se on pakko antaa lisukkeena :) Sisäelimistä maksa on ravintoaineiltaan paras (lähinnä A-vitamiinin lähteenä). Rasvaista lihaa kannattaa myös antaa, sillä rasvakudoshan varastoi myös rasvaliukoisia vitamiineja :) Kasviksia en syötä, sillä en näe siinä varsinaista hyötyä.

    Mikäköhän pointti tässä oli... No, halusin vaan tulla toteamaan, että meidän hiivavaivainen, kutiseva, huonovatsainen läpip*sko koiramme on elämänsä kunnossa tällä hetkellä tällä ruokinnalla. Eikä vaivaa hammaskivet. Oon tykänny käydä lukemassa vinkkejä Katiskasta (http://www.katiska.info/), kyseinen herra tietää paljon ruokinnasta ja perustaa tietonsa tutkimustuloksiin. En tiedä, onko kyseinen paikka tuttu, mutta jos ei ole, kannattaa käydä tutustumassa!

    Hyvää jatkoa teille ja barffaamiselle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Millä tavalla et "varsinaisesti noudata barffia"? Ei nimittäin teollisen ruuankaan syöttämiseltä tuo kuullostanut..?

      Poista
    2. Juu, tapoja on monia ja koiratkin ovat yksilöitä. BARF sanan virallisessa merkityksessähän on vain yksi tapa raakaruokkia koiraa - ehkä kuitenkin se tunnetuin ja suosituin, Billinghurstin laatima malli.

      Kasviksia syötän lähinnä kuidun ja vitamiinien vuoksi. Sisäelimiä ja lihaista rasvaa annamme myös. Hienoa kuulla, että koiranne on saanut raakaruuasta avun! Kiitos kommenteista ja linkkivinkistä! Pitääpä käydä kurkkimassa :)

      Poista
  3. Mä aloin kokeilemaan barffausta aika pian ensimmäisen koiran hankittuani, ongelmana on ainoastaan tuon 2,5-kiloisen pomeranian-kirpun nirsoilut: lähinnä broilerista valmistetut tuotteet maistuvat. Jos kupissa on esim possua tai nautaa, ollaan syömättä vaikka 3 päivää.

    Turhauttaa kun ruokaa menee hukkaan, ja pelkkä broileri taitaa käydä liian yksipuoliseksi.. kasvismössö vasta kauhistuttavaa olikin! siksipä meillä syödään edelleen nappulaa raa'an lisäksi, olis kyllä kiva keksiä joku keino saada tuo syömään muutakin raakaa kuin kanaa! Siirtyisin mieluusti barffaukseen vaikka kokonaan, kun tuollakin on taipumusta hammaskiveen. Maha tuolla ei ole koskaan mennyt oikein mistään sekaisin, eikä muuten ole nirso vaan aikamoinen herkkupeppu.

    Ainiin, naudanmahapullat kyllä myös maistuvat...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ootko kokeillut kalkkunaa? Poroa, hevosta, lohta...? Sisäelimiä? Tai jos sekottaisi siihen broitskuun pikkuhiljaa muuta? :)

      Poista
    2. Poroa kokeiltu, se oli kanssa ehdoton ei ja syömälakko :D Lohi maistui muistaakseni yhden päivän nirsoilun jälkeen kohtalaisesti. Hevosta ei ole tullut vielä kokeiltua. Possun sisäelimet oli kanssa ilmeisesti liian vahvan makuista tms. Täytyy varmaan vaan kokeilla sitten ihan pikkuerissä miksailla jotain broiskuun.. :)

      Poista
    3. Voi ei, on sitten kyllä melko valikoiva :D Mutta joo, kokeile tuota miksailua :)

      Poista
  4. Ainiin ja noita lihapullia täytyy kyllä kokeilla! Helpompaa kuin alkaa kohmeista makkaraa leikellä pikkuannoksiin.

    VastaaPoista
  5. Mitenköhän tuon vois toteuttaa silleen 50/50? Kun jos koirat esimerkiksi saa ruuan kahdesti päivässä, niin onko järkevää antaa toisella ruualla nappulaa, ja toisella sitten jotain luulihakasvismösmelöä? Ja jos, niin kummallakohan aterialla se barffimöhennös pitäis antaa? Tai olis niinkun järkevämpää tms.

    Kunhan siis pohdiskelen. Tämä paketti vaan oli niin hyvä, että aloin jo pohtimaan, että ehkä tuonne pakastelokeroon mahtuis viikon- parin pötköt... ehkä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon kuullut molempia tapoja toteutettavan hyvällä menestyksellä. Tosin kuulemma se saattaa helposti mennä sitten siihen, että koira nirsoilee nappulat ja syö lihat ja siirtyy näin itsenäisesti pikku hiljaa barffaajaksi ;) Ainakin jos on nirso koira kyseessä.

      Itse varmaan kokeilisin sekoittaa nappulat raakaruokaan - voisi mutuna ajatella, että ruuansulatuskanavan olisi helpompi toimia niin. Teräsvatsaisella tosin tuskin on hätää, vaikka syöttäisi nappulat ja raakaruuan eri aterioina :)

      Ja kyllä sitä tilaa meidänkin muka täydestä kolmilokeroisesta pakkasesta löytyi, kun vain otimme sen asiaksemme ;)

      Poista
  6. Ihanaa, kiitos!
    Jos vielä saisi joskus postauksen, missä näytät teidän kissojen ja koirien "päivän ruoat"? Meillä on 2 kissaa, enkä ole saanut niitä innostumaan barffauksesta. Tajusin tätä lukiessani, etten ole kyllä järin perusteellisesti sitä yrittänytkään, ja haluaisin konkreettisia tuoteideoita. Koira kun on tulossa talouteen myös vuoden, parin sisään, niin sen kanssa vähintään suunnittelin barffata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, pitääpä laittaa toteutukseen :) Meillä kissojen kelpuuttamia tuotteita ovat Mushin kana- ja liha-ateria kissoille, jauhettu sian sydän, kokonaiset broilerinsydämet, jauhetut broilerinsiivet, sian ja broilerin sisäelinseos, maksa, munuainen, kieli, kivipiira... Mutta tosiaan, sydän on varmaan helpoin aloittaa. Laittaa sitä tarjolle tai sekoittaa pikku hiljaa kissojen märkäruokaan. Täältä löytyy hyvä opas kissojen totuttamiseen: http://www.rawfedcats.org/practicalguide.htm

      Poista
  7. ^ Mun koira syö 50/50 nappulaa ja raakaa. Aamuisin saa nappuloita, yleensä tokotreenien yhteydessä, ja iltaisin vastaavan määrän raakaa kupista. 50/50 ruokinnassakin on hyvä muistaa antaa monipuolisesti eri eläinten lihoja. Kasvissosetta meillä ei syödä kuin kerran tai kaksi viikossa, koska nappuloiden takia kuitua tulee runsaasti.
    Varoituksen sanana: tähän jää koukkuun, ja itekin oon nyt hiljaa siirtymässä kokonaan raakaruokintaan.. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noniin, eli nappuloiden ja raa'an syöttö eri aterioillakin siis onnistuu! :)

      Poista
  8. Kiitos tästä käytännönläheisestä tietopaketista! Täältä löytyy juuri tuollainen epäilijä, jota on jo pitkään himoittanut aloittaa barffaus, mutta joka on ajatellut sen olevan jotenkin niin kovin hankalaa. Tuli taas barffaushinku, vaikka jo ehdinkin päättää, että nyt ei klinikan kanssa samaan aikaan barffia aloitetakaan.

    Niin ja kiitos vaan ihastuttavasta blogista, innokas vanha lukija ja kollega ilmoittautuu. En ookaan tainnut puumerkkiä jättää aikaisemmin, vaikka pitkään olen juttujasi seuraillut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että ilmiannoit itsesi! :P Suosittelen kyllä lämpimästi, ei ole ollenkaan niin hankala projekti, kuin luulisi!

      Poista
  9. Kiva teksti! Ja melkeimpä olisin voinut sen itse kirjoittaa - nimittäin myös meidän kissat ovat siirtyneet kokonaan raakailuun!

    Myös mä ajattelin, että tämä olisi vaikeaa. Mutta kaikkea muuta. Vaikeinta oli sen tiedon hankkiminen ja tasapainoisen "ruokalukujärjestyksen" suunnitteleminen eli systeemin luominen. Mutta nyt kun se on tehty ja pakastin täynnä lihaa annosrasioissa, ei tässä tarvitse kuin kattoa lukaria ja ottaa oikeat rasiat sulamaan. :)

    Kuvittelin myös, ettei tämä tulisi onnistumaan, sillä kissat ovat aiemmin jättäneet syömättä sekä kokonaiset pikkukalat, broilerin siivet, että myös kaikki nuo raakapötköjen mössöruuat. Yllätyksekseni kuitenkin kanankaulat menevät siipien tilalla ja ihan kaikki lihat palana. Niitä olen siten pakastanut annoksiksi ja lihapötköt jääkööt sekaruokailevalle koiralle (sen kokoraakailuun ei kerta kaikkiaan pakastin riitä).

    Meidän oikeastaan ainoat ongelmat ovat, ettei tuo 25g/kg vielä hiljennä kissoja ja toinen ei suostu syömään multicatia, joka pitää murskata esim. kermaviiliin tai keltuaiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, mahtavaa! :) Hienoa kuulla näitä menestystarinoita etenkin kissapuolelta, kun monet pelkäävät niiden kohdalla nirsoilua. Ostatko siis niille lihat pääsääntöisesti ruokakaupasta?

      Poista
    2. Joo, meillä nirsoilu näyttää kohdistuvean ruuan rakenteeseen, ei niinkään makuun tai lihalaatuun. :)

      Kanankaulat ja sydämet löytyy eläinkaupasta, mutta palalihaa ei tosiaan oikein ole kuin ruokakaupoissa. Kalliina en tätä kuitenkaan pidä, kun esim. nautaa saavat vain yhtenä päivänä ja annoskoko on 100g kahdelle jaettuna. Sellainen tavallinen 400g paketti kestää siis kuukauden. Toki se on vain yksi annos viikossa. Mutta siis kerran kuussa jokaisen lihalajin pakastusoperaatio riittää.
      Toki halvempiakin ratkaisuja olisi, mutta meidän pakastin ei anna myötä isompien lihaerien ostamiselle. Harmi, sillä nyt kun olen tästä innostunut, siirtyisin mielelläni tuon koirankin kanssa kokonaan raakailuun.

      Poista
    3. Joo, meidänkin täytyisi varmaan alkaa kokeilla noita kaupan lihoja enemmän. Luulen, että maistuisivat hyvin :) Ja teidän pitää selkeästi vain hankkia toinen pakastin... ;)

      Poista
  10. Noi lihapullat kyllä madaltaisi kynnystä aloittaa! Onko niitäkin eri makuja (esim riista, kala, kana?) Pakastepötköt hirvittää kun ovat niin isoja ja pitäisi uudelleen pakastaa vähän väliä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On joo ja useimmissa taitaa olla useampaa eri lihalaatua. Kannattaa vierailla Mushin sivuilla tutustumassa :)

      Poista
  11. Hyvät vinkit!

    Meillä Bertta ja Coco syövät mielellään raakaruokaa, ja pyrimme antamaan ainakin 1/3-1/2 päivän ruoista raakana, joko pakastepötköruokaa tai ihan kaupasta ostettua ihmisille tarkoitettua raakaa kanaa, possua, nautaa tai kalaa. Tuore possunsydän on edullinen kuten myös sika(-nauta) jauheliha. Muiden ruokien osalta pyrin ostamaan hieman suuremman annoksen kuin mitä ihmisperheen tarve on. Silloin esim. maustamattomasta kanasuikaleista tai -filestä jää yli ainakin yksi annos kisuille. Se vasta herkkua on!

    Nappuloita kissat eivät tällä hetkellä saa, koska Cocolla on pientä ihottumaa toisessa takajalassa. Testaamme olisiko nappuloiden poisjättämisellä mitään vaikutusta siihen. Sekä nappuloiden että teollisen märkäruoan valitsemme lihapitoisuuden mukaan. Esim. Applaws-nappulat ja -märkäruoat sekä Almo Nature -märkäruoat ovat hyväksi havaittuja ja kissoille maistuvia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on kyllä hyvä vinkki, että ostaa perheelle hiukan enemmän lihaa ja säästää siitä osan kissoille :)

      Poista
  12. Hyvä aihe, kiitos tästä!
    Minulle on tulossa burmakissan pentu lokakuussa ja olenkin ostellut jo joitain ruokia. Nappuloista on Iamsia ja kasvattajalta tulee pentupakkaus jossa Royal Canin kitteniä. Ostin myös purkkiruokia joissa proteiini pitoisuus on 20%, ja ajattelin syöttää ainakin 50/50 raakaa tulevaisuudessa. Teollista ainakin nyt aluksi, ei ole kasvattajalla saanut kuin keitettyä seitiä joten täytyy varmaankin raa'an ruoan tarjoilu aloittaa pikku hiljaa ettei ole vatsa ihan ripulilla? Onko vinkkejä pentukissan ruokintaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oma mielipiteeni on, että kissan ruokavalion tulisi perustua joko hyvälaatuiseen, lihapitoiseen teolliseen ruokaan tai raakaruokaan - ei nappuloihin, joiden epäillään altistavan kissoja mm. virtsatievaivoille, ylipainolle ja diabetekselle. Royal Caninissa ja Iamsissa on aika paljon viljaa. Kannattaa tutustua esim. Applawsiin ja Orijeniin, Cosmaan, Porta 21:een tai Almo Natureen (vaatii tosin vitamiinilisän eli ei ole täysravintoa), Animondan Carnyyn, Bozitaan ja Smillaan, valita näistä kitten-vaihtoehtoja sekä tietty mieluusti totuttaa jo pentua ihan raakaruokaankin ;) Moni valitsee pennuille kuitenkin teollisen linjan (mekin) erilaisten puutteiden pelossa.

      Vatsan uskotaan menevän helpommin ripulille vähittäisestä kuin kerralla tapahtuvasta vaihdoksesta raakaruokintaan, mutta noin yleensä ottaen tämä ei nirsoiluun taipuvaisilla kissoilla aina toimi ja tärkeintä on mennä niiden ehdoilla. Paastoaminen ei ole kissalle koskaan hyväksi.

      Poista
    2. Kiitos vinkeistä! Applawsiin ja Almo Natureen olen eläinkaupoissa tutustunutkin, Orijenista olen kuullut jonkun verran, mutta ihan vieras ja tuota Smillaa olen miettinyt onko hyvä... Täytyypäs ostaa näitäkin mainitsemiasi merkkejä tarjolle.

      Varmaan joitakin vitamiineja olisi myös hyvä tarjota, joku tuolla edellisissä kommenteissa mainitsikin kalan makuisista vitamiinipillereistä. Ja eikös tauriini ole tärkeä? Olen yrittänyt ruokien proteiini ja tauriinipitoisuuksia pitää silmällä.

      Poista
  13. Vinkkinä, kun jäiseen pötköön tekee veitsellä pienen viillon, ei se sulaneena lennä pitkin seiniä. :) Nimimerkillä vahingosta viisastuneena, ei ole kiva kaapia sisäelimiä seinistä, liesituulettimesta ja omasta naamasta.
    Pötköön kun tekee sen viillon niin sulaessa "paineet" katoaa ja on paljon miellyttävämpää lapata sulanut mössö kuppiin, kun ei tarvitse pelätä mihin se lentää kun pötköä avaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oo, loistava vinkki, joka pitää ehdottomasti ottaa käyttöön! Kiitos paljon :) Tuo on kyllä ärsyttävä piirre noissa pötköissä :D

      Poista
  14. Enpä lainkaan yllättynyt, että tämä teksti keräsi paljon kommentteja! Pitää minunkin kehua, että tosi hyvä perustietopaketti ja kiitos myös ruokavinkeistä. :)

    Kun itse muutama vuosi sitten tutkiskelin vaihtoehtoista ruokintaa etäkoirallemme, bongasin tuosta 50/50 ruokinnasta, että nappulat ja raakaruoka vaativat vähän eri olosuhteet sulaakseen. Käytännössä se siis tarkoittaisi, että mielummin antaa yhtäaikaa kumpaakin, kuin välillä nappulaa ja välillä raakaa. Ideana kai oli, että vatsahapot ovat aina optimaalisessa tilassa seuraavaksi sulatettavalle ruoalle. Mutta ehkä jos ruokinnassa on säännöllinen rytmi, koiran elimistö osaa valmistautua siihen, että "seuraavaksi tulossa nappulaa"? Oli miten oli, tuosta syystä päätettiin kokeilla vaihtaa kertarykäyksellä uuteen ruokaan.

    Koiralla oli ilmeisesti teräsvatsa, kun mitään ongelmia ei seurannut ja ruoka todellakin maistui (vaikka ensimmäisen kanansiiven mutustamiseen kului yli tunti :D)! Seurauksena jo varsin kypsään ikään ehtinyt koira laihtui normaalipainoiseksi ja muuttui paljon pirteämmäksi. Sillä tiellä ollaan edelleen.

    Mainitsin jonkin aika sitten kommentissa koiran munuaisen vaajaatoiminnan. Se aiheutti päänvaivaa, kun piti tutkia miten ruokavaliota pitäisi muuttaa. Onneksi koiran "äiti" kävi juttelemassa raakaeläinruokakaupan ravitsemusneuvojalle, joka vinkkasi, että munuaisarvot saattoivat nousta punkkikarkotteen vuoksi. Eläinlääkäri oli ollut eri mieltä, mutta koira vietiin siitä huolimatta uusintaverikokeisiin muutamaa viikkoa myöhemmin ja munuaisarvot olivatkin kunnossa!

    Kasvismössöä teen välillä itse. Se on näppärä jäädyttää vaikka jääpalamuoteissa ja sitten laittaa yhteen pussiin irtonaisina. Lähinnä tuota tulee tehtyä, jos on "ylimääräisiä kasviksia". Sen verran halpoja valmismössöt ovat, ettei aina jaksa vaivautua. :D

    VastaaPoista
  15. Mistä olet ostanut noi virike vege luut ? :) Ihana blogi liityin lukijaksi. Mulla kans sheltti narttu joka barffaa (=

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan Murren Murkinasta, eli barffauskaupasta täältä Helsingistä :) Tervetuloa! Hyvä rotuvalinta ;)

      Poista
  16. Tuoreilla eläinlääkäripäivillä Mushin edustajat kertoivat että 50/50 ruokintaa voi kokeilla hyvin niin että syöttä kolme päivää nappulaa ja kolme päivää barffia, tai niin että neljä päivää ja kolme päivää ( silläkin saa jo barffin edut yleiskuntoon). Mulla on kissojen barffille siirto vaiheessa X, siamilainen ei suostu syömään muuta kuin nappulaa ja entinen-hiirikissa miettii missä on ruuan jännitys. Missä suhteessa syötät kissoille lihaluuta ja lihaosastoa? Sitä viikon ruokalistaa kyllä kaivattaisiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, itse en näe nappuloissa mitään pointtia, joten niitä ei meillä ole kissoille juuri syötetty :) Kissojen virtsatieterveyden kannalta vedensaanti on oleellista, joten mielestäni märkäruoka on niille parempaa ja lähempänä luonnollista (olettaen, että märkäruoka on hyvälaatuista). Meillä ruuat tarjoillaan about kaavalla "liha-luu-muu" eli päivän aterioista yksi on luuateria, yksi liha-ateria ja kolmas esim. sisäelintä tai sydäntä.

      Poista
  17. Muakin kiinnostaa tuo edellisen kysymys, että paljonko teillä kissat barffaa?

    Heräsi myös sellainen ajatus, että oletko kissoille tarjonnut noita Mush Vaisto lihapullia joissa lihapitoisuus on 95% ja että mitä mieltä olet, voisi varmaankin kokeilla vaikka kasvista onkin tuo 5%? Onhan noissa joissain kissan ruoissakin riisiä 5%. Itse ajattelin testata mielenkiinnosta kalkkuna/kana/poro-makua omalle kissalle ihan silloin tällöin. Tuo annostelu on niin paljon helpompaa lihapullista kuin noista pakastepötköistä. Tosin nekin olen leikannut kohmeisena 10 osaan ja samoin broilerin sydämmet ja kivipiirat on pakastettu pieniin annospusseihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vastasinkin tuohon edelliseen, oli jäänyt epähuomiossa vastaamatta :)

      Itse en koe, että kissa tarvitsisi edes sitä 5% kasvista, joten meillä ei noita koirien versioita syötetä. Ei myöskään syötetty märkäruokia, joissa oli riisiä tai muuta turhaa hiilihydraatinlähettä. Silloin tällöin tarjottuna kissa noista tuskin kärsii, mutta päivittäiseen ruokavalioon valitsisin muita tuotteita :)

      MUTTA Mushilta pitäisi olla tulossa kissoille tällainen oma lihapullavalmiste, jota ainakin meillä odotellaan mielenkiinnolla! Jos tuote lähtee hyvin liikkeelle, niin voipa olla, että panostavat muihinkin makuihin :) Ymmärtääkseni tuotteen pitäisi tulla markkinoille lähiaikoina, joten sitä odotellessa :)

      Poista
    2. Tuota kissan lihapullaa on pakko kokeilla, kiitos vinkistä :)

      Poista
  18. Meillä oli ennen koirat joita barffattiin koko ikänsä. Itte olen maalla kasvanu joten meiän iskä oikeastaan maalaisjärjellä käyttökoirat barffasi ja sitten omat koirat saatuamme barffailin. Loistavalla menestyksellä. Ilman ongelmia. Koirat oli tosi ronkeleita ruuan suhteen ja ruoka-ajat piti noudattaa tarkasti, mutta loppuun asti meiän vanhat neidit ruokittiin esim. "yrkkiksellä" Turkit ja hampaat oli kunnossa. Ilman hammaskiveä oltiin. Päällikarva ja pohjakarva pysyi hyvänä vaikka kummatkin koirat leikattiin. Nyt sitten meillä on rescue-katti, joka on pelastettu huonoista olosuhteista. Ravitsemuksesta ei ole ollut hajuakaan. Karvanlähtö oli aivan uskomatonta. Korvissa karvaa oli vain nimeksi. Rokotuksista ja madotuksista ei ollut haisuakaan ja ihan vetämätön ja flegmaattinen oli. Vähän kerrassaan käännettiin ruokaa ja annettiin vitamiinilisää ja öljylisää...nyt on katti elämänsä vedossa...Kun on saanu oikeanlaista ravintoa ja oikeanlaista hoitoa...Jaksaa riehua. Popsii erilaisia lihoja, kalaa, kanaa, riistaa ja ruokakupin vieressä tuoretta orasta. :-D Herkkuina kuivattua sydäntä ja kivipiiraa Oli tosiaan urakka kääntää ruoka oikeanlaiseksi, kun edellisessä elämässään katti on syönyt mitä sattunut saamaan. Matokuurikin piti antaa useampaan otteeseen. Ei halua katti oikein vieläkän ulkoilla. Ollaan totutettu sisätiloissa valjaisiin.

    Meillä broilerinkoipi raakana pikkasen pienittynä oli kattisen eka kunnon barf-ruoka. Rutina vaan kuului kuin pisteli broileria menemään. -siperoinen-

    VastaaPoista