maanantai 15. marraskuuta 2010

Kakkosvuosi

Ahdistavaa, kun ei ole kameraaaa... :D Ties mitä jännää sattuu (yeah, right), enkä pysty sitten ikuistamaan sitä! Tänään oli joka tapauksessa genetiikan tentti ja sinne tuli seliteltyä mm. puolentoista sivun verran sukusiitoksesta ja enemmänkin olisi varmaan irronnut, jossei kahden tunnin tenttiaika olisi jo alkanut loppua (viimeisen puoli sivua kirjoitin varmaan viidessä viimeisessä minuutissa...) Ihanaa, nyt se on ohi ja ehtii taas hetken keskittyä muuhun! Ei tosin kovin kauaa, koska ensi viikon maanantaina on jo edessä seuraava tentti yleisestä bakteriologiasta ja oppimispäiväkirjaa sekä netti"tentti"kysymyksiäkin pitäisi ehtiä harjoitella virologiaa varten. Onneksi torstaina on edessä tämän tytön ensimmäiset sitsit, fuksisitsit (tuutorin roolissa), eli jotakin kivaa odotettavaa. Samoin puhuttiin, että lauantaina taas vietettäisiin vertaistuki-iltaa tenttiinluvun lomassa ja ensi viikolla mentäisiin oikein kunnolla shoppailemaan! Sitten koittaakin parin viikon tauko tenteistä ja viimeisellä viikolla niitä on vielä kaksi. Viisi siis yhteensä tänä syksynä.

Ajattelinkin samalla kirjoitella nopean briiffauksen eläinlääkiksen kakkosvuoteen. Oikeastaan mun piti tehdä tämä jo syksyn alussa, mutta sitten ajattelin odottaa kirjojen saapumista kuvausrekvisiitaksi ja viimeinen niistä saapui vasta hiukan ennen maatilaharjoittelua. Sen jälkeen en ole yksinkertaisesti ehtinyt, mutta ei kai se vieläkään liian myöhäistä ole. Itse asiassa taidankin tehdä niin, että kirjoitan nyt vasta syyslukukauden aineista ja keväämmällä sitten lopuista.



Kakkosvuoden syksyllä opiskellaan siis seuraavia aineita:

* Kotieläinten hoito ja etologia: ihan kiva kurssi; antoi hyvät pohjatiedot tuotantoeläimien hoidosta. Tuntuu tosin, että suurin osa kurssin tiedoista on jo unohtunut, koska siitä ei ollut tenttiä. Toisaalta suuri osa asiasta oli aika arkijärkistä ja kirjoista tarkistettavissa. Hyvä pohjustus maatilaharjoittelulle.

* Kliininen ravitsemustiede: Tämä varsin suppea kurssi tarjoaa eläinlääkärille pohjat neuvoa asiakasta ruokkimaan eläimiään oikein. Lienee hiukan kyseenalaista, riittääkö tämä tietomäärä - ruokinta on kuitenkin niin suuri osa eläinten terveyttä ja sairautta. Suurin osa aihepiirin jatkokoulutuksesta kun tapahtuu monilla eläinlääkäreillä vain suurten kissan- ja koiranruokavalmistajien kautta, ja niitähän sitten asiakkaillekin markkinoidaan... Täytyy yrittää vain sivistää itseään niin monella ylimääräisellä ruokintaluennolla, kun opiskeluaikana tarjotaan. Propsit kuitenkin siitä, että tällä kurssilla teolliset ruuat asetettiin kyseenalaisiksi, ei itsestään selviksi ja parhaiksi vaihtoehdoiksi ja barffauksestakin puhuttiin yhden luennon verran (niin hyvistä kuin huonoistakin puolista).



* Eläinlääketieteellinen genetiikka: Kiva kurssi, ainakin näin kasvatusasioista kiinnostuneelle. Osaksi tuttua asiaa, osaksi uutta. Ainakin ymmärsin nyt lopulta sukusiitosasteen laskukaavan sekä tehollisen populaation koon laskemisen täydellisesti, niitä kun olen joskus koittanut hiukan itseopiskellen laskeskella. Hiukan turhan paljon nyt painottuivat kuitenkin tutkimusmetodit, mutta hyvä kai niistäkin on tietää.
 
* Mikrobiologia, sis. kurssit yleinen bakteriologia, virologia, immunologia, spesifinen bakteriologia):  Näiden kautta päästään vihdoin asiaan eli terveen eläimen sijaan aletaan keskittyä ensimmäistä kertaa varsinaisesti tauteihin ja niiden aiheuttajiin. Itse asia on ehkä osittain kuivaa lajien ulkoapänttäämistä, mutta pääsääntöisesti vaikuttaa kuitenkin mielenkiintoiselle. Uusia termejä tulee päivittäin ovista ja ikkunoista, mutta eiköhän niistä tärkeimmät ehdi omaksua :) Näiden aineiden myötä teemme myös jälleen paluun labratöiden pariin juuri ennen joulua, jei.
 


* Ruotsia eläinlääkäreille: No, perus ruotsia. Tai no ei ihan, kyllä meillä eläinlääkärin tarvitsema sanasto ja eläimiin liittyvät aihepiirit painottuvat. Kirjoitettu kieli on nyt kolmen ja puolen vuoden tauon jälkeen löytynyt ihan mukavasti, suullinen ei ehkä niinkään :D Suullista loppukoetta odotellessa...

Kakkosen syksyn väitettiin olevan rento, mutta ei se sitä kyllä ole musta ollut! Lukulomat ovat historiaa ja lähes joka aineesta on jokin kirjallinen, palautettava työ. Kaikki eivät ole pakollisia, mutta niistä saa lisäpisteitä tenttiin... Kevät on kuulemaa vielä rankempi, joten olen miettinyt, että pitäisin joululomani ihan lomana (satunnaisia työvuoroja lukuunottamatta) ja koittaisin vaikka saada kandini vihdoin tulille. Jotenkin vain tuntuu kovin laiskalta moinen ajatus, mutta voisinko suoda sen itselleni, kun en kesälläkään pitänyt yhtään viikkoa lomaa? Siinäpä pohtimista.

4 kommenttia:

  1. Fuksin syvällä rintaäänellä huomaan saman itsessäni: tuntuu, ettei ole "oikeutta" pitää lomaa, vaan tavallaan aina on jotain tekemättömiä töitä; lukemattomia kirjoja yyämäs.,vaikka tenttiä ei olisi tuloillaankaan.
    Itse laitan vielä naiivisti fukseilun piikkiin tämän. Mua muutenkin pikkaisen kismittää, että on niin mieletön kiire (muka) mennä opinnoissa eteenpäin. Itse kun olen suht sellanen hidas lukija ja oppiakseni mun pitää pyöritellä ja miettiä asioita, niin tällanen höyryvauhti missä näyttää tarkotuksena olevan vaan tenteistä läpipääsy niin phuuuh. Haluan oppia kun kiinnostaa ja on paljon kiinnostavaa luettavaa!

    Näin siis meillä, teillä on varmaan tietyllä tavalla erilaista kun on enemmän tuota ulkoa pänttäämistä ja nippelihommaa.

    /MOH

    VastaaPoista
  2. ooo paljon kirjoja! näyttää aika haasteelta mutta miljoona kertaa kiinnostavalta kun jotkut lukion kurssikirjat :') sellaista piti tiedustella, että oletko hankkinut nuo kaikki itsellesi, eli ovatko omia kirjoja? Ja kuuluuko nuo kaikki opiskeluun vai oletko hankkinut osan vain lisälukemiseksi (kuten sian ruokinta ja hoita, koiran ruokinta ja hoito?). Eipä muuta, paras blogi (=

    VastaaPoista
  3. Kiitos mielenkiintoisesta blogista! :) Ja kaikille eläinlääketieteestä kiinnostuneille tiedoksi seuraava linkki:
    http://www.merckvetmanual.com/

    VastaaPoista
  4. MOH: Vähän samat fiilikset... koko ajan jää jotain rästiin ja sit ne rästit kasvaa lumipalloefektin omaisesti ja aiheuttaa älytöntä ahdistusta... Nyt kun oikeastikin on kiinnostava aihe, niin kaikkea ei vain jaksa/ehdi :/ Tsemppiä kuitenkin sinnekin suuntaan opintoihin, pian on jo eka lukukausi takana! :)

    Anonyymi1: Juu, kaikki hyllyssä näkyvät ovat omiani ja tuossa ovat vain ihan välttämättömimmiksi suositellut kirjat. Ei noita kotieläinopuksia toki pakko olisi ollut hankkia, mutta kyseiseen kurssiin ei ollut muuta kirjaa olemassa, niin aika moni nuo hankki. Itsekin maksoin omistani käytettyinä 2-5e/kpl, eli ei paha panostus ;) Etenkin, kun en mitään tuotantoeläimistä tiennyt, niin ihan hyvä olla tuollaisiakin hyllyssä. Isommat sitten melkein maksaakin satasen kappale uusina.

    Ja tuskin nyt ihan paras sentään, mutta kiitos kaunis :D

    Anonyymi2: Kiitän linkistä, pitääkin käydä tutustumassa :) Ja eipä kestä, vaikka postaustahti ei nyt päätä huimaakaan!

    VastaaPoista