lauantai 30. marraskuuta 2013

Maukas sienikeitto


Ennen jouluisempiin kuviin siirtymistä halusin jakaa kanssanne vielä yhden syksyisen reseptin. Meillähän kävi aika ohraisesti tämän vuoden sienisadon kanssa: emme saaneet yhtäkään yksilöä pakkaseen. Siksi hairahduin ensimmäisellä Saaren jaksolla ostamaan jostakin paikallisesta marketista tölkillisen säilykesieniä, jotka näyttivät mielestäni kertakaikkisen herkullisilta.Nopealla vilkaisulla luulin niitä kantarelleiksi, mutta tarkempi syynäys paljasti sienet koivunkantosieniksi. Olen muistaakseni kerran poiminut ja paistanut niitä tuoreeltaan, joten uskaltauduin kiikuttamaan nälissäni purkin kassalle. Käyttöön se pääsi vasta nyt marraskuussa, kun vanhempani unohtivat tuoda meille kotipuolesta sieniä taannoin luonamme vieraillessaan. Olin pitkään haaveillut täyteläisestä suppilovahverokeitosta ja lopulta mielitekoni eskaloitui siihen pisteeseen, että sienilajillakaan ei ollut enää väliä. Keittoa oli saatava!

Pyysin nimittäin taannoin kummitädiltäni hänen käyttämänsä sienikeiton ohjeen, sillä muistan sen maun jo varhaisesta lapsuudestani. Olen sittemmin itsekin keitellyt kokoon useammankin sienisopan, mutten milloinkaan yhtä hyvää. Lopulta oli taivuttava pyytämään resepti, eikä suotta: en ikinä milloinkaan olisi itse keksinyt käyttää samoja raaka-aineita suppilovahverokeittoon.

Ketsuppia ja aurajuustoa? Kuulostaa todella mielenkiintoiselta, mutta toimii aivan loistavasti! Tämä soppa on todella maukas ja kermainen. Ja ohjehan kuuluu näin:

Maukas sienikeitto
1 l suppilovahveroita tai muita sieniä
0,5 l vettä
0,5 l kuohukermaa
2 lihaliemikuutiota
1 rkl ketsuppia
2 rkl (tai enemmän) aurajuustoa

Suppilovahveroista haihdutetaan vesi. Lisätään muut aineet. Keitetään 10-15 min tai kunnes keitto on sopivan sakeaa.


Ja entäpä ne koivunkantosienet? Eihän niistä sienien omaa makua pitkän etikkaliemessä lilluttelun ja yön yli liotuksen jälkeen juuri enää erottanut, mutta onneksi keiton muut perusainekset varmistivat jälleen sen, että onnen huokauksilta ei tämänkään erän kohdalla ruokapöydässä vältytty.

Suosittelen lämpimästi kaikille sienien ystäville!

2 kommenttia:

  1. Ootko tänäkin vuonna tekemässä semmosen joulukalenterijutun, minkä teit viime vuonna? Se oli ihana idea ja toivon, että toteutat sen tänäkin vuonna. (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näköjään lähdin toteuttamaan :D

      Poista