maanantai 25. helmikuuta 2013

Kevätruokaa


Hei taasen! Ajattelin jakaa vielä tännekin yhden ruokakokeilun viikonlopulta. Pidempiaikaiset lukijat varmaan muistavatkin, että viime vuonna pääsiäispöydässämme nähtiin ensimmäistä kertaa koskaan lampaanpaisti. Liha ja sen paistuessaan levittämä huumaava yrttien ja valkosipulin kombinaatio oli ikuistunut muistoihimme niin positiivisena yllätyksenä, että halusimme tulevaa pääsiäistä silmällä pitäen varmistaa reseptin toimivuuden. Kaikilla - eikä vähiten meillä kokeilla - kun oli aika skeptiset odotukset tämän ruokalajin suhteen, eikä ajatus sitkeän villasukan tarjoilemisesta tänäkään vuonna oikein innosta.


Tällä kertaa valitsimme pakastealtaasta puolet kalliimpaa karitsaa - vahingossa. Epäilen, että se kuitenkin vaikutti positiivisesti paistin mureuteen. Yrteiksi valitsin timjamin, mintun ja korianterin (viimeisin, koska Lidlistä ei löytynyt rosmariinia tai salviaa). Kaikessa yksinkertaisuudessaan valmistusohje on seuraava.

Yrttinen lammaspaisti

- karitsan tai lampaan paisti (meillä n. 1,2 kg)
- merisuolaa
- 1/2 valkosipuli
- tuoreita yrttejä: timjamia, rosmariinia, minttua, salviaa...
- 100g voita

1. Irrota paistista näkyvät valkoiset lihaskalvot veitsellä.
2. Riko sen pintaa haarukalla.
3. Hiero pintaan karkeaa merisuolaa.



4. Leikkaa kuoritut valkosipulin kynnet neljään osaan. Tee lihaan terävällä veitsenkärjellä koloja ja tuiki valkosipulin palaset niihin.

5. Silppua yrtit ja sekoita ne pehmennetyn voin joukkoon. Sivele seos lihan pinnalle.


6. Työnnä lihaan paistomittari.
7. Paista 125 asteessa, kunnes lihan sisälämpötila on 75 astetta (2-3h). Valele lihan päälle vuokaan valunutta voita ja paistolientä lusikalla ainakin kolme kertaa paiston aikana. Muista hyödyntää myös uunin jälkilämpö!


Nautiskellaan lämpimien kasvisten ja raikkaan salaatin kera. Todellinen kevät- ja pääsiäisruoka: ihania, lisäaineettomia raaka-aineita, puhtaita makuja ja varsin eettisesti kasvatettua lihaa. Hyvän mielen ruokaa!


Alan muutenkin jo intoilla lähestyvästä pääsiäisestä ja keväästä: tekisi kovasti mieli hyljätä hetkeksi voimakkaat värit ja täyttää koti pastellisävyillä ja pajunkissoilla. Kohtalotovereita?

5 kommenttia:

  1. Noin! Nyt on koko blogi luettu läpi (löysin tämän jotain kautta tänä keväänä ja hurahdin heti). :) Päätin kommentoida vasta kun pääsen tänne asti, vaikka muutaman kerran teki mieli aiemminkin laittaa viestiä. Kiitos kovasti kaikista mahdollisista postauksista, näitä on ollut ilo lukea!! Kirjoitat tosi kivasti ja aiheetkin ovat mielenkiintoisia: Ruoka (vaikken karppaakaan, niin kivoja idiksiä). Eläimet (itse sain vihdoin aikuisena toteutettua pitkäaikaisen haaveeni lemmikistä tolleriuroksen muodossa). Eläinlääkis (työskentelen kehitysvammapuolella, mutta eläinlääkärin työ on kiinnostavaa ja jo penskana bongasin Herriotit vaarini kirjahyllystä ja osaan ne suunnilleen ulkoa). :) Ja lisäksi kivat sisustusjutut ja askarteluidikset, jotka on olleet tosi inspiroivia. Luin vasta joulukalenterisi läpi ja rupesin suunnilleen odottamaan joulua keskellä kevättä, jotta pääsisin testailemaan kaikkea kivaa. :D

    Tykkään sekä arkipostauksista, että pohdiskelevammista osuuksista. Mielestäni on hyvä, että vaikka perusvire blogissa on positiivinen, myös vaikeita aiheita ja huonoja fiiliksiä ainakin sivutaan, sillä ne väkisin kuuluvat kaikkien elämään ja tekevät blogista jotenkin "elämänmakuisemman".

    Paljon tuli sanottua ja paljon jäi vielä sanomattakin, mutta jos tämä tällä erää. Jään varmasti jatkossakin seurailemaan elämäänne. :) Oikein hyvää kevättä koko laumalle ja tsemppiä opiskeluihinne!!

    -Susu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohhoh, kiitos kaunis suupieliä nostattavasta kommentista :) Kiva kuulla, että joulupostauksista on vieläkin iloa :D En halua antaa elämästäni liian siloiteltua kuvaa, joten välillä ne negistelytkin pääsevät läpi. Oikein ihanaa kevättä sinnekin! :)

      Poista
  2. Ihanan näköistä, tuli heti kauhee nälkä :P

    Tää saattaa kuulostaa hassulta, mut oon tosi kateellinen sulle. :) Sulla vaan on niin ihana elämä: unelmien opiskelupaikka, ihania lemmikkejä, poikaystävä, kauniisti sisustettu talo kivalla alueella ja aikaa tehdä kaikkea ihanaa (askartelua, kokkailua, juhlien järjestämistä, ajanviettoa kavereiden kanssa, bloggailua...)
    Mä vaan oon niin kateellinen ja toivoisin, että mulla olis joskus tollanen elämä. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi voi, ei kannata! :) Kyllä munkin elämässä on melkoisia alamäkiä ja ongelmia vaikka muille jakaa! :D Olen saanut tehdä aika paljon töitä ja nähdä aika monta vastoinkäymistä, ennen kuin tähän tilanteeseen on päästy - niin opiskelupaikan, asunnon, poikaystävän, töiden kuin eläintenkin suhteen. Tuntuu, että elämä ei vain voi antaa mulle mitään helpolla.

      Tosin kiitos, kun taas muistutit, että tässä vuosien saatossa mulle on kertynyt silti paljon, mistä olla onnellinen ja kiitollinen <3 Pitäsi varmaan keskittyä siihen jälleen enemmän kuin puuttuvan havitteluun...

      Poista
  3. oi kun näyttää hyvältä :)

    VastaaPoista