torstai 2. elokuuta 2012

DIY: Kissankäymälä

Kun sitä koiraihminen kerran päättää ottaa ja hankkia kissan, ollaan siinä sitten erilaisten tarvikehankintojen edessä äkkiä jännän äärellä. Mikä on tarvike, mikä turhake? Kumpi on parempaa, pelletti vai mikrohiekka? Mitä kissalle kannattaisi syöttää? Millainen kiipeilypuu olisi paras?


Erityisen pitkään harmaita hiuksia aiheutti kuitenkin hiekkalaatikko ja sen sijoituspaikka. Ensinnäkään useimpien hiekkalaatikoiden kuljetulaatikkomainen muotokieli ei omaa silmääni juurikaan hivele, eikä kissanomistajien yleisesti suosima konsepti laatikon piilottamisesta kylpyhuoneen perimmäiseen nurkkaan meidän kohdallamme olisi onnistunut. Kylpyhuoneestamme ei löytynyt laatikolle tarpeeksi tilaa, eikä lattioilla lilluva, hiekanmurusista liukeneva savivellikään juuri houkutellut.

Kissanvessa piti siis sijoittaa enemmän tai vähemmän näkyville ja mieluiten vielä salonkikelpoisesti. Netistä löytyi kuvia monista kaappeihin piilotetuista vessaratkaisuista, mutta me aloimme harkita laatikon suojakuoreksi kuitenkin jonkinlaista, pienemmän tilan haukkaavaa arkkua tai laatikkoa. Kaupoilla O sitten kiikutti yhtenä vaihtoehtona eteeni säilytysrahin ja silloin välähti: mullahan on tällainen käyttämättömänä kotipuolessa ja vieläpä oikean värisenä.


Boksin tuunaaminen kävi helposti. Sen sivulaitoja pitävät pystyssä ohuet vuori- ja päällyskankaan väliin ommellut huonekalulevyt - toisilla vastakkaisilla (kuvassa eteenpäin) sivuilla yhdet yksittäiset ja toisilla vastakkaisilla sivuilla kaksi kapeampaa (kuvassa sivulle päin). Avasin laatikon yläreunan saumaa sen verran, että sain yhden kapeista levyistä poistettua ja leikkasin sitten kankaaseen saumoja myötäillen kissanmentävän aukon.


Aukon alapuolista seinää tukemaan asetin huonekalulevyn tilalle tukevan aaltopahvin palasen. Näin alkuperäinen huonekalulevy säilyi ehjänä siltä varalta, että rahin haluaisi vielä joskus valjastaa muuhun käyttöön. Lopuksi taittelin ylimääräiset kangaslärpäkkeet sauman sisään ja kiinnitin siististi kaksipuolisella teipillä. Kuvissa näkyy kuitenkin vielä viimeistelemätön kulkuaukko.


Huomatessaan vessaansa kohtaan kohdistuvan huomion, päätti Utu tulla esittelemään mukavuuslaitostaan ja sen moninaisia käyttötapoja...Rahin sisälle hankin ihan tavallisen, huokean hintaisen, avomallisen kissanhiekkalaatikon ja pienen eteismaton palasen keräämään suurimmat tassuissa kulkeutuvat hiekat. Jossakin myös vinkattiin, että laatikon suuaukko kannattaa suunnata seinää vasten, jolloin kissa ei pääse poistumaan laatikolta kovalla vauhdilla, mikä vähentää lattioille kulkeutuvan hiekan määrää. Samasta syystä sijoitimme kulkuaukon laatikon yläreunaan alareunan sijaan. Ja kuten kuvasta näkyy: hyvin on toiminut. Suurin osa irtohiekasta on matolla, ei lattialla. 

Kaksipuolisen teipin taustapaperista riitti huvia pitkäksi aikaa. Mihin niitä oikeita kissanleluja oikein tarvitaankaan, kun paperisuikaleet ja herneenkuoret peittoavat ne ihan 100-0...?


"Sit tässä voi istua myös näin."

"Mutta tää on kuitenkin paras paikka!"

Toistaiseksi olemme olleet enemmän kuin tyytyväisiä - niin me kuin kissakin. Kivan näköinen ja helposti siivottavissa oleva vessa opiskelijabudjetilla toteutettuna. Materiaalit taisivat kustantaa vain kolmisen euroa, kun tuo rahi löytyikin omasta varastosta. Aika näyttää, alkaako tuo kangas imeä itseensä jossakin vaiheessa hajuja, mutta mietitään sitten sitä kaappia uudelleen.

Tähän loppuun ajattelin jakaa kanssanne vielä huonolaatuisen, pimeässä kännykällä kuvatun videon Taikkiksen ja Utun tämänhetkisestä tilanteesta.


Tarinan opetus: kärsivällisyys palkitaan, ennemmin tai myöhemmin. Tällä kertaa sitä tarvittiin reilun viikon verran.

21 kommenttia:

 1. Kiva idea! Tuo kissanvessan sijoitus on kyllä ikuinen murheenkryyni. Pakko heittää vielä hiekkasuositus, vaikka olette varmaanki jo omanne vallinneet. Meillä on käytössä eco bastis -niminen paakkuuntuva pelletti. Pelletti tekee tosi hyvät ja napakat paakut, en käsitä miten:D Käyttö siis onnistuu ihan samoin kun tavallisen paakkuuntuvan hiekan, tämä ei kuitenkaan pölyä tai haise. Pakon sanelemana meillä on nyt vessan suuaukko seinää vasten, se on kyllä hyvä! Tassujen pyyhintään keksin ostaa mikrokuituisen kylppärimaton vessan edustalle, se tuntuu ihan imevän pelletit ja purut itseensä (on tosin tämän takia myös vaikea putsata mutta eipä se mitään, kunhan muu kämppä pysyy siistinä:) Onnittelut uudesta perheenjäsenestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä saa ideoita heitellä, meillä on vielä ns. kokeiluvaihde käynnissä :) Nyt meillä on käytössä mikrohiekka, mutta kaapista löytyy myös pussi Ökoa, jota pennut olivat kasvattajalla hyödyntäneet. Ilmeisesti tuo Eco Bastis on jotain saman tyylistä? Ja kiitos! :)

   Poista
 2. Ihana tuo video! Taisi olla taikallekin lopulta ihan ilonen asia, että kissa tuli perheeseen (: tuo vessaratkaisu vaikuttaa varsin toimivalta; vanhempieni luona (jossa kissani asustaa) on kissanhiekkalaatikko, mutta ilman seiniä/kattoa, joten voi arvata että niitä kissanhelmiä on lattialla usein melko kiitettävästi. Etenkin kun kissaneiti päättää pyrähtää kunnon hepulijuoksua suoraan käymälästä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä se on siitä onnellinen ollut - silloinkin, kun sai kynnestä :D Vihdoin alkaa kissakin ehkä olla samaa mieltä :)

   Ja joo, juurikin tuota estääksemme piti kehitellä jokin patenttiratkaisu. Etenkin, kun vessan sijoituspaikkana on oma makkari :)

   Poista
 3. Voi että, sulla on kyllä siellä niin suloinen parivaljakko että! Taikkis taisi tosiaan saada kaipaamansa kaverin. :)

  Hieno kissanvessa! Kätevää erityisesti tuo, ettei hiekkaa pirise ympärinsä. Toisena se, etteivät koirat pääse tuonne: mä olen kuullut liikaa ällöjuttuja koirista, jotka himoiten maiskuttelevat kissanpaskaa. Tosin meillä piski on maiskutellut autuaana niin muumioitunutta hiirtä kuin ojasta löytynyttä turvonnutta ja mätää rottaakin, ettei ne kissan jätökset olisi ollenkaan pahimmasta päästä. Koirat... :P
  Ainoastaan mietin just tuota sisäkangasta. Että tarttuuko hajut tai tuleeko se muuten likaiseksi. Meillä olleet kissat ovat olleet todella innokkaita kuopsuttelemaan hiekkaa miten sattuu ja kollilla meni roiskeet helposti vähän pitkin seiniä... Juu, ei ne kissatkaan ihan täyssiistejä ole!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivokaamme näin :) Ja nimenomaan, tuo oli juurikin yksi pointti, miksi kulkuaukko sijoitettiin noin: Taikkis on jo ilmaissut kiinnostuksensa kissanpeen hajua kohtaan... :oksu:

   Tuota sisäkangasta olen mäkin miettinyt. Toistaiseksi Utu on pissinyt siististi pylly maassa, mutta ehkä voisi varmuuden vuoksi yrittää vuorata tuon sisältä vaikka noilla kuramaton palasilla. Niissä kun on aika paksulti kumia, niin ei luulisi pissan menevän läpi ja on sitten helppo vaihtaa tarpeen vaatiessa uusiin. Kiitos pointista! :)

   Poista
 4. Onpas Utu (toivottavasti meni nimi oikein) jo ison kisun näköinen!

  Ihana tuo video, mutta mikä ihme siinä on että kun koira hellii, niin pitää melkein aivot nuolla korvan kautta... :D Monesti omieni kanssa siis ihmetelleenä... Mutta tosi kiva, että siellä yhteiselo on alkanut sujua, noinkin rakkaudellisissa merkeissä! :) Ja Utu nauttii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on, mäkin olin vähän yllättynyt. Toisaalta Utu oli kyllä veljessarjan suurin, että ehkä sekin tekee :) Saapa nähdä millainen jättiläinen siitä tulee... mun puolesta kasvu saisi kyllä stopata sinne balineesien maksimiin, viiteen kiloon.

   Mutta tota on täälläkin ihmetelty, että mikä niissä korvissa viehättää :D Maistuu ilmeisesti hyvältä? Yäk...

   Poista
 5. Onpa hellyyttävä video, kiva kun tulevat noin hyvin toimeen! Meillä oli kaksi kissaa ennen koiran tuloa ja se on vähän vaikeuttanut toimeentulemista. Koira on vielä yltiöystävällistä sorttia ja kissat jonkun verran halveksuvat sitä ja väistelevät lähinnä. Mutta onneksi ei ole mitään sotaa kuitenkaan! Tuollainen taitaa meillä kyllä jäädä haaveeksi, eilen juuri koira ystävällisyyspuuskassaan nuolaisi toista kissaa poskesta ja kissan ilme oli kyllä näkemisen arvoinen, sellainen "mitä helvettiä toi haiseva rakki kehtas tehdä?!?" :-D

  Tosi kivan ja tyylikkään näköinen tuo vessaratkaisu! Mä en kyllä suosittelisi pellettejä hiekkikseen, koska moni kissa ei pidä niistä tassunpohjissaan/hajun syystä/jostain tuntemattomasta syystä, ja tästä syystä saattavat sitten alkaa harventaa hiekkiskäyntejään, josta taas voi seurata ikäviä munuais- tai virtsakiviongelmia. Mikrohiekkaa siis suosin, niinkuin näemmä tekin :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, niin ne väittää, että on helpompaa, kun koirat on ensin. Onneksi teilläkin on saavutettu kuitenkin jonkin sortin rauhaisa yhteiselo! :)

   Mä oon kuullut pelleteistä samaa ja osittain siksi meidän Öko-pussi vielä kaapissa makaakin. Nämä pennut olivat tosin Ökoon tottuneet, joten siinä mielessä ei pitäisi olla ongelmaa, mutta onhan tuo mikrohiekka luontaisempaa. Kunhan vain pitää hajut, eikä leviä yltympäriinsä! :)

   Poista
 6. Oppiiko noi kissat ihan helposti että vessa on tuolla kolossa? Ettei vaan innostu käyttämään mattoja ym vessoina.
  Hieno kisukäymälä kyllä. :) ja ihana video.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä kissoista yleensä, mutta Utu ainakin oppi. Se oli aktiivisesti mukana vessan rakennuksessa (:D) ja kävi heti tsekkaamassa, että mikäs se tämän kolon tarkoitus onkaan. Rinnalla käytettiin siis ihan tavallista hiekkistä, niin kauan, että Utu siirtyi tuohon, mutta käytännössä se tapahtui aika välittömästi. Kissat tykkäävät suojaisista vessapaikoista. Ehkä olisi eri asia alkaa totuttaa 12-vuotiasta kissaa uuteen ratkaisuun, en tiedä :)

   Poista
 7. Me tuunattiin Ikean kolmilaatikkoisesta Malm-lipastosta kissan vessa, mulla taitaa siitä olla kuvatkin tossa osoitteessa http://aussiefun.kuvat.fi/kuvat/Kittens/ :) Erikätevä, mikrohiekkaa nyt silti kulkeutuu ympäri kämppää. Silti en vaihtaisi, paakkuuntuva hiekka on meillä ainakin ihan ykkösvalinta, Evercleania käytettiin pitkään, kallista, mutta erittäin riitoisaa varsinkin yhdellä kissalla. Tällä hetkellä opiskelijabudjetti puskee pahasti päälle ja käytössä on Extreme Classic. Sekin ajaa asian erittäin hyvin :)

  Itse suosin kissalle barffia, suurin osa ruoista sisältää ihan kamalat määrät viljaa, joka ei kissalle ole tarpeellista. Kuitenkaan äärimmäisyyksiin ei tarvii mennä, meillä on tällä hetkellä Applawsin nappulaa, eri märkäruokia ja lihaa ruokana. Nappulaa saa vain hieman, lähinnä märkä- ja raakaruualla mennään. Itse vältän ehkä liiankin hanakasti viljoja, koska Pullan veli kuoli lopulta virtsakiteiden aiheuttamaan rakon puhkeamiseen.. :{

  Kiipeilypuu on myös aika must, kissat silminnähden nauttivat, kun saavat olla korkeuksissa.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa hieno idea, ei tullut mieleenkään, että lipastostakin saisi jonkin tuunauksen aikaiseksi! Suloinen lauma muutenkin :)

   Mä oon myös tosi viljavastainen - niin ihmisten, koirien kuin etenkin nyt kissojen kohdalla. Nappuloina meillä on nyt pikkupussit Applawsia ja Orijenia, mutta oon miettinyt, että aika turhia taitaa nuokin olla ja voi olla, ettei tule ostettua enempää. Utu ei ole kovinkaan innokas juomaan vettä, joten pelkällä tuoreruualla voisi helpommin varmistaa riittävän nesteensaannin.

   Puukin meiltä löytyy, Zooplussalta tilattu kattoon ulottuva malli :)

   Poista
  2. miten on, kissoille ei taideta antaa juuri maitoa juotavaksi vaikka kaikenlaisissa piirrosanimaatioissa niin tehdään?
   Mutta kesä kuumalla on hyvä laittaa tippa kermaa veden sekaan, niin ainakin toi sheltti juo kuin viimestä päivää. :) Ja sitten tietenkin vaihtaa vesi puhtaaseen/kermattomaan.

   Poista
  3. Kissa juo yllättävän vähän vettä, varsinkin jos märkä- ja tuoreruokaa on paljon tarjolla. Pullan vedenjuonti loppuu miltein kokonaan runsaan raa'an kanssa, nappuloiden kera se taas nousee. Mä annan nappulaa lähinnä turvatakseni noi vitamiinit ainakin joltain osin, vaikka monipuolisella barffimätöllä ne kyllä pitäisi muutenkin saada. Ja onhan täällä nurkat täynnä kaikkea vitamiinipilleriäkin.. :D

   Poista
  4. Joo, niinhän se kai ihannetilanteessa meneekin, että ravinto kattaa suurimman osan kissan nesteentarpeesta :) Mä oon itse miettinyt, että käytän raakaruoan kanssa vitamiini-, öljy- ym. lisiä ja niiden ohella annetaan sitten vitaminoituja täysravintoja. Mä veikkaan, että runsas kuivaruokien syöttö (ne viljat ja hiilarit...) on monien kissojen sairauksien, kuten diabeteksen ja virtsaongelmien taustalla.

   Poista
 8. Menin ja käänsin meidän hiekkalaatikon seinään päin :D
  Meillä on todettu Litter Locker II aika must vehkeeksi kun on iso kissa joka käy laatikolla paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha :D Se on kyllä mielestäni ihan toimivaksi osoittautunut vinkki! Hei mä oon miettinyt tuota Litter Lockeria myös, koska meillä lapataan tällä hetkellä kakat laatikosta ihan koirankakkapussiin, joka kiikutetaan meidän tavalliseen roskikseen keittiössä. Haju on välillä aika karmiva, etenkin jos kissan vatsa on ollut hiukan vikkelänä. On vain sen verran massiivisen näköinen laitos, että mihin tuon piilottaisi? Vaatekaappiin?

   Poista
  2. Toi on oikeastaan yllättävän pieni kapistus. 45x20 senttinen. Tosin teillä se paljastaisi esillä ollessaan turkoosin rahin käyttötarkoituksen ;) Kyllähan kaappiin voi hyvin laittaa. Ei ainakaan tilaa vie.
   Minä haluaisin Modkatin. Mutta kun toi dinosaurus on jo nyt 5 kuisena melkein neljäkiloinen.. Alkais varmaan kohta jo jäämään jumiin siihen :D Kaveriksi siis pieni somali niin voi toteuttaa Modkat-unelmani :D
   P.S. Joo ei yhtään offtopiccia)

   Poista
  3. Oho, sittenhän se voisikin mahtua kaappiin! Koitin O:lle jo hiukan puhua asiasta, mutta miehisestä näkökulmasta "astia, jossa säilötään p*skaa" aiheutti lähinnä huvittuneisuutta :D No, onneksi on yksi innokas roskien viejä talossa, kun ei niitä kissanpommeja kehtaa kauaa keittiönroskiksessa säilytellä ;)

   Modkat vaikuttaa myös näppärältä, mä vähän haaveilin siitä turkoosin värisestä, mutta hinta kyllä kirpaisee. Etenkin, kun ei tiedä minkä kokoinen katti tuosta tulee. Itsku, mutta iso rotuisekseen :)

   PS. Somalit <3

   Poista