maanantai 26. syyskuuta 2011

So long, Galenos

Kyselyn perusteella suurin osa lukijoista (tai ainakin vastaamaan uskaltautuneista) hakee tai harkitsee eläinlääkikseen hakemista. Oletteko kuulleet, että pitkään huhuttu Galenoksen poistuminen pääsykoevaatimuksista olisi nyt sitten oikeasti toteutumassa? Epione-valmennuksen sivuilla kerrotaan näin:


Galenos poistuu pääsykoevaatimuksista!


23.9.2011
Jahas,

niinhän se kävi että iso G tuli lopulta tiensä päähän. 

Itä-Suomen Yliopiston terveystieteiden tiedekunnan tiedekuntaneuvoston kokouksessa 22.9.2011 esityslistan kohtana numero 14 käsiteltiin "Terveystieteiden tiedekunnan vuoden 2012 opiskelijavalintojen valintaperusteiden hyväksyminen/päävalinnat ". 
Esityslistan mukaan
"Valtakunnallisen lääketieteen alan opiskelijavalintatoimikunnan kokouksessa 29.8.2011 päätetyn mukaisesti lääketieteen alan valintakoe vuoden 2012 opiskelijavalinnassa perustuu seuraavaan:
Valintakoe perustuu lukion opetussuunnitelman perusteiden mukaisiin biologian, fysiikan ja kemian pakollisiin ja syventäviin kursseihin (Lukion opetussuunnitelman perusteet 2003, Opetushallituksen määräys 33/001/2003) sekä valintakokeessa jaettavaan aineistoon."


Tämänhetkisen tiedon mukaan esitys on hyväksytty sellaisenaan.  Muiden yliopistojen tiedekunnat käsittelevät asian kokouksissaan ensi viikon alussa, ja valtakunnallinen opiskelijavalintatyöryhmä julkaisee asiasta tiedotteen ensi viikon loppupuolella.

Pääsykoe tulee siis perustumaan lukion opetussuunnitelman sisältämiin biologian, fysiikan ja kemian aiheisiin sekä kokeessa jaettavaan aineistoon.
Lukion opetussuunnitelmaan voi tutustua täällä: http://www.oph.fi/download/47345_lukion_opetussuunnitelman_perusteet_2003.pdf jossa
luku 5.7 Biologia (kurssit 1-5), sivut 129-135
luku 5.9 Fysiikka (kurssit 1-8), sivut 143-149
luku 5.10 Kemia (kurssit 1-5), sivut 151-155

Pääsykokeesta tulee saamaan pisteitä seuraavasti:
Valintakoe, muunnetut lopulliset pisteet (maksimi)  72p
Ylioppilastutkintotodistus 84p
Yhteensä 156p

Ylioppilastutkintotodistuksesta annetaan pisteitä neljästä kokeesta:
- Äidinkieli / korvaava koe
- Vieras kieli, pitkä oppimäärä tai toinen kotimainen kieli, keskipitkä tai pitkä oppimäärä
- Ainereaali (biologia, fysiikka tai kemia) tai reaali
- Muu kuin edellä käytetty ainereaali tai reaali tai matematiikka

Pisteitä yo-tutkinnosta saa seuraavasti:
- Äidinkieli, pitkän oppimäärän mukaiset kokeet, ainereaali (bi, fy, ke), reaali:
L = 21, E = 18, M = 15, C = 12, B = 9, A = 6 pistettä.

- Muut kokeet:
L = 16, E = 13, M = 10, C = 7, B = 4, A = 1 pistettä.

Neljästä aineesta annetaan yhteensä enintään 84 pistettä.

Kuopioon valitaan ensi keväänä yhteensä 132 opiskelijaa joista yhteispisteillä 79 ja valintakokeella 53, sekä tämän lisäksi 5 opiskelijaa varasijoille valintakokeella.

Lähde:  Terveystieteiden tiedekunnan tiedekuntaneuvoston esityslista 22.09.2011 Asianro 14, liite 9 "Esitys terveystieteiden tiedekunnan päävalintojen valintaperusteiksi vuodelle 2012"
Oman tiedekuntani puolelta en asiasta ole vielä kuullut, mutta oletan, ettei elukka lähde sooloilemaan, vaan uudistus tulee koskemaan sitäkin.

Kemian ja fysiikan, ilmeisesti myös biologian lukiokurssien tärkeys (lue: välttämättömyys) nousee siis ihan uusiin sfääreihin. Lukiossa nämä kurssit lukeneiden abien urakka helpottuu, kun pääsykoekeväänä ei tarvitse sisäistää vielä Galenostakin ja kilpailla monta kuukautta kauemmin sitä lukeneiden kanssa. Uudistuksella varmaan pyritäänkin saamaan lukiolaiset vähemmin välivuosin sisään - taloudellista!

Toisaalta kaltaisteni lukiossa fy/ke/bi -osaston skipanneidenkin osalta luettavan määrä vähenee, joskin lukiokurssit täytynee kahlata sitten entistäkin tarkemmin läpi.

Galenoshan ei tunnetusti lukeudu mihinkään kirjallisuuden helmiin, joten muutokseen voitaneen olla tyytyväisiä, vai? Millaisia ajatuksia tämä teissä lukijoissa herättää?


15 kommenttia:

  1. Minä en ainakaan tykkää yhtään. Ainakin bilsan puolella on paljon sellaisia kursseja joissa sisältö ei liity millään tavalla lääketieteeseen. Itse tosiaan olen kirjoittanut 2004, joten ei paljon innostaisi alkaa kertaamaan jotain lukion ykkösellä opittuja asioita. Galenos on kuitenkin tutumpi. Tämä tosiaankin suosii uusia ylioppilaita, mutta entäs me väliinputoajat, jotka ovat vasta "vanhoilla päivillään" tajunneet mitä haluavat tehdä?

    VastaaPoista
  2. Ehkä ihan hyvä. Sen näkee sitten millainen koe on, että oliko hyvä muutos. Muuttuukohan kokeessa kysyttävien asioiden painopiste; esim. laitetaanko kysymyksiä ympäristöbiologiasta vai pysyykö samanlaisena... Mielestäni aikaisimmissakaan kokeissa ei pelkän Galenoksen pohjalta ole hirveästi ollut kysymyksiä, et tavan laskuilla pärjäisi, jos osaa vähän soveltaa. Se mietityttää, et miten arvostelevat, koska ei voi rokottaa enää siitä, että ”pääsykoekirjassa ei ole sanottu näin”. Luulisi siis, että saa käsitellä vastauksessaan tietoa laajemman perspektiivin kautta, koska lukioidenkin opetusmateriaali vaihtelee, sitähän yo-kirjoituksissakin painotetaan... saas nähdä.
    - H

    VastaaPoista
  3. Olen hakenut eläinlääkikseen silloin, kun galenosta ei ollut, enkä nyt ole varma onko tämä uudistus mielestäni kuitenkaan hyvä.

    Itse suoritin kaikki lukion ma, ke,fy, bi kurssit hyvillä arvosanoilla kuin myös kirjoituksissa. Koin siis jollain tasolla ymmärtäväni noita aineita. Kuitenkin pääsykoe oli kuin jotain hepreaa, osassa tehtäviä ei tiennyt, mihin aineeseen ne edes liittyvät, fysiikkaan kemiaan vai mihin :D Mitä olen pääsykokeita selaillut, niin se oli hyvin samanlainen kuin nykyisin galenoksen kanssa, mutta silloin ei ollut galenosta "apuna" = galenoksen asiat olisi pitänyt osata, vaikka niitä ei missään lukion kursseissa käsitelty.
    Ainoastaan biologian asiat olivat sitä mitä lukion oppimäärässä oli käsitelty.

    Vaikka galenos onkin aika hirveä opus, niin pääsykokeessa kuitenkin on kysytty asioita siitä, eikä sen ulkopuolelta. Näytin joskus vanhoja pääsykoetehtäviä fysiikan ja kemian lukionopettajille, eivätkä he olisi kyenneet niitä kaikkia ratkaisemaan ;D

    VastaaPoista
  4. Omat tunteeni ovat aika järkyttyneitä näin alkuun. En ole Galenokseen tutustunut, mutta en kyllä lukiossa kemiaakaan lukenut kuin yhden kurssin. Fysiikan kyllä, mutta se tuntui vaikealta ja tuntuu että olen unohtanut asioita. Vaikealta juu vaikka sainkin 10:jä. Juurikin sellainen "älyllinen soveltaminen" on hankala ja ikävä - todennäköisesti juuri se millä sitten erotetaan porukkaa. Bilsasta pidän, joten olisin ihan hyvin voinut lukea galenoksen bilsat ja ymmärtää ne. Lukion biologia on hirveän yksinkertaista erottamaan porukkaa! Joten tuntuu että olen alakynnessä äääh. *unelma musertuu*

    Siis, nyt olen niin sekaisin.. Paljonko saisin lähtöpisteitä näistä:
    MA pitkä (E), Biologia (E), Englanti pitkä (E), äidinkieli (M)

    VastaaPoista
  5. Eiks tää oo ihan hyvä juttu? :)
    Kun nyt huolella lukee lukiossa tarvittavia aineita, pääsykoe "vain helpottuu"...?

    VastaaPoista
  6. Kyllä vähän harmittaa :l Itse olen viime keväällä ylioppilaaksi kirjoittanut, ja Galenoksen lukeminen jäi vähän vähäiseksi keväällä juurikin kirjoitusten takia. No, valmistuin, ja ajattelin tänä vuonna tsempata enemmän pääsykokeeseen.. Tuntuu epäreilulta, että nyt vuotta nuoremmat tai vuoden myöhemmin valmistuvat ovat ihan eri asemassa :(

    VastaaPoista
  7. Näin alkuun, ihana banneri! Mietinkin tässä vähän aikaa sitten, että mahdatkohan jossain vaiheessa tehdä uuden bannerin, kun kuvioihin on tullut Taika ja muutenkin (: Ihana!

    Tuo Galenoksen hautaaminen oli aikamoinen pommi, enkä vieläkään ole oikein ehtinyt sitä sulatella... Periaatteessa olin varautunut kahlaamaan Galenosta läpi, mutta toisaalta taas tämä uudistus kuulostaa ihan tervetulleelta, sillä onhan G aika raskas lukupaketti. Kauhistuttaa vain ajatellakin sitä ensi kevään hakijavyöryä ja niitä hienonhienoja piste-eroja, joita varmasti tulee olemaan... Lisäksi lähtöpisteet nousevat varmasti entistä tärkeämpään rooliin, joten pitää miettiä vakavasti tuota korottamista (itseltäni löytyy parhaimmillaan vain M:ää todistuksesta).

    Nyt on näin, ja tähän on sopeuduttava. Mielenkiinnolla menen keväällä kokeeseen, mutta sitä ennen kunnon teholukemiset ja laskemiset bilsasta, fyssasta ja kemmasta (:

    VastaaPoista
  8. Voevoe, aikamoinen päätös kyllä tehtynä! Itsellä kävi tsägä ja pääsin sisään (yleiselle) viime vuonna, mutta jos vielä joutuis lukemaan pääsykokeisiin olisi todella turhauttavaa sillä G tuli luettua viime vuonna ja silloinhan se olisi ollut ihan turhaa!
    Lisäksi nyt lääkikseen päässeet tulee paljon huonommilla lähtötiedoilla. Meillä ainakin (Kuopiossa) olis ollu aivan pihalla ilman galenoksen tietoja.. Esim. aivohermot on tyyliin oletettu osattavan ja niitä ei tosiaan lukiossa käsitellä lainkaan!
    Muutosten tuulet puhaltaa! :)
    -Sape

    VastaaPoista
  9. Great minds todellakin!

    Luojan lykky, etten ole tämän vuoden valmennuskurssilla. Voin vain kuvitella kurssijärjestäjien paniikkia tällä hetkellä. Mistä ne nykäsevät uudet materiaalit kesken kurssien. Entä kokeet - menee aivan ennustamiseksi koko touhu.

    Nyt mietin tuota biologiaa. Täytyy siis ruveta opiskelemaan uusiksi risteytystehtävät ym, mutta entäs aivan ympäristöbiologia? Siellähän on vain se yksi ihmiskurssi. Voisin olla vittuuntuneempikin, sillä tavallaan viime vuoden valmennuskurssi meni nyt aivan hukkaan. Tai eihän sitä koskaan tiedä.

    Mahtaakohan nyt vanhoista valintakokeista vai ylioppilaskirjoitusten tehtävistä olla enemmän hyötyä valmistautumisen kannalta?

    Hakuryysis voi tosiaan olla huumaava. Voihan nyt hemmetti sentään. Kakaroita hyysätään.

    -Mäykky

    VastaaPoista
  10. Ihana banneri :D Haha, näkee jo ensi silmäyksellä minkälaisen blogin pariin on eksynyt. Iipun röntgen alaosa on raju :D

    Galenokseen ei ole sanottavaa juuta eikä jaata. "Varmaan ihan jees", tällanen keskitien mitäänsanomaton mielipide. Kovasti ainakin lähipiirin lääkispyrkijä tuntui olevan asiasta mielissään ja piti positiivisena.

    MOH

    VastaaPoista
  11. Minäkin olen hakemassa keväällä eläinlääkikseen ja olin jo henkisesti valmistautunut galenokseen, mutta oon kuitenki aika hyväs asemas, kun luen lukios noita kaikkia aineita. Toki jos olisin tiennyt että niitä tullaan vaatimaan pääsykokeissa, niin olisi ehkä tullut vähän enemmän panostettua..nooh tässä on vielä aikaa ja pari kurssia jäljellä. Soitin valmennuskeskuseen kysyäkseni noista opiskelumateriaaleista ja siellä meinattiin ettei tämä mahdollinen muutos tule pysymään, koska galenos on kuitenki antanut niin hyvän pohjan lääketieteellisille opinnoille, joten opetussuunnitelmia voitaisiin ehkä joutua muuttamaan..En kyllä oikein tiedä olenko iloinen tästä galenoksen poistumisesta vai en :--)

    VastaaPoista
  12. Minusta ainakin on ihan hyvä asia että poistuu kirja, joka oli kaikkien mielestä surkea teos. :) Ehkä olisi hyvä olla jokin pääsykoekirja, mutta voihan pääsykoesysteemi näinkin toimia. Kai. Sääliksi toki käy niitä jotka ehti jo pitkään lukea Galenosta eikä siitä ole nyt mitään hyötyä, mutta itselle ihan kiva ylläri kun on vasta aloittamassa urakkaa :D

    VastaaPoista
  13. Kuka nyt ostaa mun valmennuskurssimateriaalit, niillä olisi saanut Unicafe-lounaan jos toisenkin D:

    VastaaPoista
  14. Mä voin kyllä ostaa valmennuskurssi materiaalit, että saan lisää harjotustehtäviä :D

    VastaaPoista
  15. Anonyymi1: Musta jossakin (Kuopion lääkiksen sivuilla?) oli lueteltu oleelliset bilsan kurssit/asiat ja niihin lukeutuivat nimenomaan ihmis- ja solubilsa, ei muuta. Onhan nuo kemiat ja fysiikat aiemminkin joutunut käytännössä haltsaamaan, joten siinä mielessä luettava ei ehkä lisäänny, mutta tosiaan abeilla on etulyöntiasema :/

    H: Jeppis. Olin ymmärtävinäni, että ympäristöbilsa ei kuuluisi vaatimuksiin. Mutta hyvä pointti kyllä tuo oppimateriaalin vaihtelu - tuo varmasti haastetta ja ongelmia arvosteluun.

    Anonyymi2: Niinpä ja kun Gallessa on kuitenkin ihan hyödyllisiäkin asioita, jotka olisi hyvä osata. Ja mukavaa sellainen ihmiselimistöön liittyvä fysiikka ja kemia musta oli :/

    Anonyymi3: Älä nyt vielä muserru! Ihan varmasti sussa on noilla arvosanoilla potentiaalia kukistamaan fyssa ja kemia tarvittavalla tasolla. Ehkä joku valmennuskurssi voisi olla hyvä? Että joku selittäis ja sais kysellä. Pisteitä saisit ymmärtääkseni 18+18+15+18 = 69/84 Tosi hyvät siis, tosin en tiedä, missä nykyisin se hyödyttävien alkupisteiden raja huitelee!

    Anna-: Joo, tavallaan abeille kyllä ja sitä varmasti tässä on haettukin. Toisaalta, jos pisterajat ja hakijamäärät kohoavat pilviin, niin vaikeampaa on abeillakin :/

    Anonyymi4: Joo, on inhottavaa olla ns. testiryhmässä :/ Toivottavasti kokeen muutos kuitenkin kääntyisi ennemmin hyödyksi kuin haitaksi! Onneksi et sentään ollut liikaa ehtinyt (turhaan) päntätä Gallea.

    Anonyymi5: Kiitos kiitos, mäkin tykkään! :) Äläpä, tuo muakin eniten hakijoiden puolesta hirvittää! Onneksi sulla tuntuu olevan positiivinen asenne, joten tsemppiä koitokseen! :)

    Sape: Juu äläpä ja erittäin hyvä pointti tuo Gallen hyödyllisyys! Kyllä sitä tuli itsekin selailtua kertaan jos toiseenkin ykkösellä ja aika pihalla olisi ollut monesta asiasta, jos sitä ei olisi aikoinaan lukenut. Jotain muutoksia joudutaan tekemään opetussuunnitelmiin kyllä.

    Mäykky: Totta! Voi olla aika stressaavaa muutenkin, kun valmennuskurssien suosio varmasti laskee nyt. Mahdoton arvata, millainen koe tulee olemaan. Luulen, että aineistoja tulee olemaan enemmän ja ehkä kokeessa voidaan antaa kaavoja, joita pitää osata soveltaa? Jossakin törmäsin tietoon, että ympäristöbiologiaa ei tarvitsisi lukea, mutten nyt ole ihan varma. Ehkä Älyvuodossa puhuttiin asiasta?

    MOH: Jee, tunnistit Iipun koivet! Hyvä eläinlääkäri susta tulis ;) Mutta tänks, aattelin vähän ns. laajentaa reviiriä ton bannerin aihepiiri(e)n suhteen :D

    Laura: Oho, vai on valmennuskurssiväki noin skeptistä. Toki hyvä, että ajattelevat optimistisesti, abien suosiminen ja Gallen poisjääminen varmaan vähentää kurssien suosiota. Mutta totta, opetussuunnitelmia joudutaan kyllä ruukaamaan. Sä oot onneks niiden onnekkaiden joukossa. Ehdit kyllä hyvin vielä keväällä kertaamaan fy/ken, joten no worries there!

    Tiia: Joo, Galle on kyllä kuraa. Mut oisivat nyt vaikka laittaneet IFA:n tms., ois hiukan saaneet motivoituneempia siivilöityä :)

    Anonyymi6: Mulla kävi tuo sama mielessä, tosin heti saman tein mieleen iski se kylmä tosiasia, etten varmaan vieläkään raaskisi noista luopua, enkä tähänkään asti ole tehnyt mitään niitä myydäkseni :D

    Anonyymi7: Eiköhän noita ole pian myyntipalstat pullollaan :D

    VastaaPoista