maanantai 20. syyskuuta 2010

Huijasin...

Elämäni ensimmäiset tikit, haha! Potilas selvisi ja toipuu operaatiosta hedelmäkulhossa :)

... oli se ensimmäinen uhri sittenkin jotakin eloperäistä! ;) Oli hauskaa käydä ottamassa varaslähtö kirurgian saloihin illalla järjestetyssä vapaahtoisessa "ompelukerhossa". Tutustuimme leikkausvälineisiin ja harjoittelimme niiden käyttöä tikatessamme banaaneja, appelsiineja ja hiukan edistyneemmät myös kuolleiden hiirien vatsoja. Lähtöideana oli siis saada harjoitella näitä tuiki tärkeitä taitoja kaikessa rauhassa ja mukavassa seurassa, koska kuulemma klinikassa ei ompeluharjoituksille ole jätetty liikaa aikaa... Eli mielenkiintoista käytännön harjoitusta kaiken viime viikkojen teorian keskelle! Melkein teki jo mieli sännätä hankkimaan oma kirurgiasetti kotiharjoituksia varten, mutta ehkä maltan kuitenkin vielä mieleni ;)

7 kommenttia:

 1. Voiko tuolla langalla, pihdeillä sun muilla verisuoniakin kursia? Siistinnäköinen tikkaus. Vaikuttiko helpolta ja mitä ajattelet siitä kun pääset oikeita eläimiä parsimaan? Yhtä helppoa?

  VastaaPoista
 2. Hei voitko sää kertoa että jos teillä on suurin osa kirjoista englanniksi niin onko teillä luennot ja tällaiset yleensä suomeksi kuitenkin? tuntuupa urpolta kysyä, mutta itsellä ei mitään hajua tällasista kun oon vielä lukiossa:D noin kahden vuoden päästä vasta pääsykokeet eessä mutta tässä vuoden ajan oon jo innoissaan selvittänyt missä eläinlääkis on ja kaikkea:D voisit joskus kertoa silleen yleisesti eläinlääkiksestä ja tavallisesta päivästä siellä:)

  VastaaPoista
 3. Aaargh, oliko vähän epäkorrektia tökätä neula suturaation jälkeen pystyyn potilaan kylkeen:D

  VastaaPoista
 4. Anonyymi: Hmm, verisuonia? Eläimillä tuppaavat olemaan aika pieniä, ettei niitä juuri kai kursita kokoon... Suonipuristimilla eli "bänkseillä" saa vuodon loppumaan esim. leikatessa, mutta niillä ei ommella, vaan nuo kuvan "pihdit" ovat neulankuljetin eli "kuski". Toki esim. sterilaatiossa voidaan langalla ligatoida suonia umpeen, jos sitä meinasit :) Ja ihan oikeita leikkauksessa käytettäviä lankoja ja välineitä nuo käyttämämme olivat, tosin juuri tuo lanka ei tainnut olla itsestään sulavaa, vaan ihan poistettavaa tikkauslankaa...

  Oli tuo aika helppoa, mutta vaatii kyllä harjoittelua, kun liikkeen pitäisi sitten joskus tulla ihan selkärangasta sen kummempia ajattelematta. Nyt sitä ajattelua tarvittiin vielä aika paljon, koska en ole mikään huippu koordinaatiokyvyltäni :)

  Ja tuskin tulee oikeiden eläinten parsiminen olemaan yhtä helppoa... etenkin pienillä eläimillä kun on varsin ohut iho ja ainakin alkuun siitä varmaan ottaa eri tavalla paineita. Mutta kyllä tuokin varmaan aikanaan hommana rutinoituu, ainakin mitä olen muita eläinlääkäreitä työssään seurannut...

  Anonyymi #2: Luennot ovat pääosin suomeksi, samoin luentomateriaalit, mikä auttaa kyllä paljon sen englanninkielisen tekstinkin ymmärtämistä kirjoista :)

  Millaista yleistä haluaisit eläinlääkiksestä tietää? Oon kuitenkin niin paljon kaikissa postauksissa aiheesta puhunut, etten osaa sellaista yleispätevää tekstiä ehkä kirjoittaa toistamatta koko ajan itseäni, mutta ehkä jonkun kysymyksiin vastaamispostauksen voisi joskus tehdä, jos kysymyksiä kertyy tarpeeksi :) Ja samoin tuo "päivä elukassa" on työn alla, vaikka mulla nyt pikkuinen kynnys onkin alkaa kuvailla luennoilla tms. ja selittää kaikille, mitä ihmettä teen :D

  Nina: Neula sijaan kaipasi väliaikaista sijoituspaikkaa, jottei seuraavaksi sojottaisi allekirjoittaneen (tai kenenkään muunkaan) sormen kyljessä :D Mutta huoli pois, potilas oli tapahtumahetkellä tiedottomassa tilassa :D

  VastaaPoista
 5. EDIT: siis lankaa käytetään kyllä ihan toimenpiteissä, muttei esim. juuri verisuoniin tai sisuskaluihin, kun ei sula pois :D

  VastaaPoista
 6. Niin no mää oonki ihan vasta alkanut lukemaan tätä sun blogia niin en oikein tiedä mitä oot kirjottanut:D mutta jos voisit linkittää niitä tekstejä joissa oot kertonut yleisesti eläinlääkiksestä:) Mitä mieltä muuten oot pystyykö pääseen eläinlääkikseen ilman valmennuskurssia, ensimmäisellä kerralla, kirjotusten jälkeen?

  VastaaPoista
 7. Kaikki mun elukkaan liittyvät postaukset löytyy, kun klikkaa tuosta oikealta "Blogissani käsiteltyjä aiheita -> eläinlääketieteellinen" tai "opiskelu" tai "pääsykoe" :)

  Kyllä elukkaan pääsee vuosittain ihan kunnon joukko suoraan lukiosta, mutta näillä abeilla lienee takana silloin fyssan ja kemian kirjoitukset, eli laskurutiini hyvällä mallilla. Silloin eivät Gallen laskutkaan ehkä aiheuta niin paljon harmaita hiuksia ja laskemallahan lääkiksiin nykyään sisään mennään, eikä se haittaa niin, vaikkei koko bilsan osuutta Gallesta ehtisikään lukea ulkoa. Ainakin mitä suoraan päässeiden kavereiden kanssa olen jutellut, niin juuri se bilsan teoria jäi heillä ilmeisesti huterammaksi kuin monta kertaa pyrkineillä (vähäisen ajan vuoksi), muttei se menoa ole haitannut :)

  VastaaPoista